torsdag 3 november 2016

Kommentarer till Wallströms uttaladen om det amerikanska valet...

Utrikesminister Margot Wallström intervjuades av DN om det amerikanska valet. Jag kände starkt behov - fråga mig inte vad som är fel med mig... - att före frukost snabbkommentera vad hon sa. Det handlar om säkerhetspolitik, frihandel och en del annat. Kommentar i rött.

Oavsett hur det går i valet är Margot Wallström bekymrad över hur tonläget har varit i valdebatten. Hon säger:

– Det har varit riktigt illa. Rapporteringen är också politiserad på ett sätt som inte bådar gott för demokratin. Det påstås så mycket och det är så grova anklagelser. Hela debatten i USA är frånstötande och jag tycker att den är farlig.

Kommentar: Utrikesministern lär mena rapporteringen i USA, som ju verkligen är absurd. Men den har ju inte varit speciellt lysande i Sverige heller. Rapporteringen har i stort sett aldrig inneburit en analys av det amerikanska djupt odemokratiska valsystemet som bygger på något som i praktiken innebär tvåpartidiktatur...

Hur då farlig, fråga DN. Wallström svarar:

– Vad innebär det till exempel när Donald Trump inte vill säga att han accepterar valresultatet? Eller säger att valet är riggat utan att han kan presentera några bevis för det? Vad gör det med människor som inte har politiska verktyg eller inte tycker att de kan göra sin röst hörd? Det kan leda till våldsamheter eller att man blir helt desperat.

Kommentar: Valet är riggat, men inte på det sätt som Trump menar, utan på det sättet att Demokraterna och Republikanerna ingått en pakt för att skydda sig själva. Dessa två partier kontrollerar den organisation som handhar valdebatterna - och dessa två partier sätter upp spelregler som gör att andra partier utestängs och därmed inte får chans att möta väljarna på lika villkor trots att de faktiskt, genom stora uppoffringar, skaffat sig plats på nästan alla delstaters valsedlar.  

Dessutom: Det där med människor som upplever att de inte "får sin röst hörd" är ett problem, men de ekonomiska system och den syn på politiken som präglar vardagen för många i USA är skapade och försvarade av just Demokraterna och Republikanerna tillsammans.  Det är detta som gör situationen farlig, det är detta som skapar de våldsmetoder som redan är djupt utbredda i det amerikanska samhället. Borde inte en utrikesminister i Sverige kunna säga det? 

Vad blir den stora skillnaden om Trump eller Clinton vinner?
– Vi vet mer om Clinton eftersom hon har en lång politisk karriär. Vi vet av hennes handlingar var hon står i många frågor. Trump är ett helt oprövat kort och han har ingen politisk erfarenhet. Där måste vi gissa utifrån vad han säger.

Kommentar: Vi vet mer om Clinton, helt riktigt. Det är allt annat än lugnande. Hennes sätt att rösta resp agera när det gäller Irak och Libyen förskräcker. Det är sant att vi måste gissa vad Trump gör, men vi kan ana vad Clinton gör. Vilket som är värst är faktiskt inte så lätt att avgöra när det gäller utrikespolitik. Att Trump uppträder som en skitstövel är en annan sak.

Sverige har fördjupat relationen med USA de senaste åren. Vad beror det på?
- Vi har våra grundvärderingar gemensamma. Har vi??

- Synen på demokrati, frihet, mänskliga rättigheter och allt detta. Synen på demokrati skiljer sig avsevärt mellan USA och länder som Sverige - den amerikanska modellen har aldrig varit tänkt att fungera demokratiskt i vår definition; grundarna ville ha en "republik" snarare än en demokrati eftersom man ville "undvika pöbelvälde". Därav lever t ex kravet på registrering kvar. Därför fråntas man rätten att rösta även om man har avtjänat fängelsestraff. Och därför har Demokraterna försett sig med så kallade "superdelegater" som i praktiken kan avgöra vilken som blir deras presidentkandidat.

