måndag 7 september 2009

Rättelse...

Hej Mona, Maria, Lasse och Peter! Hoppas ni hade en kul fest igår!

Hörde att Göran Greider var lite besviken på den artikel ni skrev på DN-debatt igår. Jag läste artikeln och skulle i all välmening - och i ännu högre hastighet - v
ilja tipsa er om en del ändringsförslag. Ja, man kan kalla det rättelser om man är lite fräck.

Nu var er artikel ganska trist. Det är nog inte ni som skrivit den utan några sekreterare eller småsega samordnare. Så det är svårt att göra något vettigt av den. Och tiden är kort, så det får bli på studs, så ni får ursäkta lite stilfel. Måste lägga om ett tak innan regnet kommer...

Hur som: här kommer rättelserna. I rött.


Det är snart ett år till valet,
och alternativen i svensk politik blir allt mer tydliga. Sverige behöver en regering som tror på framtiden och har en politik för att möta de stora utmaningarna i vår tid; den höga och växande arbetslösheten, klimatförändringarna och de växande sociala klyftorna.

Det är snart ett år till valet, och det saknas alternativ i svensk politik. De två blocken har fastnat i tillväxtmani och kommer inte att kunna möta de stora utmaningarna i vår tid – deras gemensamma politik skapar höga och växande arbetslöshet, klimatförändringar och växande sociala klyftor.



Sedan vårt samarbete inleddes har vi rödgröna ingått över 40 överenskommelser, långt mer än vad någon annan opposition presenterat så långt före ett demokratiskt val. Detta samtidigt som de borgerliga partierna ännu inte lämnat besked om vilken politik de vill driva under nästa mandatperiod.

Den rådande norm, som värnas av de två blocken, är köpandets och ägandets. Mot detta vill vi ställa varandet och växandet. Vi vill ta nästa steg i samhällsevolutionen, ta steg bort från det gamla tillväxtsamhället till det nya utvecklingssamhället där fri tid, kultur och social närvaro tillåts växa på den materiella tillväxtens bekostnad.



Vi ökar nu takten i vårt arbete för en ny regering. I dag arrangerar vi en gemensam rödgrön familjedag i Kungsträdgården i Stockholm. Vi samlar delar av Organisations- och Kultur-Sverige för att ta del av deras engagemang för hur ett bättre Sverige ska byggas. Tillsammans med alla som bor i Sverige vill vi bygga en bred koalition för en bättre framtid.

Aldrig har vi haft större möjligheter än idag att ta steget in i ett samhälle präglat av livskvalitet, kultur och fri tid. Men då måste vi bryta mot den förhärskande ekonomistiska trossatsen att människan är en ekonomisk varelse, där den eviga tillväxten skall upprätthållas med hjälp av stress, allt mer arbete för att ständigt kunna öka vår konsumtion – långt över vad naturen tål.



Vi tror på Sverige. Vårt land har en historia av att gå före på många samhällsområden. Vi har effektivt kombinerat en god ekonomisk utveckling med full sysselsättning och en bra välfärd för alla.

Vi tror på människan. Vi bär en historia under vilken vi skapat materiell välfärd för att kunna leva goda liv. Men någonstans på vägen gick det snett – vi blev fångar i vårt eget system.



Vi behöver bygga vidare på en sådan framgångsmodell. Globaliseringen och den tekniska utvecklingen ställer krav på nya lösningar och nya idéer. I det arbetet måste vi ompröva en del av de politiska verktyg som vi tidigare använt.

Vi behöver tänka nytt, våga utmana gamla föreställningar. Klimatförändringar, miljöförstöring och stressade människor ställer krav på politikerna. Då måste dessa ompröva de politiska verktyg och målsättningar som de tycks överens om.



Finanskrisen visar att den politik som den moderatledda regeringen lutar sig mot snarare är en del av problemet än en del av lösningen. Sverige halkar efter med en moderatledd regering. Arbetslösheten är i dag högre i Sverige än i EU. Sverige leder inte längre miljöutvecklingen. Vår välfärdsmodell utarmas då regeringen vägrat att ge tillräckliga resurser till skolan och vården.

Finanskrisen visar att den politik som blocken lutar sig mot snarare är en del av problemet än en del av lösningen. Sverige har möjlighet att ta första stegen på en ny väg. Arbetslösheten löser man inte genom att arbeta mer. Miljökrisen löser man inte genom ökad konsumtion. Välfärden utarmas då blocken envisas med att satsa pengar på militär utveckling istället för på skola och vård.



