Först och främst: Det är alltid kul när människor älskar varandra och får leva som de vill.
Därför är det bara att önska Victoria och Daniel en lyckad färd i det smärre helvete som de nu måste färdas i fram tills det att Svensk Damtidning och alla andra som vill glo in genom deras nyckelhål tröttnar och låter dem få leva sitt liv något sånär i fred.
Big Brother-huset kommer man ur, kungahuset är man fast i.
Sedan skulle jag vilja skriva ett brev till kungen, ungefär så här:
Hej Kungen!
Vi har stött på varandra några korta ögonblick så jag tar mig friheten att dua dig. Okej?
Du och Silvia måste uppleva era föräldraroller som något ganska mystiskt. Det måste vara kluvet att både försökt skydda sina barn från exploatering och att uppfostra dem just för att leva ett liv som exploaterade.
Det är ett av alla de demokratiska och moraliska dilemman som monarkin rymmer. Håller du inte med?
Som politiker var jag under mina aktiva år noga med att mina barn inte skulle figurera i medierna i egenskap av barn till politiker. Jag tror att de flesta politiker skulle avsäga sig sitt uppdrag om det skulle leda till att deras barn ständigt blev exponerade.
Därför förvånar det mig när kungar och drottningar orkar leva med uppdrag där det ingår att föda barn som skall exploateras. Visserligen inte på grund av fattigdom eller svält, utan på det grundlagsfästa uppdraget att föda upp statschefer.
Tycker du att orden "föda upp" låter som en elak gliring från min sida? I så fall har du fel, kungen. Det är så det står i riksdagens betänkanden om monarkins vara - prinsar och prinsessor skall uppfödas...
I näringslivet brukar man säga att kungahuset bär ett varumärke. Varumärket Victoria kan utnyttjas för att sälja svenska produkter, som kanoner, kylskåp, vindkraft och antidepressiva piller. Kungahuset skall föda upp varumärken. Jag tycker det borde kännas förnedrande.
Hur fungerar detta med föräldrarollen? Innebär inte föräldrarollen en inneboende strävan efter att sätta barnen i första hand – även om det innebär försakelser och till och med uppbrott? Något av det värsta man kan tvingas till är väl ändå att låta de egna barnen bli spelpjäser i ens eget uppdrag?
Jag har förstått att du och Silvia försökte värna barnens integritet när de var små. Trots att ni förstås vet att mediernas bevakning av familjens göranden och låtanden utgör den viktigaste delen i monarkins popularitet. Ni vet förstås också att era blivande barnbarn kommer att födas in på denna offentliga scen. Vilket väl är ännu mer aktuellt nu när Victoria skall förlova sig.
Allvarligt talat: hur känns det att leva med tanken att en barnbarn skall bli statschef? Utan att det tillfrågas, utan möjlighet att välja bli utsatt för granskning, bedömning och registrering. Det är ju vidrigt! Visserligen står det i svensk grundlag att det är så det skall vara, men jag tror att du, kungen, har all makt i världen att ändra på det där!
Det vore hederligt att avveckla monarkin nu när arvtagaren är både uppskattad och begåvad. Då gör vi det av principiella skäl, trots Victoria. Inte på grund av.
Dessutom skulle Victoria ha stora möjligheter, om hon så ville, att bli Sveriges första valda statschef. Vilket måste vara betydligt mer hedrande än att bli statschef bara för att man legat i rätt livmoder vid rätt tillfälle. Eller hur? Dessutom skulle hennes förstfödda barn slippa bli offentligt fostrat och mer eller mindre tvingat att bli statschef...
Kanske anser du att dina förfäder skrivit ett moraliskt kontrakt som också gäller i nedstigande led? För inte tror du väl att familjen Bernadotte är av Gud utsedd? Nej, jag tänkte väl det. Upplysningen har ju pågått ett tag... Men så trodde man en gång. Det var till och med invävt i religionen, att lyda överheten, en del av budskapet från prästerna. Gud, kungen och militären. En treenighet, försvarad från predikstolarna.
