torsdag 25 februari 2016

Miljön, makten och friheten, del 4: Vi behöver en fredlig kulturrevolution


Tidigare avsnitt: Ekonomismen blev den nya religionen, visionen om kapitalism med mänskligt ansikte krossades. Rekyleffekten slår hårt och overshoot day inträffar allt tidigare för varje år som går. Vi lever under kortsiktighetens förbannelse. Allt medan marknadens domptörer ser världen som en spelplan.

En del hopps på den traditionella vänstern, på arbetarrörelsen. Är inte det att hoppas för mycket? Vi har genomlidit hur ledande skikt i Kommunal lekt baroner. Många har storögt tittat på hur LO lovordat den i Sveriges riksdag blocköverskridande uppgörelsen som innebär att kollektivavtal för att anställa en nyanländ introduktionsjobbare slopas – och vad har fackföreningsrörelsen satt emot när klyftorna mellan rika och fattiga ökat?

Inte ett skit.

Vad kan fackföreningsrörelsen göra för miljö och klimat när dess ledande företrädare inte tycks begripa att ett ekologiskt hållbart samhälle, på demokratisk grund, inte kan byggas utan att samhället är socialt och ekonomiskt rättfärdigt? Hur har man kunnat acceptera att traditionellt kvinnliga arbeten betalats så mycket mindre än traditionellt manliga? Hur har man accepterat ett framväxande prekariat?

Jag är fullständigt övertygad om det samhälle som nu växer fram – med ökande klyftor, ett växande prekariat och allt mer underställt marknadens kortsiktighet – omöjligt går att kombinera med ekologisk hållbarhet. Åtminstone om vi skall bibehålla ens uns av demokrati. Därför krävs något av en kulturrevolution inom stora delar av arbetarrörelsen.

Ökande klyftor skapar otrygghet inför den akuta morgondagen, växande prekariat leder till att allt fler inte kan planera sin egen framtid – detta leder till att frågor som är långsiktiga kommer att skjutas på framtiden. Allt fler har fullt upp med att överleva vardagen, att få ihop det. Hur ska man då också orka med att tänka långsiktigt – på klimatet, på globala miljöproblem? Den politiska debatten kommer att handla om ojämlikheten, om social otrygghet, om den rädsla som växer fram i ett samhälle där de ekonomiska klyftorna bara växer.

Lägg till den kortsiktighetens förbannelse som kännetecknar det rådande ekonomiska systemet– ta ut vinsten nu, konsumera nu, låna nu – så är det lätt att se att det finns konflikt mellan kapitalismen och hållbar utveckling. 

Det stör mig att en del av mina gröna vänner inte begriper detta, att forskare som talar djupt och brett om vikten av att vi skall bli planetskötare inte förstår den hållbarhetens motkraft som finns i den otämjda kapitalism som vi släppt alltmer lös.


Om att strypas av Adam Smiths osynliga hand.
Jag har vid ett flertal tillfällen varit samtalspartner under något som kan kallas etiksamtal. Tre dagars samtal om etik och marknad. En grön, en präst och företrädare för stora företag – eller om man så vill ”spelare på marknaden”. 

Det har ofta blivit bra samtal. Som ibland slutat med att stora män som spelar på den där marknaden börjat gråta. Insikten att den som tänker långsiktigt och etiskt - genom att t ex ta ”olönsam hänsyn” till klimat, miljö och anställdas sociala situation - riskerar att strypas av Adam Smiths osynliga hand. Den gode kapitalisten riskerar att gå under, konkurreras ut. Av de som vill ta ut största möjliga vinst NU ur människor, djur och planet. Kortsiktighetens förbannelse. 
 
Förresten skulle Adam Smith, som brukar kallas för den liberala nationalekonomins fader, själv detroniserat det som idag utgörs av den reella kapitalismen. Han menade nämligen att marknaden bara kan fungera på ett rimligt sätt under två förutsättningar: att dess aktörer vare sig vill skämmas inför sin granne eller inför Gud. Utan dessa moraliska grundbultar fungerar inte marknaden.

Idag är det inte så mycket bevänt med guden. Och konsument och producent är inte längre grannar som riskerar se varandra i ögonen. Moralen behövs inte… Adam Smith skulle inte godkänna dagens så kallade marknadsekonomi.

Att kapitalismen dessutom blivit alltför kreativ för sitt eget bästa gör ju inte saken bättre. Vi behöver tänka nytt. Ta omtag. Ställa om. Kort sagt: Vi behöver en fredlig kulturrevolution.

Från tillväxt till utveckling
En kapitalism utan ekonomisk tillväxt är en kapitalism i kris. Så är det. Det är därför tillväxten har fått ske på miljöns och klimatets bekostnad.  Med lånade pengar. Inte lånade för att göra investeringar i skola, vård, infrastruktur – utan för att upprätthålla en privatkonsumtion som medfört att Sverige numera ligger på tionde plats på listan över länder vars medborgare gör störst ekologiska fotavtryck. 

Det blev den borgerliga regeringens resultat. Från trettonde till tionde plats på åtta år. Snart sagt den enda internationella ranking där Sverige klättrade några pinnhål under Alliansregeringen tid. Det blir inte bättre med den rödgröna regeringen.

Men hur kan detta komma sig? 

Det råder ju full politisk enighet om det retoriska påståendet att Sverige ligger i fronten när det gäller miljö och klimat. Hur kan vi då klättra på listan över länder som gör störst ekologiska fotavtryck per capita? Vi släpper ju ut allt mindre klimatpåverkande gaser, allt mindre koldioxid. Vi har ju, enligt retoriken, lyckats kombinera ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp. Får vi höra. Från höger till vänster. Pimpat med gröna språkrör som tappat kompassen. 