Vi vill modernisera Sverige så att vi åter står starka i det globaliserade kunskapssamhället. Sverige ska bli ett bättre land att leva i. Ett land som investerar i utbildning och som ger alla möjligheter att nå sin fulla potential. Ett land där vi vågar möta framtiden genom att investera i miljövänlig energi och ta ansvar för klimatkrisen i Sverige och internationellt.
Vi vill ta steg bort från ekonomismen och idén att vara på ständig krigsfot. Vi vill att världen skall bli bättre att leva i. Vi vill gå in i ett nytt tidevarv, ett nytt sätt att tänka på utveckling. I en värld där vi vågar möta framtiden genom att leva på ett sätt som alla kan leva alltid – där utveckling betyder såväl ny smart teknik som en hållbar livsstil.


Vi rödgröna partier tänker nu gemensamt vidareutveckla en politik som möter samhällsutmaningarna på sju områden:
Vi tänker utveckla ett politiskt program vi kallar Vision 2030. Inom sju områden kan den sammanfattas så här:


Arbetslösheten. Arbetslösheten är regeringens stora misslyckande och framtidens stora utmaning. Det handlar om att vända tolv procents arbetslöshet till full sysselsättning.
Arbetslösheten. Arbetslöshet är beroende av hur samhället organiseras och på vad som uppfattas som normal arbetstid. Det blir vår uppgift att nu ta till vara på de möjligheter som skapats under alla de år vi effektiviserat, rationaliserat, automatiserat, datoriserat och robotiserat.

Det kräver en ansvarsfull ekonomisk politik med tydliga prioriteringar. Vi vill investera i människor så att de kan ta nya jobb när ekonomin vänder. Vi ser stora behov av att utveckla arbetslivet genom att stärka de anställdas inflytande och få bort osunda arbetsmiljöer. Vi vill också se en nära samverkan mellan stat och näringsliv för att stimulera moderna konkurrenskraftiga företag. Vår gemensamma arbetsgrupp för jobb och ekonomi kommer i början av nästa år att presentera ett gemensamt rödgrönt program för nya och bättre jobb.
Vi ser stora möjligheter att nu gå från det konsumtionsinriktade tillväxtsamhället till det goda utvecklingsamhället där fri tid, kultur och social närvaro tillåts växa på bekostnad av den materiella tillväxten. Det är också på detta sätt vi kan komma tillrätta med den negativa miljö- och klimatpåverkan vår materiellt inriktade livsstil har skapat. Vi har nått ett materiellt moget samhälle och låter nu den fria tiden, kulturen och den sociala närvaron växa och utvecklas.


Kunskapssamhället. Sverige ska konkurrera med kunskap och inte med låga löner. Då krävs bra skolor och att kunskapen kommer alla till del. Vi vill satsa på Sverige som kunskapsnation där allas rätt till bra utbildning garanteras och där goda möjligheter till fort- och vidareutbildning senare i livet är en självklarhet. Vår gemensamma välfärdsarbetsgrupp får därför i uppdrag att arbeta fram gemensamma förslag på utbildningssatsningar.
Kunskapssamhället. Vi vill att Sverige skall bli ett föregångsland när det gäller kunskap kopplad till etik. Vi vill att kunskap och kultur går hand i hand, vi vill utveckla alla kommunala skolor till vackra och statusfyllda utbildnings- och kulturcentra där hela människan ges förutsättningar att utvecklas. Vi är övertygade om att detta är det bästa sättet att försvara demokratiska värden och skapa förutsättningar för trygga människor i en globaliserad värld.


Entreprenörskap för företagande och nya jobb
. Sverige ska vara ett land där kreativa entreprenörer och företagare har bra förutsättningar att lyckas förverkliga sina drömmar. Det är i små företag som många av framtidens jobb finns. Vi ger därför ett särskilt uppdrag till vår arbetsgrupp för jobb och ekonomi att ta fram ett gemensamt program för småföretag.
Entreprenörskap för företagande och nya jobb. Sverige skall bli ett land där inbördes hjälp snarare än inbördes kamp skapar goda förutsättningar för entreprenörer och företagare. Vi vill ge ökande möjlighet för självägda företag, för kooperativa företag och för företagare som inte ser ökad, utan bättre, produktion som sitt mål.


