söndag 16 december 2007

Besvikelse i Bali - Carlgren drabbad av innanförperspektiv

Bali är över. Andreas Carlgren "var näst intill euforisk" över framgångarna. Herregud! Han har drabbats av det som så många politiker drabbas av: innanförperspektivets avmattning.

Man är så uppslukad av det man håller på med att man blåser upp det lilla till något stort. Ser inte att man sitter på ett sluttande plan. Det gäller Andreas Carlgren på Bali, det gäller riksdagsledamöter och många andra. Det enda som kan bota detta är att vaccinera sig med ett utanförperspektiv.


Så här är det, vilket bland annat Al Gore redovisade på Bali: För tre år sedan var forskarna säkra på att sommarisen på Arktis inte skulle vara borta förrän om hundra år. I dag talar forskarna om 5–7 år. I det läget finns det inte anledning att vara euforisk efter Balimötet. Och mycket riktigt är t ex Världsnaturfonden oerhört besviken. Dennis Pamlin är den som bäst formulerat det:

- Vi kan inte ha miljöministrar som springer med en massa smådetaljer hit och dit och ett avtal som handlar om utsläppsminskningar på fem procent när vi ska bortåt 80 procent. Vi måste skapa motsvarigheten till Världsbanken, IMF och Världshandelsorganisationen.

När Al Gore gör jämförelsen mellan Jorden och Venus kan det kännas våldsamt, men bilden är ändå bra: Planeterna är lika stora, bär på lika stor mängd kol. Venus har det mesta av sin kol i atmosfären, medan jorden däremot har den lagrad i jorden, som kol och olja. Gore:

– Jorden har en snittemperatur på 14 grader. Venus har en snitttemperatur på 455 grader. Det regnar svavelsyra där. Det är inte direkt den väderprognos man vill vakna upp till.

Det är förvisso en moralisk fråga, som Al Gore brukar hävda. Men det är lika mycket en politisk fråga. Vilket gör det så oerhört tragiskt att Sveriges miljöminister "nästan är euforisk" efter Balimötet, att Sveriges handelsminister vädjar till EU om att vi inte skall behöva minska utsläppen så mycket, att Sveriges infrastrukturminister hävdar (gårdagens lördagsintervju i Ekot) att hon inte ens är villig att införa kilometerskatt för tunga fordon och till och med vill stimulera (!!) flyget för att öka rörligheten ("vi får nya upplevelser", "skapar arbetstillfällen för turistindustrin").

Dessutom har vi en oppositionsledare som sagt att rätten till heltid "står över allting annat". Det är absurt idag, det var lika absurt när hon sa det i Almedalen i somras.

Det är som om man inte riktigt trodde på den klimatkatastrof som med stor sannolikhet är på väg. Inte ens det gröna partiet vågar i sin pågående klimatkampanj driva kritik av konsumtionssamhället, trots att överkonsumtionen driver på utsläppen av växthusgaser - utan nöjer sig med kräva fler miljarder till järnväg etc. Men det behövs både ny teknik - och ny livsstil. Den som har modet att säga detta blir vinnare i nästa val. Och visar att man tar klimathotet på allvar. Ja, till och med att man tar väljarna på allvar.

9 kommentarer:

  1. Jag tyckte bättre om Mp o dess politik när du var med. Röstar dock förtfarande på Mp eftersom de trots allt är minst sämst av alla partier.
    Du är den enda (ex)politikern vars åsikt jag respekterar o högaktar.
    Men Mp har spårat ur helt, o sålt ut sig till den milda grad att jag knappt ens känner igen dem längre.
    Men men...pest eller kolera? Bättre att fortfarande hålla sig till dem, än någon annan.

    Du som har simmat i politikens grumliga vatten, som har kramat om eldsjälar o skakat hand med diverse egotrippade sociopater, vad tycker du själv om hela det här klimatdebaklet?

    Tycker du själv att världen har någon chans? Att det kommer lösa sig?

    För mig verkar det som att politikerna fintar bort precis alla chanser för en stund kortsiktig popularitet o lite tjockare plånböcker.

    Jag börjar alltmer luta åt det pessimisstiska hållet.

    Finns det verkligen någon chans kvar?

    SvaraRadera
  2. Jamen Birger,
    dina ambitioner och förväntningar är orealistiska förstår du väl - denna gång handlade det om strategi, markeringar, politik, pengar, prestige, mindre om att rädda planeten.
    "Jag har fått en bra ide", sa Puh till slut. "Men antagligen är det inte så mycket med den".
    "Antagligen inte, sa USA...sa Ior!
    Men en omvändelse kom ändå under galgen så lite tänkande och lite skapande blev det ändå där borta på Bali.
    Jovisst: urvattnat, diffust och utan målangivelse men ändå lite positiv kreativitet - en halv fingerborg är bättre än ingen alls.
    Nästa gång ska vi vara mera på språng, mer kreativa - begripa att det är naturen som sätter gränser och villkor - inte människan!

    SvaraRadera
  3. Jag blir bara rädd......och i skenet av mina lågenergilampor drar jag täcket över huvudet och darrar av paralyserande skräck. Det här går åt skogen!

    SvaraRadera
  4. Det finns tack och lov folk som inte tror att klimattjafset har mening. Din kompis i Nyhetspanelen menar ju att det. Heja!

    SvaraRadera
  5. Läsvärt, i samma riktning som Birgers tankar: http://www.zeit.de/online/2007/51/Montagskolumne-Joschka-Fischer

    Joschka betraktas väl, med skäl, med viss misstänksamhet inom den gröna rörelsen. Men här träffar han rätt.

    Dessutom måste livsstilsfrågan upp på bordet och tas på allvar. Livsstil, solidaritet och klimat hänger nära samman. Se där en viktig uppgift för oss gröna!

    Peter, grön

    SvaraRadera
  6. Mer om livsstil: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=725216

    P.

    SvaraRadera
  7. Angående isen:

    På http://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/test/print.sh?fm=09&fd=12&fy=2006&sm=09&sd=12&sy=2007 finns satellitmätningar av isens utbredning varje dag sedan 1980. Denna länken jämför utbredningen 12:e september i år jämfört med i fjol.

    Jag fann också ett mycket intressant fördrag av en oceanolog på google videos. Det handlar om Istider, golfströmmens eventuella roll som "relä" och vad som eventuellt reglerar golfströmmen.

    Dr. Robert Pinkel forskar om värmetransport i höjdledd i vattenlager under isen och det blir ganska tekniskt i mitten (jag fick spola tillbaks tre gånger!). Har ni 51 minuter till godo rekommenderar jag:

    http://video.google.com/videoplay?docid=-1861950165633379724

    SvaraRadera
  8. Varför kan man inte bete sig ärligt som politiker - varför detta skådespeleri? Andreas Carlgren borde väl ärligt säga att vi kom inte längre om alla länder skulle skriva under avtalet. Detta är inte tillräckligt men nu måste vi med kraft jobba vidare och jag som minister med min "feta" lön kommer att sluta "shopa" och skänka en stor del av lönen till bönder i tredje världen så att de inte behöver ta till svedjebruk för sin överlevnad.

    Robin

    SvaraRadera
  9. Tack för kommentarer!
    Robin: tja, varför inte?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.