Utanförskap är det politiska modeordet framför andra. Ordkombinationen vård-skola-omsorg är helt borta. Miljö är ett ord som hamnat i bakvatten, och till och med tillväxt körs över av utanförskap.
I förra veckans riksdagsdebatt, med anledning av budgetproppen, förekom ordet "utanförskap" 51 gånger. Kristdemokraten var värst, sossen och miljöpartisten använde inte ordet alls.
Stefan Atterfall (kd) - 21 gånger
Anders Borg (m) - 13 gånger
Roger Tiefensee (c) - 9 gånger
Christer Nylander (fp) - 7 gånger
Ulla Andersson (v) - 1 gång
Pär Nuder (s): -
Mikaela Valtersson (mp): -
Ordet utanförskap har tidigare varit synonymt med ensamhet och övergivenhet. Att hamna i utanförskap var detsamma som att stå utanför sociala sammanhang. För moderaterna, som lanserade begreppet i den politiska vokabulären, är det ett sätt att betona människan som en ekonomisk varelsen, den som inte är en del av det ekonomiska hjulet skall känna sig utanför, skall uppfatta sig själv som varande i utanförskap.
Detta är naturligtvis ett jävulskt sätt att reducera människan, att förminska allt det som finns utanför arbetslivet. Rent groteskt blir det när det parti som säger sig vila på kristen grund och etik anammat begreppet nästan lika mycket som moderaterna.
måndag 24 september 2007
12 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är klart att inte sossarna och grönsakerna vill prata om utanförskapet, det är ju de som skapat det!
SvaraRaderaBilen är från en filmen 1984 av Orwell. Bra bildval!
SvaraRaderaDu tar starka ord i din mun, Birger! För att ha varit en av de främsta representanterna för den styrande makten i Sverige under lång tid så är du sällsynt okritisk till din egen roll i detta "utanförskap". I stället väljer du att märka ord.
SvaraRaderaMan kan diskutera exakt vad man lägger i begreppet utanförskap men dina patetiska försök att genom användandet av signalorden "jävulskt" (sic) och "kristen grund" försöka måla någon sort skenhelig fromhetsstämpel på kristdemokrater faller platt till marken då du inte anför det minsta argument utan bara... ja vadå? Kräks?
Men snälla Mikael Bergman, skenheligheten är inte speciellt förtäckt i kristdemokraterna. TA bara att de som enda parti - i norra Europa till och med - pläderat för sänkt skatt på fossila bränslen! Jag tror att Birger inte alls är så elakt mot er som du tror, snarare hävdar han väl mellan raderna att kristna människor brukar ha gemenskap (vilket väl är motordet till utanförskap) oavsett om det står utanför arbetsmarknaden eller inte.
SvaraRaderaBirger,
SvaraRaderaTack för en bra blog!
Men jag tror att du tar miste här - du skriver att utanförskapsbegreppet handlar om att man bortser från allt det som finns i livet utanför arbetet. Jag tror tvärtom att det är du som bortser ifrån att arbetet och allt det som hänger ihop med det(arbetskamrater, rutiner, känslan av egenmakt över tillvaron för att man har en egen inkomst, etc.) inte enbart handlar om det ekonomiska hjulet.
Arbetet skapar för många människor mening i tillvaron.
Masse:
SvaraRadera"skenheligheten är inte speciellt förtäckt". Skenhelighet brukar betyda att någon utger sig för att vara helig men i ord och/eller handling inte är det. Du menar (väl?) att Kd:s ställningstagande om sänkta bensinskatter inte är "helig", eller? På vilket sätt menar sig kristdemokrater vara "heliga"? Är det inte så att det är någonting du, Birger och andra meningsmotståndare brukar ta till i ett försök att avleda en sakdebatt?
Leffe!
SvaraRaderaVisst förstår jag att lönearbetet är en viktig del för många. Men samhället står inför problem när människor finner sin identitet och sitt sociala sammnhang i arbetet. Att låta människan finna sitt värde i arbetet är att förminska henne. Ett samhälle som saknar sociala strukturer och kulturella vävnader där människor finner trygghet och egenvärde är ett dåligt samhälle.
Redan de gamla liberalerna, som t ex John Stuart Mill, ansåg att samhället måste utvecklas på annat sätt när man nått en materiellt god nivå: då skall den fria tiden, kulturen och, det man kallade, andligheten växa.
Mikael: Nja, heliga och heliga. Men det finns ett parti som påtalar att man bygger sina värderingar på kristen grund - och att man står för kristen etik och moral. Att då, likt den kristna högern i USA, agera så populistiskt att man vill sänka bensinskatten är ganska upprörande. och att man, trots den fina grund man säger sig stå på, har mage att kalla människor som är sjuka eller saknar jobb för individer i "Utanförskap" är obehagligt, tycker jag.
Jo, Birger. Det vore intressant att höra exakt vilken bensinskattenivå du menar att "värderingar på kristen grund" och "kristen etik och moral" stipulerar. Eller på vilket sätt samma värderingar/etik/moral stödjer påståendet att sjuka eller arbetslösa inte befinner sig i "utanförskap".
SvaraRaderaNä, om jag får påstå någonting på Birger-nivå så blir det att du hyser en stark kristdemokratfobi. Du vet en sån där fobi som man kan påstå att någon har utan att behöva stödja den med fakta eller bara kastar på folk vars åsikter man inte delar.
Mikael! Nej, någon kristdemokratifobi har jag inte alls - men i sak har jag svårt för en del i partiets politik. Tycker att partiets historia är mycket spännande. Lewi Petrus idéer om samhälle och ekonomi var ju vägledande en gång i tiden - när det gäller både ekonomisk politik och maktstrukturer var partiet mycket spännande! Så till bensinskatten: Antingen inser man att vi måste minska utsläppen av koldioxid och sträver åt det håller - eller också utnyttjar man populistiska argument och kräver sänkt bensinskatt och försvårar därmed för alternativen.
SvaraRaderaBirger: Kd startade som ett "kristet" men är nu "kristdemokratiskt". Den sammanblandningen får vi leva med. Vi får också leva med att våra politiska motståndare som vet bättre utnyttjar detta till att blanda bort korten för väljarna vilket var vad du gjorde. Nu säger du i stället att det är "populistiskt". Bra, Birger! Nu börjar vi närma oss sakfrågan även om ordet "populistisk" fortfarande förmedlar en värdering och inget argument i sig utan det kommer i slutklämmen "och försvårar därmed för alternativen".
SvaraRaderaDå har vi till slut någonting vi kan diskutera men har iofs helt och hållet lämnat din ursprungliga text.
Det är ju lätt att förstå varför (s) och (mp) inte använde ordet utanförskap. Båda dessa partier bygger samhällen där utanförskapet blir dominerande! Sossarna har övergivit arbetslinjen och miljöpartisterna vill helst inte arbeta...:-)
SvaraRaderaOm man jämför S och MP samhällsbyggnad med borgarnas så ser man vilka det är som ger "utanförskap". Inte är det S och MP som försämrar för sjuka och arbetslösa för att försöka tvinga dem till arbete. Det är M, KD, C och FP som skapar större klyftor i samhället och därmed skapar större "utanförskap" för de som har det sämst.
SvaraRaderaFör övrigt kan jag hålla med Schlaug om att begreppet "utanförskap" är obehagligt. Det är just ett stigmatiserande och nedvärderande ord på de som saknar arbete eller hälsa; som om man inte duger någonting till eller har någon plats i samhället om man är sjuk eller arbetssökande.