Klimatomställningen. Svenska företag ska vara först att ta fram framtidens teknik och driva på den globala utvecklingen. Vi har redan presenterat ett gemensamt klimatprogram med 40 procents minskning av utsläppen i Sverige till 2020. Satsningar ska göras på ny förnybar energi. Ökade investeringar i hållbara transporter ger minskade utsläpp, fler jobb och högre tillväxt. Gröna investeringar skapar både jobb på kort sikt och stärker Sveriges konkurrenskraft.
Klimatomställningen. Det räcker inte med att ställa om till framtidens mer energieffektiva teknik. Vi blir allt fler människor på jorden som konsumerar allt mer, vilket resulterar i att alla de miljö- och energivinster vi gör genom miljö- och klimatsmartare produktion äts upp av att den ökande konsumtionen. Detta brukar kallas för rekyleffekten. Det räcker således inte med gröna investeringar, vi vill genom övergången till utvecklingssamhället minska arbetstiden och konsumtionen.

Denna mandatperiod innebär fyra förlorade år för klimatarbetet. Vi ger nu vår gemensamma arbetsgrupp för klimat och miljö i uppdrag att ta fram ett handlingsprogram för grön omställning och på hur Sverige ska bli världsledande på grön teknik som vi direkt kommer att genomföra om vi vinner valet 2010.
De två senaste mandatperioderna innebär åtta förlorade år för klimatarbetet. Inte ens partier som säger sig prioritera klimatfrågan har förstått att rekyleffekten medför krav på ett nytt sätt att leva och organisera.

De ökande klyftorna. Regeringens politik har medvetet ökat klyftorna i Sverige. Den rikaste fjärdedelen av befolkningen har fått nästan hälften av de borgerliga skattesänkningarna. Den fattigaste fjärdedelen har bara fått drygt sex procent. Män har gynnats framför kvinnor. Pensionärer tvingas nu betala högre skatt än löntagare. Inför valet 2010 kommer vi att presentera en gemensam politik för att bryta dessa orättvisor.
De ökande klyftorna. De senaste regeringarnas politik har lett till ökade klyftor i Sverige. De rika har blivit rikare, de fattigare har blivit fattigare, män har gynnats framför kvinnor. Vi vill därför, som en naturlig del av övergången från tillväxtsamhället till utvecklingssamhället, stegvis gå över alltmer från skatt på arbetstid till skatt på produktionen i sig, samt se till att fördelningen i samhället vilar på medborgarlinjen.


De försäkringslösa.
De senaste tre åren med den moderatledda regeringen har lämnat stora hål i våra försäkringssystem. Vi har fått en allt större grupp försäkrings­lösa människor, ett samhällsproblem som är växande. En halv miljon människor har tvingats ut ur a-kassan. Tiotusentals människor riskerar dessutom att nu tvingas ut ur sjukförsäkringen. Dagens system fungerar inte och allt för många människor ramlar mellan stolarna eller tvingas helt lämna försäkringssystemet. För att minska de höga sjuktalen - tiotusentals människor riskerar att ramla ur sjukförsäkringen - vill vi medvetet växla ner tempot i samhället. Dagens system fungerar inte och vi vill avbyråkratisera trygghetssystemen, bygga det på medborgarrätt och finansiera det genom det allmänna skattesystemet. Stora hål har uppkommit i de social trygghetssystemet, under olika perioder under olika regeringar, som valt att prioritera militär verksamhet istället för välfärdens kärna.


Vi rödgröna partier menar att alla ska ges möjlighet att arbeta efter förmåga – arbetslinjen ska gälla. Vår gemensamma välfärdsarbetsgrupp får därför i uppdrag att arbeta fram en ny modell för att våra försäkringssystem ska ta tillvara människors möjligheter och vilja att arbeta. Arbetslöshetsförsäkringen måste stärkas så att människor kan ställa om till nya jobb.
Vi menar att alla som vill skall ha möjlighet till formellt arbete, men också att alla skall ha rätt att kunna välja deltidsarbete för att på det sättet utveckla intressen och sociala engagemang även utanför det formella lönearbetet. Den fundamentalistiska arbetslinje som olika regeringar arbetat med ersätts med solidarisk och frihetlig medborgarlinje.


