tisdag 2 september 2008

Medlemsomröstning i mp

Igår började miljöpartiets medlemsomröstning i EU-frågan. Själv har jag inte med saken att göra, men det har ramlat in ett femtontal mejl och telefonsamtal från partister som undrar vad jag tycker.

Tja, vad ska man tycka? Vi är ju ändå medlemmar, flätas allt mer samman, vänjer oss stillsamt med att beslut om såväl utrikespolitik som försvar i realiteten flyttas till högre instans än riksdagen, att domstol skall avgöra allt från innehållet i svensk arbetsrätt till frågor om belgisk blå och sprit. Men vem bryr sig?

Inte ens det märkliga faktum att det i EU:s tänkta grundlag inte bara framgår hur besluta skall fattas, utan vilka besluten skall vara upprör längre, trots att det strider mot allt vad vår demokratiska tradition heter. Om nästan ingen bryr sig är det väl inte mycket att bråka om, kan man tycka.

För att ta detta på allvar har jag har under helgen omläst tre av Per Gahrtons böcker om EU. De var precis som jag minns dem. En svidande - ömsom strikt saklig, ömsom nästan vulgär - utskåpning av EU-projektet.

Menade Per allvar med det han skrev så är det fullständigt obegripligt hur han nu kan påstå att han aldrig ansett att mp skall ha som vision att Sverige skall lämna EU. Särskilt som det mesta av det Per hotade med skulle förverkligas faktiskt har blivit förverkligat.


Ja eller nej till fortsatt vision om EU-utträde är alltså frågan för de stackars medlemmarna i miljöpartiet. Rören har tagit ställning, så det blir Davids kamp mot Goliat.

Själv är jag ingen absolut motståndare till EU, men förstår inte varför mp plötsligt nu - mitt under omtaget av Lissabonsfördraget! - skulle stänga dörren för utträde. Varför man skulle frånsäga sig en vision om en annan utveckling än de reella steg EU tar till något som, med de små stegens tyrranni, alltmer liknar en ny stormakt - inte minst vad gäller militarisering och gemensam utrikespolitik. Det är på något sätt att kasta det starkaste vapnet i sjön, att ge upp.

Det finns några avgörande frågor att ta ställning till kan man tycka som utomstående:

1. Finns det något värde i att ha kvar visionen om ett annat samhälle än det som EU gemensamt formar? Vilkas partiprogram gynnas av EU:s grundlagar? Liberalers, socialisters, konservativas eller de grönas som har decentralisering, prioritet av miljön, minskade transporter och militära nedrustning på sitt programmet?

2. Är det rimligt att frånsäga sig visionen att lämna en union där inte bara beslutsordning, utan även politikens innehåll skrivs in i själva grundlagen? Stider inte denna ordning mot allt vad västerländsk demokrati heter?

3. Är det i grön anda att EU utvecklas militärt, att en gemensam försvarspolitik skall genomdrivas?

4. Finns det något som tyder på att EU decentraliserar beslut, eller blir allt fler beslut centraliserade?

5. Är det rimligt att frånsäga sig visionen om ett utträde ur en union där grundlagen slår fast att den fria rörligheten för varor väger högre än miljöskydd?

Hade jag varit medlem i partiet hade jag arbetat för en tredje linje i medlemsomröstningen: en tydlig kravlista på vad som måste ändras i unionen för att partiet skall lämna optionen om utträde. Då, och först då, skulle partiet sätta fokus på sakfrågorna inom EU, tydliggöra vilka ideologiska motsättningar som finns mellan EU:s utveckling och grönt tänkande samt helhjärtat och tydligt kunna driva en EU-valrörelse.

På en sådan lista skulle ett av de första kraven vara en miljögaranti som ger varje land rätten att ställa högre miljökrav på såväl processer som på varor. Där skulle också finnas krav som skulle närma EU till Barack Obamas vision om sociala och ekologiska klausuler inom frihandeln.

