onsdag 24 juni 2009

Så gör de som är bäst i världen...

Tänkte skriva en del om regeringens klimatprat. Sverige skall ju snart ta över det kuliga ordförandeskapet i EU, och bakom hörnet hotar politikerveckan i Almedalen.

Det lär bli mycket prat om att vår regering är bäst i världen på klimat. Det har retat mig ganska länge, för det är struntprat.

Man svänger sig med siffror som få orkar analysera. Tänkte göra det nu.


Lite tragikomiskt är förresten att Göran Persson fått motta ett stort norskt miljöpris, på 700 000 kronor, för den miljö- och klimatpolitik som De gröna tvingade honom att genomföra - med mitt politiska hjärteblod, grön skatteväxling, som mest genomgripande åtgärd.

Och visst är det magiskt att Fredrik Reinfeldt fått ta emot stående globala ovationer för den gröna skatteväxling som Reinfeldt själv konsekvent röstat emot i riksdagen...

Hur som helst: Alliansregeringen har lovat att sänka utsläppen av klimatgaser med 40% till år 2020.

Det låter ju ganska maffigt, eller hur? Men vad döljer sig bakom siffrorna? Tänkte skriva vad som döljer sig bakom siffrorna...

Sedan ser jag att Lucas Carlsson redan skrivit om det. Så jag ägnar morgonen åt att förbreda lite Visbyseminarier istället för att skriva blogg...

Här hittar du Lucas genomgång! Ha den i minnet nu när Reinfeldt och Olofsson stoltserar om sin klimatpotens inför ordförandeskapet i EU.... Jämför det med DN:s kommentar om att Sverige och EU:s åtaganden är så långtgående att gjorde man mer så hotas Köpenhamnmötet... Tala om att leva i en sandlåda, vara blind när man tittar på forskarrapporter och att vägra se att vi i EU, efter att ha nått våra mål, släpper ut dubbelt så mycket som varje kines... och investerar bråkdelar av vad man gör i t ex Sydkorea.

Och bilden? Jo, den tog jag förra året på Gotland. Undrar om inte motsvarande fornminnesskylt kommer att peka på ett och annat politiskt parti om tjugo år... Och en och annan ledarreaktion.

17 kommentarer:

  1. Suck! Att du bara orkar fortsätta delta i denna högst märkliga klimatcirkus. Gammelmedierna och politikerna har fullständigt kört fast i de av dem själva fastslagna teserna, däremot kan du på nätet ta del av skepsis och helt andra uppfattningar. Jag begriper inte varför du, som ju tycks vara något av en motvallskärring, när det gäller klimatfrågan stryker alla nickedockor medhårs.

    SvaraRadera
  2. Bra skriver, Birger!

    Försök att njuta av en skön sommardag mitt i allt detta.

    SvaraRadera
  3. Varför skulle just Göran P. få en prissuma?
    Händelsen bara bekräftar ordspråket "de stora hjälper varandra ----"

    SvaraRadera
  4. Birger: Värjer mig mot siffer-nissar men inser att det jobbet måste göras. Go on.
    Göran R: Det handlar väl om att inte nöja sig med sin egen övertygelse. Utan att försöka PÅVERKA andra. För att påverka måste man hitta beröringspunkter, hitta ytor där båda parter kan vistas.
    Några tusen BS-läsare som var och en påverkar några hundra andra....hur tror det gick till när alla "helt plötsligt" vägrade sitta i rökiga rum ?

    SvaraRadera
  5. Göran R: Tvärtom, Göran. Redan i mitten på 80-talet drev jag och mp klimatfrågan. Det tog över 20 år innan andra politiker kunde läsa innantill i den forskning som fanns, det tog ytterligare fem år innan gammelmidia vaknade. Så om du tror att jag surfar på en våg så misstar du dig, jag kan med viss stolthet hävda att jag var språkrör för ett parti som drev opinion i frågan.

