tisdag 30 december 2008

Sharpeville, Treblinka, Hanoi och nu fogas ett nytt namn till raden: Gaza

.... och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka och Hanoi, julen 1972. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Gaza, julen 2008...

Olof Palmes så kallade jultal hölls med anledning av USA:s bombningar av Hanoi, julen 1972. USA hade utökat intensiteten av sina bombmattor över barn, kvinnor och män i Nordvietnam.


Ett tillägg - Gaza, julen 2008 - kan nu göras. Och Israels politiska styre har försatt sina medborgare i en allt mer isolerad situation där inte ens blivande amerikanska utrikesminister lär stötta... eller?


68 kommentarer:

 1. Alla inblandade vet, att våld inte löser knuten. Alla vet, att endast samtal kan leda frågan fram till en lösning. Ändå offras så många liv. Vet någon varför?

  SvaraRadera
 2. Det är väl marxisterna som påstår, att kapitalismen behöver ett krig emellanåt för att hålla hjulen igång.

  Den förra dunderkrisen, på 1930-talet, löstes av Tysklands upprustning. Det gav jobb i hela världen. Men priset var förstås en nerskjuten fredsduva. Ty vapnen skulle ju komma till "nytta".

  Kan senaste Gaza-kris vara inledningen till en "lösning" av det nu pågående bankeländet? I så fall, verkar det hela handla om ett beställningsjobb. Eller?

  SvaraRadera
 3. Med en tysk far och en tysk farfar som är död sedan några år som var gamal krigsinvalid och helt förstörd (kissa i sängen som ett litet barn fast än han var 70 år)så undrar man lär sig människor aldrig vilket skräp krig är.

  Vissa brukar ta nazi tyskland som ett bra exempel på varför krig är ok. men hade segermakterna efter 1:a världskriget inte straffat tyska folket med gigantiska krigsskadestånd som fick landet att gå på knä, hade nog inte heller en viss vykort målare från österrike kommit till makten genom att lova bröd till folket.Att svälta och straffa ett folk för ett krig som varit är ju också att bruka våld och förtrycka som födde ett nytt krig och mer elände.

  SvaraRadera
 4. Dom människor som upplevt något av
  världskrigen har nog lärt sig, men nu har det gått så lång tid att en ny generation växt upp som inte har egen erfarenhet.
  Det verkar tyvärr som folk har svårt att lära av andras misstag.
  Måste göra egna.
  Sedan är det alltid segrarna som skriver historien. Hade Hitler lyckats hade han omskrivits som en stor hjälte i stället för nu tvärtom.
  Nu reparerar tyskarna sin självkänsla (har trots allt förlorat två världskrig) genom att vara stormakt i EU. Wir sind gross zwei und achtzig millionen!
  Det påstås ju också, med var rätt må vara osagt, att tyskarna kan bara vara herrar eller slavar.
  Detta torde innebära svårigheter att samarbeta. Som i andra sammanhang skall man dock inte dra alla över samma kam.

  SvaraRadera
 5. Intressant iaktagelse Anonym, visst minns jag också äldre generationens tyskar med "här kommer vi" mentalitet, fast tycker jag arbetat med många invandare nere i från europa med mer bestämd attityd än vad svenskar brukar ha. Undrar hur vi svenskar ter oss ? ungefär som stig-helmer i sällskapsresan kanske, nevrotiska vågar inte sjunga och dansa offentligt noll passion och glöd går bra att resonera väder och vind resten är "hemligt" ;)

  SvaraRadera
 6. Skillnaden är att judarna inte gjorde något i sina Ghetton och utrotningsläger. Palestinierna vill aktivt förgöra Israel och skjuter raketer mot dom. Hur skulle treblinka vara = ghaza???

  SvaraRadera
 7. Man måste fråga sig vad det är som Israel tror sig vinna genom sitt agerande?! För utifrån en rent strategisk synvinkel är det här en katastrof!

  Retoriken om att "terrorismen måste stoppas här och nu" känns efter åren med Bush föga övertygande. Och förutom den avsky man väckt i omvärlden så har man också valt en väg som ofrånkomligt kommer leda till mer krig och ökad terrorism.

  De som vill se ett tryggt och välmående Israel i framtiden bör ta sitt förnuft till fånga, lyfta blicken och göra vad kloka människor gjort i alla tider - inte låta känslorna styra förnuftet och vara redo att kompromissa med sina motståndare!

  SvaraRadera
 8. Tänk dig att du byggt ett nytt fint hus och så ser du hur grannen hela tiden kastar sten mot husets fönster. Du ringer polisen som bara tycker du är överkänslig och att du borde ha överseende med grannens behov att få kasta sten. "Det är ju så små stenar inget att bry sig". Hur länge skulle du stå ut med att ständigt byta fönster och ducka för stenarna innan du skulle ge grannen en omgång...?

  SvaraRadera
 9. Treblinka? Kom igen.

  SvaraRadera
 10. Olof Palmes jultal var ett av de starkaste tal en svensk statsminister hållit. Retoriskt fulländat, och i den retoriken ligger Gaza väl till, även om det i sak haltar, vilket Schlaug förstås begriper också.