PS!
Samma dag som medlemsomröstningen inleds meddelar Naturskyddsföreningen att bilindustrin vunnit med 5 - 0 över klimatet i den match som avgjorts i EU. Lite pinsamt för dem inom mp som numera hyllar EU:s miljöpolitik... Här duellerar ja- och nejsägare.

44 kommentarer:

  1. Våndas. Hur kommer vårt parti att ta sig ut om språkrörens krav inte blir av? Hur kommer språkrören att uppfattas av medierna och av socialdemokraterna? Jag lutar åt, både av dessa skäl och av det faktum att vi varit medlemmar så länge nu, att rösta för förändring av partiprogrammet. Vi kan ju alltid ändra tillbaka den dag vi anser att det gått för långt med allt det Birger skriver om.
    M.

    SvaraRadera
  2. Vi är medlemmar och bör som gröna göra allt för att förbättra innifrån. Att hålla på med plakatpolik leder inte till förändringar.

    SvaraRadera
  3. Jag tror de flesta, inte minst väljarna (s och medierna kanske tycker annorlunda, vad vet jag) kommer att uppskatta och respektera miljöpartisternas klarsyn och integritet om en majoritet av partimedlemmarna står fast vid målet att Sverige ska lämna EU.

    Klarsyn, därför att inget har hänt som motiverar att vi plötsligt borde börja förespråka att Sverige bör vara kvar i EU. EU har ju bara blivit sämre, ur grön synvinkel. Miljön, inklusive klimatet, har försämrats sedan vi gick med i EU, utom vad gäller några få problem som kunnat lösas med bättre teknik (allt enligt officiell statistik). Allt mer makt har flyttats till EU. Och så vidare.

    Inget tyder heller på att EU kommer att ändras till det bättre, ta mer hänsyn till människor och miljö eller decentralisera makt. Tvärtom, EU är på helt fel väg. Med Lissabonfördraget kommer väldigt mycket viktig politik absurt nog att skrivas in i grundlagen, inklusive att medlemsländerna förbinder sig att rusta upp militärt! Men demokratin rustas ner i takt med att allt mer bestäms i Bryssel, av allt färre, ofta utan att medborgarna har insyn eller möjlighet att ställa dem till svars.

    Integritet, därför att vi skulle visa att vi vågar stå fast vid våra grundvärderingar, även om de inte är "moderna" eller i medias och andra makthavares smak. Jag hoppas många miljöpartister tar sig tid att läsa partiprogrammet och påminna sig själva om vad vi står för. Den som är för gräsrotsdemokrati, den vanliga människans inflytande och decentralisering, den som brinner för våra solidariteter med nu levande och framtida människor, djur och natur, den som värderar människors frihet och välbefinnande högre än fri rörlighet för kapital och varor, hur ska hon eller han kunna försvara att vi avhänder oss själva möjligheten att driva frågan att Sverige bör gå ur EU? När vi vet hur illa EU rimmar med de gröna värderingarna, som beskrivs så väl partiprogrammet?

    Jag tycker detta väger mycket tyngre, om man tänker på partiets framtid, än de kortsiktiga problem och obehag vi säkert får utstå om vi röstar "fel" enligt media.

    Visst är det bra att ändra åsikt om det finns saklig grund för det. Men att ändra sig av annat än sakskäl - i detta fall om vi tror det är bra att behålla möjligheten att lämna EU som en vision eller ej, grundat på hur vi anser EU fungerar i kampen för vår gröna vision - ger inte respekt. Tvärtom.

    Vänligen
    Annika Lillemets, miljöpartist

    SvaraRadera
  4. Just det du frågar efter, Birger, föreslogs faktiskt på miljöpartiets kongress i maj. Tyvärr blev motionen nerröstad och det blev medlemsomröstning med för och emot att driva utträdesmålet istället för att ta fram en vision av hur vi vill att EU ska bli och stå fast vid utträde tills EU blivit sådant.
    Annika Lillemets

    SvaraRadera
  5. Idag presenterar Åsa Domeij sin syn på nejsidans hemsida:

    - Vi hade en folkomröstning och eftersom miljöpartiet är positivt till folkomröstningar borde den respekteras. Utträdeskravet har också bara använts för att markera en EU kritik. Krav på utträde har aldrig drivits aktivt av partiet och politiska åsikter som i praktiken inte tas på allvar blir bara besvärande för våra politiker.