Och inte tror du väl heller att de bernadottska generna är de gener som är mest lämpade av alla för att bära rollen som statschef i landet Sverige? Nej, självfallet inte. Du är ju upplyst, tror på allas lika värde och, som om nu det skulle vara ett argument, vädrar goda åsikter när det gäller både miljö och klimat. Om vargar är det kanske lite mer si och så, kan jag tycka.
Man kan aldrig sätta sig in i andra människors liv och tänkande fullt ut. Men jag tror att du emellanåt funderat på om det är så jäkla kul det här med monarki. Om det är rimligt att ärva posten som statschef, stå över lagen och tvingas uppfostra sina barn i en grundlagsfäst tro...
Så släpp Bernadotte fria, det är vår! Ni har fullgjort ert uppdrag, ofta med den äran!
PS!
Här kan du läsa om hur pinsam en riksdagsdebatt kan vara och hur marigt det kan vara att försvara monarkin. Gå till anförande nr 119. Här finns en av mina gamla riksdagsmotioner i ärendet.
onsdag 25 februari 2009
34 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Man har väl manlig intuition !
SvaraRaderaSent igår kväll "kände jag efter" o sidade på (min) blogg om BS skulle löpa med. Ack så rätt jag fick.
Vilket år valdes Bernadottarna in som Sveriges regentsläkt? 1890 står det i motionen. Kan det vara rätt årtal?
SvaraRaderaFör övrigt är alla välkomna till
www.repf.se
Erik - löpt och löpt... Jag har varit med i republikanska föreningens styrelse och debatterat frågan bra länge.
SvaraRaderaPersonligen anser jag ett en parlamentarisk demokrati inte behöver en president, utan att riksdagen kan utse en av talmännen till den som tar på sig uppdrag som skulle kräva en formell statschef. Som kompromiss vore det dock helt i sin ordning om vi i val utsåg en formell president, vilket i så fall säkert skulle bli Victoria. Ett bra val i så fall.
Enligt uppgift är det nästa år 200 år sedan Jean Baptist valdes till Sveriges tronföljare. Formellt tror jag att han adopterades av Karl XIII.
SvaraRaderaLite kul läsning: http://newsmill.se/artikel/2009/02/24/westling-ar-slutet-atten-bernadotte
SvaraRaderaInför republik - frige fångarna på slottet!
P.G.
Birger: Du har rätt, löpt var ett olyckligt ordval.
SvaraRaderaHåller med, Victoria skulle nog klara sig igenom ett val. Till skillnad från... ingen nämd ingen glömd.
Men. Om Victoria skulle känna sig helt obekväm (typ lillebrorsan) i det här spektaklet, tror du inte hon skulle hoppa av ?
Var det inte strax efter Napolonkrigen som ätten togs in i vårt land? Man varifrån fick Birger år 1890 ifrån?
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaJag vet att detta antagligen inte är rätt ställe att lägga in den här texten, men jag hittade inte var jag annars skulle kinna lägga in den.
Tycker den är tänkvärd ändå...
Hittade den på www.skymningsbladet.se
"Tillståndet i landet.
Jag är född 1963, så jag var alltså barn under 60-70- och tidigt 80-tal. Under denna tid har jag fått uppleva stora förändringar i Sverige, även om jag inte förstått just då vad som hänt.
Man kan säga att jag var/är ett barn av ”folkhemmet”, d.v.s. den vision som fanns i Sverige under efterkrigstiden fram till 60-70-tal. En vision om att Fattigsverige skulle byggas bort med reformer och bättre boende. En vision som för det mesta fungerade utmärkt och där honnörsorden var solidaritet och samarbete.
80-talet
I början på 80-talet hände något. Det blåste in kalla vindar över landet, vindar som talade till egot och till girigheten. Budskap som ”satsa på dig själv” hamrades in från Svenskt Näringsliv i ungdomars medvetande. Med hjälp av kändisar inom idrott och musik (Ulf ”Lill-Pröjsar´n Nilsson, Anni-Frid Lyngstad) talade man om för ungdomarna att det var okej att vara egoist.