Enligt den statistik man hänvisar till släpper vi i Sverige ut mindre än 5 ton koldioxid per person och år. Men i realiteten, när vi ser vad det är vi konsumerar, så är siffran dubbelt så stor. Hur kan det då komma sig?

Svaret är lika simpelt som nedslående: man bortser från hur vi lever och konsumerar för att istället mäta de utsläpp vi gör inom landets gränser.

Vilket medför något så pittoreskt som att när allt fler fick råd att flyga på semester till Thailand - istället för att ta moppen till faster Greta i grannbyn - så minskade våra statistiskt mätta klimatrelaterade utsläpp. Flygresor till utlandet räknas inte in… Vilket inte bara innebär förvanskning av hur de verkliga utsläppen ser ur, utan också innebär att de fattiga, som tar moppen till faster Greta på semestern, gör större klimatavtryck än de rika som gjort flygresandet till en hobby. Så kan skuld fördelas…

Men inte bara det. Ju snabbare vi lägger ner det svenska jordbruket ju mer klimatsmarta blir vi, enligt den officiella statistiken. Att vår köttkonsumtion ökat årtionde från årtionde syns inte i utsläppsstatistiken så länge vi importerar allt mer av köttet.

Det är först när vi mäter verkligheten som vi ser att vi bär oss åt. Det är då, och först då, vi kan se hur det ekonomiska system vi lever med påverkar. Men det vill vi inte, för vi är systemets fångar, vi är drabbade av Stockholmssyndromet, vi förvarar vårt fängelse. Pekar på det goda det gett och ger. Blundar från det onda. Vägrar se dess konsekvenser. Vägrar se att såväl planeten som människan hotas. 

Vägrar se att kapitalismen är ett lika stort hot mot människans frihet som en gång kommunismen visade sig vara. Vägrar se att den röda planekonomin ersatts med en blå planekonomi, en kapitalistisk planekonomi dompterad av de som ser världen som ett spelplan och sig själva som spelare.

Vi behöver en fredlig kulturrevolution. En kulturrevolution som innebär att vi inte bara tar begreppet ekonomi på allvar, utan också gör det till en politisk dygd att ta väljare på allvar, planeten på allvar och livet på allvar. Som gör oss värdiga det namn vi gett oss själva: homo sapiens, den tänkande - eller rent av visa - människan.

Del 5: Människans strävan efter bättre liv

92 kommentarer:

  1. Hör rösten av en som ropar i öknen!

    SvaraRadera
  2. Vad kan vara bättre för den biologiska mångfalden och ekonomiskt oberoende än någon miljon egensinniga småbrukare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns knappast några småbruk kvar. Hittar man ett är det nog bara tur. Småbruken är ihopslagna till stora gårdar. Där har vi ett stort problem om vi skall återgå till småbrukande.

      Radera
    2. De hopslagna lantbruken kursar snart...
      Och en uppdelning i mindre enheter blir då det självklara resultatet.
      Så blev det i Frankrike efter revolutionen då adeln inte kunde hålla ihop sina gods...

      Radera
    3. Det beror nog på var i landet man bor.
      Sen är det många gårdar som är ut arrenderade med passiva markägare.

      Självklart hade det varit bättre om reformera hade skett på den tid som Birger var språkrör.
      Nu är det nästan försent.
      Detta är nog det största svek MP har gjort.
      Att vända ryggen mot folket på landsbyggden.
      Att inte ha stöttat småbrukare.

      Radera
    4. Thomas,
      Jag hörde att Frankrike har sänkt skatten för bönderna igen.

      Radera
    5. Vet inte hur det blir med styckningen. Frågade en trevlig storbonde till granne om jag kunde köpa en plätt och fick ett fantasipris till svar. Efter ett tag fick jag höra hur mycket lån han hade. Förmodligen kan han inte sälja till lönsamhetsriktigt pris, om han ville, för då faller bankens värdering av marken och korthuset faller. Vem som tar över när han är, än mer, utsliten kan man fundera på. Det talas mycket om att nyanlända skall ut på landsbygden. Kanske de skall ta över som arrendatorer åt banken?

      För övrigt hade TG helt rätt igår, medborgarlön blir, förr eller senare, någon form av villkorat slaveri.


      I övrigt bra att poängtera Smiths villkor för en fungerande marknad.

      Radera
    6. Smith kanske menade att man måste finnas ett ansikte på köpare och säljare.
      Är säljaren eller köpare ett anonymt kollektiv eller en "juridisk person" så blir det galet förr eller senare.

      Radera
    7. Ja, Smith kritiserade aktiebolag en del i Wealth of Nations. Han tog väl iofs upp andra saker som korruption och ineffektivitet men kritiken kan ju appliceras även på miljö och konsumentskydd. I grunden tyckte han aktiebolag var dåliga för att man aldrig skulle vara lika ansvarsfull med andras pengar/tillgångar.

      Radera
    8. "Någon miljon egensinniga småbrukare" kan säkert förstöra miljön rejält när de inte har anammat det sinnelag som Schlaug önskar, eller när deras barn svälter.

      Radera
    9. Jo visst kan de förstöra för sig och sina barn.
      I synnerhet om de förleds av en "falsk profet".

      Radera
    10. Du menar väl inte Birger? Det är bäst att du preciserar. Har du en så negativ syn på Birger är det bra om vi vet om det.

      Radera
    11. Nej jag pekar inte ut någon särskild
      Jag ska ge något exempel på vad jag menar.
      En gång i tiden tyckte många att det var en bra idé att spruta DDT på allt.
      Uppfinnaren fick nobelpris och alla jordbruk organisationer tjatade på bönderna att använda preparatet.
      Samma sak med kvicsilverbetning och konstgödsel.
      Ett senare exempel är vaccinationkampanjen mot fågelinfluensan.
      Så visst kan det gå åt skogen.
      Det är ofta bra att vara lite skeptisk mot allt nytt, att vara lite egensinnig helt enkelt.

      Radera
  3. Anonym 07:23, ser fram emot fortsättningen! Även om jag känner igen Birgers tankegångar från när han var språkrör behöver vi påminnas och idéerna behöver återuppväckas. Jag tror att många som idag läser, och som valde att inte lyssna på vad "miljömupparna" hade att säga (förmodligen därför att de var fulla av fördomar)blir förvånade. Intressant med bilden på DN-debattartikeln från 1989 då Birger skrev om att kapitalismen måste bekämpas och hur en blå kapitalistisk planekonomi hotade att växa fram genom att allt mer hanterades inom de stora transnationella bolagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser också fram emot fortsättningen! Väldigt mycket. Men räcker det med de tankegångar han hade då han var språkrör? Vi behöver mindre av vad vad det jag sa. Och mer av var står vi nu. Läget är "lite" annorlunda mot när Birger var språkrör. Birger var motståndare till EU stod på nejsidan och det blev ett ja. Bråttom, bråttom var det. Hur kan gröna ideér förverkligas utifrån var vi befinner oss nu?
      Ideérna behöver både återuppväckas och utvecklas? Sättas in i ett sammanhang, som heter var står vi nu, vad gör vi nu?

      Lisbeth

      Radera
  4. Den världsfederalistiska rörelsen kunde nog bli intressantare om man fokuserade på hållbara ekonomiska ordningar mer än på "peace, security, justice and human rights". Deras agenda förefaller något föråldrad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Googlar jag "hållbara ekonomiska ordningar" så får jag noll träffar. Noll. Den närmaste träffen är en text av vänsterpartiets Johan Lönnroth i GP 2010 med rubriken "Dags för ny, hållbar ekonomisk världsordning". Men han förefaller vara mest angelägen om full sysselsättning, vilket verkligen inte förefaller som en grön agenda.

      Ser du Birger ett problem i att ingen diskuterar hållbara ekonomiska ordningar? Är dessa tre ord inte just de vi borde använda? It's the economy, stupid!

      Radera
    2. Det är dags att tillskapa ett Institutet för Hållbara Ekonomiska Ordningar. Det skulle nog till och med gå att få Wallenbergarna, Kamprad och andra ekonomiska höjdare att bidra med en slant. Plus staten förstås. Lämpligen ordnar man ett nätforum som ger medborgare vissa möjligheter att lämna input.

      Radera
    3. Letar du efter hållbar ekonomisk ordning prova personligt ansvar eller självhushåll i stället där finns det mesta i ämnet.
      Just personligt ansvar är viktigt.

      Radera
    4. Nu ser det något bättre ut om man googlar på "hållbara ekonomiska ordningar". På toppen tronar alldeles ohotat en blogg av en snubbe som heter Schlaug! Grattis Birger!

      Radera
    5. # Anders
      Du förefaller inte inse att vi behöver hållbara samhällsordningar. Okej att du kanske tror att det är kört för samhället, men varför håller du dig då inte i något broccoliodlarforum? Schlaug skriver ju just ingenting om egenodling utan verkar mer inriktad på samhällsreformer. Om hans budskap vore att folk måste odla eget för att överleva så vore det mer motiverat att du hängde här.

      Radera
    6. Det är väl det klassiska gamla problemet med att den som håller i en hammare ser alla problem som spikar. Visst, det är jättetrevligt att odla morötter, men en lösning på diverse globala problem är det inte.

      Radera
    7. Man kan både odla morötter och förespråka världsfederalism. Jag gör vare sig det ena eller det andra, men jag skulle uppskatta om världsfederalisterna (hur många av dem som nu finns kvar i livet) diskuterade förändringar av det globala ekonomiska systemet.

      Radera
    8. Världsfederalister odlar inte morötter, de röker dem.

      Radera
    9. @kuckeliku
      Vem ska jag tro på?
      Vem kan leverera den ordningen?
      Ingen kan allt, jag tror att det är just detta som är vårt största misstag, vi tror att det finns de som vet och kan allt.

      Samtidigt som det uppenbarligen finns en spontan ordning i naturen redan nu.
      Det finns ingen som har styrt upp ordningen i naturen.

      Varför ska jag tro på en som säger att det går åt 16000 liter vatten för ett kilo nötkött?
      Visst det gör det men då är 15800 av dessa regn eller snö.
      Men de som inte begriper bättre tror att vi har ett stort problem med vattenförsörjningen i framtiden.
      Varför ska vi lyssna på de?

      Radera
  5. Ingen jävel orkar läsa långa texter längre. De som orkar läsa vill inte läsa sådant som motsäger deras egna uppfattningar. Alla lyssnar på det de vill höra. Så det är rop i öknen. Kulturrevolutionen blir inte av, vi åker till Ullared istället och tittar på söta katter på youtube eller rockar fett utan andra värderingar än att rocka fett och älskar att garva åt att Anna Book gråter nu igen, arga snickaren har varit dum mot henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Makten har fått folk dit dom vill. Sitta i soffan,titta på dumburken, äta chips, bli feta och inte orka göra något som helst motstånd mot något.

      Radera
    2. Medan folkhemsdrömmen bleknar...

      Radera
  6. Vår mänskliga kultur och art ska dö liksom många andra kulturer och arter gjort. Vi ska alla dö. Varför sörja eller oroas för det. Slappna av. Gör ditt bästa i enlighet med din etik men bekymra dig inte för det stora förloppet. Determinist javisst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gomorron dystergökar!
      Medan jag läser era dystra enfaldiga kommentarer
      lyser solen med bländande liv över den vita hårda skaren.Värmen och kärleken kommer med en ny vår till oss levande optimister.
      Vi som har livet framför oss, tror på det, vet att vi kan förändra och ge förutsättningar för tusentals nya vårar framöver.
      Vårvärme och vårkärlek kräver vår intelligens mer än er dystra medverkan.
      Alla dystergökar, dra nu genast upp rullgardinerna och fånga dagen, NU.
      IQ

      Radera
    2. Gomorron IQ, Vi har alla livet framför oss. Vi behöver inte ens tro på det.

      Lisbeth

      Radera
  7. Ja, det är ju egentligen bara sista stycket som är värt att debattera. Övrigt, om kapitalismen såväl som annat, är ju ganska trivialt egentligen.

    Man kan väl kanske summera det hela med att vi faktiskt bör ha en antropocen tidsålder värd namnet. En antropocen tidsålder där antropos, människan, sätts i centrum istället för den ekonocentriska världssyn som råder nu.

    Tyvärr har ju denna typ av debatt mest varit överlämnad åt tokiga crackpots. Jag tänker t ex på Guillaume Faye, migrationshaverist och märkerman från höger, samt de rörelser som centreras kring Aleksandr Dugin, den ryske fascisten som står Putin nära.

    Jag tror inte vi bör eftersträva en ekonomisk autarki på individnivå. Vi löser inte de här problemen genom att var och en springer ut i skogen och odlar sina egna morötter. Sånt är i huvudsak amerikansk-imperialistiska kulturinfluenser, Tudorism etc.

    Vi bör istället eftersträva en regional eller nationell ekonomisk, resursmässig autarki i så fall. Vilket i så fall skulle innebära ett röda khmerernas "år noll" med silkesvantar. En stor del av befolkningen skulle avskäras från högre utbildning, karriärmässiga aspirationer, etc och förvisas till nån slags bondeliv på landsbygden, medan en mindre "elit" (rimligen de som visat sig mest lämpliga) skulle bo i städerna och syssla med teknologi, medicin, forskning och utveckling.

    Hur säljer man en sån idé?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha en modern variant av feodalism?
      Ja det gick bra sist, fast nu är det annorlunda eller?

      Radera
    2. Du får kalla det vad du vill. Det är i praktiken den enda möjlighet jag ser till att minska vår miljöpåverkan avsevärt inom en rimligt kort tidsrymd.

      Jag tror att Birger är naiv, då han tror att vi kan genomföra nån slags fredlig kulturrevolution och lära folk andra värden. Sådana paradigmskiften tar typiskt hundratals år, det har vi väl lärt oss av att försöka införa demokrati i mellanöstern och den tiden verkar vi ju inte ha.

      Men kom med en egen, icke-feodal och mycket bättre lösning på problemet för all del.

      Radera
    3. Hur man säljer idén? Med våld förstås, den där typen av samhällsutveckling brukar fordra rikliga mängder med våld för att kunna lanseras.

      Även kommunistiska dogmatiker har sina ologiska hjärnvindlingar; samtidigt som man vill att den moderna människan ska ägna sin tid åt kultur istället för att konsumera och göra annat ofog, ska man skära bort honom från högre utbildning och sätta honom i en lada på landet.

      Radera
    4. Tja du kan ju börja med att läsa allt du hittar av Per J. Rösiö.
      Men du bör nog börja med ugglehultaboken av Alfred Edling.
      Sen om du vill, Bill Mollysons Permaculture a designers manual.
      Hoppa till kapitel 14 där skriver han en hel del om just hur ett samhälle bör organiseras.
      Första meningen där säger allt egentligen.

      Radera
    5. Men du kan inte besvara eller beskriva det själv? Starkt jobbat.

      Radera
    6. Första meningen i Mollisons bok är, beroende på hur man räknar, antingen ett intetsägande citat av William Blake, eller följande fritt översatt:

      Den pragmatiska och praktiska approachen i denna bok utelämnar hänvisningar till metafysik och andliga teorier: inte för att de är en del av den mänskliga naturen, utan för att de uppnås genom lång och grundlig kontemplation och intensiv samverkan med de mysterier som omger oss.

      Är det detta du anser "säger allt"?

      Radera
    7. Förlåt jag visste inte att du har lite svårt med läsförståelsen.
      Jag menade första meningen i kapitel 14.
      Jag ska försöka skärpa mig i fortsättningen

      Visst kan jag skriva första meningen från kapitel 14 observera vi pratar fortfarande om kapitel 14 inget annat.
      "Man ska ha rätt att byta nation utan att behöva flytta"

      Men sen får du anstränga dig lite själv eftersom resten av kapitlet är en förklaring av just den första meningen.
      Obervera jag pratar fortfarande om kapitel 14, inget annat, så du inte missuppfattar igen.
      Eller om du hat tappat tråden i vad jag har skrivit.

      Radera
    8. Trevlig ton du har. Jag citerade första meningen ur andra utgåvan, tryckt 2002 på Tagari, kapitel 14. Vi som är lite bildade föredrar naturligtvis att läsa författare på deras originalspråk, men jag kan förstå att nån med lite mer begränsade förståndsgåvor läser en översättning. Kanske är det nån slags läsa-lätt-utgåva du har där?

      Utöver det är ju strategin med nationsbyte utan flytt helt jävla lysande, förutom att den är omöjligare än alla andra förslag eftersom det kräver att man får med ett antal nationer på tåget. Världen består av 200 länder, lycka till med att få med dem på tåget. Mollison skriver själv bl a att för att hans system ska fungera så måste man göra om FN från grunden, med mera et cetera. Lycka till med det, du kan sysselsätta dig med det och när havsnivån nått dig till örsnibbarna där du står i dina jordskor och sjunger "Kumbayah" kanske du inser att det var ogörligt om inte förr.

