måndag 21 januari 2008

... och det behövs en väckarklocka...


För att civilisationen skall bli jordens herre
har människan måst bli slav under sitt eget system.
Somliga slavar vet det. Andra inte.
Men någon skillnad i uppförande hos dem som vet,
har man svårt att uppleta.

Elin Wägner, Väckarklocka 1941

49 procent anser det vara fel att Sverige deltar i Nordic Battle Group, visar en undersökning som SVT:s Agenda låtit göra. Bara 40% anser det var rätt. Någon debatt har inte förts innan beslutet togs, en majoritet av blåa, röda och gröna har i riksdagen i full enighet ställt sig bakom beslutet. Och förmodligen också en tyst överenskommelse om att vara tysta.

9 kommentarer:

  1. Nämnda program (Agenda) är väl ett uttryck för att det talas om saken? Jag tycker att det har blivit mer offentlig debatt under det senaste året. Sedan är det nog så att man skall ta opinionssiffror med en nypa salt. Har du läst hur Agendas fråga formulerades? En större undersökning, som dessutom återkommer årligen och visar tendenser, redovisar andra siffror. Det handlar om Opinion 07 och den finner man här:

    http://www.psycdef.se/templates/PageIntro____180.aspx

    SvaraRadera
  2. Ja, Birger, det har inte hörts så värst mycket om den där bataljgruppen, förrän nu, när allt är klart. Den ska kunna utföra riktiga krigshandlingar, fick vi nu veta. I krig ska väl Genèvekonventionen gälla, den som förbjuder grym behandling av krigsfångar. Men icke reguljära trupper brukar strunta i dylikt. Att bli fånge hos dem skulle därför kunna bli en fasa utan like.
    Frågan är, om NBG har tänkt på det, men inte vill säga det högt.
    Och hur kan Mp hänga med på detta?
    Borde det inte finnas andra vägar att gå, för att lösa problemen?

    SvaraRadera
  3. Opinionsmätningen får man ta med en nya salt. Frågeställningen var fel. SVT:s Agenda har vinklat. Vad kan inte politiker skylla på?

    SvaraRadera
  4. Väckarklocka av Elin Wägner är en av de häftigaste böcker jag läst. Hoppas fler uppmärksammas på den!

    SvaraRadera
  5. Hallo! Kul att folja din blogg, hoppas du mar bra, kram fran Florida,
    Maureen

    SvaraRadera
  6. Maureen: Oj, det var länge sedan som VY drog fram som en stormvind bland byråkraterna...

    Anonym: Jo, Väckarklocka är den mest revolutionära bok jag läst. Marx kan slänga sig i väggen...:-) De rader jag citerade är förstås inte i diktform i boken, utan i brödtext. Men så mycket ur Väckarklocka skulle faktiskt passa som poesi.


    Grrreenline 2: Håller med dig, jag tycker nog att det frågebatteri från Psykologiskt Försvara som Annika hänvisar till inte är trovärdigare. Tvärtom byggde man tydligen upp frågorna i en upptrappad skala för att få så, ur deras synvinkel, positivt resultat som möjligt. Vilket kanske är uppdraget som Psykologiskt Försvar har.

    Annika: Se svar ovan. Att Agenda skulle vara beviset på att NBG skulle vara allmänt känt bland medborgarna tror jag är en felbedömning. Få, mycket få, vågar jag påstå, känner till dess grundläggande mandat som ju innefattar just det som Agenda tog upp i sin opinionsmätning. Jag tror inte heller att riksdagen har modet att säga nej när Sverige får frågan om att delta, dessutom skulle ju ett sådant nej också påverka alla de förberedelser som övriga länder i NBG redan gjort. Och jag skulle vilja se de svenska ministrar som förmår åka ner till EU-möten och säga att Sverige avstår... Nej, nu när riksdagen, i förfärande stor enighet, ställt sig bakom NBG så är det i praktiken kört med all kritik. Debatt nu kommer inte att hjälp, särskilt inte så länge till och med mp står bakom grundkonceptet. Det är detta som gör mig så besviken på partiet, manhar suttit på det sluttande planet och inte förstått hur mycket man glidit. Dessutom vill man sudda ut sådant som försvårar en regeringsbildning med s. Man har inte förstått att kompromisser sker efter ett val, inte före, mellan partier, som till skillnad från de borgerliga, utgår från totalt olika ideologier.

    SvaraRadera
  7. Nej Birger, jag menar inte att Agenda skulle vara beviset på att NBG skulle vara allmänt känt bland medborgarna. Jag syftade på vad du skrev i ditt blogginlägg, om att det fanns en "tyst överenskommelse om att vara tysta" etc.

    NBG har inget "grundläggande mandat" som gäller oavsett insats. Hur menar du? Det är ju alltid så, oavsett vilka förband som deltar, att FN ger det mandat som anses vara rimligt för varje enskild insats (kap. 6, kap. 7 etc.) och det är detta NBG har att rätta sig efter - som alla andra.

    SvaraRadera
  8. En tyst överenskommesle om att vara tysta... Jo,det tror jag faktiskt fanns. Sossarna som satt i regeringen när beslutet kom hade all anledning att vara tysta - deras egna opinionsundersökningar (man gör ju ständigt sådana) lär, precis som andra, ha visat att sossarna är det parti som har absolut minst stöd för NBG bland sina väljare. Att mp inte gärna "vill tala om det antyds nog av att väldigt få miljöpartister jag träffat på, och pratat politik med, känner till mp:s ställningstagande. Hela den här processen har kantats av tystnad från många håll: anklagelsen är inte riktat till Försvarsberedningen utan snarare till partiernas strateger. Frågan har aldrig varit uppe i en valrörelse, de enda som försökt vifta med frågan är v så vitt jag minns från valrörelserna.

    Grundläggande mandat. Med det menade jag att man a) bildats och b) skall kunna verka i en radie av 600 mil och c) vara "fredsframtvingande" på ett sätt som skljer sig från den bild de flesta har av svenska militära insatser under FN-mandat.

    Tråkigt är att det bara är v som tvivlar på projektet, eftersom det partiet i övrigt har en korkat försvarspolitik. Det finns inte något parti dagens riksdag som ens med en gnutta bygger grunden för sin politik på konkret nedrustning med siktet inställt på att satsa sian resurser för internationella insatser på enbart civila åtgärder. Vilket känns nästan patetiskt med tanke på vilka enorma behov det finns av sjukvård, läkemedel, räddningshelikoptrar etc för flyktingläger, efter översvämningar och i kriszoner. Större behov av detta har kanske aldrig funnits. Ett litet land som Sverige skulle kunna göra något stort istället för att bli en myra i uniform. När även mp fastnad i det "militärindustriella komplexets rävsax", som någon yttrat, är det långt gånget - dels i sak, dels som legitimering av synen på militära insatser.

    SvaraRadera
  9. Hej alla! Vilken bra blogg! Jag har varit runt i flera timmar! Jag skulle vilja kommentera så mycket! Det här inlägget fastnade jag för på grund av dikten av Elin Wägner vilken det skrivs mycket om på bloggen. Ska låna Väckarklockan på biblioteket, även om jag inte är mycket för poesi!

    Jag passar på att lämna en synpunkt på Nordic Battle Group och vill säga att jag har inte vetat någonting om den. Jag undrar om ingen i riksdan tycker att det är fel? Jag är inte så intresserad av poliik men jag tycker att det är fel att Sverige skall skicka soldater ut över världen och att man istället ska ge bistånd och hjälp med sjukvård och sådant.
    Petra

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.