Kvaliteten i välfärden.
Vi står upp för en skattefinansierad välfärd av hög kvalitet. Tydligare och likvärdiga krav ska ställas på alla utförare. Välfärd ska komma alla till del och fördelas efter behov. Vi sätter människors valfrihet framför företags valfrihet att etablera sig där det är mest lönsamt. Välfärdsarbetsgruppen får i uppdrag att till nästa vår presentera kvalitetsprogram för välfärden som vi ska genomföra om vi vinner valet 2010.
Kvaliteten i välfärden. Vi står för en skattefinansierad välfärd, i form av god utbildning, omsorg och sjukvård. Vi vill ställa hårdare krav på alla utförare, samt stegvis utveckla de gemensamt ägda verksamheterna så att de slår ut ägande med vinstsyfte. Vi vill finansiera de ökande resurserna till skola, omsorg, sjukvård och rättsystem genom att stegvis fas ur det militära verksamheten – vi menar att det är det bästa försvaret för vår demokrati.


Detta är några av de besked
som vi kommer att leverera framöver. Våra sex gemensamma arbetsgrupper kommer under våren att presentera ytterligare gemensam politik. I god tid före valet 2010 lägger vi fram en gemensam regeringsplattform.
Detta är några av de besked som vi kommer att utveckla framöver. Vi som drömmer om ett annat samhälle, som tror på förändringar, kommer under våren att presentera ytterligare gemensam politik.


Vi vet att Sverige kan bättre.
Vi vet att alla mår bättre av ett samhälle som håller ihop. Nu väntar vi på besked från de fyra borgerliga partierna om vad de vill med Sverige de kommande åren. Hittills har deras politik skapat allt färre jobb och ökade klyftor.
Vi vet att människan kan bättre. Vi vet att vi kan resa oss ur myten om den eviga tillväxten, att vi kan stiga av det ekorrhjul där de två blocken vill fjättra oss. Vi väntar på besked från de två blocken om vilka visioner de har, vilken väg de vill gå. Hittills har deras siamesliknande politik skapat mer problem än den löst.

44 kommentarer:

  1. Så in i helvete fräckt! YES! YES! YES!

    SvaraRadera
  2. Vi behöver skakas om. Tack!
    Song Luck (mp)

    SvaraRadera
  3. Birger!

    Varför skriver du alltid "fri tid" istället för fritid? Betydelsen är ju precis samma? Är du rädd för att folk ska associera till, säg, "lata dagar" om du skriver fritid?

    Anders (en ivrig läsare)

    SvaraRadera
  4. Avsnitten i rött ser ut som ett partiprogram.

    Var finns det partiet?

    SvaraRadera
  5. Anders, det är en väldig skillnad på fritid och fri tid! Fritid associerar till hängmatta, fri tid till allt möjligt engagemang i den informella sektorn. Tid med barn, tid med gamla, tid som ideell ungdomsledare, tid för lärande o c h tid för hängmattan. Helt enkelt mer tid i den informella, men lagliga, sektorn.
    Axel

    SvaraRadera
  6. Miljönissen har blivit kulturknutte på gamla dar? Mycket kultur blev det. Är Idol kultur?

    SvaraRadera
  7. Du är enorm, gigantiskt, absurt bra, för att använda dina gamla favorituttryck:-)
    Från Du vet vem...:-)

    SvaraRadera
  8. så ska det låta!

    SvaraRadera
  9. Riktigt, riktigt bra. En fin sammanfattning av ett alternativt förhållningssätt.
    Om man försöker sätta sig i Peter och Marias stol. Kan det vara så att de agerar efter mottet "låt inte det bästa bli det godas fiende " ? De håller säkert med dig i allt du skriver. Men så som opinionen/flertalets värderingar ser är det ett för stort steg. Det stora flertalet kommer säkert att uppfatta din fina text som naiv och orealistisk. Vad har man då uppnått ? Bättre då, kanske de tänker, att få tillgång till makt och långsamt kunna påverka i den här riktningen. Att de håller med dig i sak finns väl ingen anledning att tvivla på ??

    SvaraRadera
  10. Bra skrivet, men trekanten kommer med 98 % säkerhet inte att anta detta. Synd.

    SvaraRadera
  11. Eric, tyvärr håller nog inte Maria och Peter med om just någonting som Birger skrivit. Då hade de väl någon gång framfört kritik av det "absurda" konsumtions- och tillväxtsamhället? De har ju till och med aktivt anammat arbetslinjen, skrotat "medborgarlinjen" och gjort de militära insatserna inom EU och i Afghanistan till "grön politik".
    Hasse Bildoktor

    SvaraRadera
  12. Ställer samma fråga som Fred, när kommer partiet?

