måndag 1 september 2008

Gud är upprörd, byter strategi....

A little less conversation, and a little more action, please. Det är Guds nya budskap till människan, enligt en nyss framlagd teori i boken Guds tredje strategi. Något annat funkar inte, lär Gud att kommit fram till.

Guds första strategi var att ställa till rätta när det behövdes. Som medel använde han bland annat naturkatastrofer för straff och rening - t ex genom vådliga översvämningar efter vilka Noas säd skulle ge en bättre och mer gudfruktig människa.

Guds andra strategi var att undvika större framträdanden, minska antalet mirakel och låta människans ställa till det bäst de ville. Gud beslöt helt enkelt att inte längre ägna sig åt "management by walking around". Det gick inte så bra, människan ägnade sig mest åt bön utan att göra så mycket.

Guds tredje strategi sammanfattas i följande tal till människan: "Jag har skapat er till min avbild. Ni måste ta eget ansvar, inte bara för era synder, utan också för er lycka, frälsning och välgång. Om jag löser era problem är det jag som tar ansvaret, inte ni. Och i så fall fungerar ni inte som min avbild."

Författaren är styrelseordförande i högerns Den nya Välfärden och VD i Aktietorget.

Förmodligen anser författaren att lyckan, frälsningen och välgången går via evig tillväxt, global kapitalism och nya köptempel. Förmodligen kombinerat med lite rashygien, via klippning och klistring i våra gener, som skapar en mer lönsam människa - på samma tema som Gud drog till med genom Syndafallet, då en bättre, mindre syndfull, människa skulle växa fram via Noas säd...

Författaren intervjuas, på fullt allvar, i Sveriges Radios utmärkta program Människor och Tro. Om nu Gud finns tror jag att en och annan republikan kommer att bli snopen en vacker dag...

18 kommentarer:

  1. En ny tanke för mig att syndafallet var en form av rashygien, om än i symbolisk anda. Om nu människan är skapat efter Guds avbild är väl också människan i rätt att ägna sig åt sedan... Hur kommenterar troende detta?
    BA

    SvaraRadera
  2. Gud är grön, vilket gammel- och nykapitalister inte fattat. Författaren är ännu en i raden av kättare som använder Gud för sina egna profitabla intressen.

    SvaraRadera
  3. "Om nu Gud finns tror jag att en och annan republikan kommer att bli snopen en vacker dag..."

    ... ja, och sen? Fortsätt! Vad menar du med det, Birger?
    Och jag fattar inte vad du menar med: "på samma tema som Gud drog till med genom Syndafallet".

    Har inte läst boken, bara lyssnat på intervjun i M&T.
    Visst har Engellau rätt i vissa saker han säger, men i det stora hela tror jag att han är ute och cyklar.

    "Gud vill ju att människan ska trassla sig tillbaka till paradiset."
    Jag tror att han har fel, speciellt i hur han beskriver "den andra stategin". Guds strategi var ju den omvända.

    En bild av troende som bara ber och ber och inte gör något för att förändra sin livssituation är en nidbild, som jag faktiskt upprörs av. Som om troende aldrig har hjälpt till att förändra samhället.

    Och förresten har väl människan i alla tider använt sin hjärna och utvecklat vetenskap, litteratur, teologi, politik etc etc. Eller? Det är väl inget som bara har skett de senaste 600 åren?
    Kyrkan med sin maktposition har ju inte alltid främjat vetenskap, det håller jag ju med om, men att den BARA skulle syssla med lite moralfrågor, det är ju helt uppåt väggarna.

    SvaraRadera
  4. Monica, Birger kanske menar att Gud är arg, men på människor som fördömer homosexuella och hävdar att den som sökt abort hamnar i helvetet. Birger, jag tycker du ironiserar över författaren lite väl grovt, Engelau kanske inte är så tondöv som du ger sken av.

    SvaraRadera
  5. Vet inte om jag ska skratta eller gråta över människors fantasier.

    SvaraRadera
  6. Så klart att Gud inte gillar att de skruvar och muttrar, som skapats, inte alltid begriper att de hör ihop. Skaparen blir besviken, när skruv söker skruv och mutter söker mutter.

    Han/hon våndas antagligen också, när det lilla barnet, i mors mage, dödas därför att det anses stå i vägen.