      Skitdålig idé, verkligen.

      Radera
    9. @Ben eller om du föredrar Phol Phot junior.
      Du har inte funderat på om inte jag trollar lika mycket som du?

      Radera
    10. Phol Phot? Och dubbelnegation? Jobbar du med starka lösningsmedel?

      Radera
    11. Du vinner trollkampen jag ger mig.

      Radera
  8. Anonym 08:26:00

    Jag kan hålla med dig om att mycket det Birger skriver är som att ropa i öknen. Men det beror mest på att alltför få inser att det är en öken vi vandrar i - de flesta är inbäddade i hägringen om att allt är grönt. Det hela kan även liknas vid att kissa i byxan på vintern - man kan inbilla sig själv att det är varmt och skönt men när det fryser på blir det svårt att lura sig själv längre.

    Sverige har en självförsörjningsgrad som enligt livsmedelsverket är noll. Efter en vecka tar maten slut i affärerna. Bönderna är utdöende. Några beredskapslager har vi inte längre. Vi har en ekonomi där kronan hålls uppe av finansiella hägringar som börsen och evigt stigande bostadspriser. Vi i väst lever i en finansiell fiktion där vi tror rikedom kommer av att man får pengar att växa och att pengar kan arbeta. När fiktionen spricker kommer vi inse vilken tom ekonomisk öken vi befinner oss i. Vi kommer inte längre kunna ha en kvartalsekonomi baserad på att vi skapar finansiella fiktioner som gör att vi kan köpa prylarna som de reella ekonomierna i öst skapar. Det uppvaknandet kommer inte bli vackert.

    Öst håller på att frigöra sig från västs finansiella tvångströja. Kina har skapat AIIB som alternativ till IMF, CIPS som alternativ till Swift, SCO som alternativ till Nato (kolla wiki - finns en karta som visar vilket ENORMT område SCO utgör), BRICS som motvikt till Washington-konsensus, den nya sidenvägen som är Brzezinskis mardröm då i princip all imperialistisk utrikespolitik sedan minst britterna har gått ut på att förhindra Euroasien från att enas ekonomiskt.

    Västs korthus är fallande och snart kommer bröd och skådespel inte längre kunna dölja västs nakenhet - spelar ingen roll hur många uttagningar av melodifestivalen vi utsätts för - västs har knappt någon reell ekonomi kvar. "Du sköna nya finansiella värld" är och förblir en hägring och det blir ingen vacker syn när hägringen skingras.

    Att Birger faktiskt försöker penetrera slöjan av hägringar och få oss att se skröpligheten bakom brödet och skådespelet må ha liten verkan nu. Men behovet att se klart är som störst när dimman är som tätast. Så jag vill tacka Birger för att han försöker skingra dimman - det behövs för att vi ska kunna få en debatt som grundar sig på någon form av verklighet - innan verkligheten rasar ut över den finansiella avgrunden som väntar oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kollar rätt mycket på Russia Today va?

      Radera
    2. Har du något sakligt att invända eller ska vi diskutera om ditt FOX news är en bättre nyhetskälla än RT? Själv föredrar jag att tänka själv - vilken kanal du använder för att tänka by proxy intresserar inte mig så där väldigt mycket - så den hör "diskussionen" kan väl ses som avslutad.

      Radera
    3. Att östländerna är så intresserade att bygga upp samma strukturer som finns i väst är väl varken någon lösning eller något hot mot rådande ordning. Snarare tvärt om. Mer ekonomism, i alla länder.

      Radera
    4. Öst bygger inte samma struktur som väst. De bygger ett alternativ till västs dollarhegemoni. Bara att kolla in vilka länder USA bombat sänder eller försökt destabilisera - alla har de slutat använda dollar. USA behöver inte vinna krig - det räcker med att USA försör landet så kommer den inhemska valutan gå åt helvete och USA:s finansmaffia kan köpa upp landet gratis då endast USA kan skapa dollar från intet.

      Kinas centralbankschef har sagt att det skulle vara mycket bättre om Keynes Bancor-förslag skulle ha vunnit vid Bretton Wood. När dollarn dör dör även USA:s imperialism (faktum är att Stalin kallade dollarhegemonin efter Bretton Wood för "dollarimperialism")

      Men detta blundar vår "fria" media i Sverige för. Faktiskt är Anders Borg den som varit ärligast då han för en amerikansk tankesmedja tackade för flyktingarna. Han sa ordagrant att USA krigar och Sverige får ta hand om flyktingarna. Fast det öär du varken få höra i svensk media eller i Ben Dovers FOX news.

      Vill vi ha slut på flyktingströmmarna och evigt lidande måste vi se till att stoppa USA:s imperialism.

      Radera
  9. Mycket bra! "En del hoppas på den traditionella vänstern, på arbetarrörelsen. Är inte det att hoppas för mycket?" Jo verkligen...!!! Politiska idiologier (idiotier) har avlöst varandra och inte har det löst fattigdomsproblemen. Inte heller ringdansen kring nyliberalismen EU gör det. Det förvärrar ännu mer. En del problem är lösta visst! vi ingår ju i evolutionen, så det vore konstigt annars, men inte många. Inte ens sophanteringen har vi löst. Vare sig det gäller synen på hushållssopor, eller människor som betraktas som sopor. De allra fattigaste och dem som man betraktar som svagast, får det allt sämre. Problemet är väl att man inte börjar med dessa grupper. Ens vill se dem. Jo flyktingfrågan har öppnat upp för det. Hur mycket sämre ska svaga grupper tåla att få det? En slags rasism (hat, okunskap) om vad styrka, klass, kapacitet är. Väl jämförbar med synen på flyktingar och om vidriga förslag när det gäller integration. Som t.ex. slopade kollektivavtal vid nyanställning av flyktingar och även andra, som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Så vi bör se alla dessa grupper. Snart kan flera grupper stå utan kollektivavtal.