    SvaraRadera
  6. Lucas är en smart räknenisse.
    Men, jag börjar bli klimatskeptisk. Jag tror att människans utsläpp av koldioxid inte spelar någon större roll. Naturens egna krafter är större än den lilla människans påverkan på klimatet.
    Jag har inget emot satsningarna på klimatsmarta alternativ, men det är mer för att det är bra för miljön allmänt och den långsiktiga ekonomin än att det har betydelse för klimatet.

    SvaraRadera
  7. bengtoalmstedts.blogg.se var det.

    SvaraRadera
  8. Så mycket till räknenisse behöver man inte vara för att kolla upp dessa siffror.

    När det gäller naturens egna krafter Bengt så behöver man inte blicka särskilt så långt tillbaka för att se att människans påverkan på jorden på mycket kort tid har blivit en dominernade kraft. Vi är faktiskt en naturkraft...

    SvaraRadera
  9. Jag var aktiv medlem i mp åren 1982-1998 och jag mötte aldrig något tal om klimat och koldioxid i partiet, Birger. Energidebatten i samhället och politiken handlade redan från början om att ersätta oljeberoendet med kärnkraft; det var oljans övriga negativa effekter som stod i centrum, inte koldioxiden. Däremot träffade jag några forskare under tidigt 80-tal som menade att det i framtiden kunde segla upp ett problem som inte var uppmärksammat vid den tiden, och det handlade då just om koldioxiden. Och så blev det ju. Men det var först sedan Al Gore kommit med sin bok långt senare som debatten kom i gång på allvar. Själv tror jag inte ett dugg på de här teserna. Klimatet har alltid ändrats, och i dag bygger man på modeller som tydligen är helt galna. Mycket sägs om isbjörnar och smältande isar, men när man sedan kollar upp uppgifterna är det ingenting som stämmer eller är bevisat. De flesta naturvetare jag känner är mycket skeptiska till att politikerna nu fångats av detta. Debatten har helt avstannat i pressen. Men går du ut på nätet är skepsisen faktiskt större än klimatalarmisternas tro. Det är en hysteri vi har att göra med, en hysteri som kan resultera i irrationella ekonomiska satsningar som får ödesdigra effekter på hela samhället och på människors möjligheter till utveckling. Man kan endast hoppas på ett uppvaknande innan galenskapen leder oss i fördärvet. Detta var en viktig anledning till att jag så småningom lämnade miljöpartiet, nämligen att jag befarar att insatserna mot miljöförstörelsen nu nått en sådan nivå att människan börjar hotas, dvs medicinen är värre än sjukdomen. Anledningen till att det gått så illa ska jag inte gå in på här. Koldioxiden kan vi dock lämna därhän.

    SvaraRadera
  10. LA har dåligt minne, tycks det. MP gjorde en stor utredning (det var för övrigt Birger som var ansvarig för utredningen) om de kunskaper som fanns i klimatfrågan. Det skedde 1987 och, som Mats Svegfors påpekat, var det bara Svegfors som kom på presskonferensen. Detta berättades bland annat om på ett seminarium förra året i just Almedalen.
    Ronny

    SvaraRadera
  11. Det är med bestörtning jag ser det alltmer intensifierade samarbetet mellan mp och de två socialist/kommunistpartierna. Uppenbarligen har mp nu blivit ett rent vänsterparti, vilket framgår inte minst om man läser dagens hurrarop gällande skattehöjningar. Jag minns med en tår i ögat: "Inte höger, inte vänster utan rakt fram". Någon annan med samma minnen?

    Tack för de gångna åren mp. Nu lägger jag ner...

    SvaraRadera
  12. Nej, jag har inget dåligt minne. Det är möjligt att det gjordes en utredning, men det var i så fall ingenting som fastnade bland medlemmarna. Koldioxiden diskuterades inte mer än inom en mycket liten krets. I eftermiddag har jag frågat tre gamla partikamrater, inte heller de kan minnas ordet klimat överhuvud taget. Än mindre koldioxid. Det var kärnkraften som stod i centrum eftersom partiet var en direkt följd av linje 3:s nederlag i folkomröstningen i mars 1980, där jag för övrigt var väldigt aktiv (Idag är jag för kärnkraften). Det var kärnkraften som uppfattades som den stora faran, inte koldioxiden.