- Sen tror jag att de tittar på vår samhällsmodell i termer av hur man får en arbetsmarknad som fungerar, hur man minskar klyftorna mellan människor och att man ser att det faktiskt gör samhällen rikare och bättre. Nja, Margot, den som tittar på just hur man skall minska klyftorna är Jill Stein och  Bernie Sanders, inte den som Demokraternas elit matchade fram till sitt partis presidentkandidat. 

- Jag tror att man imponeras av det vi gör när det gäller miljöarbetet. Kära Margot, vi ligger tätt efter USA när Världsnaturfonden mäter ekologiska fotavtryck. Vårt sätt att leva och konsumera skulle numera kräva 4,2 jordklot om alla levde som vi. Sedan du blev utrikesminister har vi blivit ett halvt jordklot värre... Imponerande? Hur då?

- Jag tror att det är något i det politiska demokratiska systemet som de letar efter, och att kunna dela de erfarenheterna. Hur kan du tro något sådant? Tvärtom gör ju såväl demokraterna som republikanerna allt för att motverka ett politiskt demokratiskt system som a) innebär att alla medborgare får rösta b) medför att den som får flest röster vinner och c) som gör det praktiskt möjligt för andra partier än de redan stora att ta upp konkurrensen.

Kommer det samarbetsavtalet (Värdlandavtalet) förändras när det kommer en ny president?
 – Återigen, vi vet mer om Clinton och där känner vi oss inte oroliga för det här. De frågor där vi har hög profil och där vi har engagerat oss i tror jag att vi kan fortsätta att samarbeta kring. Men med Trump är det mera osäkert. Kan det inte vara så att Värdlandavtalet skapar konflikter mer än de löser? Hur vore det med en utrikesminister som försvarade begreppet "gemensam säkerhet" - i betydelsen säkerhet gemensamt med potentiella fiender - istället för att omdefiniera begreppet till att betyda säkerhet tillsammans med sina vänner.

Ser du några möjligheter att fördjupa det militära samarbetet om Hillary Clinton vinner?
– Framför allt handlar det om att genomföra det som finns i ett samarbetsavtal. Vilket lär betyda att myndigheter skall anpassa sina planer för att Nato skall kunna använda vägar, flygplatser och hamnar för att, enligt samarbetsavtalet, också kunna anfalla tredje part. Vilket naturligtvis i Ryssland uppfattas som ett ökat hot - på liknande sätt som USA hade upplevt motsvarande samarbetsavtal mellan Cuba och Ryssland.

Det handlar om utbyte av information och att man genomför en rad förtroendeskapande åtgärder.  
Anser Margot att Värdlandavtalet är en förtroendeskapade åtgärd - javisst ja, det gör hon, för den rödgröna regeringen har omdefinierat begreppet gemensam säkerhet.

Hur tycker du att Barack Obama skött den internationella säkerhetspolitiken under sina åtta år som president?
– De här åren är präglade av erfarenheterna från Irakkriget och av Afghanistan. Det har påverkat deras vilja att göra mer i Syrien. Det är klart att det har varit en period som har handlat mycket om att komma upp ur en ekonomisk grop som har varit väldigt djup för USA.  

Varför inte säga som det är: Fredspristagare Obama har varit en besvikelse. Agerande i Libyen och annorstädes har väl snarare ställt till än ställt tillrätta.

Tror du att Hillary Clinton är mer hökaktig i säkerhetspolitiken än vad Obama har varit?
– Det blir att gissa igen. Jag tror inte det. Det påstås väldigt mycket, men jag har svårt att tänka mig det. Uppriktigt sagt, så naivt!
 
Skulle det militära hotet mot Sverige öka om Trump vinner?
– Jag vill inte spekulera, men han verkar beundra Putin. Vilket är bekymmersamt i sig. Jo, om Trump beundrar Putin är det ett problem, men om han är villig att samtala med Putin är det en framgång. Clinton verkar däremot helt ovillig, vilket framgick av den sista valdebatten. Fortsätter det som nu kommer vi att hamna i en återvändsgränd där till och med kärnvapen kan komma att användas. Därför måste vi bryta den spiral av krigshets som nu pågår. Kan Clinton medverka till det? Knappast. Kan Trump? Om det vet vi inte ett dyft, vilket åtminstone ger 50 % chans. Å andra sidan kan det bli än värre också. Hans sladder om kärnvapen är, minst sagt, obehagligt. 

Men vad betyder det för politiken och för Natosamarbetet, frågar sig Margot och svarar själv:  Jag tycker inte att det är meningsfullt att spekulera. Kommentar: En vinst för Trump lär knappast skapa entusiasm för svenskt medlemskap i Nato i alla fall. Både Trump och Erdoğan som vapendragare känns säkert olustigt även för en och annan liberal...


Clinton är motståndare till frihandelsavtalet med Asien – tror du att hon kommer att gå emot även TTIP?
– Vi jobbar väldigt aktivt med de frågorna. Som små exportberoende länder är det självklart för oss i Norden med frihandel. Vi har lagt fram våra bästa och starkaste argument för det här. Ja, det är tragiskt att MP ingår i en regering som tycks tagit täten inom EU för att skriva på TTIP. Och de argumenten man har är minst sagt floskelaktiga! Läs mer här.

Hur ser du på de protektionistiska strömningar som finns i USA?
– Donald Trump har varit skicklig på att utnyttja det. Det har varit en tillgång för honom. Kommentar: Jo, det är sant, men han får ju medhåll därför att det system som nu råder bidragit till ekonomiska klyftor av enorm art, att fattiga amerikaner till stora delar har bekymmer som liknar de som finns i mycket fattiga länder, att frihandelssystemet har uppenbara brister som skulle förstärkas av TTIP. Inte minst genom att ge kapitalvalda styrelser större rätt gentemot demokratiskt valda församlingar.
 
Men även Hillary Clinton har gett uttryck för protektionism – tror du inte att det kommer att påverka våra handelsrelationer?
– Det är något som vi måste ta på allvar. Vi försöker förbereda oss för alla eventualiteter men också argumentera aktivt nu för fördelarna med frihandelsavtal. Hur vore det om du som utrikesminister, Margot, också kunde se nackdelarna med avtal som försvårar regional självtillit, ökar sårbarheten och ger kapitalet makt på politikens bekostnad. Du är väl ändå sosse, Margot? Javisst, ja, sossar som kommit långt i partiet är ju frihandelsfundamentalister. Dags för frukost. Gomorron.

16 kommentarer:

  1. Men Margot är ju den som valts ut att frälsa S!
    Eller om det är regeringen hon ska frälsa?
    Hon har ett väldigt jobb framför sig i varje fall.
    Att få S att stanna över 20% är ingen enkel match.
    Att rädda MP över spärren blir mycket jobbigt.
    Men är det NÅGON som kan så är det nog HON som Lena Mellin säger.
    Fast hon jobbar ju å andra sidan på Aftonbladet....

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Ungefär så. Pest dör man av, kolera klarar man ofta om man har rent vatten att tillgå - problemet är att det börjar bli ont om sådant också i stora delar av USA...

      Radera
  3. Hoppas frukosten smakade bra Birger - trots en förmodad besk smak i munnen.
    Det slår mig hur politiska lögner tycks bli allt mer "slarviga" och trots det få förbli oemotsagda (utom här förstås). Eller betraktas inte "konstruerade verklighetsbeskrivningar" längre som lögn? Lögnen som verktyg i totalitära diktaturer är inget vi lyfter på ögonbrynen åt. Men har inte lögnen som redskap fått ordentligt fäste även i våra gamla demokratier?
    Eller är det inte lögn att på vägen till ett större politiskt ställningstagande (t ex Ett ev Natomedlemskap) medvetet använda "konstruerade verklighetsbeskrivningar" för att få opinionen med sig. Har det blivit lättare - men också legitimt - att "småljuga" för att informationsbruset är så komplext nuförtiden.
    Eller var befinner vi oss när regeringsmedverkan kräver en läpparnas bekännelse och total lojalitet för lögnen även i Riksdagsomröstningar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, Leif, det finns allt en hel del som är beskt...

