tisdag 24 februari 2009

Med tårar i ögonen...

Plötsligt får jag tårar i ögonen. Vid frukostbordet. Det gröna teet får vänta. Jag läser gång på gång.

Ser jag fel? Kollar om glasögonen är smutsiga. Katten tittar förvånat på mig när jag liksom utmattad av rörelse sjunker ihop.

Jag läser en gång till. Jo, jag läste rätt...

Stefan Fölster - den säkert mycket trevlige mannen från Svenskt Näringsliv som retoriskt skickligt lagt sig till med en lugnt kall röst som skulle göra honom till en god medverkande i en film om andra världskriget i en roll där han lugnt förklarar nödvändigheten av att ta kål på någon miljon störande individer - skriver i dagens SvD att han vill att regeringen snabbt investerar i... cykelvägar!

Svenskt Näringsliv tar C-ordet i sin mun! Jag känner tårarna strömma nedför kinderna. (Jaja, lätt överdrift, men ni förstår vart jag vill komma...).

Under mina år som språkrör för Miljöpartiet de Gröna mötte jag emellanåt företrädare för svenskt näringsliv i olika debatter. De avskydde alla miljökrav, ansåg att den som ville avveckla klor från papperstillverkningen var löjlig och försvarade till och med klorblekta kaffefilter. Och - nu kommer det - fick emellanåt ett snett, lätt ironiskt och/eller hånfullt leende på läpparna när de med förtjusning kunde citera Miljöpartiets dumma och flummiga program där det framgick att partiet ville satsa på fler cykelvägar och cykelbanor. Och då fick man medelålders manliga skrattare i kostym med sig i ett lagom regisserat hånflabb...

Och nu ser jag det där C-ordet på Svenska Dagbladets debattsida i en artikel av Stefan Fölster och Annika Lundius. De har kommit i fatt! Det tog drygt 20 år, men även sengångare kommer fram så småningom.

När Svenskt Näringsliv nu tagit det hemska C-ordet i sin mun, så kom jag att tänka på en annan sak. En fantastisk debatt på torget i Sundsvall där Politikern Från Stockholm mötte verkligheten:

Det var politikervecka i Sundsvall, som då försökte ta över Almedalens roll som politiskt debattcenter på somrarna. Teve sände från partiledartal och seminarier. Nu var det debattduell mellan Miljöpartiet och Folkpartiet. Först en duell mellan lokala förmågor om lokalpolitik i Västernorrland. Frågor från publiken kom att handla mest om grusvägar. Miljöpartiets och Folkpartiets lokala representanter var eniga om vikten av underhåll och förbättringar av dessa vägar. Det var nödvändigt för länets utveckling och glesbygdens överlevnad. Grusvägarna var en stor fråga.

Så var det dags för rikspolitikerna att ta över. Karin Pilsäter (FP) kommer direkt från Stockholm, med andan i halsen tycks det, och inleder med att försöka förlöjlig Miljöpartiets partiprogram därför att man där tar upp löjliga saker som... grusvägar i Norrland! Folkpartisterna i publiken ville sjunka genom jorden, åtminstone kan man tolka deras allt rödare kinder så... Och gudarna vet om hon inte gjorde en släng om cykelbanor också, fast det minns jag förstås inte.

PS!
Jo, Fölster och Lundius skrev om mer än C-ordet förstås. De skrev allmänt om offentliga investeringar. Fast ingenting om att det är skatter som finansierar sådana. Då blir det liksom kaos i synapserna hos företrädare för Svenskt Näringsliv. Det är ungefär som när LO hör Mona Sahlin prata om kärnkraft.

Jag återgår till det gröna teet och förbereder ett anförande inför årsmötet hos en folkpartistisk lokalavdelning, dit jag är inbjuden... Det är lika omvälvande som att Stefan Fölster tagit C-ordet i sin mun.

18 kommentarer:

 1. Högläsning på fikarasten väntar!

  SvaraRadera
 2. Vänligt och Varsamt och mycket Roligt och Elakt på en gång. En schlaugare...

  SvaraRadera
 3. Birger. Är du säker på att de "kommit ifatt" ? Vi som vurmat för cykel och cykelvägar hela livet har inte gjort det av lönsamhetsskäl, som det nu är frågan om.
  Men det är handlingen som räknas. Eller ?

  SvaraRadera
 4. Sent ska syndaren vakna som man säger.

  SvaraRadera
 5. Eric Secher har rätt!

  Kommer det från Svenskt Näringsliv, då ska vi nog inte räkna med någon helhetssyn.