  SvaraRadera
 11. Anonym 10:22: Jo, men jag skulle inte bomba hela byn där den förarglige grannen bor.

  SvaraRadera
 12. Till Anonym 10:22

  Huset som du har byggt har du byggt på mark som du tagit från din granne. Sedan bygger du ett staket runt din grannes kvarvarande tomt och då bygger du det tio meter in på tomten. Sedan så får din granne inte lämna sin tomt utan din tillåtelse och när han någon enstaka gång får din tillåtelse att lämna sin tomt får han inte använda vägen som går till huset. Dessutom så får han inte ta emot leveranser av varor eller pengar till sig för det behåller du efter eget gottfinnande.

  Så tycker du det är konstigt att han kastar sten?

  SvaraRadera
 13. Någon nämnde judarnas läger.
  Ibland får man intrycket att förintelsen, vilken i sig är oförsvarbar, används av judarna som något slags argument för sina egna grymheter. Rätta mig om jag har fel.
  Att palestinierna blir arga är väl inte så underligt.. Här kom den nya staten Israel år 1948 och så "väck med er, här skall vi vara"

  SvaraRadera
 14. Anonym 11:16 uttrycker situationen klockrent.

  Hur skulle vi agera om låt säga Brutopierna skulle komma hit och kasta ut oss från våra hem? Förmodligen skulle vi bilda motståndsrörelse och erbjuda brutopierna ett mardrömslikt motstånd. Med all rätt, för folkrätten medger motstånd mot en ockupant. Därför är också Hamas motstånd befogat, även om man borde vara mycket noga med att endast angripa ockupantens miltära mål. Att angripa civila är alltid oförsvarligt.

  Peter

  SvaraRadera
 15. Tack Peter 11:54 för komplimangen.
  I dessa dagar när det skrivs så mycket om förträffligheten med akademiker i regeringen (Sverige var visst sämre än USA), vill jag gärna upplysa om att orden "om några kom hit och sa här skall vi vara, bort med er, då blev väl vi arga" hörde jag från en av de som anses tillhöra den lägsta socialgruppen en karl som var både ungkarl, gammal och bonde.
  Men det skall vi komma ihåg med en livserfarenhet och klarsyn hur psykologin mellan människor fungerar bättre än många högutbildades. Värt att notera

  SvaraRadera
 16. Birger, med det här inlägget har du för alltid förlorat mitt förtroende för dig.

  Israel attackerar Hamas-mål. Till skillnad från de händelser du radar upp.

  Du är härmed för evigt en föredetting. Ajöss.

  SvaraRadera
 17. Linus tycks inte begripa att Israel nu bombar civila. Israel har under lång tid förhindrat att mediciner, mat och andra förnödenheter kommit fram till befolkningen i Gaza. Situationen är därför extra svår när nu många skadas av våldet, elen slås ut och svårigheterna ökar ytterligare att få tag i mat och vatten. Över 400 är dödade, tusentals skadade och Israels politiska styre (som Schlaug skriver) har gjort livet till ett garanterat långvarigt helvete för sina medborgare! Det Linus inte förstår är att det är de vanliga människorna - judar och araber - som är de drabbade av denna hysteriska upptrappning.
  Mona

  SvaraRadera
 18. Språkbruket herr Birger begagnar sig, av tillsammans med retoriken, passar perfekt in på EU defintion av klassisk antisemitism:

  "Drawing comparisons of contemporary Israeli policy to that of the Nazis"

  SvaraRadera
 19. Herregud, hur kan man vara så blind och döv som Anonym 13:05. Att inte se skillnad på antisemitism och kritik av urskiljningslöst dödande av civila är verkligen att skada israelernas sak! Den israeliska fredsrörelsen är väl också, enligt samma logik, antisemitisk. De som drabbas hårdast av de israeliska politikernas - och hamas - ovilja att kompromissa och bete sig som utvecklade människor är vanliga judar och vanliga araber som är skittrötta på dödandet och vill leva vanliga liv. Av Israel kan man verkligen kräva mer än det vi nu ser!
  Mona

  SvaraRadera
 20. Linus och den där som skriver om antisemitism verkar dåligt pålästa. Birger citerar ju Olof Palmes tal rakt av, med tillägget om Gaza! För dem som saknar historia kanske det kan vara bra att att veta att Palmehatarna ofta avbildade Palme på det sätt som man förr gjorde nidbilder av judar.

  SvaraRadera
 21. "Birger citerar ju Olof Palmes tal rakt av, med tillägget om Gaza!"

  Det lilla tillläget gör utallandet till klassisk antisemitism. Också enligt defintion från SvenskaKomitténMotAntisemitsm:

  "Var går gränsen mellan antisemitism och kritik av Israels politik? [...] likställanden mellan Israel och Nazityskland och mellan Israels politik och Förintelsen"

  SvaraRadera
 22. Ahmad Rami, Hugo Chavez, Richard Falk och nu fogas ett nytt namn till raden: Birger Schlaug. Och därför är jämförelser mellan Israels försvar mot islamistisk terrororganisation och mitt folks martyrdom i Treblinka och Babij Jar ett illdåd.