    - Det är viktigt att komma ihåg att ett slopande av utträdeskravet inte alls är detsamma som att inte längre vara kritisk till hur EU fungerar.

    SvaraRadera
  6. Annika Lillemets tycks mena att vi som vill slopa utträdeskravet inte kan läsa partiprogram. Jag lovar att vi kan. Birger frågar retoriskt vilket partiprogram som "tjänar" på EU. Jag är övertygad om att de som vill fred och miljö, vilket mp vill i sitt partiprogram, tjänar mest.
    Grön

    SvaraRadera
  7. Man kan förstås läsa partiprogram på olika sätt. Jag har själv svårt att se hur ett alltmer centralstyrt tillväxtprojekt som EU, där militären rustas upp och demokratin rustas ner, vore bra för fred och miljö. Men du "grön" kanske kan utveckla hur du menar att EU-medlemskap är till fördel för fred och miljö?

    Vänligen
    Annika Lillemets

    SvaraRadera
  8. Jag vill uppmana alla som tänker rösta redan nu att invänta och komma till de debattkvällar vi skall ha. Jag hoppas också att de som deltar i dessa debatter skall hålla sig på mattan och inte ge medierna tillfälle att gotta sig åt överdrivna påståenden.

    SvaraRadera
  9. Håller med Annika Lillemets. Utveckligen i EU går hela tiden åt fel håll.
    Rörens ändrade inställning är bara ett försök att komma närmare köttgrytorna i Bryssel och Strasbourg för egen och partitopparnas vinning.
    Allt vackert prat om att sitta med vid bordet och påverka är just vackert prat. Betänk att Sverige har totalt 19 mandat av kanske 700.
    Då förstår ni hur situationen är.

    SvaraRadera
  10. Birger:

    Var är det för "stackars" medlemmar du pratar om och på vilket sätt är det en Davids kamp mot Goliat? Du pratar tidigare om utpressning? Jag som medlem har inte känt av några sådana tendenser; var och en debatterar enligt sin egen övertygelse och sitt eget huvut...

    Att också implicit göra påståendet att det handlar om att få statsrådsplatser är ju också märkligt: snarare handlar det om att attityderna har vänt. Att vara grön är också att vara kosmopolit...Det går mycket väl att vara "grön-anarkistist" och samtidigt acceptera en övergripande politisk arena...

    SvaraRadera
  11. Skit det samma. Jag röstar självklart NEJ NEJ NEJ.
    Skit detsamma för att det är ett dödfött projekt som ändå kommer att upplösas.
    Så vad MP tycker och skriver i sitt program kanske är intressant ur navelperspektiv..det finns betydligt viktigare frågor för hela "miljörörelsen" och "gröna partier" att lägga energi på.
    Jag skall skriva lite vettigare om det själv när jag hittar lite tid. Men bra skrivet av dig som vanligt Birger!
    Just nu är det mycket FRA och EUs nya regler om kontroll av bloggen som tar upp mitt intresse.
    Så enkelt är du medlem i mp rösta NEJ.

    SvaraRadera
  12. Det är märkligt. Tycks ligga i den mänskliga naturen att hålla med de stora. Nu gäller det mastadonten EU
    Varför kan det vara så??
    Är det fint att vara under Bryssels
    överförmyndarskap?

    SvaraRadera
  13. Eftersom jag förr kunde förvandla mig till en liten fluga, lyckades jag höra hur Ja till EU-lägret resonerade, där de satt i sin håla strax innan vi hade folkomröstning i EU-frågan. Gissa vad jag fick höra!

