torsdag 25 juni 2009

Stackars Mona, Maria, Peter och Lasse...

Nu är de på väg, stackarna. De rödgrönas ledare missar solen och är på turné. Männen i rutiga, långärmade skjortor och kvinnorna i något annat. Jag tycker synd om dem.

Det värsta med politikeråren var inte hårda utfrågningar i teve, eller valrörelser där man var igång 20 timmar per dygn, eller hemska sammanträden och evig kritik, med dåligt samvete, för att jag som manligt rör syntes mer än kvinnliga rör.

Det värsta var tiden kring midsommar. När sommaren var som bäst och det inte fanns tid till många lediga timmar under dygnet.


Jag tänker på det när jag ser den rödgröna låtsas vara glada när de sätter sig på ett tåghelvete mitt i sommaren för att stå på torg och leka entusiastiska. Stackars satar! Vädret är kanon just nu uppe i Kalix, och Marias ungar längtar säkert efter mamma och badstrand. Media meddelar att det varit varmt på tåget.

Jag vaknade idag klockan fem, måsarna skrek nere i viken som bara måsar kan göra, fågelungarna hojtade i boet straxt utanför fönstret, katterna spann av somrig vällust och doften av nymalet kaffe blandat från doften av morgonvarmt tomatstint växthus får kroppens alla celler att sjuda av vällust...

En kanotfärd när ännu morgonens mystik ligger över fjärdens stränder, där kossor än så länge håller ställningarna mot invaderade hästkrakar. Tillbaka till bryggan, har två deadline för artiklar. Datorn i knät. Skriver om Almedalen som börjar nästa vecka, funderar på att till en av tidningarna skriva ett Almedalstal, som jag hade hållit det om jag varit rör för ett grönt parti. Men det kanske är för provocerande...?

Det blev nio Almedealstal sammanlagt, några kunde säkert vara ohållna. Jag är rädd att några av årets alla tal från partiledare och rör också skulle kunna bli ohållna. Blockpolitik dödar visioner, leder till räddhågsenhet, reducerar politiken och krymper drömmarna.

Ser i bladen på Mona, Lasse, Peter och Maria. Tillsammans är de. Skrattar gör de. Mona Sahlin omgärdas än en gång av två språkrör.

Och jag får mejl från upprörda sossevänner som undrar "hur i h-e Mona kan acceptera att sossarna är en och miljöpartisterna är två på varenda satans bild...". De upplever det som kränkande. Kanske har partistrategerna inte förstått att det retar upp gråsossar, att sossar känner sig kränkta, när Sahlin ständigt uppträder omringad av rör.

På den officiella turnébilden, se ovan, är Maria offensiv, lutar sig framåt, in över Monas revir, medan Mona närmast drar tillbaka huvudet. Synvilla kanske. Tillfälligheter. Men hur partistrateger från s kunnat godkänna en sådan bild ter sig totalt obegripligt. Den förstärker bara känslan av att Mona är passivt obekväm i sin roll, medan Maria är offensiv. Precis som när de två figurerar i samma teveprogram.

Men det finns också bilder i bladen där ett rör är borta. Slump? Eller har de insett att det ibland ter sig bättre. Att vara lite återhållsam. Fast synd om dem är det. När sommaren är som bäst. Stå på torg och gapa. Jag hatade det. I Göteborg var det några hundra av de närmast sörjande som lyssnade. Kevin deltog. Som dragplåster. Herregud.

Att åka ut i landet på turné, utan att ha något att säga annat än att man är tillsammans kan slå tillbaka. Jag fattar inte att de vågar sig ut utan att ha konkreta nyheter att presentera. Är de inte rädda för att turnén skall speglas på ett frågande, smått negativt sätt, när journalisterna måste leta efter saker att skriva om? Hitta på egna vinklar. Partistrateger, finns det? Men det kanske kommer nyheter, det kanske blir offensivt. Man lovar att leverera "relativt snart". Vänsterfolk kommer att säga att medierna behandlat turnén illa, att man gjorde mer när Alliansen var ute och for. Men bör man inte ställa sig frågan om det, förutom att slentrianmässigt påpeka att blaskorna är borgliga, kan ha med en relevant nyhetsärdering att göra?

Jag doppar fötterna i vattnet. Har några timmars jobb kvar med artiklarna. Och en stund till för att förbereda ett av seminarierna i Visby. Men jag slipper torg, sommartåg och journalister. Allt har sin tid. Elva år som rör var nog. Det var i själva verket tre för mycket, lusten tog slut, hamnade allt oftare i minoritet, kände att riksdagsgruppen tappade förmåga att se att man satt på ett sluttande på plan, kände sorg över att man inte kände riktig tillit till det egna budskapet, att ord som sagts betydde allt mindre.

