Jag har blivit angripen (bland annat här) för att jag nu, när tillväxten sviktar och arbetslösheten ökar, inte kritiserar konsumtionssamhället och inte pläderar för ett samhälle utan tillväxt.
Låt mig då säga följande:
- Grundproblemet är inte att tillväxten sviktar, grundproblemet är att politiska och ekonomiska beslutsfattare inbillar sig att det är möjligt med ständigt ökande ekonomiska volymer.
- Grundproblemet är inte att vi i den redan rika delen av världen konsumerar för lite, grundproblemet är att vi konsumerar över våra ekonomiska och ekologiska resurser.
- Grundproblemet är inte att vi har en ökande arbetslöshet, grundproblemet är att man envisas med att uppfatta 40 timmars arbetsvecka som en naturlag trots att vi ständigt rationaliserar, effektiviserar och automatiserar.
- Grundproblemet är inte att vi genom ökad arbetslöshet minskar skatteinkomsterna, grundproblemet är att det är arbetstiden, och inte produktionen som helhet, som finansierar välfärden.
Vi har byggt upp ett ekonomiskt system som bygger på evig tillväxt med ständigt ökande konsumtion. När nu politikerna pekar finger åt banker (för att inte låna ut pengar) och bilföretag (som inte kan sälja sin bilar) så vore det klädsamt om man också funderade lite på sitt eget ansvar. Är det inte så att politiker drivit fram jakten på ständigt ökad materiell tillväxt, även med lånade pengar och långt utöver vad naturen tål? Är det inte så att man byggt upp system på en infantil dröm om evigt växande volymer? Att man de facto inte tagit klimatproblemen på allvar under flera decennier?
Den ständigt ökande produktionen och konsumtionen leder inte bara till stressade människor och stressad natur utan även till en stressad ekonomi.
Det vore tacksamt om något av riksdagens partier vaknar upp ur den tillväxtmani de fastnat i. Jag skulle önska att de tog klimathot och finanskris som avstamp för ett ödmjukt omtänkande, istället för att som nu paniskt rikta in sig på att återföra ekonomi och samhälle till det som var innan sammanbrottet: ständigt ökande konsumtion, ständig jakt på större volymer, ständigt räknande i kvantiteter på ett sätt som stressar människa, djur och natur.
Om inte annat borde de vakna upp för sin egen skull, fastnar de alla i samma världsbild där ständig växt prioriteras framför grundläggande livsvärden skapar man behov av nya partier.
När nu det politiska landskapet ritas om så att vi får två cementerade politiska block så kommer nämligen varje tanke som inte ryms i de två stora partierna att försvinna från den politiska debatten. Varje sätt att se på samhälle och människa som inte innebär fortsatt jakt på evigt ökande konsumtion kommer att begravas innan debatt ens påbörjats.
Det finns något djupt tragiskt i detta, något mentalt fattigt och djupt oroande. Politik och tankar snävas in så att de ryms innanför den bur som anses politiskt korrekt.
Låt mig provocera en aning: Det är kris när Saab inte får sälja så många personbilar som man planerat – men vore det inte än värre om man hade fått sälja bilar alldeles för primitiva motorer?
Det är kris för lastbilstillverkare som Volvo – men vore det inte varit värre om transportbehovet ständigt ökade?
Den finanskris som nu ackompanjerar klimat- och miljökrisen skulle verkligen kunna vara avstamp för ett omtänkande. Avstamp för ett värdigt återtåg till sans och måtta. Istället ser vi hur världens ledare gör allt för att återföra oss till det som varit. Det vill säga varva upp, växla upp och köra på. I en tid när vi istället borde tänka efter så att vi jämfört med tidigare kan varva ner, växla ner och tänka efter. Vi behöver längre tankar än dem vi hör uttryckas från ledande politiker, fackföreningsledare och företrädare för näringslivet. De har fastnat i en tankarnas bur.
Jag kan inte bättre än att förklara deras beteende genom att citera några rader från Elin Wägners Väckarklocka, som hon skrev 1941:
”En fågel värjer sin bur. Det är det enda den kan göra om den tillhör en gammal burfågelsläkt och inte vet av någon annan uppehållsort”
De fyra punkterna vänder upp och ner på hela problemställningen. Oerhört intressant!
SvaraRaderavouch
SvaraRaderaJag hade inte kunnat skriva det bättre själv!