    SvaraRadera
  13. Väldigt flummigt skrivet.
    Detta är det första man lägger märke till.
    Sedan – analysen.
    Det är inte så illa som du beskriver det.
    Människor mår inte så illa som du beskriver det.
    Vem skriver du för?
    Sanningen är ju att vi aldrig haft det bättre än i vår tid.
    Varför ser du aldrig det?
    Du tycks ha ett enormt inre behov av att måla i svart/mörkgrönt.
    Var ska du hitta dina sympatisörer?
    Du förkastar nu även miljöpartiet…
    Till sist blir det bara du kvar, plus en handfull som du vridit huvudet på.
    Så meningslöst!

    Nej, tillbaka till politiken!
    Du har gjort det för enkelt för dig – här möter du knappast något motstånd.
    In i verkligheten, igen!
    Ditt gnäll och din besserwissermentalitet är odrägliga drag hos dig.

    SvaraRadera
  14. Nyfiken blå.
    Jag är extremt nyfiken på hur vi (som lever i samma värld) kan uppfatta den så olika.
    Kan du inte bemöta det som Birger skriver, att vi istället för fortsatt matriell tillväxt fokuserar på annan tillväxt. Det är inte det minsta flummigt.
    Konservative Staffan Burenstam Linder var (redan 1969) på samma linje.
    Hasse bildoktor,
    Fortsätter i min naivitet att tro att M o P (Maria och Peter !) fortfarande är MP-ister. Men visst, dina påpekanden är sanna...

    SvaraRadera
  15. Birger Schlaug har en agenda. Det ser man om man följer hans blogg. Han är ingen duvunge. Han är en taktiker, ett politiskt djur. Begåvad? Javisst. Modig? Jodå. Men ärlig med sina avsikter? Tror inte det.

    Birger har som mål att föra samman moderaterna och socialdemokraterna, det har vi som följt honom hört i ett årtionde, långt innan det blev "nya moderater". Det är naturligtvis ett fantasifullt projekt, men inte för visionären och drömmaren Schlaug.

    Han har fått nya krafter nu när moderaterna närmat sig socialdemokraterna. Målet för Schlaug är att m och s verkligen skall enas, bilda regering efter det att Sverigedemokraterna kommit in som tunga på vågen. I det läget tror han, på fullt allvar, att det växer ett utrymme för civilisationskritik, tillväxtkritik och konsumtionskritik. Schlaug som avskyr etablissemang ser "gräsrotsuppror" i faggorna.

    Då kommer Schlaug och hans likasinnade att dyka upp på den politiska scenen som ledare för en ny opposition med syfte att omkullkasta det samhälle som byggts upp, eller med deras egna ordval, omdana samhället till det man fräckt kallar "utvecklingssamhälle" (utveckling är det som civilisationskritikerna tolkar som utveckling i obestämbara ord som "livskvalitet" (som inte tycks omfatta materiell kvalitet), "kultur" (som förstås antas vara av högre värden och inte vanlig folklig "skräpkultur" och underhållning som löneslavar älskar)och "fri tid" (som vi skall fylla med informellt arbete med barn, gamla och egenarbete).

    Ni som anammar Schlaugs retorik bör fundera över varför han lägger ner all denna kraft på att övertyga er. Vill han förföra er? Han som säger sig ogilla reklam och "propaganda". Vill han med förenklingarnas konst riva upp det som de flesta av oss finner både gott och naturligt? Schlaug har en dagordning och det skrämmer mig lite att han inte tar bladet från munnen och berättar. Trots allt är jag förtröstansfull för hans idéer kommer att förbli papperskonstruktioner hur mycket tak han än lägger.
    Kid

    SvaraRadera
  16. Hörru Nyfiken Blå! Jag tror inte Birger förkastar miljöpartiet och dess program som stämmer fint överens med det han skriver. Han förkastar nog däremot miljöpartiets anpassning till andras värderingar. Jag tycker inte heller att han målar i svarta färger, tvärtom ger han ju hopp om en bättre värld!

    SvaraRadera
  17. Jag sätter mig på tåget hem så fort rättelserna är införda!