Nu tar jag en paus med skrivandet. Ska simma en vända. Stänger av datorn. Såg just att den rödgröna oppositonen vill locka fler turister till Sverige.

"Enligt UNWTO, FN:s turismorganisation, kommer den globala turismen att växa med över 70 procent till 2020 och i Europa med 50 procent. Vi vill att Sverige ska ligga i framkant.", skriver de rödgröna i GP. Glömt är att den globala tursimen är en av de snabbast växande klimatbovarna, att flyget ökar lavinartat genom de allt längre tursitresorna. Då, just då, skriver gröna språkrör tillsammans med Sahlin och Ohly att man hoppas på fler sådana. Herregud!

Jag tar en simtur för att svalka mig. Hej då!

22 kommentarer:

  1. Tillgjort med tågturnén! Bara någon dag före varslade SJ, krångel med biljettautomater på något ställe, konferensvagnen till turnén en kvart försenad etc etc
    Denna propagandaturné fortsätter idag söderut och där har SJ konkurrens med Öresundståg på sträckan. Inga stopp aviserade i Halland och i synnerhet inte i Varberg där banverket kräver regional- och kommunal medfinansiering av en tågtunnel för utbyggnad av dubbelspår.
    Inga signaler att de rödgröna ska finansiera denna del helt utan allmänna fraser om MER än alliansen vad det nu betyder.
    Så länge tåget går ovanför mark kan de beundra utsikten över Apelviken där de badande sol- och surfdyrkarna har sitt paradis.Kanske lär de sig något av denna resa att tågluffning är något man gör med Interrail-kort i det "gränslösa" Europa.

    SvaraRadera
  2. De rödgröna är lika horrilba som de blå. Debattinlägget i GP är hemskt! Vad menar man? Vad är talet om klimat värt när man samtidigt vill uppmuntra global turism och evemang i Sverige som skall dra hit turister med flyg? Man skriver att de globala turisterna - turismen från Kina ökar stänidgt! -skall turista klimatvänligt i vårt land. Men komma hit skall man genom att flygtrafiken ökar ännu mer. Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har tappat allt anseende i mina ögon. De borde skämmas! Är dt grön politik att öka turistströmmarna härs och tvärs över jorden? Vår familj har slutat att åka till Thailand på grund av klimatfrågan, men det är tydligen en löjlig åtgärd om man får tro våra språkrör. Vi är så besvikna!
    Kim, Robbie och Anna

    SvaraRadera
  3. Vad säger man inte för att komma åt maktens taburetter.
    Om ökad flygåkande försämrar miljön skiter man tydligen högaktningsfullt i.
    Det drabbar ju främst de små i samhället, de som redan har det svårt med brödfödan.

    SvaraRadera
  4. Ja och dessa har ju låtit sig födas av fel föräldrar, så de får faktiskt skylla sig själva.

    SvaraRadera
  5. hej Birger, undrar bara vad du menar med;

    kände att riksdagsgruppen tappade förmåga att se att man satt på ett sluttande på plan, kände sorg över att man inte kände riktig tillit till det egna budskapet, att ord som sagts betydde allt mindre.

    konkret exempel? Almedalen nästa!

    SvaraRadera
  6. Det finns ju det här avsnittet också:
    "Den svenska besöksnäringen bör bli ledande i att erbjuda klimatsmarta alternativ till våra gäster. En medveten politik för grön infrastruktur och för tillgång till stränder och skogar med varierat djurliv kommer- i kombination med genomtänkt profilering och genomtänkta erbjudanden - att öka turismen och bidra till bilden av Sverige som ett hållbart land."
    Den kombinationen är nödvändig, och visar nog att våra båda rör har tänkt denna gång också.

    P.Gr.

    SvaraRadera
  7. P.Gr tycks bortse från att en enda t/r resa, i fullsatt flygplan, innebär att varje individ som flyger från t ex Kina till Sverige ger upphov till över 2 ton koldioxid. Vad betyder då ekoturism när man väl kommit hit? Det är ju lika fånigt som när vi reser till Thailand och sedan cyklar som ekoturist istället för att ta taxi när vi väl är där.
    Kim

    SvaraRadera
  8. 14:37 har helt rätt.

