torsdag 14 april 2016

Cameron öppnar ögon

Tio minuters politisk död. Vad annat kan man kalla denna "debatt" mellan finansministern och oppositionens främsta ekonomisk-politiska företrädare. "Debatten" föranleddes av att riksdagen ägnat sig åt vårbudget. Den var inte så mycket bättre den.

Synd, vår tid är i behov av politiskt samtal om vart vi vill, och inte betjänt av en ekonomiskpolitisk åsiktskorridor trängre än kofållan från slaktbilen till slakthuset. 

Vad har David Cameron med detta att göra? Jo, han fick för några år sedan en gåva på 2,3 miljoner kronor av sin mor. Skälet var att han skulle slippa drabbas av arvsskatt. Arvsskatt? frågade mannen som satt bredvid mig på tåget. Har dom arvsskatt i Storbritannien?

Jo, sa jag, det har i de flesta länder. Förmögenhetsskatt också. Sverige undantaget.

Va? sa han.

Sverige har mer än andra länder tagit till sig delar av det nyliberala budskapet. Genom att t ex avveckla arvsskatten så att barn till de rikaste kan fortsätta att vara rika utan att göra så mycket rätt för sig. Trots att en parlamentarisk utredning, där jag för övrigt själv satt med, konstaterade att arvsskatten borde vara kvar. Men Göran Persson ville annat. Och när jag presenterade utkastet till utredningens förslag inför Miljöpartiets riksdagsgrupp så meddelade det dåvarande språkröret Peter Eriksson att arvsskatten borde tas bort. Trots att riksdagsgruppen hade gett mig godkännande att driva kravet att skatten skulle vara kvar, i en till tiden anpassad form.

MP ställde sig plötsligt bakom att såväl arvsskatt som förmögenhetsskatt skulle bort. Det som fungerade i andra länder sades inte fungera här.

Sverige blev landet annorlunda, precis som när Sverige tog beslut om att låta bolag dra ut vinster ur skattefinansierad skola, vård och omsorg. Vilket jag för övrigt varnade för i en motion till riksdagen 1999. Efterblivande språkrör började tvärtom försvara vinstuttag ur den skattefinansierade välfärden.

Sen har partiföreträdare bett offentligt om ursäkt för att man varit naiv. Naiv var bara förnamnet. Ideologiskt lealöst, är nog en bättre beskrivning.

Och nu har vi fått det vi har. En norm som fått till följd att människor i Sverige tror att det är normalt i världen att dra ut vinster ur välfärden och att att vare sig ha arvsskatt eller förmögenhetsskatt.

Så Cameron, som försökt undkomma arvsskatt, öppnar ögonen på en medelålders välutbildad man på ett tåg i det sossigt nyliberalt anfrätta landet Sverige. Ja, jisses så det kan bli.

Och, apropå vårbudgetdebatt, miljöskatternas andel av BNP minskar i takt med att de gröna statsråden förälskar sig i sina poster. Det skall fan vara grön ekonomiskpolitisk talesperson i riksdagen - åtminstone om man vill stå för något av det där som kallas grön ekonomisk politik.

Tack för att du läst inlägget - kommentarsfältet är stängt, men vill du kommentera eller fråga något  kan du skriva till synpunkterschlaugse@gmail.com
Eller vänta till lördag då fältet öppnas för samtal om veckans olika inlägg.