"Jag har till exempel fått lära mig att man ska vara nöjd med vad man har. Är det i själva verket jämförbart med en terrorhandling...?". Citat från dagens krönika av Lars Berge i Svenskan.
Det finns fler än jag som är utshoppade, och som av denna anledning riskerar att stämplas som terrorister...
måndag 29 december 2008
10 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja e åsså nöjd me va ja har
SvaraRaderaHelt klart :) verkar som att vissa som skriver här skakar i grundvalarna för "mörkgröna" individer, världens slut om inte allt ska bygga på pengar och shopping.
SvaraRaderaI år blev det nästan ingen shopping alls inför jul. Vi satsade på en vit jul i svenska fjällen med aktiva dagar, spel, mys och god mat. Klart att föredra framför julhysterin, finanskris eller ej. Jag kommer terrorisera svensk handel nästa jul också och uppmanar andra att lägga sina pengar på familjegemenskap.
SvaraRaderaJag har nu läst Berges krönika och kommer till slutsatsen att den är väldigt svår att begripa. Han har ju ingen röd tråd i sin text och hans slutkläm är allt annat än tydlig. Vad är han ute efter - egentligen?
SvaraRaderaBilden är underbar!
SvaraRaderaVad är din syn på det som händer i Gaza just nu? Vore intressant att höra
SvaraRaderaVarje kris utspelar sig på en högre nivå än föregående kris. När människor börjar få ont om stålar eller hålla hårdare i de stålar man har, då uppstår lätt, utöver själva krisen, förklaringar till varför man agerar som man gör. Hos några blir det ”inne” att ”hata konsumtion”. De vet med sig att de redan har vad de behöver men vill nu ha en anledning till att hålla i pengarna. De som inte kan tillfredsställa sina behov ens när tiderna är bra ligger i stället lågt nu. När tiderna sedan svänger uppåt igen har man glömt alltsammans och dessutom har prylarna hunnit bli gamla och måste förnyas. Så börjar man om från början. Tjo vad det är inne att konsumera! Så det är egentligen helt meningslöst att kritisera människors köpbeteende. Varorna hade ju heller aldrig kunnat prånglas ut på marknaden om de inte fyllt vissa behov hos oss människor, musik exempelvis. Tänk så många prylar som omger musiken i dag! Att av någon principiell eller ”ideologisk” anledning vägra konsumera gör ju inte endast livet ur flera aspekter mycket fattigare; man hamnar också utanför gemenskapen, vilken tycks vara förknippad med en viss grad av konsumtion. Den hör så att säga till. Är det någon överordnad grundregel som styr i vårt moderna samhälle så är det: ”Det vi kan göra, ska göras”. Kan vi tillverka CD-skivor, ska vi göra det. Kan vi flyga till Italien, ska vi göra det. Det är alltså inte fråga om huruvida vi bör göra A eller B, utan det är själva utförbarheten som bestämmer vad vi ska göra. Moralen anpassas därefter. Den här grundregeln har satt ordentlig fart på allting och är naturligtvis ett resultat av att vi numera kan göra så mycket mer än för t.ex. 100 år sedan. Utshoppad, som Birger blivit, kan man naturligtvis bli, men jag tror som sagt att det går över. När prylarna blivit tillräckligt gamla fungerar varken de eller du i det nya samhället, vilket ju förändrar sig hela tiden, och då måste du förnya dig själv. Själv sparkade jag ut den gamla ”tjock-TVn” före jul, den var från -82, och inhandlade Sonys senaste 40 tums LCD för 15 000; perfekt bild! Jag ser det som en handling för att förbättra min livskvalitet, därför att inte var det särskilt roligt att försöka få ut någonting av den gamla TVn. Den mänskliga naturen går nog inte heller så bra ihop med ett stationärt samhälle där förnyelsen kommit av sig. Mänsklig kultur handlar ju framför allt om skapande, och i dag säger lyckoforskarna att detta är det fina i kråksången när det gällen den ekonomiska tillväxten; det är förändringen som är det viktiga, inte prylarna i sig. Och, handen på hjärtat, har vi någonsin haft ett bättre samhälle än i dag? Man måste nog vara väldigt okunnig för att hävda motsatsen. Kris innebär också möjligheter. En vacker dag vänder optimismen åter, som alltid förut.
SvaraRaderaVilken fin blogg du har!
SvaraRaderaOm Birger är terrorist är jag något ännu värre, jag är rasist.
SvaraRaderaKöper i första hand svenskproducerat och se det är inte ok att göra.
Utshoppad? Det blir jag aldrig! Vi lever bara en gång - låt oss shoppa och ha kul!
SvaraRadera