Vad består krisen av?
Koncentrat av intervju radion. Hela: P1 idag kl 11.03, repris kl 20.03 samt kl 23.30 följande dag.
måndag 23 februari 2009
21 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Dela på det som finns" säger du i slutet av klippet.
SvaraRaderaTilvväxtivrarna, typ Johan Norberg, brukar hävda att detta är "bakåtsträvarnas" största felsyn. Vad som finns är inte givet, det kan bli ingenting, eller hur mycket som heslt . Om vi tillåts konkurrera. " Kreativ förstörelse.". I det tänket kommer rättvis fördelning i andra (sista) hand.
Jag hr svårt att helt och hållet avvärja mig från det här tänket...
Det gäller att börja med sig själv. Skit i kläderna och skäggväxten utforska vad som finns innanför skalet.
SvaraRaderaTack för ett fantastiskt radioprogram!
SvaraRaderaTack för dina fantastiska åsikter om livet! Jag håller med till 100 procent. Det känns bra att få höra någon annan uttrycka det man själv känner. Än en gång tack.
Birger Schlaug säger i p1 att vi fått det så bra materiellt sett så varför inte luta sig tillbaka och bara njuta av det vi har istället för att jaga efter mera och oroa oss för krisen? Tja, vem skulle inte vilja säga upp sig vid 52 års ålder och leva på bidrag från svenska staten. Men vem skulle då mata in pengar i andra ändan?
SvaraRaderaDet är svårt att ta en sådan man på allvar.
Hur Birger än förklarar sin syn på tingen, så blir han missförstådd av en del. Puh!
SvaraRaderaN
Bra intervju! Jättespännande med politiker som tänker längre, djupare och friare.
SvaraRaderaDu kunde gått nämnt Ditt engagemang för ideella organisationer i intervjun, men det hade kanske låtit helgonaktigt. Tycker att det var en fin intervju som gav mycket inspiration. Länken till "koncentratet" gav en mycket fin sammanfattning av den värderingsgrund du förfäktar. Tack.
SvaraRaderaRospigg
Har lyssnat på avsnitt ur p1-intervjun ännu en gång. Schlaug vill ju ha ett rättvist samhälle. Och jag frågar mig: Vem vill inte det? Men detta är ju en omöjlighet då fullt arbetsföra avdankade elit-politiker fortsätter att inkassera skattepengar motsvarande en hel städerskelön varje månad utan att göra ett smack. Dessa pengar behövs till sådana som inte kan försörja sig själva. En man med Schlaugs talanger skulle väl lätt kunna få ihop några hundra tusen per år på föreläsningar o dyl. Men, nej den där berömda syltburken går ändå inte att låta bli.
SvaraRaderaDet här var första gången jag var inne på sajten och jag bara retar upp mig mer och mer. Så nu går jag ut.
Bra intervju!
SvaraRaderaSynd att du inte är medlem längre, du hade tillfört mycket till mp.
SvaraRaderaAnnika Z
Kul med Wägner!
SvaraRaderaBra intervju.
SvaraRaderaBorde kanske läsa sista kapitlet av Väckarklocka först (har hunnit halvvägs...)
Snälla Sten Åke Axelsson gå inte ut!
SvaraRaderaInvänta åtminstone Birgers svar. Det kan ju finnas en godtagbar förklaring...
Hej Birger och tack för ett bra program i dag.La in Din Elin Wägner blogg och Din egen blogg på ekosofisidan http://www.ekosofi.se/
SvaraRaderaOk hoppas jag. Hälsningar Mariann@
Det är väl ingen idé att svara Sten Åke eftersom han inte kommer att se svaret, men i alla fall: Som f.d. riksdagsledamot i min ålder utgår en sk lönegaranti som minskar beroende på hur hög den vanliga inkomsten är. Jag har en ganska normal inkomst på mina vanliga uppdrag - ungefär i nivå med den jag hade innan jag gjorde inhopp i politiken, Därför utgår "endast" en mindre del av lönegarantin. För att "bli av" med hela hade jag måst ha en inkomst på ca 50 000 kr i månanden - även om man har en vanlig inkomst på ca 20 000 i månaden så utgår ca 10 000 i lönegaranti. En variant är att göra något vettigt för de pengarna. Jag avser att fortsätta med sådant ideellt arbete som jag gjort i hela mitt liv, av den enkla anledning att där det bäst behövs ett handtag finns ingen som kan betala.
