torsdag 23 september 2021

Högt elpris - och varför så få vill berätta varför...

Högt elpris. Få vet hur priset sätts. Och många av de som vet undrar hur i h-e det kan accepteras... I Sverige har vi så kallad marginalprissättning vilket innebär att den sista producerade kilowattimmen sätter priset på el. Det innebär att billig el från vattenkraft plötsligt kostar mer när kolkraftverk startats upp (för att det till exempel är lönsamt att exportera el till länder som betalar mer).

Tänk dig att mjölk priset skulle sättas på samma sätt. Den liter som är dyrast att mjölka från en gammal ädel fjällko får avgöra priset för all mjölk.
 
Elpriset sätts således utifrån vad det kostar att producera den sista kilowattimmen från den sist inkopplade kraftkällan inom elmarknadsområdet. (Det är därför t ex södra Norge - ett land som nästan bara har billig vattenkraft - senaste tiden haft ovanligt högt elpris.)

Det hela kompliceras, vad gäller priset till konsument, av att el importeras och exporteras allt utifrån hur tillgång och efterfrågan ser ut. Ofta är det mer lönsamt, trots överföringsförluster, för svenska elproducenter att exportera eftersom elpriset är högre i länder som Tyskland och Polen. 
 
I Norge är det till exempel vanligt att billiga vindkraft från Danmark importeras när det blåser mycket - på det sättet kan vattenkraftsdammarna fyllas på och därmed laddas som batterier. För svensk del fungerar också vattenkraften som batteri som kan nyttjas då vindkraft inte ger så mycket. Kombinationen vattenkraft och vindkraft är således en bra kombo.  

De flesta hushåll har avtal om fast elpris 1-3 år, det vill säga samma pris oavsett tillgång och efterfrågan.

En del debatt har förekommit om att ett stort bageri inte kunnat byggas i södra Sverige på grund av "elbrist". Det är inte "elbrist" som ligger bakom utan den infrastruktur som kan leverera el, sådan måste precis som vägar och järnvägar, byggas ut när stora industrier skall byggas.

Dessvärre har Försvarsmakten, uppbackad av regeringen, stoppat två stora vindkraftsparker i Hanöbukten utanför Blekinge. Trots godkännande av alla myndigheter och långtgående planering. Vindkraften skulle gett el till mer än 1 miljon hushåll. Försvarsmakten är det största hindret för havsbaseras vindkraft vilket gjort att Sverige ligger långt efter andra länder, som t ex Danmark och Tyskland.

Den billigaste elen kommer från vindkraft (solkraft är ännu en mycket liten den i Sverige), därefter kommer vattenkraft, kärnkraft, mottyck, kol, olja, gas.
Den offentliga elpristrappan. Vind billigast, gas dyrast.