tisdag 22 januari 2008

Av någon outgrundlig anledning...

... har jag efter en radiointervju fått en drös frågor om LED-lampor. Ni som är intresserade av detta fenomen, som utvecklas i rask takt och som blir allt bättre, gör det enklast för er genom att besöka denna förträffliga länk.

EU för förresten vad man kan för att skydda tyska OSRAM genom att lägga skyddstullar (66 procent!) på miljösmarta och billiga lågenergilampor från Kina. Däremot orkar man inte lägga klimattullar på vanliga pryttlar...


Men det var inte det jag tänkte skriva några rader om idag. Det var istället att Göran Hägglund är ganska mesig... Jämfört med amerikanska presidentkandidater. Så här sa, före detta baptistpastorn, Huckebee, häromdagen:

"I have opponents in this race who do not want to change the Constitution. But I believe it's a lot easier to change the Constitution than it would be to change the word of the living god. And that's what we need to do -- to amend the Constitution so it's in God's standards rather than try to change God's standards so it lines up with some contemporary view."

Hillary Clinton har förresten, som en del av sin kampanj, berättat om bönegruppen inne i Vita Huset. Världen är förunderlig. Vad säger Göran Hägglund om bönegrupper i Rosenbad? Men inte ens det skulle väl hjälpa mot svikande opinionssiffror...

14 kommentarer:

  1. Inte någon amerikansk presidentkandidat kan bli vald utan att a) öppet och offensivt bekänna sin tro på Gud och b) visa upp sin familj. Vi som tycker att muslimska länder kan vara läskigt religiöst styrda bör inse att USA är likadant. Utan Gud vid sin sida kan man inte gå ut i krig.
    Berndt

    SvaraRadera
  2. Din kompis Idegaard i soffan på fredagar i teve gillar väl Huckebee, längre till höger kan man väl inte komma.

    SvaraRadera
  3. Hur då tull på lampor???

    SvaraRadera
  4. Lamptullarna, eller antidumpingåtgärderna, kom till 2001. Då ansåg sig kommissionen, efter en begäran av ett antal tillverkare av lågenergilampor i Europa, ha kunnat slå fast att kinesiska tillverkare sålde lampor i EU till underpris.

    Flera kritiker, däribland Världsnaturfonden (WWF), hävdar att EU skjuter sig självt i foten om tullarna får vara kvar. Det går stick i stäv med försöken att öka satsningarna för att spara energi. Kommissionen har, med stöd av medlemsländerna, börjat överväga att förbjuda vanliga glödlampor i en nära framtid. Samtidigt är läget sådant att de tillverkare som finns i Europa inte på långa vägar klarar av att täcka den efterfrågan som finns.

    SvaraRadera
  5. Kan Birger översätta den engelska texten så, att även vi vanliga jobbare, med 7-8 års folkskola, kan begripa vad som där sägs?

    SvaraRadera
  6. Du är en roliga jävel du, Birger Schlaug. Du mobbar kristdemokraterna (Bra!), ifrågasätter kristendom (Bra!) och humanisterna (Varför då??) och går på Alfakurs (Löjligt!). Jag får inte ihop det. Vem fan är du?

    SvaraRadera
  7. Det han säger är ju att han vill ändra konstitutionen så att den överenstömmer med Guds ord.

    SvaraRadera
  8. Jag menar att Huckelbee vill göra detta, inte att Birger vill...

    SvaraRadera
  9. Jag håller med Berndt, det är nog så att det är svårt att bli president i USA utan att bekänna sin tro på Gud.
    Men jag ifrågasätter om USA är religiöst styrt pga av det... Snarare har man försökt sig på att få det att se ut som att man har Guds stöd.
    Egentligen är det annat som motiverar.

    Sedan tycker jag att man inte får glömma att tom. Tony Blair undvek att tala om sin tro därför att han inte ville bli betraktad som mesig.
    Det säger jag utan att fördenskull vilja försvara Hägglunds "mesighet".

    "Mobba kristdemokraterna"?
    Jag antar att Birger vill säga att det är mer rakryggat att bekänna sin tro (eller att man inte tror),än att sticka under stol med sin livsåskådning.