SvaraRaderasitter och lyssnar på din radiointervju just nu, mycket bra hittills, intressanta tankegångar med mycket hjärtlighet.
SvaraRadera/varma hälsningar från Blommaland!
haha, ordverifieringen är 'penatoot' (vad f*n är det???)
Vad består krisen av, är din rubrik? Undertecknad gräsrotstyp anser, att den moderna
SvaraRaderahistoriens näst största kris, förutom finanskris och klimatkris, är en tankekris. Detta genom att bl.a. politiker inte tillräckligt nog, tar till sig de senaste av filosofiska, religiösa och vetenskapliga nya, möjliga sanningar. Och världens modernaste land, Sverige, Sweden enligt Fredrik Lindström, är nu i sin sekulariserade bortvändhet från Gud, i en tämligen hotad, splittrande position. Detta eftersom den historiska tiden nu syns vara i en vändpunkt. I FL:s TV-program fanns även en italiensk film med, där Sverige, Sweden sågs som såväl ”paradiso som inferno”. Allting finns ju även i språket, enligt den postmoderna teorin.
Tämligen oväntat måste etablerade politiska ledare därför nu lite brutalt tillgodogöra sig, att tiden syns kröka sig in mot Guds eviga åttas (8) mittpunkt. Vilken sedan möjligen splittras upp av tiden i två olika riktningar. Manssamhällets modernitet som teknikförnyande bra ofta, men riskfyllt, girigt och okunskapligt ofta, styrt fram mot mammons nu brutala kraschlandning, är det som främst, tydligen ska dömas vid människans nya, ”andra syndafall”. Varigenom en upprepning av Guds dom efter första syndafallet, syns ligga i tiden. En dom som bibeln har en del att säga om.
Efter femtio år av sekularisering måste då makt- och mediaeliten i Sverige bryskt vakna upp och helt oväntat börja ana, om ändå inte frihetens, folkliga paradisvisioner, nåd och evangelium, ”måste” fullkomna lagen och nödvändigheten. För ett paradigm-skifte sker ovillkorligen, varvid postmoderniteten alltmer går i par med kvinnomaktförverkligande i ”det eviga nuets” paradis. Alltmedan moderniteten och många i manssfären ytterst ”flyr” en så mjukt fredlig utveckling. De vill nog fortsätta sin kamp i nödvändighetens rike, där plikter, allvar, ansvar krävs. Trots en jobbigare tillvaro där, med mammon, evolutionsvetande och kamp för rättvisa. Alltmedan det stora hindret mot en vettigare utveck-ling är just denna innanförskapets ensidiga, ”kompetenta” hierarki. Där manssamhällets kvardröjande modernitet visar sig i sin giriga övermakt, varvid vi i samhällets botten, arbetslösa, utsatta, fattiga, pensionärer och andra tillåts att må sämst.
Rolf A
Den som inte fattar vad 20:43 avser är nog lika korkad som undertecknad.
SvaraRaderaUndertecknad
Rolf A är en förklädd Gud.
SvaraRaderaHan kan lungt gasa på som han gör och blir då på något sätt immun, därför att han kan avfärdas som en stolle. Men skulle han på allvar ifrågasätta vår civilisation och kalla den för Oordnat samhällsliv, ifrågasätta kapitalismen ifrågasätta vår odemokratiska världsordning och varför vår utrikesminister gick (och går) i Bushens ledband så skulle det bli annat ljud i koskällan. Ta det som ett tips.
Nisse
Nisse! Stolle eller ej, jag försöker bara ana två olika framtider här framöver. De är en mer, än den verklighet som nu är körd i botten av den ohederliga Mammon. Och det behövs såväl förklädda gudar som stollar, för att komma upp på de två rätta spåren igen. På vilka Gud ordnar resor åt två olika håll. Det ena målet därvidlag passar bättre för en del människor, trots att det inte är det bästa målet. Kanske för att där är kärv miljö att kämpa i och göra alltmer beboelig. Men så fruktansvärt lidande som skrivs i bibeln om det brinnande Gehenna, tror jag varken Gud eller människor ser någon mening i.
SvaraRaderaRolf A
Du tar upp John Rawls "slöja av okunnighet".
SvaraRaderaRobert Nozick har bemött den argumentation väldigt grundligt i hans bok Anarki, stat och utopi för över 30 år sedan. Se sid 243-296 i den svenska upplagan.
Jag orkar inte ta upp alla motargument, men läs den om du inte redan har gjort det.