  N

  SvaraRadera
 6. VARNING! Cykleurope drar ner på cykeltillverkningen i Varberg och får kasta ut hela sin bemaningsstyrka från Lernia (se HN 24/2).
  Det krävs nu högre statsbidrag till kommunerna så att fler cykelvägar byggs och räddar svensk cykelindustri.Möjligen skulle staten kunna införa en miljöbonus till den som köper en ny cykel istället för en bil. Den är betydligt bättre för klimatet.

  SvaraRadera
 7. anonym 11.01. Ditt förslag borde kungöras på andra platser än här, varför inte i den tidning du nämner - som väl är att betrakta som litet av ett partiorgan för regeringen? Eller kanske direkt till regeringen? Miljöbonus till dem som köper cykel i stället för bil är ett ypperligt förslag!

  SvaraRadera
 8. Gud så mycket förutfattade meningar du har om allting, Schlaug! Vidga dina vyer och kom upp ur gropen!

  SvaraRadera
 9. Får man släppa en intellektuell bomb här på Sveriges värsta miljögnällblogg?

  http://www.heartland.org/events/NewYork09/newyork09.html

  SvaraRadera
 10. Man skall ju träna sig på att sitta i den andres stol: Läste WW. heartland...global warming- was it a crisis. Ser seriöst ut.
  Det är lätt att förstå att folk kommer till olika slutsatser om det finns bakomliggande agendor och intressen. Men i en fråga som denna - hur är det möjligt? Eller finns det även här bakomliggande (makt)intressen som förklarar de diametralt olika bilderna ?

  SvaraRadera
 11. Jag lyssnade lite på dig i radio.
  I min värld så är välfärden en katastrof. Vi har med gemensamma krafter skapat ett samhälle som har halva livskvaliten jämfört med då Svenske kungen var enväldig. Då var man tvungen att ta hand om varann, idag är vi ensamma. Vi fixar inte det.
  Mäniskan har skapat Gud. Jesus är den främste av oss. Han tror att vi en dag kan bli jämlikar som hjälper varann. Mycket få tror på honom. Kyrkan och samhället tror på Moses (öga för öga)

  SvaraRadera
 12. Det finns en enda sanning som gäller oss alla. Jesus var förläst på gamla testamentet, det finns få som är i närheten av hans andliga resning. Kyrkan har gjort honom till ett UFO som inte berör nån.

  jag heter kjell arvidsson

  ka33021@tele2.se

  SvaraRadera
 13. Richard Nixon (och Milton Friedmans!!) ord från 1969 "We are all Keynesians now",kunde inte passa bättre in på samtidstyckande från blåaste höger till jag vet inte vad hur långt ut snårskogen.Allsköns folk som reste runt och predikade avreglegreingar och privatiserar ropar på statliga subventioner och även Förstagliganden.Jo Jo!De har förstås genomgått en inre omvändelse:D av närmast religös art!!!"pappa staten" passar i bland.(Kanske har Stefan Fölster haft en djup och seriös ideologisk diskussion med sin Morbror Jan Myrdal?Och vad näst månde blir han Maoist?Men Cykelvägar har jag inget emot. Janne M Göteborg.
  (ps. tack för en mycket tankeväckande och intressant intervju i P1 Birger.En njutning att höra.)

  SvaraRadera
 14. Eric Secher, "Vi som vurmat för cykel och cykelvägar hela livet har inte gjort det av lönsamhetsskäl"

  Det spelar ingen som helst roll. Cykling är hälsosamt OCH lönsamt OCH miljövänligt! Bilen gör dig fattig och tjock, cykeln gör dig rik och vacker!

  "Men det är handlingen som räknas. Eller ?"

  Jag skulle tro det ja! Fast det kanske är något IPCC inte har fått med i sina modeller ännu? Klimatåtgärder kanske inte har någon effekt om de är lönsamma? Obs ironi!!

  SvaraRadera
 15. Och apropå C-ordet:

  http://trulpens-lilla-grona.blogspot.com/2010/10/utspel-om-arkelsten-shell-samt.html

  SvaraRadera
 16. Det var plumpt och onödigt att koppla Fölster till dödande i 2:a världskriget bara för att han har tysk bakgrund. Och jag har personligen erfarit att han är en ganska stor naturvän privat, utan att vi på något sätt känner varandra. Skulle för övrigt vilja påstå - utan att dela hans uppfattningar i alla viktiga frågor - att han är en av Sveriges mest undervärderade debattörer och intellektuella.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.