    En av ledarna, förmodligen en industrimagnat, sa helt fräckt, att ja-sidan skulle vinna till varje pris, "ja även om vi ska ljuga värre än en häst travar".Vi ska bl.a. påstå, att ett utanförskap vore ödesdigert för landet.

    Någon fackföreningspamp invände då, att detta verkar vara en riskabel metod, även om han tyckte att ändamålet kunde helga medlen.

    Ånej då, för när vi blir avslöjade är vi redan medlemmar i unionen, bundna med tusen band, och då kan vi peka på hur krångligt det vore att gå ur, kvittrade en högersosse. Dessutom blir de väljare, som förargar sig, allt färre med tiden pga "naturlig avgång". Och om några år vet de unga inte ett smack, ropade hela gänget i korus. (De anade inte, hur rätt de hade!)

    Så där höll de på och spekulerade i väljarkårens glömska och sakta tillvänjning av att vara medborgare i en toppstyrd union.

    I kraft av fräckhet och sitt stora ekonomiska övertag, vann ja-sidan en knapp seger. Försent gick det upp för en hel del ja-väljare att de bedragits.

    Och för Norge, som alltjämt står utanför, har ännu inget ödesdigert hänt.

    Flugan

    SvaraRadera
  14. Heiti: Jo, med stackars medlemmar menar jag bland annat de som hört av sig och som känner det svårt att ta ställning, särskilt svårt är det nog för de som vill ha kvar visionen om ett utträde eftersom en vist för den sidan kan medför att medierna kommer att spela ner rören väldigt mycket, vilket i sin tur försvårar deras trovärdighet inför riksdagsvalet.

    Med David och Goliat menar jag att båda rören står på samma sida, tillsammas med Per Gahrton (EU-moståndets grå eminens)mot den andra sidan utan motsvarande auktoriteter.

    Att vara grön är att vara kosmopolit, helt rätt. Sören Holmberg & Co gjorde en undersökning för ett antal år sedan där man i ena ändan av en politisk skala placerade dem som led av xenofobi (främlingsrädsla) och på den andra sidan de som känntecknades som kosmopoliter. Det intressanata var att EUJ-motståndarena i mp och vänstern var de som placerades längst bort mot den kosmopolitiska polen,medan moderater och andra EU-anhängare visade sig ligga på den xenofobisla sidan. Jag tror att detta är en rimlig tolkning även idag: min kritik av EU har aldrig baserats på nationalism utan på internationalism. I det som jag uppfattar som grön ideolog är begreppet självtillit centralt: att se sammanhang, känna överblickbarhet och ha reell möjlighet att påverka det samhälle man lever i ger den trygghet som gör att man kan möta andra. Jag upplever att EU-konceptet slår undan fötterna för bygge av denna självtillit i internationalismens tjänst.

    SvaraRadera
  15. Det är förvisso ett problem för det rödgröna laget att att mp och v kräver utträde ur EU. Det är dessutom ett problem att försvara detta i mer inellektuella sammanhang, tror inte ens att Schlaug skulle kunna vinna en debatt på något av våra universitet med sin EU-negativa retorik.

    SvaraRadera
  16. Birger tar upp den centrala frågan om hur det kan komma sig att de som säger att Lissbonsfördraget är så uselt att man med alla medel skall motverka det, samtidigt kan hävda att punkten om utträde skall tas bort ur partiprogammet. Alla vet ju att det blir Lissabonsfördraget som kommer att införas. Jag förstår inte heller hur EU skulle kunna fungera utan Lissabonsfördraget med alla dessa nya länder som medlemmar!
    Peter O Eriksson

    SvaraRadera
  17. EU-debatten flödar på schlaugs blogg men inte så mycket på gittan (mp:s databas).

    SvaraRadera
  18. Expressen.se skriver idag om det förslag som Europaparlamentets utskott har röstat igenom och som bland annat innebär registrering både av bloggare samt deras åsikter. EU är ta mig fan inte kloka! Ta oss ur detta vanvett!!

