onsdag 10 mars 2021

Sken som bedrar

 Det bluffas i den politiska debatten. Inte minst i energidebatten. Har flera gånger hört ledande politiker – Ulf Kristersson, Ebba Busch, Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson -  påstå att regeringen medvetet ”förhalar” beslut om slutförvar av radioaktivt avfall från kärnreaktorerna och att Sverige importerar en massa el från kolkraftverk.  

Vi börjar med slutförvaret: Sanningen är den att Mark- och miljödomstolen inte alls godkänt slutförvaret för radioaktivt avfall från kärnkraftverk. Dessutom kräver miljöbalken att vetenskapligt grundat tvivel inte får finnas. Finns sådant – och det gör det ännu i denna dag – kan Högsta förvaltningsdomstolen upphäva ett regeringsbeslut.

Det finns således sakliga skäl för regeringen att inte ge sitt tillstånd till slutförvar av kärnavfall.

Kärnavfallsrådet avslutar en artikel på DN-Debatt (https://www.dn.se/debatt/felaktiga-uppgifter-cirkulerar-om-slutforvaret-av-karnavfall/) på följande klargörande sätt:

 ”Att bygga och driva ett slutförvar är ett långsiktigt projekt, det kan ta upp till ett sekel. Slutförvaret ska dessutom vara säkert under minst 100.000 år. Det finns många och komplexa frågor som regeringen behöver klarlägga och ta hänsyn till. Det viktigaste är inte att ett beslut sker skyndsamt, utan att det är välgrundat.”

Så till den andra frågan, om elimport från kolkraftverk, under januari månad då det var kallt och ganska vindstilla. Sverige exporterade, trots kyla och vindstilla, 17 gånger mer el till fossileldade Polen än som importerats! Bilden som Åkesson, Sabuni, Busch och Kristersson vill ge är snarast motsatsen. Visst, retoriken kanske fungerar, men har ingenting med rättvisande bild att göra. Under 2020 importerades 12 GWh el från Polen medan 3789 GWh (!!) exporterades.

Inget land inom EU är helt självförsörjande på el, vilket helt enkelt beror på att vi lever med en gemensam elmarknad som inte minst sådana som Kristersson, Sabuni och Busch verkat för. I energidebatten är dom faktiskt direkt ohederlig, de spelar på att energifrågorna är svåra att sätta sig in i – men oavsett åsikt om kärnkraftens vara eller inte bör viss grundläggande hederlighet förekomma.