Även andra medium förändrade uttryck, ett sådant var musiken. Fram till slutet av -70-talet var musik främst en syssla för människor med ett brinnande musikaliskt intresse. Framgång och pengar kom i andra hand, musiken i första. Musikens kvalité var organisk, varm och analog. Vid slutet av -70-talet och början av -80-talet förändrades musikens uttryck och budskap på flera sätt. Den digitala revolutionen slog igenom med full kraft, liksom syntmusiken. Syntmusiken kom att spegla tidens anda bättre än punken hade gjort det bara några år tidigare. Kall, syntetisk, distanserad och programmerad kom den med ytliga ploppande budskap om framgång och egoism. Ljudidealet förändrades snabbt, alla skulle ha det senaste inom den digitala utvecklingen.
Fadersuppror
Samtidigt började människor som kom att kallas ”Yuppies” bli allt mer tydliga i samhället. Det var unga människor med en aura av flärd och framgång kring sig som körde dyra bilar (framförallt Porsche), som tycktes tala om för andra ”Titta på mig, se vad jag har. Vad har du?” Solidariteten var som bortblåst på bara några år.
Hur kunde det bli så här? Det fanns ju så starka vänsterintellektuella krafter 1968! Eller fanns det verkligen det? Det går naturligtvis att titta på den s.k. ”68-rörelsen” ur många olika perspektiv, politiska, ekonomiska, sociologiska och psykologiska inte minst. Men vad som är påfallande idag, 40 år efter 68-rörelsen är att väldigt många av de som deltog då på de s.k. ”barrikaderna” idag är välbetalda direktörer, företagsledare, mediemakthavare och politiker.
Vänstern gräver sin grav
Under samma tid som ”vänstervågen” var som starkast (eller borde ha varit det) började också vänstern att gräva sin egen grav. Kvar blev egentligen bara kvinnorörelsen, även om den aldrig riktigt lyckats ena sig, och miljörörelsen.
Det övriga var snarare ett fadersuppror än ett verkligt försök till förändring.
Girighet
Allt detta ligger bakom oss, även om vi idag ser resultaten av förändringarna. Honnörsordet är ”girighet” och det genomsyrar maktens korridorer allt från Burseryd till Bryssel. Vi har fått (skaffat oss) ett nytt frälse, som påminner starkt om medeltidens kungahus. Ett frälse med osannolik makt och privilegier som drar fram från stad till stad med sitt följe för att inordna invånare och länder i den nya tidens agenda och ideal. Ett ideal som omfördelar makt och resurser på ett sätt som inte har haft någon motsvarighet sen 1800-talet. Ett ideal som utesluter och kategoriserar i önskvärda och icke önskvärda, ett ideal som talar till den mest primitiva delen i människans psyke, egoismen."
Ett varv till om denna stora fråga.
SvaraRadera1. Svenska folket gillar monarki-spektaklet.
2. Svenska folket har alltså gjort ett val - att gilla monarki.
3. Att människor över lag väljer sina liv är (minst sagt) en illusion.
4. Monarken har ingen makt.
4. Monarken kan alltid välja att kliva av.
Birger, vad är problemet ???
Erik - du tycker inte att han är tydlig nog eller? Problemet redogör han väldigt grundligt för både här och i den bifogade motionen. Vad tröttsam du är...
SvaraRadera12:14 tar upp en intressant sak. Tillhör det stora antal svenskar som av hälsoskäl tar en promenad i skogen varje dag. Nu har det blivit konkurrens om stigen av ryttarrinnor (de är i alla fall bara sådana jag sett). Och när man möter dessa skall ni inte tro att dom ens orkar säga det lilla ordet HEJ. Nej här är det bara "flytta på dig här skall jag fram".