    (Med tanke på alla skandinavier i landsflykt - med hög akademisk utbildning - jag mött här i Tyskland så skulle det inte bli särskilt svårt att hitta kompetenta lärare/forskare/kulturarbetare/översättare/författare/ och människor med VISIONER för ett godare samhälle - om vi bara kunde få komma hem. Det skulle dessutom bli rena vinsten eftersom ni redan investerat i vår utbildning!

    Kanske kan ni göra gemensam sak med våra grannländer som också de är gamla välfärdsstater som tappat riktningen och är på väg i lika hög hastighet till katastrofens rand.

    Minns den gamla skandinaviska modellen - den kan fyllas med nytt innehåll!)


    Instämmer i allt Birger, förutom det där vidriga begreppet "välfärdens kärna" - hur slank det in?

    SvaraRadera
  18. Långt där inne tycker jag så synd om er, Maria och Peter. Och om ni inte rodnar eller snarare skäms, när ni läser Birgers "rättelser", så undrar jag vad för slags visioner och ambitioner ni egentligen har idag?
    Jag känner inte alls igen er. Men det är kanske inte meningen heller.
    Per L.

    SvaraRadera
  19. Som kommunpolitiker (mp) kan jag skriva under på varenda ord. Som Birger skrivit.

    SvaraRadera
  20. Om man skulle ge Birgers blogg stjärnor från en till tio på en skala, så ligger ju så gott som alla dagstexter vid 10. Men idag får det nog bli 10+!

    Vet någon f.ö., huruvida MP-rören läser Birgers blogg?

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  21. Hej

    Varför Biregr kommenterar du inte det absurda i att Marianne Samuelsson skall få 78.000:- i månaden för att rulla tummarna fram till pensionen? Hur mycket har Schörling o Gharton i pensioner från sin tid i EU- parlamentet? Det absurda är att alla vill ha mer och det leder til konsumtionshysteri och det absurda är att f.d ledande miljöparister gör det samma. Varifrån kommer denna girighet?

    Robban

    SvaraRadera
  22. Lysande, Birger!

    Det här manifestet kunde ju ha en rejäl sprängkraft på den cementerade blockpolitiken, där ett rött lag och ett blått lag tävlar om vem som på bästa teknokratiska manér kan styra Företaget Sverige AB.
    Militärt försvar vill jag nog ha kvar, men i övrigt skriver jag under på allt annat du säger :livskvalitet, växla ned, fri tid, ett skifte i hur vi ser på människan och samhället, montera ned tillväxtmanin, föra in kretsloppstanke och helhetstänkande på alla plan, växande -- för människan, inte för ekonomin.

    Är du på väg tillbaka till politiken, Birger? Du kanske hade behövts.

    SvaraRadera
  23. Du ska vara med i partiet och inte vara utanför!

    SvaraRadera
  24. Det är väl klart att han inte kan vara med i partiet, då skulle det ju bara talas om splittring och Peter skulle försöka lägga munkavle på honom.

    SvaraRadera
  25. Jag funderar på varför du skrivit artikeltexten i grönt och dina kommentarer i rött. Borde det inte vara tvärtom?

    SvaraRadera
  26. I sanning har vi ledare i Miljöpartiet som saknar vilja och förmåga att föra fram den politik som vi står för.
    MEN de som är tilltänkta att ta över efter efter nuvarande ledarskap är ÄNNU sämre!
    Då försvinner de sista gröna ränderna, då går den gröna visionen i graven!

    SvaraRadera
  27. Ett nytt grönt parti kommer bara riskera att splittra de gröna och minska våra chanser till inflytande.

    Ett nytt parti riskerar också att skapa en knäppgök stämpel på andra gröna (miljöpartiet är radikalt än idag, vad sjutton skulle ett radikalare grönt parti då ses som) och därmed minska dess inflytande.

    Nej jag tycker att det är bättre att samla våra krafter, låta "radikala" vara kvar i MP, så att partiet inte riskerar att bli som de andra...

    Sedan om MP får ett stöd uppåt på sisådär 20-30% så är jag väldigt öppen för att ett nytt parti bildas, om MP nu inte anses tillräckligt grönt då villsäga...

    Men varför skulle man vilja bilda ett nytt grönt parti nu, med 0 inflytande och som inte kommer locka mer än marginella röster. Vad tror man sig kunna åstadkomma?

    Jag tror det till stor del handlar om att tillfredsställa ens eget ego, för man borde ju förstå att chansen till praktiskt förändring är mikroskopisk.