SvaraRaderaDärför lät jag bli.
RL
YES! Just så! Jag bugar och bockar för de fyra punkterna!!! Underbart väl formulerat, kort, koncist och synnerligen träffande!
SvaraRaderaBravo, Birger Schlaug!
SvaraRaderaOch bravo Fredrik Reinfeldt för att du inte gick i usanernas fälla!
M är väl i vänsterns ögon mest känt som kapitalismens parti nr 1.
Men här har samma parti visat kurage, trots det tuffa trycket, där de anställda tycks ha spelats ut som en sorts gisslan för att riktigt skrämma regeringen.
Otur för GM att inte Sahlin var regeringschef.
Om vi inte ifrågasätter vår världs-
SvaraRaderaordning idag, så är det försent i morgon.
ROLAND LIDÉN
Kortsiktigt matriellt tänkande speglar naturligtvis också dagens politikers indre liv och funderingar men ser bekant världen igenom dom glasögon man bär och håller helt med att det är en fattigdom när livet ramas in och förklaras bestå av ekonomiska kalkyler , själv tror jag inte det kommer att ha framgång hur länge som helst om det innebär att nya partier uppstår eller om sverige "står på näsan" ekonomiskt och kulturellt återstår att se.Men ska sverige ha en framtid tror jag nog också att det behövs politiker med lite helhetssyn på livet vad det innebär att leva på jorden.
SvaraRaderaBirger, du kan verkligen konsten att skriva och formulera "allt" (bl a reflektioner om samtiden och visioner om framtiden) så bra. Tack!
SvaraRaderaVad gäller det medvetna och omedvetna "tillbedjandet" av oändlig ekonomisk tillväxt i bl a Sverige så är det en svår nöt att knäcka. (Men det måste ju gå!). Majoriteten av människor är tyvärr drogade med devisen om tillväxt och konsumtion, och det blir knappast enklare att bota denna "sjukdom" när majoriteten av de ansvariga i olika medier är tillväxtdrogade och starka tillväxtförespråkare.
De f d direktörerna skrev häromdagen på någon av morgontidningarnas debattsida (det var faktiskt en blandad skara av både män och kvinnor) att de "höga avkastningsmålen" = girigheten var orsaken till de återkommande finansiella kriserna och att deras maktmissbruk var "jämförbart med korruption". Och det säger de nu - när det inte finns några bonusar kvar att ta ut.
SvaraRaderaKunde de inte sagt det tidigare, så vi hade sluppit hela slakten på välfärden i och med "New Public Management" och de "slimmade organisationerna" och "just-in-time"-systemet. För det är ju dessa påfund som kameleontiskt förklätt den nakna dödssynden - just grobiangirigheten.
Det är ett missbruk och som alla missbruk så finns det ingen gräns, det är bara mer mer mer som gäller.
Klockrent Birger !
SvaraRaderaKan du/vi inte starta ett nytt parti som
lyfter fram dessa budskap ?
KaptenKidd
Citatet av Wägner påminner om det Bernard Lietaer - www.lietaer.com/crisis2008.html - brukar säga, att det sista en fisk skulle reflektera över eller ifrågasätta är vattnet som man simmat i hela sitt liv. För oss är vattnet pengasystemet - det sätt som pengar ges ut - det diskuteras aldrig i den debatt som släpps ut i mainstream. Det är inte som de flesta tror att staten har kontrollen över och sköter penningförsörjningen i samhället utan det privatägda banksystemet. OCH!! Det är den som har kontrollen över pengautgivningen som är den som i praktiken har makten!!
SvaraRaderaDetta är enormt viktigt och har så enormt vittgående konsekvenser.
Som tur är finns en alldeles nyöppnad sida - www.ekonomiskreform.se - som mycket insiktsfullt beskriver problemet.
Kan bara vädja till alla att ta sig tid att sätta sig in i saken och sprida informationen.
Please, please, please!
Till Kapten Kidd:
Birger har tidigare sagt att han inte vill starta ett nytt parti,
men om han bara förtsätter att inspirera som han gör nu är väl det bra nog.
Men det finns kanske andra som vill starta ett parti -
http://laszloblogz.blogspot.com
Schlaugs inledning borde vara inledning på ett nytt partis partiprogram, vi är massor som skulle haka på!