  Skäms, Birger Schlaug.

  SvaraRadera
 23. Det dröjde länge innan Israel reagerade på terroristernas raketer. Israel har hela rätten på sin sida. Det olyckliga är att Hamas röstades fram 2006. Men nu börjar palestinierna tröttna på fanatikernas retorik.

  SvaraRadera
 24. Pinsamt Schlaug.

  Israel har blivit beskjutan med tusentals raketer, och man har inte gjort någonting.
  Anser du att Israel inte får försvara sig?

  Israel har all rätt att försvara sig. Det är Hamas som om och om igen beskjutit israeliska städer och Israel har inte bara rätt att försvara sig - de har en skyldighet att göra det.

  De flesta döda är Hamas-terrorister. Civila dör tyvärr också, men det ansvaret ligger på Hamas som placeras sina militära installationen bland civila, i strid mot Genenvekonventionen.

  SvaraRadera
 25. Trampar i klaveret gör du dagligen, BS, med all din okunnighet. Men nu går du över gränsen för det anständiga. Avskyvärt!

  SvaraRadera
 26. Först: Anonym 11:16 verkar
  vara på rätt spår.

  Sedan: Av alla bra böcker,
  torde juden Göran Rosenbergs
  DET FÖRLORADE LANDET
  behöva läsas av alla goda skribenter i denna spalt.

  Rosenberg ser nämligen på konflikten med båda ögonen.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 27. Birger Schlaug tillhör dem,som är knappast pålästa vad gäller Europas moderna historia.Han och hans gelickar vill gärna jämföra
  Israels försvarskrig med KZ Treblinka.Schlaug är en rasist,ty han förbjuder judarna att försvara sina egna medborgare i sitt eget hemland.Däremot gör han att bra jobb som propagandist åt islamofascister från Hamas.Varifrån hämtar Schlaug sin enfaldiga verklighetsuppfattning,och sin enögda historieskrivning,är svårt att säga.Skam för Sverige som lyckades odla fram sådana opinionsbildare.Mitt folk mördades i Treblinka. Mitt folk försvarar sig mot mördarna från Gaza.Så enkelt är det.
  Laszlo

  SvaraRadera
 28. Kim Il Jong, Pol Pot, Stalin, Hitler...
  Nu fogas ännu ett namn till listan: Schlaug.
  Överdrivet? Inte om man resonerar som Schlaug...

  SvaraRadera
 29. Det är sorgligt att kritik mot Israels nuvarande politik genetmot palestinierna uppfattas som antisemitism. Varken Birger eller någon av oss andra som här är djupt kritiska mot Israels bombande av civilbefolkningen vill bli förknippade med antisemitism eller någon annan form av rasistiskt mänskoförakt och mördande. Vårt focus ligger på något annat, som ska fördömas oavsett vem som håller i skaftet när det sker, nämligen det folksrättsligt olagliga bombandet av oskyldiga civila. Det är inte fråga om jude eller arab, jude, kristen eller muslim, eller vad man nu gör för indelningar av människor för att svärta och förtrycka dem.

  Därför: sluta bomba civila1

  Peter

  SvaraRadera
 30. Nu tycker jag verkligen att Schlaug gick över gränsen! Det är ju som anonym 13:55 säger. Hamas har placerat militära installationer i civil bebyggelse för att maximera antalet civila offer för att få Israel att komma i dålig dager. Det verkar ju onekligen funka.

  Det sista som behövs nu är omogen svart-vit polemik. Det behövs diplomati och dialog. Att ta ståndpunkt på det enkla sätt som Schlaug gör utan att förstå bägge sidor leder oss än djupare ner i avgrunden.

  SvaraRadera
 31. Lågt. Mycket lågt.

  Schlaug, du borde skämmas.

  SvaraRadera
 32. Medan ni diskuterar och använder nedsättande uttryck om varandra tar människor i Gasa sina sista andetag.
  Vad som behövs är inte prat utan
  handling och då från FN-håll för att få slut på dödandet.

  SvaraRadera
 33. Vad som är lågt är att beskylla de som är kritiska av Israels agerande för att vara antisemiter! Hur länge ska ni fortsätta med den här oförskämda strategin? För vad det handlar om är att ni i brist på bättre argument försöker svärta ner de individer som reagerar mot det massiva övervåld vi nu ser i Gaza!

  SvaraRadera
 34. Så ömma tår har de som försvarar Israels p o l i t i k att de begår samma misstag som många på den andra sidan: att likställa politiken med människorna och den judiska statens rätt att existera.

  Den som är djupt kritisk till hur Israels politiker beter sig mot palestinier - med sin mur, sina bosättningar och sitt agerande för att försvåra livet i Gaza - påstås vara rasist, likställs med Hitler och sakna historisk kunskap. Det är häpnadsväckande och den typen av argumentation bidrar inte till att öka förståelsen för de svårigheter civila israeler också lever med.