    Men Gud kan knappast vara republikan, eftersom det partiet förordar dödsstraff. Men inte heller Demokraterna brukar förorda avskaffandet av detta barbariska straff.

    SvaraRadera
  7. Skruvar och muttrar. Herregud! Dessutom är det inte alls säkert att gud är mot dödsstraff. Läs första testamentet! Att döda var ju snarast gudens hämndlystna vardag. Att, som enligt de kristnas skrift, skicka ut en syndaflod som dödar allt visar inte heller på något större kärlek. Ur den aspekten är ju inte korstågen i gudens namn mycket att förvånas över. Om nu människan är gudens avbild så är inte heller aborter särskilt skrämmande för guden. Varenda krigsmakt har beskyddats av gudar, de västerländska av vår gud, om man får tro präster och prelater.
    Urban

    SvaraRadera
  8. Nu har jag hittat ett nytt ämne för er undergångsmänniskor att oroa er för:
    http://germundandersson.blogspot.com/

    SvaraRadera
  9. Haha, de har Schlaug redan skrivit om: http://schlaug.blogspot.com/search?q=svarta+h%C3%A5l
    Pål fra Norge

    SvaraRadera
  10. Men, hallå där! Gud finns inte! Inte heller tomten! Inte heller alla andra övernaturliga ting...skall det vara så svårt att förstå och acceptera. Låt oss koncentrera oss på att göra något bra och gott för varandra, alla andra och för den jorden, medan vi fortfarande är i livet!
    PL

    SvaraRadera
  11. Hur vet du det?

    /undrande

    SvaraRadera
  12. Det är naturligtvis den kristna guden ni kritiserar. Muslimernas gud är självklart förmer.
    Såg just hur statsministern gullade med halalslaktarna. Detta om något är väl djurplågeri men då är det tillåtet.
    Annars är det ett -- liv om en bonde inte släpper ut korna en ovädersdag.
    Usch och fy, är det underligt om Sd går framåt trots att politiker och massmedia gör allt för att motarbeta.

    SvaraRadera
  13. Instämmer till fullo med föregående skrivare.
    Hur skall det sluta till sist?

    SvaraRadera
  14. Hur ska det sluta? Ja, den frågan har människor antagligen ställt i alla tider. Svaret är väl att "det" aldrig slutar! Hela tiden avslutas förstås någonting, och samtidigt påbörjas något annat.

    En människa dör, en ny människa föds. Ett parti åker ur Riksdagen, ett annat parti tar sig in. Och så vidare.

    SvaraRadera
  15. Monica: Tja, säg det... Jag menar bara att om det nu finns en gud så lär han/hon/den/det inte på något sätt vara på dt sätt en liten människohjärna kan begripa. Och förmodligen, om en gud skulle finnas, så skulle denne gud fullständigt strunta i allt tjafs som högerrepublikaner
    ägnar sig åt. Fast det kan ju jag inte veta förstås med min lilla människohjärna, så det är bäst att hålla tyst...:-)

    SvaraRadera
  16. Vad vet PL om huruvida det finns tomtar eller inte?

    SvaraRadera
  17. Jag har aldrig fatta hela prylen med religion och homosexualitet. Om nu Gud skulle hata bögar så mycket är det väl bra att dom är bögar eftersom då kommer ju alla homofobiska kristna att slippa dom då dom dör och kommer till paradiset. Alternativet vore väl att dom skulle hamna i ett paradis fullt av smygbögar och det måste väl va ännu värre. Då blir det ju en paradox för är det verkligen ett paradis om homofoberna måste gå med röven efter ett moln och vara orolig för att ängeln brevid suktar efter hans kropp. Det är ju inget större problem igentligen för vare sig mig eller dom homosexuella jag känner för skulle det finnas ett paradis som på något sätt skulle ha med sekter som Livets Ord att göra kan Gud behålla det för då vill jag inte in dit!

    SvaraRadera
  18. Ja du Schlaug, du gör det verkligen lätt för dig när du i förefaller recensera en bok men sedan hänger dig åt att recensera en person. Och slutsatserna står väl inte att läsa i boken heller? De är snarare dina och kanske visar att det är du som tänker lite för enkelspårigt.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.