    Nej lägg istället all kraft på opinion och få ett inflytande över samhällsdebatten. Så Mp kan lägga de förslag som vi gröna vill ha utan att riskera att förlöjligas och marginaliseras, dvs slippas behandlas som partiet blev i början innan man blev "ogröna" (eller vad för fel vissa tycker att MP gör)...

    Politik tar tid. Särskilt när man tillhör en politisk minoritet utan populistiska locktoner.

    Andreas Adersjö

    SvaraRadera
  28. En som vet....skriv ditt namn är mitt tips. Man ska våga stå för sina åsikter, eller inte säga saker man inte vågar stå för.

    Det enda som jag kan hålla med om i ditt inlägg är oron över vilka som kommer ta över efter Peter och Maria. Tycker det känns tomt där bakom, framförallt gällande det kvinnliga språkröret...Förhoppningsvis finns det någon bra kandidat efter nästa val men jag kan inte komma på någon idag... =(

    Din sista mening tycker jag förresten är ett förolämpande (ur en rad vinklar) gentemot väldigt många i partiet.

    Andreas Adersjö

    SvaraRadera
  29. Jag såg ett enormt fotsteg på Jorden och tänkte, att det är väl en stor elefant som klampat fram. Men det var GUD. (Något förenklat) Det var Treenigheten.

    1 Det var Den Helige Ande, reklamens hurtiga eftersägare!

    2 Det var Fadern. Det var storföretagen, t.ex tele- och dataföretag som gör brodukter och program som får hjärtinfarkt efter ett fåtal år.
    Många ändliga metaller blir till atomsopor, en del återförenas till metallklumpar på havens botten!

    3 Det var sonen. Det var massmänniskan som genom sitt liv och sitt tal blev ett föredöme för barn och barnbarn, när det gäller att förkorta Jordens Lidande!
    (detta slut var inte min avsikt)

    SvaraRadera
  30. Kvinnligt språkrör lär bä'l Mikaela Valtersson bli. Manligt? Kommer inte Birger tillbaka finns bara en som kan ge hopp och det är Gustav Fridolin. Ingen av dem finns kvar i partiet just nu. Båda behövs.
    Partist i Östergötland

    SvaraRadera
  31. Stackars det kvinnliga språkrör som ska ta över efter vår enastående Maria. Skulle det bli sosse-Valtersson så är mitt hyfsat färska medlemsskap i mp över. Ett Birger-inlägg som kräver sin repris:

    http://schlaug.blogspot.com/2008/09/snkt-arbetstid-systemskifte-vi.html

    SvaraRadera
  32. Bort med Peter Eriksson & Maria Wetterstrand.
    In med Birger Schlaug & Gustav Fridolin.

    / Realist

    SvaraRadera
  33. Så OTROLIGT bra. Birger Schlaug är ett geni.

    SvaraRadera
  34. Järnålder, Bronsålder och Guldålder. Omedvetenhet, gryende insikt och fördröjade ljug hos den av makt korumperande överheten och av den maktlöse som fullständigt korumperats av sin maktlöshet!
    Farten dödar. Nu har vi hamnat i en situation där marknaden bara blev så att den satsade på att var och en skulle vara duktig på en liten detalj. Nu behövs en Helhetssyn. MEN. Var och satsar nu på sitt eget vansinne, vilket sinne man väl endast har tillgång till! Alla är inte fel ute, men det får bli en annan dag!

    SvaraRadera
  35. Det borde alla fatta, att en Birger i partiarbete, betyder en Birger borta från estraden (SVT:s Nyhetspanel, krönika i Borås Tidning och annan press), och så är det slut med den opinionsbildaren.

    "Skomakare, bliv vid din läst!" sa man förr. Så var kvar i din nuvarande roll, BS!

    SvaraRadera
  36. Bottennapp, igen.
    Du svävar i det blå likt en tonåring, utan realism och sammanhang.

    SvaraRadera
  37. Partist i Östergötland:

    Mikaela Valtersson har jag inga positiva erfarenheter av (inga negativa direkt heller) men hoppas verkligen inte att det blir hon. Stod väl för förslag 4 i medborgarlönsdebatten, vilket i stort sett innebar, vi ska inte ändra på något. Det okvalificerar henne direkt tycker jag.

    För övrigt var jag för en blandning av 2 och 3 om jag minns rätt (seriöst så fanns det ju inget bra alternativ vilket säkert var taktiskt medvetet vilket jag stör mig på...)