  De som långsiktigt förlorar mest på Israels agerande i Gaza är israelerna själva. På samma sätt som det är palestinierna själva som förlorar sympati och stöd för varje självmordsbombare som angriper mål där civila israeler dödas.

  Israels anfall mot Gaza hotar dessutom landets relationer med den nye presidenten i USA, vilket knappast stärker Israels sak. När man nu dessutom förhindrar humanitär hjälp in till Gaza så beter man sig på just det sätt som medför att Gaza julen 2008 kommer att finnas på listan över händelser som aldrig borde fått inträffa. Som vän till Israel känner jag bara vanmakt över dess politikers agerande och vill påminna om att öga för öga, tand för tand, bara leder till att alla blir såväl blinda som tandlösa. Och vad värre: Israel skapar nu än mer grogrund för den terrorism som vi fått mer än nog av. Hur skall barn som växer upp med denna terror, som drabbar barn på båda sidor, kunna bli annat än fyllda med hat? Det krävs oändligt stora människor för att slippa uppfyllas av hat när ens mamma, pappa och lekkamrater sprängs i bitar av flyganfall eller självmordsbombare.

  Samtala nu!

  SvaraRadera
 35. De senaste dagarnas massiva israeliska attacker mot Gaza har efterlämnat hundratals döda och tusentals skadade, men den humanitära nöden som följer i spåren av detta är långt mer omfattande.

  I Gaza där människor redan tidigare levde i stor fattigdom och där en stor del av befolkningen är barn innebär de nu dramatiskt försämrade situationen stor risk för liv och hälsa.

  Gazas isolation där människor lever utan möjligheter till ett normalt liv har försatt människor i fördjupad fattigdom och desperation. Den nu uppkomna situationen där el- och vattenförsörjning, mat och mediciner bara kommer in i området i liten omfattning är oacceptabel.

  Vi socialdemokrater uppmanar Sveriges regering att bilateralt och genom EU ställa krav på Israel att öppna upp en humanitär korridor in till Gaza för att täcka de humanitära behoven.

  Vi kräver omedelbart eldupphör, att Israel omedelbart upphör med sina attacker och att Hamas slutar med raket beskjutningen av södra Israel.

  Israel som den starkare parten måste ta initiativ till att fredssamtalen återupptas. Våld kommer att leda till mer våld och denna destruktiva spiral måste brytas. Den aktuella situationen måste leda till att världen framöver visar ett ökat engagemang för att få slut på våld, terror, fattigdom och ockupation.

  Detta sägs i ett pressmeddelande från socialdemokraterna, och Kent Härstedt.

  SvaraRadera
 36. Kom och tänka på dom gamla vietnam veteranerna som gick i fredsdemonstation innan Irak kriget som blev kallade landsförädare och blev brutalt nedslagna av polis för att busch fruktade att dom var början på ett upplopp, man kan hoppas att dom inblandade idag när krigs entusiasmen är på lite distans att man inser att man behandlade dessa åldriga män illa.

  Birger om jag har förstått det rätt är pacifist och skrev en text om krigets sjuklighet, men i den stämmning som är anser vissa här att är man inte för deras parti är man en fiende.

  Farfar berättade att efter han blivit krigsskadad vid Leningrad var han tvungen att marchera hem till fots till tyskland vid något tillfälle hamnade han bakom ryska fronten och ett äldre ryskt par lät honom sova i deras hus och gav grabben lite mat tills det var lugnt att gå hem igen, tur det finns sådana människor.

  SvaraRadera
 37. Det är dags att vi som medlemmar i EU tar ett större ansvar en lösning. Fakta visar att Israel inte lever upp till sina löften på flera avgörande punkter. Trots det har EU nyligen beslutat att kravlöst utöka samarbetet med Israel och gett landet nya handelsförmåner. Det är dags att Sverige verkar för att EU ställer krav på båda parter att respektera folkrätten och mänskliga rättigheter, men också att leva upp till sina åtaganden i fredsprocessen.

  Detta skrivs i ett debattinlägg undertecknat av politiker från båda blocken! Läs mer här: http://www.dt.se/opinion/debatt/article379466.ece

  Undertecknarna är:

  Lars Lindén (kd)riksdagsledamot
  Inga Lill Siggelsten Blum (kd)
  vice förbundsordförande, kvinnoförbundet
  Mila Eklund (c)
  internationell sekreterare
  Kerstin Engle (s)riksdagsledamot
  Ulla Andersson (v)riksdagsledamot
  Yvonne Ruwaida (mp) vice sammankallande i mp:s partistyrelse

  SvaraRadera
 38. Miljöpartiet de Gröna fördömer Israels attacker som drabbat befolkningen i Gaza hårt.

  - I det akuta läget behövs ett starkare internationellt tryck på Israel för att upphöra med attackerna. Först i en situation utan pågående våldshandlingar finns hopp om att få parterna till förhandlingsbordet, säger språkröret Maria Wetterstrand.

  Israel har under lång tid förhindrat att mediciner, mat och andra förnödenheter kommit fram till befolkningen i Gaza. Situationen är därför extra svår när nu många skadas av våldet, elen slås ut och svårigheterna ökar ytterligare att få tag i mat och vatten.

  - Det är oacceptabelt att Israel fortsätter att förhindra att nödställda får hjälp. FN bör erbjuda palestinierna skydd genom fredstrupper, så att hjälpsändningarnas framkomlighet kan garanteras och befolkningen skyddas mot fler övergrepp, säger Maria Wetterstrand.

  - Sverige kan också kraftfullt agera genom att avbryta militärt samarbete och vapenhandel med Israel. På det sätt Israel agerat är detta fullt logiskt, säger språkröret Peter Eriksson.

  Kontakt: Maria Wetterstrand, 073-701 45 45
  Peter Eriksson, 070-52 48 776
  Maria Gardfjell, presschef, 070-301 19 64

  SvaraRadera
 39. Palestinier förnedras vid checkpoints, fråntas sin jordbruksmark och tvingas stå i köer timmavis för att komma till sina arbetsplatser - begär man att dessa förnedrade människor skall älska Israel också nu när bomberna faller och urskiljningslöst dödar dem?

  SvaraRadera
 40. PROGRAM FÖR ANDRA SJÄLVMORDSBOMBARE

  När såg ni en dagstidning eller ett TV-inslag i vårt land redovisa Hamas program? Vi får veta att Israel försvarar sig mot självmordsbombare från den terrorgruppen. Under indignation berättar svensk press att israeliska soldater slår till mot ledande i Hamas när de sitter och förbereder nästa attack.
  Men sällan eller aldrig får vi läsa om den ideologi som styr Hamas. Låt mig därför sammanfatta den.
  Hamas grundläggande och nu gällande stadga antogs 1988 och rymmer 36 paragrafer. Israel måste "elimineras" är dess tema. "Vår kamp mot judarna", just så skriver man, "är oerhört vittomfattande". Muslimer som inte deltar i Jihad (det heliga kriget) är "blinda". De "utmanar Ödet självt" saknar varje ursäkt för sin hållning och begår "ett avgörande förräderi"

  Ingen har rätt att dela upp Palestina, säger programment. Varje försök att skapa fred, och alla internationella fredskonferenser, innebär motsatsen till det Hamas står för. Sånt är enbart ”slöseri med tid” – detta står uttryckligen i stadgan. Kvinnors uppgift är att fostra sina söner till det heliga kriget mot ”judarnas nazism”.
  Hamas upprepar den gamla lögnen att sionism kräver ett land ”från Nilen till Eufrat”. Planerna för den staten har lagts fast i ”sions vise protokoll”, säger paragraf 32.
  Sions vise protokoll är den förfalskning som publicerades av och i Tsar-ryssland 1905. Denna skrift, sen länge oerhört populär i arabvärlden, är en av förra seklets två mest spridda och farliga antijudiska hatböcker; den andra är Hitlers Mein Kampf.
  Tänkande och handlingar från Hamas bygger alltså på ett dokument, som är rent antisemtiskt. Paragraf 7 berättar följande. Islams tid ”kommer inter förrän muslimerna bekämpar judarna, när judarna gömmer sig bakom klippor och träd. Stenarna och träden kommer att säga: Oh muslimer, der är en jude bakom mig, kom och döda honom!”
  Stadgan påstår dessutom (i paragraf 22) att det var judarnas pengar som utlöste franska revolutionen, boljsevikernas maktövertagande, och både första och andra världskrigen.
  Sådan är den tankevärld som länge har plågat israel med sina bomber. Och det palestinska stödet för Hamas har blivit allt starkare.
  […]
  Hamas riktar sig alltså inte i första hand mot ockupationen utan mot den judiska staten som sådan. Det får inte finnas något israel alls, oavsett dess gränser. Och det ledande i Hamas utlöser terror inte enbart för att Islam kräver det utan också för att de förläst sig på de mest vämjeliga, europeiska publikationerna.

  Så när Hamas mördar nästa gång -glöm aldrig deras egna ord om varför det gör det.
  […]
  Den tid är passerad då extremister och antisemiter, hjärntvättade av ”sions vise protokoll” kunde massakrera judar utan att ta några risker.

  Per Ahlmark -Det är demokratin, dumbom! 19/11 2001

  SvaraRadera
 41. Men snälla, hur kan det komma sig att Hamas fått det inflytande de har? Förstår inte ovanstående att det beror på att Israels politiker, för att vara noga, betett sig som de har? Förnedra, diskriminera, bygga mur, ta odlingsmark från palestinier, sabotera deras vardagliga liv, vad annat än hat kan sådant framföda?

  SvaraRadera
 42. Mona!
  Vad är det för "förståelse" du är ute efter? Räcker det inte att Hamas är en fruktansvärd terrororganisation? Även Hitler hade många anhängare.
  Israel är den enda demokratin i arabvärlden - i alla övriga länder står tiden still och hålls befolkningarna i fattigdom och okunnighet. Det är dessa stater som ska kritiseras, inte Israel som endast försvarar sig.

