söndag 7 september 2008

Resa eller riva?

Här debatteras utträde mellan miljöpartiets två falanger i teve. Huruvida man reser eller raserar flaggen är svårt att avgöra... Ser ut som en av gräsrötterna trycker ner den...

Konstigt att ingen, i teveinslaget, tog upp det mest absurda: att EU i sin reella grundlag skriver in vad politiken skall innehålla, vilket är något främmande för västerländska demokratier, men desto mer vanligt i diktaturer som gamla Sovjetunionen. I demokratier har man för vana att i grundlagar skriva in hur beslut skall fattas.

Varför reagerar inte goda liberaler på detta övertramp? Är man så rädd för att hälla vatten på kritikernas kvarn att man inte vågar upphäva sin röst?

Här funderar jag på omröstningen, fast det är förstås lättare att sitta på bänken och tycka än att fundera på sina relationer med Mona Sahlin och medierna...

14 kommentarer:

  1. Det är många liberaler som tycker EU är helt uppåt väggarna. Mattias Svensson har skrivit en hel del bra artiklar. Den här tex.

    Smörgåsbord för makthungriga
    Egentligen blev det fel redan från början. Den avdankade franske presidenten Valéry Giscard d'Estaing och hans konventskumpaner har helt enkelt gått till EU-toppmötenas garderober och vindsförråd och grävt fram alla gamla beslut som sömndruckna och prestigestinna toppolitiker bankat igenom under årens lopp; floskeltyngda stormaktsplaner, fåniga detaljbeslut och töntiga symboler. Men i stället för att göra sig av med bråten, så har man vördnadsfullt burit in hela rasket i politikens finrum. Nu är denna misslyckade städning bland gammal socialistisk bråte på väg att bli ett grundlagsdokument med pretentioner att diktera framtiden för hela Europa.
    smedjan.com/display.asp?nr=979

    SvaraRadera
  2. När får vi veta hur det gått i Mp:s interna omröstning?

    SvaraRadera
  3. Man håller på hela månaden och resultatet redovisas i början av oktober.
    MH

    SvaraRadera
  4. Vilken underfundig pik till Marias blogg, Birger. :-)

    För övrigt förstår jag inte hur hon på den kan ge information om att "det kan ta ett par minuter innan ditt inlägg visas", när det kan ta både dagar och veckor. Oproffsigt och stärker stämpeln att mp är "lite flummiga" (inte så noga).

    Miljöpartisten

    SvaraRadera
  5. Den debatt du refererar till, debatten mellan Mikaela Valtersson och Ulf Holm, hade ju lika gärna kunnat utspelas gällande den svenska riksdagen, i stället för EU, och därmed framstår Ulf Holms ställningstagande som fullständigt absurt. Över huvud taget är ju miljöpartiet ett märkligt politiskt parti, ja har så varit sedan det bildades i början på 1980-talet, som en reaktion på resultatet av kärnkraftsomröstningen. I precis allt skall man utmärka sig, och då oftast på ett töntigt sätt. Vem minns exempelvis inte hur man på en kongress röstade för ett avskaffande av räntan – i ett slag avskaffade man kapitalismen! Lyckligtvis nyktrade ledamöterna så småningom till och man ändrade beslutet, men ändå. Vad kommer härnäst? Och så denna oblyga överskattning av det egna partiets betydelse! Faktum är ju att miljöpartiet kan falla ur riksdagen 2010, och bör så göra enligt min mening. Partiet tillför inte längre någonting av värde. Hur socialdemokraterna skall kunna samregera med partiet blir en uppgift av högre dignitet för Mona Sahlin att försöka lösa.

    SvaraRadera
  6. Bäste Miljöpartisten! Det som du uppfattade som en underbar pik tillkom faktiskt fullständigt omedvetet om att Maria hade gjort ett blogginlägg om att bo granne med Mona Sahlin. Fast kul att du tror mer om mig än vad jag var värd...:-)

    SvaraRadera
  7. "Partiet tillför inte längre någonting av värde" säger Kloker.

    Inte längre, alltså. Säkert håller många fundamental-realistiska miljöpartister med Kloker i denna utsaga.

    Annat var det förr, då hade Mp åtminstone någon substans, eller hur Kloker?

    N.

    SvaraRadera
  8. Åsa Domeij tycker med rätta, att vi ska respektera folkomröstningar. Men det förutsätter väl, att omröstningens förstadium genomförs korrekt.

    Var det exempelvis okej, att ja-sidan hade en jättekassa jämfört med nej-sidan. Eller att ja-sidan hade de tunga pertiledarna och fackledarna på sin sida? Eller att medierna gav ja-sidan mer utrymme än nej-sidan?

    Fråga gärna alla dem, som ångrade sig, när det gick upp för dem hur ja-sidans ångvält for fram. Begär Åsa, att även dessa ska respektera utslaget?

    SvaraRadera
  9. Att politik skrivs in i EU:s grundlag har varit uppe i debatt och diskuterats på medlemsmötena där de stora debatterna har hållts. Det har jag också rapporterat om på min blogg för ett tag sedan.

    SvaraRadera
  10. Birger, ja eftersom Marias två senaste blogginlägg handlat om just Mona och Media var det lätt att tro. :-)

    SvaraRadera
  11. Emma, det är synd att just den debatten mest sker i mer eller mindre slutna rum istället för när man får chans i radio eller teves direktsändningar. Just detta med grundlagen är det som faktiskt är det mest centrala, varje god socialliberal inom t ex folkpartiet och centern borde reagera våldsamt!

    SvaraRadera
  12. Har inte riksdagen redan ställt Sverige under EU:s förmyndarskap när man 2002 i två omröstningar med nyval emellan beslutade att EU:s lagar skall gälla över Sveriges lagar?
    Var inte mp då bland den minoritet som röstade mot?

    SvaraRadera
  13. Sveriges Riksdags beslut, om upphävande av den fulla suveräniteten, skedde utan allt för stort buller och bång.

    Småpartierna morrade visserligen, men man fick ändå en känsla av, att beslutet smögs på oss, eftersom media knappast gjorde någon större affär av det. Rätta mig, om jag minns fel!

    Såväl i skolan som i lumpen på
    1950-talet, talade lärare och befäl om för oss ungdomar, att varje försök att förbereda ett uppgivande av rikets självständighet var ett allvarligt brott, ja rent av en landsförrädisk handling.

    Efter några decennier genomförde självaste Riksdagen just detta, och utan nämnvärda protester!

    Nyligen hörde vi i media, att Tage Erlander (s), "landsfadern", under krigsåren medverkat i driften av interneringsläger, där man satte in folk som, ur Tyska Rikets synvinkel, hade fel politisk inställning. Hur många reagerar över detta idag? Vi sover så gott, så gott.

    N.

    SvaraRadera
  14. Att det liberala partiet inte klagar över nya EU-grundlagen kanske beror på att det gärna ser att deras idealpolitik skrivs in i grundlagen som den enda tillåtna politiken.

    Liberalism som förstadium till fascism - som sagt!

    Får inte folket välja politik, då har man inte demokrati, så enkelt är det ju det här fallet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.