onsdag 17 oktober 2007

Sluta hymla - inför Lex Bildt

Avveckla lagen om vapenexport. Skriv en ny: kalla den Lex Bildt efter landets utrikesminister. Det kan aldrig vara rimligt att ha en lag som förbjudet vapenexport när lagen är så totalt överkörd att det blir löjligt. Då är det bättre att vara ärlig, skriva om lagen och tillåta vapenexport, med vissa tydliga undantag. Carl Bildt välkomnar exporten - inte för fredens skulle utan för sysselsättning och ekonomi.

Försäljningen av JAS till Thailand är bara ett exempel i raden på hur lagen förvrids - nu har man förhandlat med en militärregim som gjort en statskupp... Än mer makabert är hur man gett tillstånd för försäljning av flechettgranater, som vid sprägningen slungar ut mer än tusen sylvassa pilar som skall slita sönder människokött på det mest groteska sätt. Säljs till krigförande USA. Används i Irak. Idag.

När jag satt i Exportkontrollrådet - som ger regeringen råd inför vapenexport - förstod jag att lagen för länge sedan var överkörd. Ständigt hänvisade man till praxis, som var ett enda stort skämt jämfört med vad lagen slog fast. Dessutom ägnade sig politiker ständigt åt att gentemot sina väljare, och sina partimedlemmar, säga en sak - och i Exportkontrollrådet säga något helt annat. Sossarna hymlade, borgarna verkar snarast stolta över att Sverige är en av de länder som per capita säljer mest vapen.


5 kommentarer:

  1. Lex Bildt är ett lysande namn på en liberal vapenexportlag!

    SvaraRadera
  2. Jävla bra skrivet!!

    SvaraRadera
  3. Lagen förbjuder svensk vapenexport till länder som krigar. Däremot är exporten tillåten till länder som inte krigar, men som behöver vapen för att kunna börja kriga. Eller?

    SvaraRadera
  4. Exporten är väl helt enkelt tillåten till alla länder som benämner sin militära organisation "försvar" oftast lett av en "försvarsminister". Länder som istället kallar organisationen för "anfall", lett av en "anfallsminister" får självklart inte köpa vapen från oss.

    SvaraRadera
  5. Haha Thomas Svensson bra skrivet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.