    SvaraRadera
  10. Svar till Monica. Det är nog skillnad på Europa, särskilt norra Europa, och USA, vilket gör det naturligt för Blair att inte avslöja att han skulle gå och bli katolik efter sin tid som krigsman. Frågan är om Blair blev inspirerad av att Busch menade att han fått besked från Gud om att det var rätt att starta krig i Irak. Frå amn för sig att Gud säger till en att göra något så blir man ju livsfarlig! Se bara på självmordsbombarna eller på hur de amerikanska soldaterna har prästers välsignelser innan de går ut i krig. Jag menar inte att alla religiösa är krigsmän, men det underlättar att vara krigsman om man anser sig kriga med Guds stöd. Därför är religion farligt.

    SvaraRadera
  11. Svar till Anonym. Nu var det inte just Blairs konvertering till katolismen jag syftade på, utan hans trosövertygelse överhuvudtaget. Konverteringen är ju av senare datum, troende har dock Blair varit länge. Något som han alltså inte gärna ville tala om...

    Jag håller med om att det är skillnad mellan USA och (norra) Europa. Jag håller också med om att det kan vara lättare att vara krigsman om man tror sig kriga med Guds stöd.
    Däremot tror jag inte, att religion i sig själv, är farligt, bara om det används på FEL sätt, och som kristen tycker jag personligen att Bush har använt sin tro på fel sätt. Utan att fördenskull ifrågasätta hans tro.

    Men jag tror att annat vägde tyngre när Bush motiverade sina beslut. Kampen om oljan tex (både Bush och Cheney är personligen djupt involverade i den amerikanska oljeindustrin dessutom). Men kanske lät det bättre i det amerikanska folkets öron om han ansåg sig vara sanktionerad av Gud.

    Men även ideologier kan användas på fel sätt. Det finns gott om krigsmän som inte är religiösa.

    (Känns som om jag har sagt det här förut, men då debatterades "ekofascism")

    SvaraRadera
  12. Tack för kommentarer och kul att det tydligen varit många som länkat till LED-sidan - man har enligt rapport fått många besök.

    Anonym som ville ha en kort översättning: Han säger att han i kampanjen mött motståndare som inte vill ändra i konstitutionen, men att han tror att det är mycket enklare att ändra i den än det skulle vara att ändra den levande gudens ord. Han vill ändra konstitutionen så att den är i nivå med Guds.

    Jag undrar hur människor i Sverige skulle reagera om en partiledare blandade in Gud i sina valtal. Men jag förvånas samtidigt, och det har Monica rätt i, att man inte ens orkar med att hänvisa till bibeln när det ändå är den man bygger sitt motstånd mot t ex samkönade äktgenskap.

    Mika svarar på frågan om tullarna, jag kan bara instämma.

    Anonym som undrar vem jag är. Tja, jag är väl den jag är, har alltid varit intresserad av livsåskådning och religion, tycker det är otroligt spännande att en så stor majoritet av jordens befolkning, och så många som jag djupt respekterar, anser att det finns en högre medveten kraft som dragit igång hela det här med liv och så.
    Kanske går de vilse, kanske går jag vilse, men den som går vilse i en skog vinner åtminstone kunskap om hur oändligt stor den är.

    SvaraRadera
  13. Även jag hamnade här via LED lampor, fast egentligen för att jag läste om Etanolen:-) Som jag själv skrivit en del om!

    Nu var det inte ALLS det jag ville, ville bara förvissa mig om att du vet att Elvis orginalband, TCB band kommer till uddevalla 16 April.
    Mer info här:http://fritturhjartat.blogspot.com/search?q=Elvis

    Lev väl:-) Simone

    SvaraRadera
  14. Huckebee vill ändra konstitutionen så att Guds ord, menat kristendom, blir "statsbärande" religion. (Så minns jag det i alla fall).

    Huckebee har för övrigt en hel del intressanta politiska "issues", t.ex är en av karlns högsta önskan att inom en överskådlig tid kunna berätta för araberna att deras olja är lika attraktiv som deras ökensand.

    I övrigt är Hägglund judas, men mer om det en annan gång.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.