söndag 6 september 2009

Livsöden

Att färdas genom Sverige är att se landet där de gamla ladugårdarna förfaller. Ingen tycks bry sig, taken rasar in, väggarna rämnar, minnen förintas.

Det finns få byggnader som är så vackra som gamla ladugårdar. Det finns någon sorts harmoni i den faluröda tryggheten. Det finns någon sorts djupare mening och syfte i de grova brädorna och de rustika portarna. Jag hör det varma trygga ljudet av kor som idisslar, känner den varma doften av välbrunnen dynga och ser dimman lätta när en ny dag randas.



Jag minns när vi gick ner till ladugården med våra ungar i den kalla vinterkvällen, hörde mjölkhinkar försiktigt slamra, fyllde kannan med spenvarm mjölk och kanske lite råmjölk till kalvdans. Själva hade vi får, den trygga, lugna, ansvarsfulla Rakel och den hyssiga, vackra och lite slarviga systern Ronja. På våren tiotalet lamm som lekte med hönsflocken och var rädda för bikuporna.



Allt det där finns skrivet i de fallfärdiga ladugårdarna som drar sina sista suckar överallt i landet. Snart är de borta. Vi har inte råd att ta hand om dem, sägs det. Det känns lite sorgligt. Det heter att utvecklingen har sin gång. Och det är sant. Det är också sant att det i ladugårdarna står skrivet minnen om fattigdom, slit och kyla.Det är som om Utvecklingen inte vill kännas vid den tiden, för Utvecklingen bär på sin egen fattigdom, sitt eget slit och sin egen kyla.


Så då får de gamla ladugårdarna förfalla, bli till faror för lekande barn och vilsna själar, får besked att de blivit farliga och måste rivas.




Så får slyet ta över. Som det redan tagit över den olönsamma ängen. En äng måste skötas. En äng måste slås. En äng måste försvaras mot det anfallande mörkret. Precis som en människa måste försvaras mot det anfallande mörkret.

Ibland undrar jag vart allt det liv som fanns i Rakel och Ronja tog vägen. Hemkommen sent på vinterkvällarna kunde jag gå in i deras lilla hus, där det doftade varmt och välkomnande. De skorrade välkomnande och delade med sig av sin trygghet till den som tappat sin egen efter en dag på den politiska teatern med dess krav på att aldrig göra fel, aldrig svara fel, alltid vara bättre än man var dagen innan.



Akvarellerna är av Lena. Mer av henne hittar du här.

28 kommentarer:

  1. Birger skriver träffsäkert som vanligt, här även stilfullt, och Lena målar så underbart, att man nästan tappar andan av beundran... Tack till båda!

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för en underbar morgon!

    SvaraRadera
  3. Är det miljöpartiets idealsamhälle som försvinner?

    SvaraRadera
  4. Nej, men den del av historien, en del av vårt kulturarv som försvinner i rasande takt, räddat i Småland av tyskar och österrikare och andra som kommit för att finna sig själva.
    Smålänningen

    SvaraRadera
  5. Idealsamhälle? Sådana finns inte, men mångfald kräver att vi kan leva på olika sätt under delar av våra liv. Jag tror vi kommer att ångra att ladugårdar och landsbygd tillåts förtvina.
    Poetisk text, vackra bilder.Det ryktas att du gett ut en diktsamling under pseudonym, Birger. Är det sant?
    S.I.

    SvaraRadera
  6. Vackert !
    Roligt, som omväxling, att du kliver ur debattör-rollen . Utan bara konstaterar att "det känns lite sorgligt".

    Tanken slår mig - det här kanske är väl så effektiv debatt-teknik. Den som bara är sorgsen väcker inga omedelbara försvarsreaktioner. Utan bara eftertanke. Vilket kanske för debatten längre än den sedvanliga konfrontationen ?

    http://ericsecher.blogspot.com/2009/09/debatt.html
    http://ericsecher.blogspot.com/2009/09/i-den-andres-stol.html

    SvaraRadera
  7. Vackert !
    Roligt, som omväxling, att du kliver ur debattör-rollen . Utan bara konstaterar att "det känns lite sorgligt".