    Fast nu ska man kanske inte debattera emot någon utan snarare för någon. Så jag debatterar för ett annat alternativ än Mikaela (som säkerligen är trevlig och allt det där, vissa åsikter jag inte gillar) för jag tror att den personen kommer göra ett bättre jobb. =) Sen så kommer ju våra medlemmar få rösta så då får man hoppas på det.

    Fridolin eller Schlaug....jo Fridolin hade varit något, Schlaug också om det kvinnliga är mer pragmatiskt och inte så konservativt (kanske inte politiskt sett) som Birger ibland framstår som =)

    Andreas Adersjö

    SvaraRadera
  38. Neoliberal Agendatis sep. 08, 12:29:00 fm

    Vi vill ge ökande möjlighet för självägda företag, för kooperativa företag och för företagare som inte ser ökad, utan bättre, produktion som sitt mål.

    Man undrar hur det här ska gå till? Låt oss säga att en bra LED-TV kostar 20 000:- medan två sämre LCD-apparater kostar 10 000:- st. Jag som konsument kan välja att köpa två billigare TV-apparater, en att ha i barnens rum och en att ha i vardagsrummet, eller så köper jag bara en enda dyr LED-TV. Hur ska en företagare kunna hindra vad jag köper? Ska det införas någon typ av motbok för alla varor? Hur bedömer man öht. vad som är "bättre produktion"?

    i vill därför, som en naturlig del av övergången från tillväxtsamhället till utvecklingssamhället, stegvis gå över alltmer från skatt på arbetstid till skatt på produktionen i sig, samt se till att fördelningen i samhället vilar på medborgarlinjen.

    Vad spelar det för roll om jag betalar 60% av min inkomst i inkomstskatt, eller om jag betalar 60% av min inkomst i form av moms(för jag antar det är vad du avser), och hur relaterar denna skatteomlägging till "övergången från tillväxtsamhället till utvecklingssamhälle"? Förstår inte.

    Vi vet att vi kan resa oss ur myten om den eviga tillväxten,

    Om den eviga tillväxten nu är en myt, vad är då problemet? Jag menar, varför klaga så mkt på något som ytterst bara är en myt?

    SvaraRadera
  39. Var och en satsar nu på sitt eget vansinne och det verkar vara det sinne som Neoliberal dagordning satsar på. Det finns säkert en miljon vägvisare in i framtiden i världen. I Sverige är Birger Schlaug en av de allra främsta.
    Varför ska jordmissbrukarna förhärligas och de som vill leva på ett sätt som gör fortsatt liv möjligt på denna planet förlöjligas. Om jag skulle träffa de som har ställt till att världen ser ut som den gör så skulle jag inte slå ihjäl dem, direkt. Jag skulle helt enkelt fråga dem, är det tänkbart att ni skulle kunna överge er girighet och bidraga till att skapa kulturer på Jordens långsiktigt hållbara villkor. Någon antydde, Vänligt att jag behöver en psykolog.
    Tänk om det är Du och världen som är galna och jag är den psykolog som världen behöver. Med den anspråkslöshet som situationen kräver. Vad skönt det är att vara galen i världens ögon!

    SvaraRadera
  40. Neoliberal Agenda har nog rätt i påpekandet om begreppet "myt". Men inte i övrigt.

    SvaraRadera
  41. Maria talade och sade: "Peter, nog har Birger rätt i allt han skriver".

    Peter svarade och sade: "Ja, Maria, han säger det vi tänker, men inte kan säga just nu. När vi kommit till makten, då ska varenda punkt i hans politiska texter uppfyllas. Vänta bara!"

    SvaraRadera
  42. Är det sant, det som SD-Kuriren skriver på sin hemsida, att Ohlys parti är på väg att uppge kravet på EU-utträde?

    Hur har isåfall SD lyckts muta V till detta, för att med tiden få monopol på det kravet?

    SvaraRadera
  43. Eller kanske det är Mona som varit framme och ställt ultimativa krav??
    Eller o hemska tanke i samverkan med Maria och Peter??

    SvaraRadera
  44. Ja, 07:09, i så fall är det Mona, som SD ska tacka för hjälpen att kunna ta ännu ett kliv i rikntning Sveriges Riksdag.

    Samtidigt blir det ju ännu mer angeläget, att ett nytt grönt parti uppstår.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.