SvaraRaderaSedan blir det ju vissa lämningar efter djuren som vi andra får kryssa mellan. För inte orkar ryttarrinnorna stiga ned från sin upphöjda position och mocka upp. Allt detta är ett tecken på den utbredda hänsynslöshet som är en produkt av det socialistiska samhället där ungarna från första stund på dagis får lära sig "tag för dig" men inte det gamla "gör din plikt och kräv den rätt.
Vidare är det bara ungdomen som skall ha mer och mer medan de äldre skall stå tillbaka.
Tack för kommentarer i den ädla fråga. Årtalet? Vet inte varifrån du fått att det står 1890... Så här inleds motionen: "För över 190 år sedan utsågs en släkt inom vilken det än idag skall produceras nya statschefer för landet Sverige." Något 1890 hittar jag inte.
SvaraRaderaEric: Problem och problem... Allt är relativt förstås. Men att folket gillar monarkin behöver ju inte innebära att det är fel att lägga motargument. Och de argumenten har jag försökt framföra, mer eller mindre lyckat.
Visst är det en illusion att vi har en fri vilja, så enkelt är det inte. Men i min tankevärld är det fel att ärva en psot som statschef, och jag tror att det är betydligt mycket svårare för en kronprinsessa, som uppfostrats - i enlighet med riksdagsbeslut - för att bli just statschef. Jag kunde, efter mycket vånda och en del konflikter, hoppa av familjeföretaget därför att jag inte var intresserad, du kan hoppa av kirurgjobbet ganska lätt - du slipper, precis som jag slapp, löpa gatlopp i medierna och ingen av oss var väl direkt uppfostrad av våra föräldrar i syfte att bli ägare av en familjefirma i instrumentbranschen resp kirurg. Värre är det nog med den som är arvtagare till ett jobb som kung/drottning.
Sedan kan man ju lägga till, för min del, att jag överhuvudtaget är skeptisk till arv. Jag delar nästan, men bara nästan, den uppfattning som folkpaitets ledare Bertil Ohlin, så vitt jag förstår, en gång luftade: Arvsskatten borde vara 100 procent... Självfallet inte möjligt, eller ens önskvärt, men principiellt är det ganska logiskt om man tror på liberalismens tes om allas lika värde på individplanet.
Förresten: Jag har faktiskt aldrig träffat någon politiker - har inte träffat alla förstås... - som öga mot öga har försvarat monarkin. Om man läser riksdagsdebatterna - t ex den jag hänvisar till - så ligger det ju ett genant drag över den: de som formellt vill försvara den känner sig uppenbarligen generade, och var det också¨. Bortsett från (den ganska värdekonservative) sossen (tillika präst vill jag minnas), som gjorde ett intellektuellt hederligt försök... mot sitt eget partiprogram...:-)
Men snälla 16:13 (varför inte skriva en signatur???), det var inte socialism när folk hällde ut skit på gatorna, det är inte bara socialister som av bekvämlighetsskäl släpper ut massor med molekylsopor genom skorstenar och avloppsrör för att slippa betala rening och därmed tjäna mer pengar. Ansvarslöshet och att skita ner har inte ett dyft med socialism att göra, inte med någon annan ideologi heller för övrigt.
SvaraRaderaFörlåt att jag är tröttsam.
SvaraRadera1. Med rationella argumnet kan man omöjligt försvara monarki, det blir genant, håller med.
2. Är nog inte så lätt för monarken att hoppa av, håller med.
3. 100 % arvsskatt låter intressant. Men kanske glömmer vi bort fattiga tider där man ville hjälpa sina barn.
Ärva pengar och ärva befattning känns inte riktigt jämförbart.
4. Det som fascinerar mig är att vi (svenska folket) uppenbarligen har behov av det här irrationella, genanta sagospelet.Det säger väl nåt ?
Schlaug måste tydligen kommentera precis allting, hur ids han? Får han tid över till någonting vettigt i livet? Han håller högsta fart rakt in i väggen och reproducerar därmed det samhälle han avskyr...