    SvaraRadera
  13. De rödgröna ska visst köra med skattehöjningar inför valet 2010. Som om det inte räcker med världens högsta skatter! Ett givet nederlag, alltså. Det andra sänket heter Lars Ohly och hans kommunister. Stackars Mona.

    SvaraRadera
  14. Lukas inflationstal vill jag ha en uträkning på, mellan 06-08 stämmer inte med länken som står. det är lägre.

    OCH vi släpper ut dubbelt så mycket som varje kines. Ja. det är sant. Tycker du att det är bra av landet kina? Där ungefär en miljard människor lever ett odrägligt liv i misär. Hade de människorna fått välja hade de velat vara som oss i Sverige och förmodligen släppt ut en jävlans massa koldioxid.

    Detta argument med att peka på kina håller inte, du använder det gång på gång, men att peka på kommuniststaten kina håller inte.

    Dubbelt så mycket som varje kines. Ja men mått får det vara, 1,3 miljarder kineser. Varav 200 miljoner har våran levanadsstandard MAX. Denna jämförelse är extremt stötande.

    Vad är nästa steg, om vi inför ett tak på 1 barn per hushåll som kina, ja då kan vi halvera våra utsläpp.

    TALA OM ATT BO I EN SANDLÅDA

    SvaraRadera
  15. Vill så gärna vara för att förändringar kommer "underifrån" , och inte dikteras uppifrån. Vill så gärna vara för att man inte blint ska tro på experter. Men hur i hela friden kan en vanlig dödlig, t.ex genom att fråga tre naturvetarkompisar slå en global expertpanel på fingrarna ? Finns någon som HELST anledning att tro att de som "målar upp" klimathotet har en dold agenda ? (likt olje - vapen - tobaks - lobbyn).
    Ägnar inte ni koldioxid-klimatskeptiker enabart åt önsketänkande ?

    Att i efterhand försöka reda ut vem som sa vad och vem som kan ta äran av vad låter lite infantilt....

    SvaraRadera
  16. Jag betalar mer skatt i Tyskland nu än vad jag gjorde i Sverige FÖRE skattesänkningarna! Sluta nu äntligen gnälla på höga skatter, anonym ovan, åk ut och se hur det är. Mina vänner i Danmark och Frankrike har även de högre skatt än i Sverige. Mycket högre. Jag skulle med glädje lägga det dubbla i skatt om det betydde att jag kunde åka tåg även i Sverige. Precis som jag gör här. Överallt. Till Europas alla avkrokar. Men i Sverige går mest överfulla, svindyra tåg mellan de tre stora städerna...


    Och här diskuteras våra akuta miljöproblem på en betydligt högre nivå. Hur fruktbart är det att hålla på och diskutera om man "tror" eller inte på om klimatet påverkas av koldioxiden.

    De flesta borde väl ha insett vid det här laget att det är hela idén om tillväxtsamhället som vi måste lägga bakom oss. Där koldioxidutsläppen utgör en del av allt skadligt.

    För ett par dagar sedan var det diskussionsprogram i vår (tyska) motsvariget till lokalkanalen P4 som diskuterade vad vi gör efter tillväxtsamhället, hur det postindustriella samhället kommer att se ut.

    Och så fort man hör nåt från Sverige är det ett evinnerligt tjat om vem som tror vad... Inte vad VI GÖR NU! Det är ett tecken på en enorm fattigdom anser jag, att ha en så intellektuellt utarmad offentlig debatt.

    Man kommer inte särskilt långt om man sturigt skla lägga armarna i kors och tror sig ha uppnått det bästa möjliga tillståndet i det bästa möjliga landet. Då missar man lätt när andra drar i väg åt ett helt annat håll.

    SvaraRadera
  17. Göran R: Jag behöver feedback från sådana som dig, kom och bota mig från min tilltagande komsumtionskritiska, tillväxtifrågasättande hållning. Kör igång behandlingen på: http://erik.urgott.se/2009/06/utmaning-avprogrammera-tillvaxtskeptisk.html

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.