    Vet att om inte alla, men väl många, som försöker överleva vardagen, att få det att gå ihop, börjar tänka mer långsiktigt. Att existentiella tankar kring frågor, vad en människa är och vår roll, kring att bevara planeten, ofta startar vid svårigheter. Många väljer, att lägga det lilla de har på vettig konsumtion. Men givetvis gör inte alla det, lika lite som de som har det bättre ställt gör det.

    Tillståndet brukar dock gå över, då man mår bättre, eller får det bättre ställt. Mer eller mindre förstås. Eller inte alls för fåtalet. Det är främst deras uppgift, att starta en fredlig kulturrevolution? De som har basbehoven tillgodosedda, vill samt har kapacitet att tänka längre tankar. Samt vet att livet kan vara tufft. Då kan de se alla grupper.

    Bevare mig för feministiska genuskvinnor och män. Och för nationalekonomer. En kombination av detta är ännu värre, det löser inte patriarkala mönster. Bara förändrar dem på ytan.

    Nu talas det om en ny trend. Att kvinnliga kommunaltoppar tjänar bättre än manliga. Manliga kommunaltoppar byts ut och in kommer en hel del kvinnor. Som har god utbildning, bättre än sina manliga företrädare och då givetvis kan förhandla upp sin lön. Lyssnade till bland annat Agneta Stark nu på morgonen (SVT) hon var lyrisk. Fler kvinnliga kommunaltoppar och fler kvinnor i bolagsstyrelser, kommer alltså att driva upp lönerna och förmodligen konsumtionen mer. Spillror morötter kommer "förmodligen" att trilla ner till andra. Och så fortsätter det som vanligt, men med ännu större löneskillnader. Lägst ner är fortfarande de arbetslösa, de sjuka, flyktingar som halkar efter ännu mer.

    Svenska företagsekonomer inklusive Agneta Stark talar inte för en fredlig kulturrevolution. Det är bara företagsekonomer och idioter som tror på en evig ekonomisk tillväxt sa en politiker. För övrigt det var en vänsterpolitiker. En man. Rätt män och rätt kvinnor på rätt plats och vi får en fredlig kulturrevolution. Ser kultur som en nivå i evolutionen. Lite svårt att avgöra vilka som nått kulturstadiet. Det ser man på resultaten. Och hittills har vi inte sett mycket av en fredlig kulturrevolution. Vi får härta dvs lugna oss lite. Lita till att även vi som allt annat ingår i evolutionen.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag kritiserar Agneta Stark i inlägget bör jag skriva under med signatur.

      Lisbeth

      Radera
  10. Utmärkt Birger! Du/Ni var så att säga för tidigt ute när det begav sig.
    I dag är det rätt tid för dina/era idéer.

    SvaraRadera
  11. Samma grundläggande misstag i denna analys som de tidigare. Kapitalismens problem är fri marknad. Detta är grundläggande fel. Fel blir det om man inte ser till delningen mellan det finansiella systemet och det realekonomiska.

    Det är det finansiella systemet som behöver återregleras. Det realekonomiska måste däremot avregleras genom att f.f.a. skattesystemet läggs om. Grön skatteväxling, har även Birger lämnat den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, är det inte just det finansiella systemet som verkligen är hårt hållet av nationerna.
      Det är väl i just detta system som staterna delar ut sina privilegier.
      Genom bankoktrojer, pengatryckande och statliga garantier?

      Radera
  12. Här förs en diskussion om det ekonomiska systemet. Tyvärr har miljöpartister fastnat i en del tankemönster som leder fel, indelningar och generaliseringar som helt enkelt inte fungerar.
    En av dessa är kritiken av tillväxten i ekonomin, det huvudsakliga problemet med det ekonomiska systemet är tillväxt, är tanken. Problemet är att vi lever i en begränsad värld, det finns så att säga ett tak för hur mycket vi kan växa.
    Detta är en enkel och slående beskrivning, som kopplas till exploatering och miljöförstöring och på så vis förses med konkretion. Ekonomi är inte ett tillstånd som analogin pressar in den i, det är en process i ständig utveckling, där nya produktionsmetoder och tekniker ersätter ineffektiva dito. Omvandlingar skapar således hela tiden nya förutsättningar för tillväxt.
    Ett annat helt avgörande problem med tillväxtkritiken är att den vilar på mätningar av tillväxten som inte mäter tillväxt i realekonomiska termer utan i marknadsvärde av konsumtion. Ekonomisk aktivitet som ingår helt inom de biologiska kretsloppen blandas samman med den mest destruktiva miljöförstöring och exploatering av naturen.
    När denna analys koppla samman med kritik av det kapitalistiska systemet leder den till ytterligare missförstånd. Problemet med kapitalism idag är inte att det driver tillväxt, utan tvärt om det är ett system som drivs av och begränsas av skuldsättning. De nyliberal doktrinerna går dessutom ut på att hålla tillbaka välfärd, vilket görs genom att strypa ekonomin och administrera en hög arbetslöshet. Syftet är att öka inkomstskillnader genom att sänka de låga inkomsterna. Just nu går denna utveckling mycket snabbt genom mängderna av svart arbetskraft som tryckts in på arbetsmarknaden genom massimmigration. Lönerna påstås av LO ha halverats under det senaste året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många jobbar för en dollar i timmen i USA, sedan decennier tillbaka.
      Sverige följer troget USA, som vanligt. Inte sina egna gamla idéer om samhällelig och mänsklig utveckling. Regressiv låtgå utveckling istället för progressiv human politik.
      Aran

      Radera
    2. Men de som vill trycka ner vanligt folk (ja även hela medelklassen) i skiten låtsas vara de goda. Även "miljöpartiet" har varit en del i detta.