      Radera
  4. "Tomt huvud bra - låt tungan tala blott strunt vid mänsklighetens aftonglöd" Fritt översatt A.E Housman 1890 - någongång. Ett råd för oroliga själar som blir olyckliga i sin bekymrar över omvärlden. Tur att det finns folk som trotsar rådet även om det kostar på.

    SvaraRadera
  5. Inför en amerikansk tankesmedja i Washington beskrev fd finansminister Anders Borg USA:s, dvs Natos, mål och mening, han tackade USA när han sa:

    -"USA skapar krig och vi får flyktingarna"

    Vad säger "vår" "fria" media om den sanningen?

    Ingenting!

    Vad säger vår "fria" media om dollarhegemonin som Nato är satt att försvara?

    Ingenting!

    Eller - det var inte riktigt sant för det finns EN enda artikel i lilla Kristianstadbladet som tar upp dollarhegemonin. Där säger ekonomiprofessor Michael Hudson som det är:

    "- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning. "

    Artikelns rubrik är ""EU gör vad USA ber dem att göra" (googla) men kunde lika gärna vara "Nato gör vad USA ber dem att göra"

    Utöver denna enda artikel är det knäpptyst i den svenska "fria" median som påstår sig värna demokratin och mångfalden i yttrandefriheten. I verkligheten är den selektiva tystnaden en av demokratins värsta och mest effektiva fiender.
    Var i svensk media står det att vapen säljs i dollar och att dollarns värde hålls uppe av ju mer vapen USA kan sälja? Var står det att USA är världens största vapenexportör? Var står det att Sverige är världens största vapenexportör per capita? Varför finns det inte en enda artikel som kopplar ihop vapensvetsaren Lövfen (han har ju jobbat på Hägglund) och Wallenbergs besök till ISI:s-stödjande Saudiarabien med Borgs tal ovan om att USA (Nato) skapar krig och vi får flyktingarna?

    Vapenindustrin behöver krig för att öka omsättningen av vapen - det brukar kallas kreativ förstörelse på "den fria marknaden".

    Var skriver den "fria" svenska median om detta?

    Ingenstans!

    Sanningen är ju att Sveriges och USA:s ekonomi står och faller med hur många krig USA (Nato) lyckas skapa. USA behöver inte vinna krig. Det räcker med att USA förstör det motsträviga landets valuta. När landets valuta går åt helvete kan USA:s finansmaffia köpa upp landets tillgångar gratis då endast USA kan skapa härskarvalutan dollar från ingenting. Det motsträviga landets valuta kan förstöras genom finansiell krigföring (såsom mot Iran och Ryssland som varit uteslutna från det internationella betalsystemet SWIFT - en form av ekonomisk belägring mao) eller genom direkt krigföring (såsom Libyen, Irak, Syrien, Somalia etc etc).

    Hyckleriet och tystnaden från "vår" "fria" media är öronbedövande!

    Vill vi veta sanningen måste vi lyssna på Anders Borgs ord och förstå att han har rätt - "USA skapar krig och vi får flyktingarna". Däremot ska vi inte göra som psykopaten Anders Borg och resten av alla politiska partier - vi ska inte tacka USA (Nato) för alla dessa krig. Detta inkluderar Sverigedemokraterna som kanske t.om intar förstaplatsen när det gäller hyckleri . SD adresserar inte med ett ord orsaken till varför flyktingarna flyr - SD lägger istället skulden på flyktingarna som flyr från USA:s (Nato:s) krig - de gör offren till de skyldiga.

