måndag 15 oktober 2007

Elin Wägner i energidebatt för 83 år sedan...

Elin Wägner, som jag skrivit en del om, var långt före sin tid också när det gäller synen på energislöseri och konsumtionshets. I tidningen Tidevarvet (18 oktober 1924) skriver hon följande om användningen av fossila bränslen.

I en allt snabbare takt förbrukas de vilande krafter som sparats från tidigare, eldigare jordskeden. Allt mer glupska blir behoven... (-) endast sällan talas det om att spara på energin, man förutsätter som självfallet en ständigt stigande ökning av behoven. Är det nödvändigt att karusellen skall snurra så fort? Kunde inte karusellen snurra lika fort med mindre kraftförbrukning?

Och så ger hon ett exempel på hur ägare av en av världens största lampfabrikanter agerar:

Den lampa fabriken tillverkar är alldeles utmärkt, men den är ohjälpligt utbränd efter låt oss säga två år och måste gå i soporna. Det vill säga det var så till dess en fattig och klyftig uppfinnare fann en metod att förnya den utbrända delen av lampan med användande av dess dugliga delar.

Det var en så enkel metod, att han för hälften av det pris fabriken tog för en ny kunde leverera en fullt jämbördig återställd lampa. Att slänga bort de utbrända lamporna är alltså lika opraktiskt som att slå sönder servisen när man ätit... Men då sa fabriken nej. Lamporna är vårt patent, vi vill tillverka och sälja dyra lampor och vi tillåter inte, att ni ger våra kortlivade lampor ett praktiskt taget evigt liv. (-) Skulle vi ruinera vår egen rörelse, göra våra 100-tals arbetare brödlösa? Tvärtom, vi ämnar förkorta våra lampors livslängd med 20 procent för att få snabbare omsättning.

Och så avslutar hon sin artikel:

Denna historia riktar in ljuset på en liten punkt av det stora slamrande, kraftförbrukande maskineriet, vid vilket vi alla är indragna, och åt vilket vi ger våra krafter.
Elin Wägnersällskapet finns här! Bilden är från sällskapets hemsida.

7 kommentarer:

  1. Läste Väckarklocka och kan verkligen rekomendera den.
    Elisabeth

    SvaraRadera
  2. Hej

    Framsynt. Man undrar vad som är målet med livet. Jag kan tycka att vi idag har hög materiell standard. Undrar vad som komma skall - vad blir nästa TV efter platt Tv:n - blir det en supertunn sak med hög kvalite som lätt går att flytta och då blir vi ännu lyckligare?

    SvaraRadera
  3. En annan lysande text om energifrågor med några år på nacken är Hyman G. Rickovers tal "Energy resources and our future", vilket han höll den 14 maj 1957. 50 år sen i år, men fortfarande brinnande relevant. Eller snarare, betydligt mer relevant nu än då.

    Läs talet här: http://www.energybulletin.net/23151.html

    SvaraRadera
  4. Den lamptillverkaren har exakt samma affärsídé som alla mobiltillverkare. Kommer ni ihåg förr i tiden när en mobil faktiskt höll i typ 5 år, vad är livslängden idag? I en intervju sa en chef att ja vi räknar med en livslängd på 2-3 år för våra nya modeller...

    SvaraRadera
  5. Detta är grunden för hela tillväxtsamhället, det gäller att sälja mer och mer om man inte skall gå under. Sjukt!

    SvaraRadera
  6. Det är det förstås inte.

    En konkurrerande lampfabrikör kommer förstås att börja tillverka lampan med längre livslängd för halva priset, om det är tekniskt möjligt.

    Om de vägrar på grund av en kartell mellan lampfabrikören kan uppfinnaren bli entrepenör, starta sin egen fabrik och bli rik som ett troll.

    SvaraRadera
  7. Vacker kvinna den där Elin, klok också tycks det. Ska läsa en bok av henne.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.