måndag 11 oktober 2021

Avslöja inget - då kan du få åtta år i buren

"Andra länder måste ha förtroende för Sverige." Därför vill den rödgröna regeringen införa något som kallas "utlandsspioneri", vilket kan ge fyra års fängelse. Ja, till och med upp till åtta år.
 
Låt oss säga - för att ta ett Estonia-exempel från moderata Svenska Dagbladet - att medier skriver om att engelska underrättelsetjänsten bett den svenska försvarsmakten att på ett civilt fartyg föra hem militär utrustning från ett fientligt land trots att det strider mot internationella regler. Ett avslöjande skulle skada Sveriges militära samarbete med Storbritannien. Och kunna leda till 4 års fängelse... 
 
Avslöjande om vapensmuggling till formellt förbjudna länder i syfte att underlätta för land som vi har militärt samarbete med skulle också kunna ge fängelse. Om en tidning avslöjar att Nato fört in kärnvapen i svenska hamnar under övning kan straff utdömas.
 
Nu uppkommer frågan: Den liberala samhällsmodellen, som demokratiska länder ofta bygger på, utgår från yttrandefrihet och rätten att granska makten. Det är andra samhällsmodeller som är kända för den här typen av regelverk. Samhällsmodeller som vi i Sverige brukar ta avstånd ifrån.
 
Således: hur kan en rödgrön regering lägga fram förslag av den art som nu görs? Hur har de gröna statsråden förhållit sig till detta - har man i regeringsprotokoll meddelat att man har avvikande mening (vilket statsråd kan göra efter en grundlagsändring för några år sedan)? Tänker den gröna riksdagsgruppen bli duktiga idioter i den här frågan? 
 
Nej, gröna vänner, res er upp, sluta huka, ni används som spelpjäser för att partiets medlemmar och sympatisörer skall hålla truten av någon sorts lojalitet. Gör inte det! Det räcker att sossarnas riksdagsledamöter som vanligt tiger  och de borgerliga nickar bifall. Var lojal med gröna grundläggande värderingar!  
 
"Utlandsspioneri" föreslås inte bara införas i brottsbalken utan också i tryckfrihetsförordningens brotts­katalog, vilket skulle innebära en kraftig inskränkning av den grundlagsskyddade tryck- och yttrandefriheten. Vilket också innebär att meddelarfriheten inskränks.
 
Journalistförbundet skriver: "Vi ser en stor risk för att de föreslagna förändringarna kraftigt kommer att begränsa möjligheterna att rapportera om Sveriges agerande utomlands. Problemet i dagens samhälle är inte att medierna rapporterar för mycket om svensk utrikespolitik. Problemet är inte heller att de med insyn i Sveriges förehavanden utomlands för lättvindigt vänder sig till media för att avslöja missförhållanden – tvärtom."
 
Att ett luddigt formulerat "försvarlighetsundantag" ska införas utgör mest kosmetika.

https://www.svd.se/utlandsspioneri-foreslas-som-nytt-brott

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/lagradsremiss/2021/10/utlandsspioneri/