Men, och nu kommer det politiskt korrekta som upprepades gång på gång från alla inblandade: "Eleverna är så smarta att de inte går på sådant."
Frågorna är två:
1. Om nu eleverna är så smarta som det sägs, och därmed inte lockas av reklam och svulstiga jippon, varför är vuxa så dumma att de satsar pengar på just reklam och svulstiga jippon?
2. När förvandlas skolelever till normala vuxna människor som beter sig irrationellt och korkat på grund av den reklam och den köppropaganda de utsätts för?
När jag var aktiv politiker så var jag positiv till friskolor, de behövdes för att förnya pedagogiken och ge elever/föräldrar större möjligheter att välja. Min i grunden positiva syn finns kvar, eftersom jag tror på så stor frihet som möjligt för människor i vardagslivet.
Men jag hade aldrig drömt om att normen skulle bli vinstsyftande skolor, som för med sig en kommersiell kultur som dräper mycket av det goda som skolan bör stå för.
Den gröna ideologin bygger, enligt min syn, på att människor skall ha stor frihet inom vardagslivet - möjligheten att välja barnomsorg och skola är två exempel på detta. Men frihet för individer är en sak. Frihet för kapital en annan. Frihet för kapital att gå på tillväxtjakt inom grundläggande sociala områden, som t ex skola och vård, leder till att friheten för individer inskränks. Om inte i ett första skede, så i sin förlängning.
Det var länge sedan jag hörde De gröna diskutera detta. Jag tror att det är brist på ideologisk diskussion som gjort att man tappat den gröna kompassen och numera tycks anamma bolagisering och vinstsyfte också inom skola och vård.
Svaret på frågorna är: 1. Därför att det funkar förstås. 2. Ska vi säga vid pass första klass?
Du har naturligtvis rätt i att det där snacket om att reklam inte funkar är bogus.
SvaraRaderaVad mer konkret tror du blir sämre i en vinstdrivande skola?
Trodde att det bara var borgarna som anammat idén om vinstdrivande skolor. Hur motiverar De gröna det?
SvaraRaderaGrue: Vad kan bli sämre i en vinstdrivande skola? Tja, självfallet kan man locka med höga betyg, trycket att få använda sponsrat material ökar och på sikt kommer kravet att ta ut avgifter att öka.
SvaraRaderaAnonym: Jag vet inte hur De gröna motiverar försvaret för vinstsyftande skolor. Jag tror att ju mer inriktade på regeringsmedverkan man är ju mer ovillig är man att diskutera utifrån ett ideologiskt perspektiv - vilket bland annat medför att ordet "grön" reduceras till en fråga om fysisk miljö istället för att handla om en ideologisk dimension. I den nu aktuella frågan, om vinststyftande skolor, krockar visserligen sakfrågan med sossarnas uppfattning, men det förtar inte mitt resonemang. Tycker jag i alla fall. Jag anser att man tar död på det gröna partiet genom att nästan aldrig bygga upp argumentation utifrån ett ideologiskt perspektiv.
Det är i sanning obegripligt att De gröna gillar vinstdrivande friskolor och stora skolbolag. I de blå kommunerna som blir allt fler, så håller friskolorna på att ta över. Det finns kommundelar utan kommunala skolor. Vad betyder det för rättssäkerheten?
SvaraRadera