tisdag 12 oktober 2021

Morgan och slängkapporna i EU....

Morgan i dåligt sällskap...

Den polska författningsdomstolen har ifrågasatt om alla beslut av EU-domstolen behöver efterlevas. 

Detta har upprört den svenska regeringen, vilket kan tyckas lite lattjo med tanke på vad ett av den rödgröna regeringens egna statsråd sagt om EU-domstolen. Så här: 

– Folket har inte valt de där slängkapporna i EG-domstolen. De är oavsättliga. De deltar inte i något offentligt samtal, de fattar beslut och sedan är det locket på.

Det sa nuvarande justitieminister Morgan Johansson (s) i riksdagen den 19 juni 2007. 

Sedan fortsatte den gode Morgan: "Vi har varit naiva när det gäller EG-domstolens roll..." För att sedan dundra:

"Om man tar EU-kommissionen i hand så får man räkna fingrarna efteråt för att veta om de verkligen är kvar. För har de tagit ett lillfinger tar de hela handen, sedan tar de hela armbågen och sedan klättrar de upp över axlarna också", (Riksdagen (anförande 48) den 19 juni 2007.)

Jag tror att Morgan, Polens Jaroslaw Kaczynski och Ungerns Victor Orbán har en viss samsyn då det gäller EU-domstolen och EU-kommissionen. Även om den polska och ungerska ledningen inte uttalat sig riktigt så kraftfullt som Morgan... 

Morgans inlägg i riksdagen handlade om att EU skulle lägga sig i "vilka tidningar som ska få leva och vilka som ska få dö." Morgon varnade sedan: "Vad kommer härnäst? Bostadspolitiken? Eller någon av våra grundlagar?"

Ja, det var väl nåt sånt Polens författningsdomstol också hävdade, vilket ansågs som oförlåtligt eftersom medlemskapet i EU innebär att EU-lag går före nationella lagar, även grundlagar. T ex svenska grundlag där det ju slås fast att "all offentlig makt utgår från folket och riksdagen är folket främsta företrädare". 

Vilket ju således inte är med sanningen överensstämmande eftersom EU-rätten går före vad folket än skulle komma fram till för dumheter eller klokheter. 

Risken lär finnas att EU-rätten om ett antal år bestäms av sådana som Marine Le Pen och Orbán då dessa skaffat sig majoritet i EU tillsammans med närstående i en blåbrun sörja. Inte bra, inte bra...