SvaraRaderaDet vore mycket synd om det skulle bli Laszlo och folk kring honom som startade ett nytt grönt parti. Jag vädjar till eftertanke! Låt oss invänta att Birger Schlaug och andra tyngre opinionsbildare enas om att göra något. Det är en tidsfråga så vitt jag kan tolka det som sägs på stan!
SvaraRaderaGrönt hjärta, grön vision.
För att citera Lundell:
SvaraRadera"Det är folket som bygger landet"
Jag hör tyvärr inte vad som sägs på stan,
bor nämligen ute på landsbygden.
Vädjar trots allt till Birger:
Starta ett nytt parti NU !
Mvh
KaptenKidd
*Grundproblemet är inte att tillväxten sviktar, grundproblemet är att politiska och ekonomiska beslutsfattare inbillar sig att det är möjligt med ständigt ökande ekonomiska volymer.
SvaraRaderaBirger, grundproblemet är att ni politiker inte låter folk sköta sig själva. En del vill tvinga på oss tillväxt, andra vill (typ du) avtvinga oss det. Hur vore det om folk fick sköta sig själva, fick jobba så länge eller lite de ville? Hemska tanke?
*Grundproblemet är inte att vi i den redan rika delen av världen konsumerar för lite, grundproblemet är att vi konsumerar över våra ekonomiska och ekologiska resurser.
Nej, vi kan omöjligt konsumera mer resurser än vad som finns. Att vi gör slut på en del resurslager, vad gör det? ligger det några guldklimpar på marken plockar jag upp dessa, men det kanske bara är jag? Att vi knaprar i oss en del resursfonder är förvisso ett problem, typ fisket. Men här är snarare avsaknaden av marknadsekonomi ett problem. EU subventionerar exempelvis fisket, vidare är fiskets problem brist på äganderätt á la "tragedy of the commons".
*Grundproblemet är inte att vi har en ökande arbetslöshet, grundproblemet är att man envisas med att uppfatta 40 timmars arbetsvecka som en naturlag trots att vi ständigt rationaliserar, effektiviserar och automatiserar.
Grundproblemet är inte att vi genom ökad arbetslöshet minskar skatteinkomsterna, grundproblemet är att det är arbetstiden, och inte produktionen som helhet, som finansierar välfärden.
Produktionen beror på hur mycket vi jobbar, hörru.
Och hur menar du, ska vi beskatta BNP?
Ekonomisk tillväxt har vi haft sedan Hedenhös och kommer att ha även i fortsättningen. Det går helt enkelt inte att föreställa sig ett samhälle utan ekonomisk tillväxt. Så vad är det Birger Schlaug försöker säga?
SvaraRaderaOm vi i stället säger såhär: Låt oss ta bort allt det som den ekonomiska tillväxten tillfört oss genom årtusendena. Vad blir kvar? Ingenting!
Den dator Birger Schlaug skriver på är ett resultat av ekonomisk tillväxt. Kläderna han bär likaså. Allt!
Vi blir förblindade av begreppet ekonomisk TILLVÄXT. Vad det handlar om är ekonomisk UTVECKLING. Redan steget från obearbetad till bearbetad flintyxa innebar ekonomisk utveckling.
All ekonomisk teori har som sin själva förutsättning ekonomisk utveckling. Utan den kan det inte finnas någon ekonomisk teori.
Pol Pot och de röda khmererna försökte skapa ett samhälle genom att först ”nollställa” allting. Vi vet hur det gick.
När, nog många frågar sig VAD som ska växa och VAD som inte ska växa, så får vi en global ekonomisk kris på jorden.
SvaraRaderaVi får också en andlig kris.
Det skulle öka våra chanser om vi drar med oss så många som möjligt och krisar så fort som möjligt.
Genom helvetet till himlen.
Är jag otydlig så säg till.
Men jag vill också att det ska vara med gott humor. Humör ska de va.
Schlaug!
SvaraRaderaJag har aldrig hört dig yttra en åsikt om brottsligheten i samhället. Människor i det här landet är rädda, äldre och barn. De äldre rånas och barnen utsätts för övergrepp.
Varför är MP:are alltid så tysta, varför lägger ni locket på när det gäller våld.
Vad kan vi göra för att säkra att Sverige blir ett tryggare samhälle?
Sluta och rabbla om tillväxt hit och dit.
Alldeles jättebra skrivet. (Men jag tror att du har fått dit ett "inte" för mycket i inledningen – texten du länkar till tyder på det.)
SvaraRadera