    SvaraRadera
  9. Jag är inte ett dugg förvånad över mp:s drag. De visar bara att de är politiker, inget ansvar, ljuger ,manipulerar, icke konsikventa & inget vett eller sans.

    Tänk att det finns så MÅNGA trögskallar. Man kan inte expandera hur mycket som helst.
    Vi är för många människor & det bevisar de rödgröna med att VI ska ha hit FLER turister bl.a.

    Det är riktigt som Birger skriver att flyget släpper ut en jävla massa skit & om man då ska ha fler turister långt ifrån så blir det flyg,ja det blir väl flyg för kortresande turister med eftersom de flesta inte bergiper nått. vilket belastar miljön än mer. Men det gör väl inget, bara man har hjulen igång( IRONI)herregud!

    Det finns fler aspekter som är nackdelar med förflyttande av människor över jorden. Vi får hit arter som INTE ska vara i våran natur, vilket rubbar balansen här. Vi får hir fler sjukdomar & MER sjukdomar. Vi får hit parasiter. Den som ligger nära tillshands är dvärgbandmasken, finns redan i Danmark & i dom flesta länder i Europa. Sverige är ett av de få länder som klarat sig hitills, men med tanke på att de flesta inte begriper nått & antalet förflyttningar ökar så är den snart här.

    Demokrati bygger på antal, alltså det måste till ett visst antal över ett annat antal för att få makten. Eftersom världen är på väg att bli förstörd & den är styrd av demokrati i väst världen & väst styr världen än så länge så får man väl säga ANTAL IDIOTER. För så måste det bli, ANTAL IDIOTER som röstar fram IDIOTER, för ingen utav de som är anhängare av demokrati har lärt sig av historien, ÄN. För om man inte lärt sig nått & gör om samma sak igen då är man en idiot. Om man då vet om vad som kommer att hända & man ändå gör om samma sak då? Ja då är man en dubbel idiot. Så ni ser Världen består av ANTAL IDIOTER.

    SvaraRadera
  10. Jag reagerade också starkt på debattartikeln i GP. Helt obegripligt, detta var längre än vad jag trodde att MP skulle gå. Hur tänker de?

    SvaraRadera
  11. Vi må vara glada över, att BS inte är politiker på nytt. För i så fall vore det slut med tankeväckande krönikor i BT och annan press samt Nyhetspanel i SVT. Kanske även hans blogg bleve satt i malpåse. BS må fortsätta som fri skribent!

    SvaraRadera
  12. Så avslutar vi dagen med ett dopp och glädjer sig åt att Piratpartiet valt GRÖNT medan de rödgröna ägnar sig åt tågresor en så här fin och vacker dag!

    SvaraRadera
  13. Jag har ej läst debattartikeln i GP, men skulle de inte kunna mena att turisterna även kommer hit på ett miljövänligt sätt? Är det just kineser de är ute efter? Det vore väl en ypperlig idé att förbättra järnvägarna och förbindelserna den vägen till kontinenten så att turister i båda riktningarna kan färdas mer miljövänligt. Sedan måste vi väl inte resa mer i framtiden. Vi kan väl resa långsammare, vara borta längre och inte resa lika ofta?

    Ove

    SvaraRadera
  14. Får vi nu inte resa heller?!
    Vad mer vill ni gröna khmerer förbjuda?

    SvaraRadera
  15. Anonym 19:40: Det är såna som vill resa som gör att de inte kommer att gå & resa. Det blir så när man inte begriper att man INTE kan vara hur många som helst.

    Till alla som tror att allt är oändligt & som försvarar det här konsumtionssamhället, KÖPA, KÖPA, KÖPA, KÖPA, KÖPA,KÖPA, KÖPA, KÖPA,

    SUPA, SUPA, SUPA, SUPA, SUPA, SUPA,

    RESA TILL TAIHLAND( Vi vet ju vad de flesta gör där. 4 sekunder)

    så kan ni tala om hur många människor vi kan var här utan att människan biter den hand som föder henne?
    För man kan inte äta av kakan & ha den kvar.

    Hur var det nu nån skrev ANTAL IDIOTER, kanske ligger någonting i det.

    / Grön Khemer, ja kanske

    SvaraRadera
  16. 14:37 har naturligtvis fullständigt rätt, om satsningen bara går ut på att locka hit en massa flygburna turister. Men genom marknadsföringens inriktning kan den saken styras. Om man t.ex. väljer att marknadsföra i Europa, samtidigt som man erbjuder attraktiva järnvägsresor blir läget annorlunda.