  SvaraRadera
 43. Anonym 16:46, Lazlo 14.15 m.fl. motiverar att ett nytt begrepp införs i debatten: Antihamitism, dvs. arabhat. Liksom den avskyvärda antisemitismen ska också antihamitismen avfärdas, därför att den kategoriserar, diskriminerar och motiverar våld och mord mot människor.

  Peter

  SvaraRadera
 44. Birger Schlaug har nog gjort sitt nu. Detta var det värsta jag läst på mycket länge, vilken förnedring! Stäng din blogg, Schlaug!

  SvaraRadera
 45. Nej för allt i världen Schlaug fortsätt med bloggen. Du har en stor uppgift att kämpa för de små och fattiga i världen.
  Är det inte för sin rikedom som judarna är populära hos den amerikanska regimen?
  Visst är det så. De stora ser varandra i alla sammanhang. Pengar går till allt.

  SvaraRadera
 46. Som den kände juden Isaac Bashevi Singer lär ha påstått "Ett land vars första statsbildning består av traumatiserade överlevare för förintelsen kan inte bli ett normalt land". kunde inte sagt det själv bättre. De är fortfarande traumatiserade och borde sätta sig på terapisoffan eller boxas på en kudde för att få ur sig lite agressioner. Att de har en premiärminister som mördats av egna religiöst extrema lebensraum-bosättare som styr politiken säger allt. De är en stat som inte har förmåga att skydda statens integritet mot politiskt extrema våldskrafter inklusive det militärindustriella komplexet som också kan styra staten mot krig och undergång på detta sätt. De kommer att bädda för sin egen undergång so´m Weimarrepubliken och dra med sig alla andra. Hoppas inte min profetia slår in! By God ! Men jag ser tecknen i skyn och hoppas det finns judar som kan mana till besinning för att den demokrati som Israel sägs vara inte ska gå under helt...

  SvaraRadera
 47. Känner mig kluven inför detta.

  Det var faktiskt Hamas som "började" genom att bryta vapenvilan och börja skjuta raketer in till Israel.

  Det handlar inte om Israels rätt att försvara sig.

  Det handlar om HUR Israel gör det.
  Som så ofta reagerar Israel på stenkastning från grannen genom att skjuta sönder grannens hus, för att använda en bild från en tidigare kommentar.

  Själv har jag nästan slutat att skriva om Mellanösternfrågor. Två orsaker: Det är alltid så mycket mer komplicerat än vad de flesta tror. Så komplicerat att jag inte klarar av att skriva om det. Mina kunskaper räcker inte till och det trots att jag tror att jag vet mer än "medelsvensson".

  Och, jag vet ingen fråga som är mer polariserad. Man blir antingen kallad antisemit eller arabhatare. Finns liksom inget utrymme för att försöka förstå båda sidor. Eller snarare; att försöka förstå båda sidor accepteras inte.

  Så gott som alla kommenterarer härovan lutar åt antingen ena eller andra hållet.

  Efter sju år i Mellanöstern vet jag bara en sak; svartvita svar på svåra frågor finns inte.
  Och det är alltid civila som lider. På båda sidor.
  Civila som inte vill något annat än att få fred.

  SvaraRadera
 48. Israel angrips av Hamas i Gaza, trots att Israel inte ockuperar Gaza.

  Israel har då all rätt i världen att försvara sig.

  Man gör det på ett så skonsamt sätt man bara kan, det är inte direkt så att man lägger ostyrda bombmattor över Gaza.

  Gaza är inte Dresden.

  Man använder så pricksäkra vapen man kan, men eftersom Hamas väljer att gruppera där det finns som mest människor blir det tyvärr civilia offer. Det är sorgligt och ofrånkomligt, men också något som uteslutande beror på Hamas val grupperingsområde, och därmed är det också uteslutande Hamas som bär ansvaret för det.

  Det stora antalet dödsoffer är i sig inte något dåligt. Enbart de civila dödsoffren är att beklaga, och vi vet inte hur många de är eller hur stor andel av de totala döda de är.

  Att så många liv skördades den första dagen berodde på att Israel överaskade fienden och lyckades ur bakhåll dräpa många av hans krigare. Detta är det bara att gratulera. Ju färre levande Hamasmän det finns på planeten, desto bättre blir den.

  SvaraRadera
 49. Hamas är bevisligen islamofacister som helst av allt, proklamerat och stadsfäst i sitt politiska program, vill bedriva folkmord på judar (inte israeler, judar), precis som Al-Quaida.

  Urskuldrande, bortförklaringar och vedervärdiga ursäkter för barbariet ser man bland herr schlaugs fanclub. Att araber lider under Hamas tyranni bryr sig de s.k "palestina-vänner" sig inte det minsta dyft om. Barn som hjärntvättas, kvinnor som hedersmördas, män som ofrivilligt får finna sig som mänskliga sköldar bakom hamas mordiska planering, i ett område där dessa vill införa sharialagstiftning bland tvångskusiningiften hos minderåriga barn.

  Birger väljer istället självmant att devalvera Förintelsen och jämnställer arrogant demokratin israels legala och legitima försvarsaktioner med några av historiens värsta massakers.

