tisdag 25 mars 2008

Minerallagen kommer till byn...

Så har då minerallagen blivit en del av byns samtalsämne. Vi som bor här ska ha fått brev från Bergstaten. Det är den myndighet som ger tillstånd för prospektering och bearbetning av mineral­fyndigheter.

Var ganska aktiv under mina år som politiker i denna fråga. Informationsmöten var smockfyllda med människor, som nästan undantagslöst undrade hur ett civiliserat land kan ha en lag som är helt inriktad på exploatering och på att köra över människor. Bland annat protesterade nunnorna på ett kloster, vars marker hotades av gruv­bolag.

Mer än halva landet är inmutat av bolag, i enlighet med en lag som synes vara grundad på lagstiftning från kolonialtiden.

Har en krönika i detta ämne i dagens lokaltidning.

14 kommentarer:

  1. I takt med att uran och andra mineraler blir allt dyrbarare kommer hela Sverige att underställas undersökningar, vi har ju mycket mineraler etc. Frågan är hur vi skulle kunna motivera att andra länder skall bryta, men inte vi. Så länge vi har kärnkraft så bör vi själva också ta ansvar för vår uranförsörjning och allt det som den ställer till med!

    SvaraRadera
  2. Uranbrytning är icke miljöskadligt. Det är en elak myt som sprids av den sk. "miljörörelsen".

    Eller låt mig säga så här. Självklart har uranbrytning miljökonsekvenser. Precis som järnbrytning. Eller kopparbrytning.

    Men inte mer.

    Det problem som finns är att radon, känt från svenska villakällare och LKAB's järngruva i Kiruna, frigörs vid brytningen. Detta är ett hälsoproblem för arbetarna (och villaägarna), om man inte har fullgod ventilation.

    Därför har man det.

    Precis här i närheten, i Dannemora, ska de börja bryta malm igen.

    Det gör mig detsamma om det vore uran som skulle brytas.

    SvaraRadera
  3. Det finns alltså uppenbara skäl att värna landet mot inkräktare.
    Men hur gör vi, när till och med vår egen statsledning öppnar för det intrång, som bloggen beskriver? Antag att ÖB skulle skicka trupper mot "gästerna". Det skulle väl sluta med att han själv bleve avsatt, eller? Så frågan är, vems sida vår regering egentligen står på.

    SvaraRadera
  4. Hej Bieger!
    Log brett och borde inte ha hållit mig för skratt, när jag läste slutet av din krönika!
    När jag läser vad starvid skriver, håller jag jag mig lätt för skratt.
    RL

    SvaraRadera
  5. Birger, ska de va! Ursäkta.

    SvaraRadera
  6. Vår regering står på rovdriftens sida, liksom Sydafrika (platina bl.a.), EU, USA, Ryssland, o.s.v... Bilindustri, hushållsmaskinindustri,
    eletronikindustri, står för snabba modellbyten, inbyggd föråldring.
    Din sex år gamla dator kan inte samverka med nya datorprogram, för att ta ett exempel! Borde Bill G. buras in?
    Dynape

    SvaraRadera
  7. Tack för kommentarer. De momentana problemen med lagen är av demokratiskt slag - och för många även av personligt slag -medan de långsiktiga problemen är av den art som Dynape antyder. Årmiljonerna har medfört att molekyler och atomer lagrats i jordskorpan, medan vi nu, på kort tid, återigen tar upp dem. Därmed går vi i stillsam takt snarast tillbaka i tiden, till en miljö som liknar den som fanns innan det att liv uppstod på jorden. Vi lever idag i järnåldern, stenåldern och bronsåldern... eftersom vi använder mer sten, mer järn och mer brons än man gjorde under dessa tider. Tyvärr lever vi också i medeltiden... De svartrockade prästerskapet är bara ersatt av vitrockat och kritstrecksrandigt prästerkskap, som med sina vidskepelser (synen på ekonomi etc) skapar normer vi tror är självklara...

    SvaraRadera
  8. Birger: Kul att du nämde mitt "namn". Jag har tidigare arbetat på en vätgasfabrik och vet, vad det på den tiden kostade att dela upp vatten i syre och väte, komprimera vätet o.s.v. Det var dyrt. Bilindustrin och oljeindustrin slåss för att tjäna pengar, de pratar gärna om nya bilar som är större, styvare, potentare och dyrare och som snart kan drivas av
    olika bränslen t.ex. vätgas. När det dyker upp fungerande elbilar läggs det alternativet ner. GM tillverkade under kort tid utomordentliga elbilar p.g.a. att Kalifornien lagstiftat om "nollemmissionsbilar".
    Räckvidd på en laddning: 30 mil.
    Toppfart: 128 km/h = USA:s högsta tillåtna hastighet, 80 miles/h.
    Bilarna hyrdes ut!

    VARFÖR nedläggning?
    EV1 blev snabbt en kultbil. Ändå stoppades GM leasingprogrammet, drog in samtliga uthyrda bilar, ibland med polisens hjälp!
    I sin film undersöker den amerikanske filmaren Cris Paine
    detta. "Vem DÖDADE Elbilen"?
    Forts. i morgon. Dynape

    SvaraRadera
  9. Efter att nägon har jobbat häcken av sig, förstår någon annan att hon står på framtidens sida.
    Atlas

    SvaraRadera
  10. Sverige har en av världens mest liberala minerallagar, vilket betyder att det är nästan fritt fram för internationella bolag att ta för sig av våra naturresurser när helst de behagar.
    Markägare har inte något att säga till om. Äganderätten är ställd ur spel


    Nu är du ute och cyklar. När blev det liberalt att inte respektera den privata äganderätten??

    Det liberala är självklart att man ska kunna få prospektera fritt på den mark man äger själv eller tillsammans med andra, men om man ska prospektera på någon annans mark så måste man först fråga markägaren.

    Minst hälften av alla angrepp på den liberala ideologin är rena missuppfattningar. Det är synd. Våra ideologi är extremt konsekvent och de borde inte ta mer än 10 minuter att lära sig den

    SvaraRadera
  11. Noterar att ingen kommenterat mina uppgifter med några faktabaserade argument. Den gröna trosrörelsen är sig lik.

    SvaraRadera
  12. Starvid: Jag argumenterade emot dig utfirån att det är olyckligt att vi för att upprätthålla våra samhällen fått för oss att vi skall dra upp atomer och molekyler som legat lagrade, och ordnade så att det liv vi känner unnat uppstå på jorden, i årmiljoner. I övrigt är det väl så att vi har mängder med exempel på hur gruvdrift skadat omgivningarna rent fysiskt, och ibland också socialt, för att kunna ge oss de mineraler etc som vi kan bygga vårt materiella välstånd på.

    Uranbrytning är ett så stort problem att vi ansett oss för fina i Sverige för att befatta oss med det. Vid brytningen frigörs radioaktiva gaser samtidigt som radioaktivt damm släpps ut, damm som ökar risken för bland annat lungcancer. När uranetlakas ur från malmen bildas stora volymer av flytande radioaktivt och på annat sätt giftigt avfall. Avfallet samlas vanligen i större sjöar, eller dammar, för att vätskan skall avdunsta - det radioaktiva slammet blir kvar.
    Min uppfattning är dock att om vi skall ha kvar kärnkraften så bör vi själva försörja oss med uranet, eftersom vi då med egen lagstitning i viss mån, kan styra hanteringen. Att påstå att det är oproblematiskt är helt fel.

    Neoliberala agenda: Okej, ordet liberal användes av mig för att beteckna det anarkistiska förhållandet som råder, ungefär som det brukar betrakats som en liberal lagstiftning att man får röka var man vill...

    Dynape: filmen rekomenderas!

    SvaraRadera
  13. Starvid!
    Ett samhälle har förstörts i Sydafrika det sista året, det var ett reportage om detta i SR härom dagen.
    Det dominerande företaget i världen som bryter malm för att utvinna platina har förstört detta samhälle.
    De odlade på egna marker hade rinnande vatten, elektricitet, dass, jobbade tillsammans, hade byggt välordnade hus med egna trädgårdar, levde på ett sätt som skulle kunna vara ett föredömme för resten av världen ur miljösynpunkt,
    utifrån sociala aspekter och utifrån ett världsperspektiv.
    De företagsideer som du företräder har förstört allt detta.
    Folket flyttades till en plats med undermåliga hus utan el och där vattnet fanns någon dag i veckan.
    Odlingsmöjligheterna var avsevärt sämre än tidigare. De som använde el för att tillverka och sälja fick se sina möjligheter försvinna.
    När jag skriver att jag lätt håller mig för skratt när jag läser dina inlägg är att Du är den osakligaste gästen på den här bloggen. Birger har kostat på dig en lång informationsartikel.
    Lycka till med studierna av kärnskraftens risker i samband med brytning, drift, brist på förvaring, slutförvaring kärnvapeninnehav och kärnvapenspridning och kärnvapenkrig om krympande resurser
    och hör sen.
    Din okunnige.

    SvaraRadera
  14. Jag ser ingen större anledning att kommentera Anonyms sura och ganska innehållslösa inlägg. Källhänvisningar fanns det inte mycket av heller. Ett reportage i SR om Sydafrika, jaha ja, gott om detaljer så det räcker och blir över.

    Birger Schlaug skriver dock insatt och hövligt, även om han har fel. ;)

    Birger,

    Det där om att inte flytta på mineraler nere i jorden eftersom det skulle ändra de omständigheter som livet uppstod ur förstår jag inte det minsta av. Det låter som någon underlig filosofisk position som jag helt enkelt inte förstår.

    Sen kan man ju tillägga att det flyttats en fruktansvärd mängd mineraler sen livet uppstod. Bergskedjor har veckats och nötts ner flera gånger om. I det sammanhanget framstår människans påverkan på geologin som ytterst blygsam.

    Vad gäller detaljerna vid uranbrytningen nämnde jag redan de radioaktiva gaserna, radonet. Det är av förklarliga skäl inget problem vid brytning i dagbrott utan bara vid underjordsbrytning, också vid brytning av andra mineral än uran. Till exempel vid LKAB's järngruva i Kiruna, om jag inte missminner mig. Problemet finns också i en stor mängd svenska hus byggda av blå/lättbetong. Lösningen, som är 100 % effektiv, är helt enkelt god ventilation. Därmed försvinner hela problemet.

    Vad gäller det fasta och flytande sk. avfallet lagras det som du säger i dammar för att inte utgöra något arbetsmiljöproblem, och efter dunstningen avtar det mesta av aktiviteten snabbt.

    Det som återstår är stora mängder fast materia, men...

    Det är mycket lågaktivt och helt ofarligt. Den strålning som det avger torde vara lägre än den naturliga bakgrundsstrålningen i många delar av världen, antagligen inklusive Bohuslän och Sergels torg (eller om det var Hötorget som är byggt med radioaktiv sten).

    Det skiljer sig inte direkt från det omgivande berget, som ju i sig är radioaktivt, det är ju fullt med uranmalm. Vad man faktiskt gör är att plocka upp det mest radioaktiva berget och ta bort ur naturen. Därmed minskar faktiskt mängden radioaktivitet i gruvområdet av brytningen.

    När gruvan är färdigbruten häller man ofta ner det brutna berget i dagbrottet igen. Det som alltså har hänt är att man plockat upp massor av berg, sanerat bort det mest radioaktiva berget och sen lagt tillbaka det nu sanerade berget.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.