      Radera
    3. Först måste vi hittat på ett ord som skiljer det vi kallar ekonomi frånn orde hushållning som jag fått lära mig att ekonomi betyder.
      När vi gröna pratar om att vara planetskötare handlar det om att hushålla. När Aktiebolag talar om sin ekonomi handlar det om att tjäna pengar. Tant Barbro

      Radera
    4. @Tant Barbro,
      Själv föredrar jag orden catallaxy catallactics.
      Att föra upp en affär kan vara så mycket mer än att "tjäna pengar"

      Radera
    5. Schlaug förefaller behöva lite hjälp med orden. Man kan tex skilja mellan bevarande ekonomi och exploativ ekonomi. Och mellan en sund bevarandeekonomism och en osund exploateringsekonomism. Vad säger herr bloggare om detta? Kanske något i morgon eller övermorgon?

      Radera
  13. Låga oljepriser och socialdemokratin har förstört den svenska landsbygden.

    SvaraRadera
  14. Socialdemokratin av idag:

    "Av var och en efter förmåga" in absurdum

    Behov har blivit "inflation" och ska motarbetas. Sysselsättning ska bara ske inom ramarna för cost-cutting och försämrade arbetsvillkor tills alla inblandade står på gatan och döttrarna går på gatan i Amsterdam.

    Orsak till det hela: Kreditballongen som blåser ur direkt vid räntehöjningar för att kontrolla inflation och ökad sysselsättning.

    Världen är ett dårhus som repeterar "detta är normalt" varvat med "arbeta! arbeta!" tills det inte går längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi befinner oss i ett ekonomiskt krig, men alla partier försöker låtsas att vi håller på och förbereder för kalas och att allt kommer bli så kul, så kul om vi bara alla hjälps åt med att få alla girlanger och allt glitter på plats.

      Radera
    2. @Kuckeliku

      Hoppas det är inte självkostnadspris i baren? Kan bli svårt att få igång stämningen om ingen har råd att köpa alkoholhaltig dryck.

      Radera
  15. Kan inte ett par tusen miljöpartister gå före, bilda ett samhälle i samhället, och visa att kulturrevolutionen och det nya sättet att leva fungerar i liten skala? Köp upp några kvadratkilometer av Sverige och kör igång, och kostnad för det kan samlas in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med ett par tusen pers kan man låta dessa flytta eller åtminstone skriva sig i en kommun med liten befolkning och med visst arbete helt ta över den lokala politiken. Då behöver man inte köpa nåt land alls.

      Radera
    2. Visst, går också bra. Alltid bra att testa saker i liten skala innan man gör som i Sovjetunionen pådyvlar hela folket något som inte fungerar. Gör det perfekta samhället så kan vi andra ta efter, om det fungerar.

      Radera
    3. Ett tips är att kontakta Amishfolket. Har nog mkt visdom på området.

      Radera
    4. Menas med att helt ta över den kommunala politiken, att man helt ska strunta i, att c.a. 60% av kommunernas beslut påverkas helt eller delvis av EU? Även i en kommun med liten befolkning. De påverkas "kanske" ännu mer. Centraliseringen till storstäder gör att de har svårt att överleva. Visst ett försök skulle kunna göras i liten skala. Men rubriken är ju "Vi behöver en fredlig kulturrevolution" Det skulle vara intressant att veta, om man helt kan bortse från EU kommissionens direktiv, samt om det ledde till en fredlig kulturrevolution, då kanske fler kommuner ville ta efter. Då går man helt emot partierna i riksdagen, vars politikers beslut, styrs helt eller delvis till 80 % av EU. Ramen för vår utveckling heter EU. Alltså måste den fredliga kulturrevolutionen ske inom den ramen, så länge som vi är medlemmar. Menar ni att vi ska kräva mindre överstatlighet som Storbritannien? och även en folkomröstning?

      Försök görs i liten skala arbetstidsförkortning i vänsterstyrda kommuner t.ex. men vi hör inte mycket om hur det går. Inget alls faktiskt.

      Du brukar skriva Ben Dover "om vi nu ska tala om EU" Det kanske är för mycket tal om att det inte går att förändra så mycket? Vi har ju sett att inte alla vill dansa ringdans i EU. En del vill dansa själva och en del vill dansa pardans.

      Lisbeth

      Radera
    5. Jag undrar inom vilken ram den fredliga kulturrevolutionen ska ske?
      Birger Schlaug, ska den ske inom ramen för EU? Eller ska den ske utanför den ramen? Eller ska vi likt Storbritannien kräva att vi får plocka de russin ur kakan vi själva vill? En folkomröstning? Mer civil olydnad som andra medlemsländer?
      Hur tänker du?

      Lisbeth

      Radera
    6. Börja med att ta över en kommun och skita i EU-direktiven, så får man väl se vad de sätter emot. Det brukar ju gå rätt lamt till när kommunen bryter mot skollagen och annat sånt där skit så jag tror inte det blir nån större cirkus.

      Radera
    7. Nej förmodligen inte, så länge som det är en kommun och ingen anmäler dem för illojal konkurrens.

      Lisbeth

      Radera
    8. Man blir lite rädd när folk till vänster pratar kulturrevolution. Den som skriver manifestet kanske har goda avsikter, men sedan åker kulsprutorna alltid fram mot oliktänkande. Vänstern klarar inte ens oliktänkande i media idag utan kreativa sätt att stoppa dessa.

      Radera
    9. Urban Persson brukade tjata om att isolera någon liten kommun för att se hur de klarade sig. Jag tror han dränkte sig i somras. Han har i alla fall varit väldigt tyst sedan dess.