    Enligt en rapport från American Journal of Public Health står USA (Nato) för nästan alla krigshandlingar i världen.

    “Since the end of World War II, there have been 248 armed conflicts in 153 locations around the world. The United States launched 201 overseas military operations between the end of World War II and 2001, and since then, others, including Afghanistan and Iraq ….”

    (Googla "Public Health Experts Identify Militarism as Threat" )

    Vi måste lära oss hata psykopaterna som älskar krig och se förbi deras eviga lögner och förvrängningar av verkligheten.Vi måste sluta lyssna på presstituerade journalister som agerar som megafoner åt de psykopatiska makthavarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar Anders Borg att USA startar krig och vi får ta del av "krigsbytet" i form av flyktingar?
      Jag har själv sett talet på Youtube, kan man tolka det på ett annat sätt än så?

      Radera
    2. Krigsbytet för USA:s del är att de får sälja vapen och kan försvara dollarimperialismen (som var Sovjets utrikesministerns Molotovs uttryck på att dollarn tog över Pundets härskarställning vid Bretton Wood 1945). Sverige får åka snålskjuts genom att sälja vapen och at vi i mporterar en ny underklass som kan sugas ut i form av flyktingar.

      Radera
  6. Hej Birger!
    Vad konkret tänker du på när du skriver: "säkerhet gemensamt med potentiella fiender"?
    Mvh Magnus T

    SvaraRadera
  7. Har varit djupt orolig för att galningen Trump ska komma till makten, men borde alltså oroa mig minst lika mycket över Clinton...
    Minns mina innerliga glädjetårar när Obama vann valet. Naivt, javisst. Men man får ta tillvara på dylika sällsynta och genuint vackra ögonblick i livet och låta sig fyllas av dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fanns inget genuint vackert med det ögonblicket. Du blev helt enkelt manipulerad av media att tro att det var "genuint".

      Åter till dagens valcirkus i gangsterstaten. Säga vad man säga vill om Trump,men fakta talar för att utan medias meningsmanipulation så står det klart att majoriteten av det amerikanska folket kommer att rösta på honom. Hans valmöten fyller fotbollsstadion efter fotbollsstadion,medan Clintons organisation BUSSAR folk till hennes patetiska tillställningar. Och inte ett ord om project Veritas undergroundundersökningar om Clintons valarbeteres smutsiga metoder där de till och med startar våldsamheter på Trumps möten! Et tu,Birger?

      Arbetaren

      Radera
  8. Någon som har hört att många av de senaste tidens terrorattacker har varit iscensatta händelser,troligen av våra egna terror-eh,underrättelseorganisationer? Här finns ett bevis att dessa händelser har det gått mode i.
    Vore det inte så allvarligt så skulle man kunna skratta åt det.

    Eftersom värden på den här bloggen har önskat att man inte lägger in länkar så får jag råda er att gå till en blogg som heter the new nationalist,man skriver de båda orden new och nationalist ihop och sedan lägger man .net efter det. Klicka på "articles by Russ Winter" och kolla in "video of alleged isis bombing" och det är väl tusan om ni inte kommer att häpna över hur tydligt vi har blivit dragna i näsan de senaste åren.

    Arbetaren

    SvaraRadera
  9. (s) klyft-snack har jag aldrig begripit mig på, är det detta som kallas för "dubbeltänk"? Att man kan ha ca 2 miljoner ekonomiskt fattiga i landet & samtidigt prata jämlikhet SOM OM DEN EXISTERADE (eller ens verkade finnas)?

    SvaraRadera
  10. I en dröm pågick ett politiskt försök med att ge djur medborgarskap, men just när experimentet skulle övergå till realpolitik sade en miljöpartist i kostym: "-Nej du gamla apa, din plats är på zoo.."

    SvaraRadera
  11. Den Apan va int jag!

    Dynape

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.