tisdag 29 september 2020

Hyllas de som hyllas bör - de som i vardagen mött motståndet men som rakryggat stått upp


Greenpeace och Maria Granberg, lokal MP-hjälte
Hur hade det gått för Preem om man fått sin vilja igenom för ett år sedan, startatutbyggnaden och investerat så att deras ekonomi blev än sämre? Preem hävdar ju bestämt att det är strikt ekonomiska skäl som gör att man drar tillbaka sin ansökan. 

Så, hur hade det gått om inte Miljöpartiet "filibustrat" (sett till att ärendet dragit ut på tiden) utan kunnat förlita sig på fossilpakten S, M, SD?

Det är en rad lyckliga och olyckliga omständigheter som räddat Preem och Sverige från en duminvestering. Greta Thunbergs opinionsskapande, pandemins påverkan på "ekonomin", Preems finansiella tillstånd, miljörörelsens agerande och Miljöpartiets starka motstånd under vilket tid vunnits - min uppskattning går främst till miljöpartister i Lysekil som minsann inte haft det så lätt men rakryggade, från första stund och ganska ensamma, stått upp vilket säkert kostat på väldigt mycket. Maria Granberg symboliserar detta - gruppledare i MP Lysekil som gjort rätt från första stund och ensamma stod upp när andra, som ger sken av att driva klimatpolitik, fegade ur.

Det komiska är att Preems pressmeddelande efter sitt beslut till stor del liknar den reservation som Miljöpartiet i Lysekil skrev när kommunfullmäktige där tog beslut om att godkänna Preems utbyggnadsplaner.

Men. Någon stor klimatseger är inte vunnen. Däremot är en klimatförlust stoppad. Läget är stabilt, kan man säga. Stabilt illa. Vi som bor och verkar i Sverige bidrar med ungefär 8 gånger som stor klimatpåverkan som vi måste ner till om hållbarhet skall uppnås. Vägen är lång, tiden är kort. Preems snubbeltråd är i alla fall borttagen. Av såväl lyckliga som olyckliga skäl. 

Tur är i alla fall att Socialdemokraterna inte haft oinskränkt makt. Pimpad med stöd från inte minst M, KD och SD i Preemfrågan. Bilderna: Greenpeace och Maria Granberg (gruppledare för MP, Lysekil).