Alternativa sanningar som gynnar de makthavande är alltid populära. De värnas ömsint, upprepas ständigt och bankas in som sanningar. Nu senast i SvD som meddelade vilka tio historiska händelser alla svenskar bör känna till. En av dessa händelser var när "allmän rösträtt" infördes. Liberala och socialdemokratiska kretsar har värnat bilden av att sossar och liberaler drev igenom allmän rösträtt 1917 och att denna gällde i riksdagsvalet 1921. Men det där är ju en myt.Tillhörde man den fattigaste klassen så fick man inte rösta förrän 1945.
Innan dess fick inte de som mottog "socialbidrag" rösta. Många äldre fick därmed inte rösta. Äldre kvinnor inte minst. Men se det passar ju inte den socialdemokratiska historieskrivningen att man drev igenom en klasslag, Passar inte den svenska självbilden heller.
Medborgarrätt hette pengar ända fram till 1945. Då fick fattiga också rösta.
Allmän rösträtt - då även de som ansågs vara ”psykiskt handikappade och utvecklingsstörda” - fick rösträtt först 1989. Det känns lite lustigt att suttit i riksdagen och röstat så att allmän rösträtt införts...
Även i mer uttalat feministiska kretsar framhålls att kvinnor fått rösträtt i valet 1921 - jo, kvinnor som hade inkomst eller blev försörjda utan hjälp av det offentliga. Fattiga äldre kvinnor hade därmed inte alls rösträtt. Men de räknas väl inte in. Fattiga är ju så trist att tala om. smutsiga var dom ju också. Vad jag anser om detta kan läsas i boken Det nya klassamhället (1996) - det gick bra att som språkrör för MP skriva om sådant på den tiden, insikten att ekologisk hållbarhet måste gå hand i hand med social rättfärdighet var en grön grundbult
Fler alternativa sanningar:
En sådan sanning - än en gång framförd på Aftonbladets ledarsida - är att det var säldöden som tog in MP, som första nya parti på 70 år, i riksdagen 1988. Det var det inte.
MP hade mer än 10 procent i opinionsmätningarna under vintern före sälsommaren då tusentals sälar dog. I och med att vi närmade oss fyraprocentsspärren fick vi ökat medieutrymme, vi drev frågor om miljö, sänkt arbetstid, rättfärdig fördelning, fredsfrågor och kritik av den regellösa frihandeln.
Framförallt var vi annorlunda än de andra partierna, ett annat språk, en annan attityd. Intresset för partiet ökade. Sedan kom sälarna och varenda parti lovade att bli miljöpartier. Folkpartiledaren klappade sälar i teve. Men den alternativa sanningen - nu senast alltså torgförd i Aftonbladet i samband med att debatten om att den torra väderleken kanske lyfter MP:s opinionssiffror - lever kvar eftersom den passar så bra för sossar,och liberala ledarskribenter att upprätthålla. (Tidningen Forskning och Framsteg fick be om ursäkt för att de hade en artikel med den alternativa sanningen,..)
En sanning är däremot att god god musik kan vara gränsöverskridande: