lördag 12 september 2009

Tacksamhet och måsten...

Det finns mycket att vara tacksam för. Tänker jag efter en dygn med bekymmer. Började sent på kvällen med incheckning på hotellet med mycket bokhyllor på Östermalm i Stockholm.

Fick nyckelkort, trampade tre trappor upp och öppnade dörren till mitt rum. Som visade sig redan vara uthyrt och fullbelagd, med kläder, datorer, plånbok och annat liggande på sängen. Och med ljudet från en dusch i full verksamhet. Blev lätt irriterad, trampade tre trappor ner där det förklaras att ett misstag begåtts... När jag väl fått ett alldeles eget rum satte jag stolen under dörrens handtag för säkerhets skull.

Upp på morgonen. Kommer inte upp. Har ryggskott. Kryper och krälar, drar i mig fem värktabletter, kan inte sitta, går som en pinne de knappt två kilometrarna till SVT. Ser förmodligen ut som en bakfull åldring på väg till ättestupan. Väl nedtryckt i morgonsoffan hinner jag inte säga det jag borde säga.

Nåja, vid hemresan så är tåget försenat. Vi står, en full perrong, på Stockholms Central och ser att tåget blivit försenat och skall gå 12.45 istället för 12.25, trots att klockan redan är 12.50... Härligt, det blir på håret att hinna in till polisstationen i Katrineholm innan de stänger kl 14.00 för att hämta ett nytt pass. Som jag "måste" ha. Missar tiden med några minuter. Står där vackert utan pass, med ryggskott och känner en oändlig tacksamhet och lycka. Och kommer på att "måste" är ett ohyggligt missbrukat ord.

Tacksamhet för att inte bo i ett lerigt och hopplöst flyktingläger. Lycka över att inte riskera få en missil i huvudet. Glad över att få säga och tänka vad jag vill utan att få en polisbatong i skallen. Ohyggligt nöjd med att ha pengar i plånboken så jag kan köpa mat. Tillfredsställd med det finns både läkare och medicin och varm säng för att fixa till ett ryggskott. Vad är då försenade tåg, missade pass, klantig hotellpersonal och tillfällig ryggvärk att gnälla över?

Och "måste" är som sagt ett ohyggligt missbrukat ord i vår del av världen. Jag hörde att Metalls ordförande sa att vi måste höja lönerna så att vi kan konsumera mer, för konsumerar vi mer kan jobbarna få producera mer plåt och gör vi mer plåt minskar arbetslösheten och då kan vi konsumera än mer och därmed efterfråga än mer plåt vilket kan ge bidrag till pensionsfonderna. Jag tror att man behöver fundera på om vi "måste" göra alltmer plåt för att världen ska gå runt och våra liv skall bli bra. Eller om det finns en annan modell...

Sådärja, nu fick jag ihop nåt idag också...:-) Trevlig helg!

37 kommentarer:

  1. Och knorren var som vanligt tänkvärd.
    Grrreenline2

    SvaraRadera
  2. Hoppas ryggen blir bättre fort!

    SvaraRadera
  3. Knorren var tänkvärd och det finns inte bara en annan modell utan flera: Kan rekommendera Rebecka Solnits bok "Hope in the dark" (ska komma på svenska i år men är svår att få tag på ännu) om hur människor gör så att världen går runt trots allt (och hur liv kan bli bra utan att producera mer plåt).

    I senaste Babel diskuteras det att vi inte kan veta än vilken idag ny litteratur som kommer att bli klassiker - Solint och kanske framför allt den här boken är iaf. en rätt bra gissning tror jag.

    Annelie

    SvaraRadera
  4. Lyckades stava fel på både för- och efternamn ovan. Författaren heter Rebecca Solnit och boken, som kan beställas för 128 kr på Bokus, heter "Hope in the Dark: Untold Histories, Wild Possibilities".

    Annelie

    SvaraRadera
  5. Bra kämpat ändå tycker jag och det du inte fick sagt kan ju pysa ut här på bloggen... apropå storebrorsdiskussionen och boktipsen ovan så läser jag just nu "Att stänga det öppna samhället" av Anders R Olsson, har den varit uppe på bloggen tidigare? Annars förtjänar den att nämnas - och läsas. Huh

    Krya på dig

    J

    SvaraRadera
  6. Tack för att du länkar till soff-klippet varje gång du är med. Lömskt av SVT att ha med A-Ekonomi bara!

    Lycka till med ryggen, långpromenader - ingenting annat.
    Robert - Södermalm

    SvaraRadera
  7. Birger, "Senaste nyhetspanelen" innehåller mkt gammal nyhetspanel.

    SvaraRadera
  8. Anonym 17:20. Tack för påpekandet. Vi som ansvarar för bloggen missar uppdateringar ibland, vilket vi inte kan försvara oss med, men möjligen skylla på, att vi får lägga ner mycket uppmärksamhet på att ta bort kommentarer som inte har med blogginlägget att göra och som är rasistisk propaganda eller innehåller annat kränkande material. Vi överväger att stänga kommentarsfunktionen på grund av de senaste veckornas sjuka missbrukande.
    Mikaela

    SvaraRadera
  9. Trevlig helg på dig själv Birger & krya på dig.

    / Realist

    SvaraRadera
  10. Tack för ett inlägg som verkligen faller på läppen !
    Lite förvånad, men det kan ju bli tjatigt, att Staffan B Linder inte nämndes.

    Undvik sittande.
    Psoas-läge (höga kuddar under vaderna så att låren är uppdragna 90 grader) på natten avlastar de hopdragna ryggmusklerna.

    Anneli, J Alltid lika roligt med nya fräscha boktips!

    Mikaela.
    Låter drastiskt med indragen kommentarfunktion.
    Går det att konkretisera, exemplifiera ?
    Mvh

    SvaraRadera
  11. En dyster dag inte bara för att Birger har ont i ryggen. Mona Sahlin stängde idag alla dörrar för en diskussion om arbetstidsförkortning.

    "Jag vet att det kommer att resas krav på arbetstidsförkortning på vår kongress - om den där drömmen om sex timmars arbetsdag. Jag kan säga direkt att jag kommer att arbeta emot detta", säger Mona Sahlin. (källa: di.se)

    Annat var väl inte att vänta, men man blir ändå besviken.

    SvaraRadera
  12. För att ha ryggskott tycker jag du gjorde en mycket stark insats Birger. Härlig blogpost dessutom!

    SvaraRadera
  13. Alternativ till att stänga av kommentarsfunktionen är ju att aktivera kommentarsgranskningen.

    Varning för hotel i Stockholm, det verkar ju inte ha säkerhetskedja...
    ;)

    Krya på dig Birger.

    SvaraRadera
  14. Det är nära till hands att predika en världsbild som ser världen som en helhet och lokala kulturer som världens sätt att fungera och att det är vår uppgift att skapa dessa kulturer!

    Det är en märklig insikt att inse att Jordens framtid hänger på om vi åtar oss det ansvaret och det uppdraget eller inte!

    För övrigt anser Jag att om Birger Schlaug svär, så beror det INTE på att hans förråd av ord är litet!

    RL

    SvaraRadera
  15. Eller om det finns en annan modell.

    Modellen skulle då vara att vuxna människor tar ansvar och skapar...

    SvaraRadera
  16. Finns en annan modell?
    Jordens svåraste uppdrag?
    Det är bråttom, men samtidigt måste man tassa väldigt försiktigt fram. Därför att lära en art att den är ansvarig för sin egen och jordens fortsatta existens är nog den mest grannlaga uppgift en Utbildare kan få.
    Jag tror att det räcker och blir över för i dag!

    SvaraRadera
  17. @Birger
    "Glad över att få säga och tänka vad jag vill utan att få en polisbatong i skallen."

    Om du inte har fel åsikter ja, då riskerar du en AFAbatong i skallen vilket kanske inte känns så mycket trevligare. Demokrati skall ju gälla alla åsikter, inte bara de politiskt korrekta.

    @Mikaela Holm
    "men möjligen skylla på, att vi får lägga ner mycket uppmärksamhet på att ta bort kommentarer som inte har med blogginlägget att göra och som är rasistisk propaganda eller innehåller annat kränkande material. Vi överväger att stänga kommentarsfunktionen på grund av de senaste veckornas sjuka missbrukande."

    Det är märkligt, en del bloggar drabbas aldrig av rasistiska kommentarer, jag är själv bloggare och de är sällsynta skulle jag vilja säga. Ofta räcker det med övriga kommentatorer säger ifrån för att dessa skall droppa av.

    Sedan är frågan vad som är rasistiskt skulle jag vilja säga. Det är väl inte så att ni bara ogillar åsikterna? En klarare gräns skulle vara välgörande.

    Jag läser kommentarerna här och hittar inte ens en kritisk kommentar, bara "väl kämpat i en svår stund" typ. Men tydligen droppar det in rasistiska kommentarer? Hmm....märkligt.

    Jag kan säga att jag själv blivit filtrerad bara p.g.a. att jag satt bloggaren på pottan med ren argumentation (inte denna blogg) så alla varianter finns.

    SvaraRadera
  18. Schlaug!

    Du skall vara glad att du då och då har ett förvärvsarbete. Kolla ryggen så att du kan bli bra i ryggen.

    SvaraRadera
  19. Apropå soffan.

    Det är alltså rätt, att skattebetalarna ska hålla avgiftsfria högskolor till folk, som vill skaffa sig högstatusyrken.

    SvaraRadera
  20. Anonym 06:12. Frågan är intressant. Ett av argumenten bakom högre skatt på höga inkomster har faktiskt varit att stora delar av utbildningen som kan ge den högre lönen är gratis. När man nu vill införa alltmer platt skatt så blir nästa steg att man, precis som Tomas i Nyhetspanelen förordar, inför avgifter på universitet och högskolor.

    Eric och andra: Tack för tips för åtgärdande av ryggskott...!

    Med anlednning av Mikaelas svar och funderingen på att stoppa möjligheten till kommentarer: Monica, jo den möjligheten finns, men det innebär att det plötsligt kan medföra "kontroll" av uppåt hundra kommentarer per dag innan dessa läggs in. Plötsligt förvandlas bloggen till ett nästan formellt arbete, vilket inte varit meningen. Eric och Robsten undrar var det är som vi plockar bort: det är, som ni sett, hög toleransnivå utan att något tas bort, men när det skrivs om "judesvin", "muslimska apor" och när någon av de som kommenterar tilltalas som "jävla idiot, häng dig", så tar vi bort det. Denna variant dyker upp på nätterna och skickas av samma sort som skickar till en del andra välbesökta bloggar.

    SvaraRadera
  21. Låter som rimlig censur.
    Avvikelse från ämnet. Kan du ge exempel på var gränsen går där ?

    Vad som skall synas i lönekuvertet är en spännande fråga. Den som har ansvarsfullt arbete och stimulerande arbetsuppgifter har ju redan fått ersättning. Högre lön för brist på stimulans ? Högre lön som kompensation, inte som belöning ?
    Eller varför inte den vackraste av principer - till var och efter förmåga, från var och efter tillgång.

    Men det går inte i en tillväxtekonomi. Där måste det finnas morötter, något att springa efter.
    Om det inte finns en ekonomisk ersättning som belöning så kommer jag inte att anstränga mig.
    En tråkig princip. Det behöver inte vara så.

    SvaraRadera
  22. Å ena sidan håller jag fullständigt med Birger, å andra sidan tror jag att tacksamhet likaväl som andra känslor som gör oss passiva gör att både tågförseningar och missiler kan fortsätta.

    Är det inte intressant att det är i de absolut värst drabbade länderna som människor faktiskt reagerar, jobbar för rättigheter i sina länder som Afghanistan, Irak, Iran, edan vi svenskar inte ens kan pressa fram krav på SJ eller bojkotta blåbärsgrossister som tjänat skjortan på att människor i EUs periferi skuldsatt sig så till den milda grad att det logiska slutet på deras historia kan var aprostitution av flickorna i familjen och tiggeri för övriga - för att överleva den skuld vi här investerat i. I vår tacksamma, ellre åtminstone passiva, mentalitet.

    Vägra köp blåbär i höst! Det är faktiskt så enkelt att göra en så stor skillnad. Mycket mer konkret än vilket biståndsprojket som helst, mer konkret än månadsinsättningar till någon förening.

    SvaraRadera
  23. Birger och Mikaela, förstår att kommentarsgranskning skulle bli för tidsödande.
    Men själv tycker jag att en blogg som inte tillåter kommentarer inte är en "riktig blogg".
    Dessutom, halva nöjet med att läsa denna blogg är ju kommentarerna!

    SvaraRadera
  24. Rättelse:
    Till var och en efter behov - från var och en efter förmåga. Förstås.
    Men felskrivningen kanske är intressantare ?

    SvaraRadera
  25. TACK Eric för detta:

    "Den som har ansvarsfullt arbete och stimulerande arbetsuppgifter har ju redan fått ersättning. Högre lön för brist på stimulans ? Högre lön som kompensation, inte som belöning ?"

    Det har jag alltid sagt också. Trevligt att någon annan högavlönad (kirurg?) håller med. Blir ständigt misstänkliggjord bara för att man inte slåss underifrån. En logik som innebär att också de som slåss underifrån inte gjorde det av solidaritet utan av egoism. Trots att solidaritet något som vi alla, oavsett socioekonomiska förhållanden, borde vara förmögna till. Det är ju heller inte så längre i Sverige, att man måste kompenseras med låga skatter eller mycket högre löner bara för tat man investerat några år på universitetet (och hade det knapert). Det är heller inte så att entreprenörer måste kompenseras med detta. Entreprenörsandan finns nämligen på många fler håll än inom affärsvärlden, och där är det ingen som kräver lyxliv trots att man jobbar 80 timmar i veckan eller bidrar till visioner, utveckling och tar risker. Dags att ta ifrån höginkomsttagare illusuinen om att bara de vet vad entreprenörsskap innebär. Och att de är värda mer än andra som ersättning för mödan.

    SvaraRadera
  26. Eric! Du vill ha definition om vad vi uppfattar som så mycket avvikelse från ämnet att vi tar bort det. Jo, det är när det kommer in texter från massutskick om t ex regeringens tillkortakommanden när det inte alls har något med vare sig blogginlägget eller tidigare kommentarer tt göra. Eller länk till någon, vanligen mer eller mindre obskyr sajt om förnekande av förintelsen eller rea på potensmedel och/eller reklam för nummer dit man kan ringa om man vill köpa sex i Beijing.

    SvaraRadera
  27. Anonym 10:20:
    Själv tror jag inte alls att förmågan till tacksamhet behöver konkurrera med förmågan att reagera på elände i världen. Tvärtom går nog dessa förmågor ofta hand i hand, boende i människor som fortfarande känner och inte är apatiska inför tillvaron.

    Några kloka och kända rader på ämnet (själv brukar jag byta ut Gud mot Livet):

    Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
    mod att förändra det jag kan,
    och förstånd att inse skillnaden.

    Anneli

    SvaraRadera
  28. Anneli. De där raderna är väldigt fina.
    Sen kan man diskutera var gränsen går. Kanske kan man/vi påverka förändra mer än man i förstone tror.
    Jag får för mig 10.20 inte menar tacksamhet, utan far efter ett annat ord. Något som har med bekvämlighet, flegma att göra ?

    SvaraRadera
  29. http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fo%3Dsn%26stat%3D0%26ArticleID%3D2009%255C09%255C09%255C351784%26SectionId%3DEttan%26menusection%3DStartsidan%3BHuvudnyheter

    P.Gr.

    SvaraRadera
  30. 10.47. Ja, här finns det verkligen föreställningar och fördomar som tål att diskuteras. Gäller väl att sätta det i sammanhang. Det handlar ju om att få oss att springa fortare i hjulet.
    Jag funderar på att sätta tänderna i John Rawls som recenserades nyligen i DN. Han har tydligen tagit nappatag om det här med rättvisa.

    SvaraRadera
  31. Eric:
    Det är just för att kunna avgöra var gränsen går vi ber om förståndet (sista raden). Anser dessa rader vara klockrena som rättesnöre för att uppnå verklig livskvalitet...

    Tja, kanske är det begreppet uppgivenhet ni far efter. Vilket ju inte är i närheten av att vara besläktat med tacksamhet.

    Anneli

    SvaraRadera
  32. Jag håller med 10:20 angående tacksamhet, åtminstone den typ av tacksamhet som ofta finns i gamla lutherska länder, som jag tycker är besläktad med passivitet och lydnad inför det vi bestämt oss för är oundvikligt.

    Det har inget med den sunda tacksamhet Birger talar om, men är en tacksamhet inför att Gud eller ödet har ansvar istället för människan, och tacksamhet inför att vi blir förlåtna trots synd och skam, och en tyst tacksamhet över att vi med gott samvete kan acceptera vår oförmögenhet och litenhet och annat som kyrkan varit så bra på att tuta i folk.

    Tror också att härjningarna med vänstern i det här landet (typ IB), 15-20 efter att den hade slutat vara revolutionär, har satt djupa spår och bidragit till att också de mest engagerade människor tackar och tar emot istället för att förändra - förändring innebär protest och ofta även att provocera fram en konflikt. Det gör vi helst inte i det här landet.

    Annelie med e

    SvaraRadera
  33. Att känna tacksamhet inför livet uppfattar jag som något helt annat än att känna underlägsen tacksamhet inför en auktoritet.

    Agenda-dax!
    Anneli

    SvaraRadera
  34. 10:20 här. Eric och Anneli - lustigt att se hur ni er emellan pratar om hur jag nog inte menar det jag menar (lite typisk jargong här att prata över huvudet på folk). Det gör jag. Håller med er i era definitioner av tacksamhet men de utesluter inte min. Anneli pratar om tacksamhet inför livet - vad är det för kvasiargument mot det jag skriver? Jag skrev ju inte om tacksamhet inför livet överhuvudtaget.

    10:20 fast kl 6:10

    SvaraRadera
  35. 6:10 - dåligt morgonhumör? Fullt förståeligt isf. :-)

    Nej, du skrev inte om tacksmhet inför livet. Men jag gjorde det. Hoppas att det är okej med dig om jag inte kommentarer bara dina kommentarer.

    Anneli

    SvaraRadera
  36. 06:10 talade om kommentarer av egna kommentarer och tycker tonen och osakligheten här strax ovan är så pass otrevlig att det är sista gången han skriver här.

    SvaraRadera
  37. @Birger

    "men när det skrivs om "judesvin", "muslimska apor" och när någon av de som kommenterar tilltalas som "jävla idiot, häng dig", så tar vi bort det. Denna variant dyker upp på nätterna och skickas av samma sort som skickar till en del andra välbesökta bloggar""

    Aaahhh...min blogg är antagligen inte tillräckligt välbesökt för att få sådana kommentarer;-)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.