    SvaraRadera
  19. Jasidans argument är skitdåliga. Läs och förundrAs (från ja-sidans sajt):


    1. EU:s utveckling är inte grön
    EU har varken blivit miljövänligare, mer demokratiskt, mindre detaljstyrande, eller på något sätt grönare sedan Sverige blev medlem. Tvärtom har EU utvecklats i fel riktning. Därför finns det inget logiskt hållbart skäl till att ändra vår åsikt om EU-medlemskapet. Med förslaget på Lissabonfördrag så flyttas ytterligare ett 60-tal politikområden över till EU-nivå.

    2. Vi vill ha folkstyre istället för Brysselmakt
    Vårt parti har alltid hävdat att beslut ska fattas så nära de som berörs så möjligt. Utvecklingen i EU går i motsatt riktning. Fler och fler beslut fattas i Bryssel och därmed färre och färre på nationell och lokal nivå där vanliga människor har lättare att påverka. Det stora avståndet mellan beslutsfattare och medborgare, och inte minst EU:s krångliga beslutsformer gör det omöjligt för väljarna att utkräva ansvar av de som har makten.

    3. EU-kritiken är en tillgång
    Om man är kritisk har man alltid lättare att se problemen. Vår erfarenhet är att de partier som vill vara med i EU ofta gör tvärtom och blundar för EU:s brister. Vår EU-kritik står inte i motsatts till att komma med konstruktiva förslag på lösningar. Det är tvärtom en tillgång. Det upplever såväl vår EU-parlamentariker Carl Schlyter som Ulf Holm i riksdagens EU-nämnd. Våra ledamöter har lagt fram förslag i riksdagen på allt från HBT-pakt i EU till att klimatsäkra EU:s budget. Att behålla utträdet är ett sätt för miljöpartiet att fortsätta vara garanterat EU-kritiska och visa på alternativa lösningar.

    4. Visst finns det alternativ till EU
    Vi ser det som självklart att arbeta internationellt. Redan idag finns flera organisationer, som gör ett bra jobb, som vi vill satsa på. Det är Europarådet, där 47 av Europas länder ingår i, och som främst jobbar med mänskliga rättigheter och demokrati, och som har Europadomstolen som kan döma de som bryter mot mänskliga rättigheter. Det är OSSE, Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa, som hanterar säkerhetspolitiska frågor och som nu spelar en nyckelroll i att försöka lösa konflikten i Georgien. FN:s miljöavdelning i Europa är också viktig. Gemensamt är att dessa organisationer är mer alleuropeiska och har ett klart avgränsat ansvarsområde. Världen är större än EU.

    5. Klimathotet måste lösas globalt
    Klimatfrågan måste lösas på global nivå. FN:s klimatpanel IPCC har gått i spetsen för en global klimatpolitik och det är FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn hösten 2009 som kommer att avgöra framtidens klimatpolitik. EU kan inte lösa klimatkrisen, Det är inte en miljöorganisation utan det prioriterar istället tillväxt och handel före miljön. Norge har mycket högre ambitioner i klimatfrågan än EU, och har beslutat att bli helt klimatneutralt till år 2030. Man behöver inte vara EU-land för att kämpa för klimatet.

    6. Exemplets makt är viktig för miljön
    När det gäller miljöpolitik är det bra med länder utanför EU, som kan gå före och visa på exemplets makt – detta är en viktig möjlighet till påverkan som vi till stor del förhindras att utnyttja när vi är bundna av EU:s~krav på likriktning av miljö- och hälsokrav på varor. Om ett land går före, och ställer högre krav, så leder det till att företagen utvecklar alternativa produkter som klarar de högre kraven. Hårdare miljökrav i Sverige är inte bara bra för Sveriges miljö, det är något som gör det lättare att kämpa för en bättre miljö i andra länder också.

    SvaraRadera
  20. Det var väl inga dåliga argument! Birger fem frågor är också värda att tänka på!

    SvaraRadera
  21. I morgonens P1 debatterade Mikaela Valtersson med Ulf Holm, båda riksdagsledamöter för mp. Valtersson vann på poäng.