SvaraRaderaI Birgers motion av den 26 september 2001 kan man i sista stycket läsa årtalet 1890. Avser det inte starten för Bernadotternas "evighetsjobb"?
SvaraRadera18:08 - Ja, jösses, du har rätt. Fattar inte hur årtalet kommit dit eller vad det syftar på... Det lustiga är att det inte, vad jag minns, i utskottsbetänkandet rättades till. Mystiskt...
SvaraRaderaMarianne S: Det är lugnt, är man van att skriva fort, har mycket åsikter och en del insikter i skallen, så går det förfärande fort att blogga. Blir kanske en kvart om dagen i snitt. Inte så farligt, eller vad säger du?
Jag har inte läst texten där årtalet 1890 står, men för mig verkar det bara vara en enkel felskrivning. Tror att det är 1809 som avses.
SvaraRaderaHihi! Marianne S låter sig också förledas av Birger.
SvaraRaderaSka berätta: jag jobbade nära Birger i många år när han var språkrör och blev i början nästan chockad över hur fort han skrev. Vi kunde på på morgonmöte bestämma att rören skulle skriva ett debattsvar till ett inlägg på DN:s debattsida. Normalt tar det en halv dag att skriva ett bra, genomarbetat svar på god svenska och med bra retorik och så.
Birger kom ut med en skriven och färdig artikel efter en halvtimme. En annan av miljöpartisterna, Per Gahrton, skrev inte lika fort, men han läste istället fort. Han kunde få en tjock bibba på morgonen och någon halvtimme senare komma och berätta vad det stod i den, ner i detaljer! Två stygga pojkar de där! Själv är jag förresten en riktig Birger-fan, han var det bästa rör som tänkas kan.
Birger brev till kungen hade han inne i Aftonbladet för något år sedan!
SvaraRaderaLeva kungahuset! Ni bittra republikaner sitter bara och surar. Läs här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/victoriagiftersig/article4498420.ab
SvaraRaderaHörde av en slump Ring P1 med Täppas Fogelberg häromdagen.En man ringde in och hävdade att Jean-Baptiste Bernadotte för att bli
SvaraRaderaKung Carl XIV Johan var tvungen att ut personlig kassa betala en stor del av den då helt enorma statsskuld som sverige skaffat sig efter nästan de årligen återkommande försöken att inta Ryssland vilket förödat landet.
Han betalade det med glädje för äran att få bli Kung,hävdade den som ringde in.Jag vet inte sanningshalten i det hela(någon får gärna upplysa)men den som som ringde in var både nykter och allmänt redbar,verkade det.
Ja inget mer med det men en intressant iaktagelse tycker jag.
Janne M, Göteborg
Nu måste vi välja.
SvaraRaderaAntingen är vi jobbare besatta av längtan att komma upp en bit på samhälsstegen. Och då är det lätt att känna avund mot kungahuset som flyter uppepå oss och som alltid är fria från bekymmer med ekonomi etc. Ja, vi kanske är direkt avundsjuka på det folket.
Eller så ska vi tycka synd om de kungliga, som är berövade sin frihet genom stränga lagar, varvid vi inte alls avundas dem.
Hur ska vi ha´t?
I båda fallen finns det anledning att avskaffa monarkin.
SvaraRaderaBer att få snylta på denna spalt med en annan fråga, som blev aktuell alldeles nyss.
SvaraRaderaSverige vill inte erkänna Hamas-ledningen i Gaza. Varför det? Den verkar ju vara folkvald. Precis som Hitler faktiskt var folkvald, och vars regering Sverige erkände. Vi hade normala diplomatiska förhållanden med Hitler-Tyskland.
Vari består skillnaden?
Hua, hua...
SvaraRaderaMarianne S : Bra vinkling. Vad lägger man sin energi på ?
Birger: " En kvart om dagen i snitt". Hur mycket reflekterar man då över vad debatörerna har att säga ? Redan färdiga svar på alla invändningar ?
