måndag 29 oktober 2007

Fredrik Reinfeldt - din lösning för bättre kommuner finns i Norge!

I gårdagens Agenda funderade Fredrik Reinfeldt över hur man skall förbättra kommunernas roll som arbetsgivare, med målet att ge verksamheterna större självständighet. Tidigare hade han tagit upp temat i sitt avslutande stämmoanförande. Bra! Åk till Norge och kolla vad man gör där. Och ta Maud Olofsson med dig!

I Norge har centerledaren och kommunministern Åslaug Haga drivit kravet på Kvalitetskommuner. Målet är att få till tjänster med hög kvalitet, bra arbetsmiljö och ekonomisk effektivitet - genom demokratisering istället för privatisering. Man ger personalen större inflytande och ansvar i syfte att ta tillvara den potential till organisationsutveckling som fördjupad arbetsplatsdemokrati rymmer. Samtidigt ökar brukarinflytandet. De enda som förlorar makt är politiker och byråkrater. Den delaktiga demokratin ökar, den som svenska sossepampar av hävd tycks vara så rädd för.

Häromdagen tillkom 49 kommuner till projektet, som inledningsvis omfattade 29 stycken. Målet är att minst hälften av Norges kommuner före mandatperiodens slut ska vara med. Personalens kompetens utvecklas istället för att köpa in extern kompetens. De kommuner som väljer att bli Kvalitetskommuner förbinder sig därför att under den treåriga projekttiden avstå från konkurrensutsättning av kommunal verksamhet.

Utvärderingar genomförda av Norsk institutt for by- og regionforskning har konstaterat förbättrad arbetsmiljö, färre sjukskrivningar och nöjdare brukare. Vilket är exakt det som Reinfeldt är ute efter. Under sossestyre lär det inte gå att genomföra i Sverige, men under Reinfeldt kan det vara möjligt. Bara Maud Olofsson håller sig i skinnet, för henne är ju privatisering en principsak.

Dag-Henrik Sandbakken, statssekreterare i kommun- och regionministeriet, berättar att såväl ökat personalinflytande som utökad brukarmedverkan är centrala delar i den nu inledda storsatsningen på kvalitetskommuner. Han ser rentav dessa som inledningen på en ny nordisk modell - som varken är toppstyrd av offentliga byråkrater eller näringslivets managementkonsulter. Här kan man läsa mer.


9 kommentarer:

  1. Bara för att det gick snett under förra unionstiden, behöver väl unionstanken Norge-Sverige inte vara begravd för evigt. Tillsammans skulle vi kanske bli ett föredöme i världen.

    SvaraRadera
  2. Absolut bra idé som norrbaggarna driver! Alternativet till privatisering eller byråkratisering. Festligt att kommunministern heter Å Slaug...Politiker med den typen av namn verkar väldigt vettiga;-)

    SvaraRadera
  3. Konstruktivt!!! "Varken toppstyrt av offentliga byråkrter eller näringslivets managementkonsulter." Moderaterna borde haka på, det passar deras nya image. Dessutom är det lite feministiskt med tanke på att det är kvinnor som får mer inflytande. Egentligen ligger väl den här lösningen bäst till för miljöpartiet som ju förr körde mycket med "delaktig demokrati", kooperativa lösningar och inflytande för de som berörs. Men va fan numera verkar ju de gröna bara vara röda vindflöjlar.

    SvaraRadera
  4. Birger, när gör du politisk comeback?

    SvaraRadera
  5. Det här borde ju vara miljöpartiets grej! En sökning på nätet ger vid handen att man diskuterat frågan hos mp i Linköping. I övrigt totalt mörker i hela Sverige. Det parti som satsar på den norska strategin kommer att vinna massor med sympati, opinionsvinster och väljare. Ska "nya" moderaterna ta över det här???
    Zeta

    SvaraRadera
  6. Carl Schlyter(mp) med flera skrev en debattartikel om detta i ETC för inte så länge sedan.

    http://etc.se/veckans_ledare/15822/sverige-borde-goera-som-norge

    SvaraRadera
  7. Det här är ju nånting som organsiationssociologer och socialpsykologer har vetat ganska länge, att det inte är privat eller offentlig regim som är avgörande för hur bra en organisation fungerar, utan deltagarnas "job satisfaction" och identifikation med sin uppgift. Det vore välgörande om det äntligen finge genomslag. Jättebra att du m.fl. tar upp detta, Birger. Goda exempel som det norska, kan skapa många ringar på vattnet...

    SvaraRadera
  8. Så sant så sant att tant Maud måste hålla sig i skinnet.
    När hörde jag ex en förälder bry sig om huvudmannen för skolan som barnet går i?
    Det intressanta är innehållet och hur man har möjlighet att påverka. Något väsentligt har Maud missat i sin privatiseringsiver.
    Intressant att läsa om det du skriver!

    //ninni

    SvaraRadera
  9. Så sant så sant att tant Maud måste hålla sig i skinnet.
    När hörde jag ex en förälder bry sig om huvudmannen för skolan som barnet går i?
    Det intressanta är innehållet och hur man har möjlighet att påverka. Något väsentligt har Maud missat i sin privatiseringsiver.
    Intressant att läsa om det du skriver!

    //ninni

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.