Blir vi lyckligare genom att konsumera allt mer? Tja, det beror vilka vi menar med "vi". Självfallet finns det länder där ökad konsumtion är nödvändig för ett drägligt liv. Men det finns också samhällen där konsumtionen bara utgör tröstenapp för vuxna i en förvirrad tid. Sverige är ett sådant samhälle.
Vi i den materiellt rika delen av världen konsumerar tre gånger så mycket nu som för 50 år sedan - men vi har inte blivit lyckligare. Den "genomsnittliga lyckonivån" visar en svagt fallande trend i Sverige mellan 1972 och 2000 (SOU 2004:119). Även i Storbritannien bröts sambandet mellan ekonomisk tillväxt och lycka på 1970-talet. I USA är trenden ännu tydligare.
Ändå är det just ökad varugenomströmning och ökad konsumtion som är det politiska budskapet. Tillväxten måste vara hög. Vi måste arbeta mer. Ekonomins volym måste ständigt växa - som vore den en cancersvulst som måste matas.
Vi sitter fast i ett ekonomiskt hjul som skållade råttor, för att citera en gammal fackordförande.
Detta är ett utdrag ur min senaste krönika i BT - resten hittar du här!
onsdag 17 oktober 2007
7 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det har kommit en bra bok om detta. Den heter Keynes Barnbarn. Den är skriven av Christer Sanne, docent på Kungliga Tekniska Högskolan.
SvaraRaderaBra artikel. Att du får krönikaskriva sådant i en moderat tidning.
SvaraRaderaSå bra och så viktigt - tack för denna krönika! Hoppas många läser den.
SvaraRaderaDet händer mycket på "lyckofronten" just nu.
Se riksdagsmotion som kräver "en utredning om hur lyckan i samhället ska kunna mätas regelbundet och att lyckoindex redovisas i likhet med BNP och övriga välfärdsindex" samt att utveckla svensk lyckoforskning. http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GV02Ub450&rm=2007/08
Den 27-28/10 hålls en konferens i Göteborg om lycka och hur begreppet kan föras in i politiken, se www.charity.se
Vänliga hälsningar
Annika Lillemets
Den som inte vill konsumera mera behöver heller inte göra det, utan kan istället spara sina pengar och pensionera sig tidigare, eller helt enkelt jobba mindre, tjäna mindre och konsumera mindre.
SvaraRaderaDet är inte förbjudet.
Men de av oss som vill jobba mer så vi kan dricka vin för 150 istället för 50 kronor flaskan och åka på semester två gånger om året i stället för en gång vartannat år, ska inte hindras av politiska krafter.
Däremot ska vi beskattas så att de externa kostnaderna vi åsamkar samhället betalas av oss själva. Till exempel genom en skatt på flygbensin.
Läskig bild. Var har du tagit den?
SvaraRaderaDu väcker avgörande frågor Birger! Led oss vidare i hur vi kan bryta dessa eviga mönster. Finns det bra böcker i ämnet som du vill rekomendera förresten?
SvaraRaderaHej Per!
SvaraRaderaIfall någon fortfarande läser detta inlägg, tar jag mig friheten att tipsa om några böcker. Christer Sannes "Keynes barnbarn", antologin "Konsumera mera - dyrköpt lycka" från Formas och "Happiness, lessons from a new science" av Richard Layard. Varför inte också "Rik på riktigt" från Tidsverkstaden, av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson.
God läsning önskar jag er.
Annika Lillemets