Kontorsråtta: Det är väldigt sällan någon bloggar utifrån personliga, och inte allmänt svepande, erfarenheter. Spännande information !
20.04 Poäng ! BS är mest upptagen av nr 2; dvs "tycka synd om. "
20.12 Poäng ! Kan vi som knappt vet var Gaza ligger bedömma vad som är bäst för Gaza ? Men liknelsen med Hitler kanske haltar då ha han gjorde anspråk långt utanför "Gaza" ?
Viktoria igen. Varför vill ingen bemöta vårt behov av sagor och irrationalitet ?
Jo, folket vill ha sagor. Men då till priser som vi hittar på Bokrean!
SvaraRaderaFörslaget om 100% i arvsskatt verkar om något vara dikterat av socialistisk avundsjuka. Detta om något skulle sätta fart på konsumtionen. Vem vill lämna något efter sig då, lika bra sätta sprätt på en gång.
SvaraRaderaDet är inte bara socialister som förorenar, men hänsynslösheten kommer från det socialistiskt tänkande uppfostran "tag för dig".
Det verkar också som om auditoriet tycker att detta är en riktig ståndpunkt.
09:04: Som om det var enbart en socialistisk tes att ta för sig... USA är väl inte speciellt socialistiskt utan snarare inriktat på att varje individ ska ta för sig så mycket som möjligt...
SvaraRaderaErik! Visst har vi behov av sagor, symboler och föreställningar. Det är därför människan berättar sagor, låter symboler - som t ex AIK-märket - växa till något av identitet och försjunker i Melodifestivalens kvällstidningsreportage. Det kan väl vara på lagom nivå, kan man tycka. Men att blanda in statschefer i detta känns lite övermaga. Och sedan har vi då det där med demokratins grundbultar, det har sina sidor att grundlagsfästa hur statschefsjobbet skall ärvas. Det hade varit okej om man på fullt allvar trott att kungahuset är av Gud utsett, men det är väl inte så många som tror idag, trots allt.
SvaraRaderaVansinnigt komisk debatt i riksdagen (se Schjlaugs länk). bland annat detta:
SvaraRaderaAnf. 122 HELENA BARGHOLTZ (fp) re-
plik:
Herr talman! Jag blir något förvirrad av Birger
Schlaugs frågeställning. Å ena sidan ska jag säga vad
jag tycker själv och å andra sidan ska jag framföra
mitt principiella argument.
Då säger jag först att det handlar om folkviljan,
och jag delar den folkviljan. Jag tycker om att ha ett
kungahus.
Anf. 123 BIRGER SCHLAUG (mp) replik:
Herr talman! Det är ett liberalt argument för
kungahuset: Riksdagsledamöterna tycker om kunga-
huset. Det är kanske inte så principiellt, man jag tar
till mig det. Helena Bargholtz tycker om det.
I TV såg man en kille från en monarkistförening som ansåg det vara fel av Victoria att välja en man av folket. Hon borde ha hållit på kravet om blått blod alltså. Det är ju bra, att ärkerojalisterna visar upp sig. För han hade en poäng.
SvaraRaderaMeningen med monarki är väl bl.a. att vi ska se regenten som en mellanhand till Gud, och därvid ska han/hon inte vara "vanlig". När nu en "vanlig" tas upp till kunglighet så faller lite av den mystik som är viktig för systemet.
N
Alla är på det sluttande planet och pratar strunt.
SvaraRaderaÄr det inte ett rätt bra system att diktatorer som frivilligt lämnar från sig makten faktiskt kan se fram emot en fin titel som deras barn kan ärva?
SvaraRaderaDvs, se vårt kungahus som en exportmodell som kan ge incitament för diktatorer som ännu inte lämnat ifrån sig makten att det faktiskt inte behöver bli så farligt. Kan till och med ge högre popularitet än vad någon politiker, diktatorisk eller folkvald, brukar kunna uppnå.