    SvaraRadera
  22. Varför i hela friden dra upp en sån här sak om det inte är för att vara (s) till lags?
    Om det hade varit aktuellt med en omröstning i riksdagen om utträde ur EU hade det varit en sak.
    Och: vad kan Norge inte göra för miljön som Sverige kan?
    Det är verkligen hemskt att (mp) tonar ner sin politik för att verka "realistiska"och
    "ansvarstagande". Det är just NU som tiden verkar ha hunnit ikapp verkligt gröna
    visioner, inte bara att de flesta insett att man måste ta den globala uppvärmningen på allvar, utan hela det destruktiva ekonomiska systemet verkar vara färdigt för en kollaps.
    NU hade vi behövt ett miljöparti som står upp för sina visioner och visar vägen framåt!

    SvaraRadera
  23. Det är inte en miljöorganisation utan det prioriterar istället tillväxt och handel före miljön

    Det finns iofs. ingen motsättning mellan en god miljö och en hög tillväxt. Att man ska kunna förstöra andras privata egendom ostraffat är inte bra för ekonomin som helhet. Det innebär att man måste lägga resurser på reparera det som har blivit skadat. Samma sak med att förstöra andras hälsa genom utsläpp. Om folk är sjuka så kan de inte vara lika produktiva.

    SvaraRadera
  24. Det finns ingen anledning för medlemmar i mp att diskutera denna fråga på en blogg som inte tillhör en medlem i partiet. Diskutera i rätt forum!

    SvaraRadera
  25. Dagens mp är inte det mp jag var med och bildade 1980-81.Jag röstade på linje 3 i kärnkraftsomröstningen och i valet till EU nej 1994. Ja till euro men nu kommer jag att stödja rören och rösta nej till att utträdesparagrafen ska vara kvar.
    Förlorarna får bilda ett nytt mp hur än resultatet blir. Spännande!

    SvaraRadera
  26. 14 år efter EU-omröstningen ska miljöpartiet ha en egen omröstning. Makalöst!
    Mp ut ur riksdagen 2010!!!

    SvaraRadera
  27. Lugn, bara lugn, Lotta. Dom åker ut, dom fyller ingen funktion längre.

    SvaraRadera
  28. Vad är problemet med att ha kvar EU-utträde i programmet?? Det är väl ingen som inte röstar på mp för den skull?

    SvaraRadera
  29. Tror precis som 15:27 att många röstat på partiet just för utträdeskravet.
    Vart skall dessa ta vägen nu???????

    SvaraRadera
  30. Svar: ytterlighet till höger och vänster.

    SvaraRadera
  31. Nu ska vi rösta ja för att få ett nej.
    Lena

    SvaraRadera
  32. Kan det vara så enkelt, att (sd) och (v) betalat mp-rören under bordet för att de ska medverka till ett slopande av mp:s utträdeskrav?

    Nej, så är det självklart inte! Men visst har (sd) och(v) anledning att gotta sig åt en framgång för "EU-rören".

    N.

    SvaraRadera
  33. Jag tycker Birgers jämförelse med David och Goliat är litet missvisande. Man kan lika väl vända på det. Jag hör själv till det mindre antal miljöpartister som röstade Ja i folkomröstningen 1994. Sedan dess har vi flera gånger på kongresser försökt ta bort utträdeskravet men varje gång röstats ned av kanske 90 procent av ombuden. Vi som velat slopa utträdeskravet har verkligen varit David i många år som kämpat mot en övermäktig Goliat.

    Nu verkar äntligen stridslyckan ha vänt och Davids kamp börjar belönas. Förhoppningsvis går det också som det gick i Bibeln att David till slut besegrar Goliat.