    Tanken slår mig - det här kanske är väl så effektiv debatt-teknik. Den som bara är sorgsen väcker inga omedelbara försvarsreaktioner. Utan bara eftertanke. Vilket kanske för debatten längre än den sedvanliga konfrontationen ?

    http://ericsecher.blogspot.com/2009/09/debatt.html
    http://ericsecher.blogspot.com/2009/09/i-den-andres-stol.html

    SvaraRadera
  8. Det som varit försvinner, förr eller senare. Ingenting att ödsla tid och tänkande på. Det var ju inte heller något hållbart leverne, vilket förändringarna fram till i dag visar.

    SvaraRadera
  9. Tack för detta vackra i form av ord och bild! Jag behövde det...

    SvaraRadera
  10. Lev!
    är det bästa alternativet!

    SvaraRadera
  11. Det som försvinner är inte bara gamla ladugårdar, utan gammal bondekunskap som mejas ner undan Arlas, EU:s och den falska rationalitetens allt bortsvepande lie. Och bondekunskapen är långt svårare att åter bygga upp än gamla byggnader.

    Det finns idag bönder som aldrig stäckat hö, svingat en lie, ställt kärvar eller handmjölkat en ko. Är de fortfarande bönder, eller har de gått över till att bli maskinförare, traktorister som man sade i det gamla östblocket?

    Processen har gått fort. Ännu på 70-talet fanns skogsbönderna med bondevetandet kvar. De få som finns kvar sitter på ålderdomshemmet. Vad vet en agronom som är värt att veta när olja är slut och vi måste återgå till manuellt jordbruk?

    P.Gr.

    SvaraRadera
  12. Mycket nostalgi på den här bloggen.

    SvaraRadera
  13. Härliga Bilder Birger.

    Jag har mormor och morfar som är gamla lantbrukare som är i 90-års åldern nu. Så jag vet hur man handmjölkar och använder en lie. Bland annat hade vi ett gammalt korsvirkeshus med tjocka väggar som bostadshus som var byggt på 1600-1700 talet, härligt hus som höll temperaturen nere heta sommardagar och på vintern var det lätt att hålla tempraturen uppe, även om man eldade i den gamla köksvedspisen behövdes bara småpinnar, för huset var så väl isolerat med sina tjocka jordväggar. Folk tror väl gärna idag att dom moderna hus som byggs är teknikens under men så är det knappast billigt smäck som får rivas efter 60-70 år . tacksamt för byggbolagen att sälja klimatanläggningar på sommaren så att folk inte steks i sina "moderna" hus. Här där jag bor idag i ett hyreshus byggt av betongblock med ytterväggar av gips får bostadsbolaget elda så kråkorna på taket nästan blir stekta för att klara av att hålla tempraturen vintertid. Modernt ? ja billigt skräp man måste riva och bygga nytt hela tiden ;)

    Så visst finns det något att lära av äldre tids människor som den här gråstensladan jag tagit kort på, du hittar sådana på skånska landsbyggden lite här och där och nog är dom betydligt vackrare än moderna motsvarigheten byggda av plåt och hållbarare ,dom älsta byggdes på medeltiden och står kvar om dom inte blev utsatta för krig och brand.

    http://www.fotoalbumet.com/u/00/34/74/3474_lada.jpg

    SvaraRadera
  14. Jag har sagt det förr och säger det igen: Birger är en verklig renässansmänniska, en av de få i Sverige och absolut den enda av våra politiker. Hade han valt ett större parti hade han varit statsminister, en svensk Havel.

    SvaraRadera
  15. Ja, Mona, men Birgrs själ lär inte vara till salu.


    Var allt bättre förr? Nej då. Troligen är summan av ont och gott konstant genom tiderna.