  Så agerar endast naivt obildade eller moraliskt korrupta antisemiter.

  SvaraRadera
 50. Så illa man kan misstolka kritik av Israels anfall av Gaza. Så illa det är när man tar till ord som antisemit och jämför med Hitler när landets politik kritiseras. Detta paniska försvar av en dålig politik som skapar terrorister och kränker utsatta får mig att må illa. Israel behöver bättre vänner än dem som här försvarar Israels anfall. Ingen har ifrågasatt det avskyvärda i delar av Hamas testuggande, men ingen borde heller missa förståelse av hur de bidrar till socialt anständiga förhållanden för många som känner sig kränkta av murar, chekpoints och diskriminering. Schlaug skriver i bloggen för årets sista dag något som jag helt håller med om:
  "Årets sorg:
  Mina israeliska och palestinska vänner utsätts i vardagen för Hamas raketer resp Israels bomber i den konflikt som följt mig hela livet."
  Lena

  SvaraRadera
 51. Terrorister i Hamas = judar i Treblinka. Du ar en akta antisemit Schlaug.

  /lubbe f

  SvaraRadera
 52. Birger Schlug!

  Påstår Du att

  1. nazisterna begick sitt folkmord därför att judarna angripit dem med artilleriraketer

  2. att judarna nu försöker utrota det arabiska folket

  ?????

  Vad har Du för källor för det? Varifrån kommer Din verklighetsuppfattning? Vad säger det om Dig som person? Kommer Du vara tillfreds med att dessa Dina påståenden citeras om tio år?

  Rekommenderas: http://www.foxnews.com/

  SvaraRadera
 53. Birger: börja moderera kommentarerna innan de publiceras. Olbap och andra antihamiter och islamofober går på gränsen till hets mot folkgrupp. Nivån är så låg att jag föredrar att publicera anonymt, eftersom jag inte vill bli igenkänd i sällskapet.

  Peter

  SvaraRadera
 54. Birger: börja moderera kommentarerna innan de publiceras. Olbap och andra antihamiter och islamofober går på gränsen till hets mot folkgrupp. Nivån är så låg att jag föredrar att publicera anonymt, eftersom jag inte vill bli igenkänd i sällskapet.

  Peter

  SvaraRadera
 55. Okej, jag förstår dig efter att ha sett Cordeliafilmen igår. Som judinna som överlevt helvetet i förintelselägren har hon en fantastiskt balanserad och analytisk syn på konflikten. Det enda hoppet är den israelisk-palestinska fredsrörelsen!

  SvaraRadera
 56. Schlaug prisar Gahrtons lögnaktiga ursäkter för islamofacistisk terror mot judar. Logiken är oantastlig.

  Senast i raden är Israels fredspartner i Jordanien, MP Muhammad Abd Al-Qader som hetsar till heligt krig.

  SvaraRadera
 57. Anonym 11:50 tycks inte kunna läsa vad som står i en text utan att lägga in egna fördomar. Det är så ledsamt att de som tillhör den israeliska fredsrörelsen på liknande sätt uppfattas som fiender, trots att det är Israels regering som skadar israelernas möjlighet att få¨leva i fred genom att göda terrorismen och det hat som växer fram när oskyldiga människor förnedras och dödas. Titta på filmen om Cordelia!

  SvaraRadera
 58. Edvardsson är en rar och naiv gammal dam vars verklighetsbild formerades före intifadan. Då hade alla på västbanken och remsan automatiskt arbetstillstånd och fri rörlighet över hela Israel och inga vägspärrar existerade. Edvardsson tillhör den lilla klicken i det allra duvigaste fredslägret som har fått för sig att det arabiska våldet är beroende av någonting Israel gör.

  Kontakter och samarbete mellan arabiska duvor och israeliska duvor är charmigt men är inte nyckeln. Det som driver konflikten är arabiska hökar. Vad som behövs är en politik som håller dessa arabiska hökar på mattan så att duvorna - om de verkligen finns - kan få lite svängrum.

  Det behövs då hårda kontroller, begränsad rörlighet, vapeninsatser mot terroristverksamhet som raketlager och terrorledare och annat som ligger utanför Edvardssons begreppsvärld. Det borde inkludera fredspropaganda och en marionettledare. Araberna kan närhellst de vill välja fred genom att sluta döda och istället grunda sitt Palestina. Det valet ligger tyvärr bortom Israels makt.

  Edvardssom var trots sin naivitet den sista dugliga israelkorrespondenten i svensk media. Hennes efterträdare, Hammargren är typisk för de nuvarande, talar varken hebreiska eller arabiska, kan inte se på israelisk eller PA:s TV, hon förstår inte ett israeliskt eller arabiskt politiskt tal eller kan läsa en israelisk tidning. Hon kan inte förmedla någonting som som vi inte finner mycket lättare på www.jpost.com, Dick Haas nyhetsbrev eller liknande.

  Som alla andra svenska journalister numera vidarebefordrar hon telegrambyråernas palestinskproducerade alster och utan granskning tillrättalagda engelska översättningar.