    SvaraRadera
  34. Se Ulf Holm (Ja till utträde) i TV-debatt gentemot Míkaela Valtersson.

    http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=259342

    Det ser ljust ut. :-)

    SvaraRadera
  35. Så tjafsigt, ingen jävel bryr sig om huruvida mp har kvar sin utträdesgrej i sitt program eller inte. Finns väl ingen anledning att ta bort det heller, även om jag inte sett skymten av EU-motstånd från mp under flera år.

    SvaraRadera
  36. Max Andersson är självbelåten och tror att Ulf Holm vann debatten han hänvisar till. Är inte all säker på det!
    Röstar nej för en gång skull!

    SvaraRadera
  37. Frågan är semantisk. Mp driver inte utträdesfrågan. Huruvida det står i partiprogram eller inte är ganska ointressant. Skulle man ta bort det nu, så kan man ju föra in det när man anser sig behöva det igen.
    Observer

    SvaraRadera
  38. Idag är det sista dagen man får rösta, försvinner utträdet så lämnar jag mp. Inte bara på grund av det, men det är så mycket som känns fel med mp. Birger, vad anser du om Mikaela Valterssons utspel idag på temat: det är förtidigt att säga om vi skall reglera marknaden...? Vad är det för parti jag är med i???? Jag kom med inför valet 1994 då du var med i ekonomidebatten och pratade om spelregler för marknaden och sänkt arbetstid. DET var mitt parti!!!!!!!!!!
    Lena

    SvaraRadera
  39. Lena: Jag vet inte om det precis var så hon uttryckte sig, det var väl mer om bankernas reglering. Men jag hade inte uttryckt det så i alla fall. Jo, jag pratade mycket om marknaden inför valet 1994, och det var faktiskt genom att mp drev kravet på att tygla marknaden - bland annat med Tobinskatt - som paritet lyfte från otroligt låga opinionssiffror.

    SvaraRadera
  40. Mp och EU........
    Vad blev resultatet av medlemsomröstningen? När det gäller Grön Ungdom i Stockholm har följande hänt: Ett gäng har lämnat organisationen, och de som är kvar vill inte längre vara med i det tvärpolitiska Nätverket för EU-kritik i Stockholms Län, som inte sysslar med EU-utträde utan EU-information, kritik och debatt - se portalen www.eukritik.se

    Man ska inte längre heller syssla med "alternativ till EU" menar man. Det dumma är att om man verkligen har en vision för hur det europeiska samarbetet ska gå till, så kan man ju lika gärna kalla det för ett alternativ för EU. Det hamnar i att man blir "för eller emot" själva begreppet EU, utan att tillåta sej att fundera på hur man egentligen vill ha det. Trist.

    Och Birger - har du kollat in www.eukritik.se? Har du lust att länka? Jag är webbredaktör för densamma.

    häls, anders erkéus admin@eukritik.se

    SvaraRadera
  41. Anders Erkéus: Att några lämnat Grön Ungdom Stockholm har knappt märkts av, sedan partiet ändrade uppfattning i frågan om EU-medlemskap har medlemsantalet ökat starkt i Stockholmsområdet.

    Jag var en av dem som satt i styrelsen för Grön Ungdom Region Stockholm för ungefär ett år sedan när styrelsen i konsensus tog beslutet att gå ur nätverket för EU-kritik (nu har MP Sthlm Stad gjort detsamma). Anledningen är helt enkelt att ni har material där ni förespråkar EU-utträde, vilket inte längre är förenligt med partiets politik. Svårare än så är det inte.

    SvaraRadera
  42. Till Christian i en senkommen kommentar: EU-kritiska nätverket är tvärpolitiskt och har som nätverk ingen åsikt om utträde. Medlemmen Nej till EU är den enda som tycker så numera. Synd att beröringsskräcken var så stor att man avstod från att bidra till en kritisk analys och debatt av vårt viktigaset maktcentrum. Sajten eukritik.se ökar i alla fall besöksfrekvenserna och 25 pers tillbringar över en halvtimme där varje dag.

    SvaraRadera
  43. Önskar alla Svenskar fortsat lycka till med sitt självvalda slaveri.

    Hälsningar från Norge.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.