    Förr kunde man bygga hållbart med material fritt från radon, och som kunde temperera luften i huset så den kändes behaglig. Men det fanns ruckel också, där vägglöss och möss trivdes bättre än människor.
    Läs gärna Ivar Lo Lohanssons romaner!

    Vad vi borde bli bra på vore, att plocka russinen ur de olika seklernas kakor. Därför måste vi lyssna till kunnandet som finns hos de äldre.

    SvaraRadera
  16. Visst behöver vi lyssna till de äldre, de med livserfarenhet. Tyvärr verkar detta svårt. Verkar som alla själva vill göra om misstagen innan de inser vad som är bäst.
    Någon tidigare debattör skrev at det som beskrivs inte var något hållbart levnadssätt. Skulle vilja hävda tvärt emot. Så levde människorna i tusentals år, eller ännu längre utan att skapa problem med klimatförändringar. Så upptäcktes den billiga energin i form av olja och "utvecklingen" tog fart. Människan blev allt latare och skulle ha maskiner till att utföra alla göromål.

    SvaraRadera
  17. Hälsa Lena att jag tycker det är fantastiskt med konstnärer som bemästrar akvarellmålning.
    Själv tycker jag det är enormt svårt, föredrar olja/akryl där man kan "måla över" det som blev fel.

    Håller med om att det är något speciellt med gamla ladugårdar, de som var väl byggda och tjänade länge.
    Men minnen av "gamla ruckel", det som den fattigare delen av jordbruksbefolkningen fick stå ut med ligger inte så långt tillbaka i tiden och är inte precis vackra.

    SvaraRadera
  18. Här bligar man bakåt så det står harliga till!

    SvaraRadera
  19. Så vackert, blir full av längtan efter ett annat liv...

    SvaraRadera
  20. Hej Birger, du kan hälsa din fru att det där är riktig konst.
    Underbara målningar.
    Och så lite frågor. Har du haft kor? Om varför slutade du med kor?
    Har du haft fler djur? Har du några djur idag?

    Tack Birger för du tar dig tid med bloggen. Alltid något intressant att läsa. Dessutom fyndig & rolig.

    / Realist

    SvaraRadera
  21. Monica. Håller med. Mycket lättare när man "kan måla över det som blev fel ".

    Hörde precis BS kommentera förbifart Stockholm i P1. Och blir påmind om vad hälsosamt det är för debatten att det finns personer med stor politisk erfarenhet som fortsätter att vara engagerade, men som är befriade från partitillhörighet och alla hänsyn det för med sig.

    SvaraRadera
  22. Tack för alla kommentarer!

    Till Realist: Svar nej, jag har inte haft några kor, däremot får, höns, katter, hund och bin.

    Monica: Tack, det skall jag göra om hon inteser din kommentar själv...

    Eric: Jo, det är nog så att samtal utan konfrontation har sin tid och sina tillfällen...

    SI: Tja, sådana frågor kan man ju inte svara på, men tack för att du tror det...:-)

    SvaraRadera
  23. Hej Birger,

    Jag skulle vara oerhört tacksam om du ville läsa lite på www.himmelsk.se och skriva om dina tankar på Shells planer att med helt ny obeprövad metod borra efter naturgas på den skånska landsbygden, och om vår vansinniga minerallag som varken ger markägare, kommuner eller länsstyrelser rätt att sätta stopp för exploatering...

    Vi behöver allt stöd vi kan få, vi är livrädda för vad som kan hända med vår hälsa, våra djur, vår natur och vårt vatten.

    Tack för en fantastisk blogg!

    SvaraRadera
  24. Tänk, om de gamla lagårdarna kunde tala.

    Det kan de också, för den som har förmågan att lyssna!

    SvaraRadera
  25. Å bildenra är verkligen så vackra at man tappar andan!
    /Godnattkramar Sara

    SvaraRadera
  26. Solen i sista målningen..solen..mmm :)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.