lördag 21 februari 2009

Statsvetare, räcker titel?

Ibland blir man förvånad när man läser avhandlingar, utredningar och debattartiklar sprungna ur den formellt akademiska världen. Det kan ibland kännas ohyggligt tunt, inskränkt och bristfälligt. I SvD finns idag en sådan artikel på debattsidan.

Förutom att den är allmänt rörig - man behöver inte vara hygglig skribent därför att man är forskare - så innehåller den ganska mycket trams. Egentligen borde jag väl gilla den, eftersom jag är kritisk till Miljöpartiets uppgående i blockpolitiken - och dessutom är övertygad om att de tre partiernas alliansbygge snarare försvårar för den rödgröna oppositionen att vinna nästa val. Skribenterna Berlin-Lundqvist har rätt i att mp inte är någon favorit bland sosse-väljare, vilket utgör ett problem inför valet.

Men någon ordning får det väl ändå vara...


För det första hävdas i artikeln att MP är den svaga länken i samarbetet. Ja, om det vore så gott ändå! Men det är det inte. MP har, genom långsiktig strategi, skalat av nästan allt sådant som kan uppröra socialdemokraterna. Man ägnar inte någon som helst kraft åt kritik av tillväxtmanin, konsumtionssamhällets baksida eller ens låsningen vid 40-timmar som lagstadgad normalarbetstid. Dessutom har man lämnat den mer pacifistiska linjen för försvarspolitiken, stöder aktivt svensk medverkan i Afghanistan under Natobefäl och driver inte längre kravet på att någon kärnreaktor skall avvecklas nästa mandatperiod. Man har helt enkelt lämnat i stort sett alla ideologiskt grundade frågor som hotar samarbetet - och man har gjort det stegvis och systematiskt. Och vad mer: det hörs nästan inte en enda kritisk ton från partiets riksdagsgrupp eller partistyrelse över detta.

Vänsterpartiet ställs däremot inför krav på snabba reträtter i en rad frågor, inte minst inom den ekonomiska politiken, synen på Afghanistankriget och försvarspolitiken. Det är alltså Vänsterpartiet som är den svaga länken, inte minst eftersom det rödgröna blocket måste förflytta sig allt närmare Alliansen för att inte tappa marginalväljare.

För de andra hävdas att MP inte tycks vara enigt i den väg språkrören lotsat partiet. Det vore jättetrevligt om det var så, kan jag tycka, men sanningen är ju den att det nästan inte finns något hörbar kritik från någon i riksdagsgrupp eller partistyrelsen mot språkrörens systematiska och stegvisa agerande. Debattörerna har rätt i att det finns en kultur i MP som innebär att man inte är auktoritetstroende, vilket ju i detta fall tyder på att kritiker inom partiet högt och ljudligt framfört kritik om man haft det. Från enskilda inom Vänsterpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse hörs däremot kritik.

Det kan bli problem när MP "är upptaget med att skaka fram en ny politisk ledning". När man påstår detta har man inte förstått mycket av det nya Miljöpartiet! De kritiska har till stor del lämnat partiet - och de som är kvar kommer inte att knysta mycket om partiet kommer in i en regering, med några enstaka undantag. Man kommer att välja nya språkrör som ligger väl i fas med den linje som Peter och Maria dragit upp. Tror man något annat som statsvetare bör man nog sätta sig in i partikulturerna lite bättre.

Det är min övertygelse att MP kommer att vara det mest lojala regeringspartiet i en rödgrön koalitionsregering. Partiledningen har elegant puschat fram likasinnade till alla tunga poster - såväl politiska som mer administrativa. Och har därmed också krattat i manegen inför rörbytet. Ett mer enat parti lär inte finnas i den svenska riksdagen. Vilka medel man använt för att nå dit känner jag inte till, och vill inte heller känna till.

Däremot kan man nog ana att om det skulle gå dåligt för det rödgröna blocket och de tre partierna skulle vara kvar som oppositionspartier, då, och först då, kan det komma till en palatsrevolt inom partiet - inte minst genom medlemsbyte - där man väljer att gå tillbaka till sina ideologiska rötter för att driva systemkritik och därmed också ta sitt ansvar för opinionsbildning. Vilket jag menar att man borde gjort nu istället, en bättre tid att offensivt driva grön samhällskritik och gröna visioner har inte funnits.

8 kommentarer:

  1. Som någon skrev...

    Är det forskare eller politiker som skrivit följande?
    "miljökraven mot fordonsindustrin med än fler arbetslösa som följd, för att bara nämna ett par."

    Det skulle lika gärna kunna stå:
    "miljökraven mot fordonsindustrin med än fler i arbete som följd, för att bara nämna ett par. "

    SvaraRadera
  2. Vad som framför allt präglar politiskt arbete är den totala avsaknaden av visioner. Man pratar aldrig visioner! För de allra flesta politiker (röda som blåa, som gröna) är en viss procentsats i ett försäkringssystem en vision. Likaså är ett ökat antal sysselsatta, ett lägre antal sjukskrivna, fler turister i en stad eller detaljerade utredningar kring små barns pedagogiska utveckling frågor som politiker kan och vill hantera.
    Dock aldrig ett ord om ifall meningen med människans korta tid på jorden är att ständigt jaga sig själv och sina medmänniskor till utmattning.

    SvaraRadera
  3. 13:20 träffar huvudet på spiken! Tack!

    N

    SvaraRadera
  4. Birger? Kan någott vara användbart?

    RL
    Michael?
    Det är mycket vanskligt att tala om för andra vilka behov de "får" ha.

    Antag att många människor lever på ett sådant sätt att det behövs två jordklot för att detta ska vara möjligt! Är det då vanskligt att tala om för dessa människor att de är parasiter på jorden och att de borde sänka sin konsumtion till hälften. Jag säger att Du överkonsumerar, USA överkonsumerar, USA sprider aktivt sin religion till resten av världen. Den civiliserade världens livsstil är ett hot mot kommande generationers chans att leva på vår planet. Du representerar ett hot mot framtiden. Jag utnämner dig härmed till Kapten Konkurs!
    Roland Lidén

    SvaraRadera
  5. Människor är inte demokrater, de flesta är mer att likna med hundar eller hyndor. De biter inte den hand som föder dem.
    Här finns en del att göra.
    RL
    Den som vill fråga vad jag avser är välkommen!

    SvaraRadera
  6. Mer d2w Oxo-bioplastlösningar, på återförslutbara påsar

    SvaraRadera
  7. Xi? du är ute, sent ute. Varför?

    SvaraRadera
  8. Värderade gäster på Birgers blogg, var vänliga och skriv så, att vi alla begriper!

    Låt oss tumma på det, liksom att vi även ska hålla en respektfull ton i mejlsamtalet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.