    Det är viktigt att man har ett grönt helhetsperspektiv om man ska genomföra detta, för utan det blir det väldigt o-grönt.

    Det är naturligtvis oerhört störande om man är fundis, att de gröna styrs av realos som inser att vägen till gröna framgångar går genom samarbete och vissa kompromisser.

    P.Gr.

    SvaraRadera
  17. Gröna framgångar går genom kompromisser, skriver P.Gr. Förlåt mig, men när kompromissade MP senast? Är det inte så att man avhänt sig den politik man stått för?

    Realos och fundis, ska det dyka upp igen. Skulle vilja vända på det. Realos inser klimatfrågans betydelse och förordar inte ökad turisk och fler "evenemang" vi skall flyga världen runt för att se. Fundisar tycker formell makt är viktigare än att driva gröna frågor och vara medskapare till opinionsförflyttningar.

    SvaraRadera
  18. Till 14:37:

    Var i GP-artikeln står det att folk ska flyga hit som turister? Som jag skrev i mitt förra inlägg, så handlar det mycket om hur turismen marknadsförs. Varken Mp eller dess båda samarbetspartier önskar verka för ökat flygresande eller annat som medför ökade utsläpp av klimatgaser. Strävan är att reducera klimatpåverkan, inte att öka den!

    Det verkar ibland som om vissa gröna gnällspikar mest är ute efter att hitta fel och kritisera allt partiet gör utan att själva bidra med något konstruktivt. (Jag vet att kommentaren är grinig, men jag står för den.)

    P.Gr.

    SvaraRadera
  19. P.Gr, vi är kanske lite gnälliga båda två. Men vi kan aldrig komma ifrån att en sådan artikel hade aldrig någon grön kunnat skriva för några år sedan, det hade varit totalt omöjligt om man utgår från gröna värderingar. Det är naturligtvis struntprat att tro att människor kanb långfärdsturisa, eller än värre: titta på evenemang, utan att flyga. Amerikaner har någon veckas semester, kineser likaså. Tåg kommer alltid att vara en liten, liten del av turistresandet, även om det i reala tal kan öka, men som andel av turismen kommer det att minska eftersom flyget är det överlägsna sättet att förflytta sig inom de tidsramar man som vanlig turist har. Varför prata bort detta enkla fakta?
    Antingen tror vi på klimatforskarna, eller också låter vi bli. Livsstilen, där allt längre resor är en del, är inte hållbar. Ska det vara så svårt att kunna stå för det?
    jag tycker att våra språkrör är fega, anpassliga och att de faktiskt bidrar till en syn som innebär att vi kan resa mer, konsumera mer, arbeta mer, få högre löner som vi skall konsumera än mer för. Ser du verkligen inte problem i detta? Det finns ingen anledning att försvara allt som vårt parti ägnar sig åt på riksplanet, gör vi det så spelar vi bara med i det spel som gammelpartierna ägnar sig åt.

    SvaraRadera
  20. Löjligt att ens diskutera frågan om ökad turism och ökad flygtrafik. Ökar antalet turister kommer ökningen till stor del ske genom att man flyger till Sverige. Den turismökning som sker i Europa sker framför allt i form av fler korta helgresor och fler långresor, båda dessa kräver flyg för att fungera.

    Flera svenska resarrangörer marknadsför ”tågcharter” som bra för miljön, något som till gränsen är falsk marknadsföring. Säg att det är lugnt och harmoniskt (vilket det är, har själv åkt mycket tåg i Europa), men säg inte att det är ett bra miljöval. I Sverige där elen är relativt lågt CO2-krävande kan man hålla med, men det största transitlandet Tyskland är det raka motsatsen. Ur miljöhänsyn är det lika påfrestande att åka tåg i Tyskland som att åka fyra personer i personbil, det absolut bästa sätter ur miljöhänsyn är att åka landsvägsbuss.

    Om man förståss inte cyklar, där ligger Sverige milsvidd efter länder som Tyskland, Österrike och Danmark. Där finns miltals med bra och välmarkerade cykelleder. Fast en ökad cykelturism leder också till ökade CO2 mängder, i och med att knappt ingen cyklar från hemmet till dessa cykelleder; men tar bilen, bussen eller flyget…

    SvaraRadera
  21. Vet i alla fall att det går alldeles utmärkt att cykla från göteborg till Västbanken, även till Paris om man så vill. Åtminstone om man har bra ben.

    SvaraRadera
  22. Undrar hur mycket Internet påverkar miljön? Kanske ingen som vill veta. Måste dra mycket energi.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.