  SvaraRadera
 59. Arthur, är du inte lite väl konspiratorisk? Av samma konspiratoriska sort som de som tror att israeler styr världen. Är det inte dags för båda sidor att lugna ner sig lite?
  Att kalla Cordelia för naiv är alltför slappt för att bli tagen på allvar, hennes kompetens, och hennes bakgrund, gör snarare att hon är värd den största respekt.
  Mona

  SvaraRadera
 60. Jag kanske skall byta ordet naiv mot sentimental men i båda fallen tycker jag att det är något som kommit sedan hon gick i pension. Man kan för övrigt vara ytterst kunnig om det mesta men ändå vara naiv i säkerhetsfrågor.

  Vari ligger det konspiratoriska?

  SvaraRadera
 61. Fan vad jag är besviken på dig, Birger.

  Jag vill inte höra, se eller läsa dig mer, och du är struken från min RSS-läsare och bokmärken.

  Ajöss.

  SvaraRadera
 62. Hej Mats, jag lägger till bloggen i min RSS-läsare, inte för jag delar allt so bra.m Schlaug skriver, utan därför att han skriver.
  Mats2

  SvaraRadera
 63. Att sådan smörja kan publiceras!

  "Att palestinierna blir arga är väl inte så underligt.. Här kom den nya staten Israel år 1948 och så "väck med er, här skall vi vara"

  Det där är ju en riktigt grov lögn och stämmer inte alls. Arabstaterna sa till araberna i palestina att lämna hemmen och inte vara i vägen när dom skulle komma och köra judarna i havet = etnisk rensning.

  Vad dom flesta extremister inte har förstått är att judar också bodde i landet som uppkallades av romarna till Palestina. Även när FN gav tillbaka landet till Judarna.

  Historisk fakta uteblir så gott som alltid hos extremister. Precis likadana historieförfalskare som du är, Schlaug.

  SvaraRadera
 64. Tony verkar tyvärr blind i sitt försvar för Israels politik, och misar att det var Israels toppolitiker som först jämförde med Treblinka...

  Låt mig börja med att redovisa vad Richard Falk - Han är en av världens främsta folkrättsexperter, i dag FN:s särskilda sändebud till de ockuperade områdena - skrev i DN för något år sedan. "Är det en oansvarig överdrift att associera behandlingen av palestinierna med nazisternas kriminaliserade register av kollektiva ohyggligheter? Jag tror inte det. Den senaste utvecklingen i Gaza är särskilt alarmerande eftersom de så uppenbart uttrycker en avsikt hos Israel och dess allierade att underkasta en hel mänsklig samfällighet betingelser som med yttersta grymhet sätter liv i fara."

  Den 29 februari år 2008, talade Israels vice försvarsminister Matan Vilnai i arméradion. Han sade: "När Qassam-beskjutningen tilltar och raketerna når allt längre kommer de" - palestinierna i Gaza - "att nedbringa en större shoah över sig, för vi kommer att använda all vår makt för att försvara oss."

  Shoah är det hebreiska ordet för Förintelsen. Gazaremsan är sedan lång tid ett område utsatt för en stats terrorliknande metoder. Detta är inte det judiska folkets fel, det är israeliska politiker som på detta sätt gjort det möjligt för Hamas att växa och som skapat allt fler självmorsbombare vars hat och förtvivlan över vad deras nära och kära utsatts för leder till att också den sidan har ett direkt ansvar för hela områdets fasansfulla vardagsliv för palestiner, för araber, för israeler, för judar.

  SvaraRadera
 65. Nu går du för långt mona! Att Falk gör upprörande antisemitiska uttalanden ger ingen annan någon ursäkt att följa hans exempel. Däremot delegitimerar det FN som funktion i konfliktens biläggande.

  Shoha-dumheterna borde väl vara över nu men det finns alltid en och annan som behöver extra lång tid på sig att förstå. Shoah betyder katastrof och är inte ett egennamn utan en del av det nyhebreiska språket. Ordet används bland annat för förintelsen och blir i bestämd form maShoah.

  Uttalandet upprörde en del personer som bara använder hebreiska i religiösa sammanhang och naturligtvis en del poserande dårfinkar i knesset men först efter att fienden gjort ett spektakel av saken.

  När blev Falk en folkrättsexpet? han är och har länge varit en diktaturkramande lakej och borde plockas bort från regionen.

  SvaraRadera
 66. Nu borde väl ändå alla orka med att ta avstånd från det som israelerna håller på med? Jag finner travesteringen på Palmes jultal högst relevant!

  SvaraRadera
 67. Gaza förvandlas till utrotningsläger, har angriperna inte lärt sig något av sin egen historia?
  Seende

  SvaraRadera
 68. Alla jämnförelser med Treblinka och Gaza är löjliga och tydliga tecken på dålig historiekunskap.

  Befolkningen i Gaza har själva lyckats sätta sig i denna sits då de inte enbart bedriver ett frihetskrig utan även ett erövringskrig. De vill inte enbart ha Gaza utan även all Israelisk mark. Det enda som hindrar dem från detta är Israels militära styrkor.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.