      Radera
    10. Det roliga är ju att ordet är helt felaktigt använt också. När kineserna körde igång kulturrevolutionen hade ju kommunisterna redan HAFT makten i typ 20 år, dom skulle bara rensa ut de sista reaktionära elementen.

      Radera
    11. När det gäller Urban så var han ju väldigt misstänksam mot sjukvården och delade vid något tillfälle med sig av att han sket i att ta de mediciner han fått på recept. Sånt kan ju ta ut sin rätt snabbare än man anar. Eller så kanske han kört igång sitt experiment alldeles själv, stängslat in nån hektar skrotupplag med sig själv i mitten, och där sitter han nu och försöker desperat löda ihop en TV med hjälp av en cykeldynamo för att inte missa Oscar Zia på lördag.

      Radera
    12. Fredlig kulturrevolution och fredlig nazism kanske bäst att skippa bägge.

      Radera
  16. Typ kolchos eller kibbutz eller kanske ett förstorat Skogsnäs kollektiv.
    Är det nåt som fångar de yngre eller blir det bara ett tillfälligt socialt experiment av missanpassade för missanpassade. Blir det sann utveckling eller tillfällig flykt från verkligheten av gröna välvilliga narrar.
    /Aran

    SvaraRadera
  17. Vad jag förstår så polariseras motsättningarna - Vi ser Globalister mot Nationalister? Får man använda ordet nationalist ett ord som är starkt ifrågasatt av vilka då, jo Globalisterna och det vet vi ju vad de förespråkar. Men nog måste man vara nationalist om man inte är globalist. Men det starka i BANKOLIGARKER - Penningreformister är ju att idag förstår inte penningreformisterna vad det är de vill. Vill de ha nationalism eller globalism? För mig verkar det som om de irrar runt de 3% som vi idag kan kalla den riktiga penningreformismen? Och då måste det bli nationen eller nationalisten som till slut måste få rätt eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan också vara Europé. Men det har aldrig varit gott nog för "miljöpartiet", som inte kan acceptera ett Europa som inte är muslimskt.

      Radera
    2. Delar av Europa har ju varit muslimska sen typ medeltiden? Är inte det OK längre, menar du?

      Radera
    3. Penningreform är per definition, för ett stärkande av självständighet, verklig suveränitet förutsätter egen valuta.

      I Sverige har vi vår krona kvar vilket gör penningreform till ett stärkande av vår suveränitet, till ett nationellt projekt. Annorlunda för de stater som ligger inom Euron.

      England har det som oss, hur diskussionerna ligger i Tyskland eller Frankrike känner jag inte till.

      Radera
  18. Patriotismen och folkgemenskap är grundläggande för att långsiktiga beslut skall kunna fattas. Att en kulturmarxistisk MP förstå det är ju utopia.
    "Kapitalismen" som borde översättas med "människans drivkraft" finns alltid - också i en kommunistisk ekonomi. Det regelverk vi lever under är det som avgör utrymmet och inriktningen för "människans drivkraft" (kapitalismen). Människans drivkraft är som gravitationen - den finns hela tiden och vi kan med olika medel trotsa den genom att stå upp, hoppa, flyga m.m. men gravitationen finns liksom människans drivkraft där hela tiden. Patriotism och folkgemenskap är det finaste jag finner för att tygla människans drivkraft och kanalisera den till någon långsiktigt och positivt. I Västvärlden i allmänhet och Sverige i synnerhet gör vi tvärt om och förintar kärleken till vårt land, folk och kultur med följd att endast den rena egoismen och ondskan återstår. Kulturmarxisterna är ansvariga för det onda som kommit och det än ondare som kommer.

    SvaraRadera
  19. Vilken sportlovsläsning! Jag orkar inte läsa teorier. Vi har haft och sett både Marx Das Kapital och Isis drömkalifat. Vi har sett Castros Kuba och Bibelns evangelium. Vi har sett planekonomin och femårs planer. Vi har sett Maos Kina!Men vi människor styrs många gånger mer av slumpen och det tillfälliga som händer just nu. Det finns en önskan om något annat men sällan kan vi leka arkitekter eller ingenjörer i samhällsutvecklingen. Den som har hållit bäst och förverkligat sina drömmar är socialdemokratin i Sverige! Bra att man påminns om Palmehatet och sossehatet som det var på 70-talet. Blogginnehavaren har här också sådana tendenser.
    Jag blev väldigt förvånad när jag såg Birger säga i Nyhetspanelen att flickorna i Afghanistan vill inte ge sig på flykt, eller kanske tillåts inte pga att de kan bli våldtagna. De styrs av ett patriarkat ,det är svaret på frågan. Birgers förbud här mot att på ett detaljerat sätt diskutera flyktingar och sådant är omodernt. Numera skall vi diskutera ,trots sd, för att komma tillrätta med missförhållanden: Läs sista meningen i DNs huvudledare för dagen. Peace! Päivi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svar till Päivi: Det finns inget förbud att diskutera flyktingar, flyktingpolitik eller någon annat, däremot uppskattas att kommenterar håller sig till ämnet. Bloggen har flertalet gånger tagit upp dessa frågor, och kommer också att fortsätta att gör det, då finns tillfällen att göra kommentarer kring dessa ämnen. När du hävdar att med att det finns tendenser till Palmehat på bloggen hänvisas till att Birger är en av de få riksdagsledamöter som såväl motionerat som ställt interpellationer kring frågor som berört mordutredningen, vilket bland annat uppmärksammats i olika teveprogram (som också länkas till på den här bloggen vid några tillfällen).

      Radera
  20. Birger kommer ut som de grönas svar på Che Guevara alternativt Kristus och fältet går bananas.Inte ens orden revolution eller kulturrevolution kan man definiera tillsammans.Här talat vi ju ändå om de med gemensam minsta gemensamma nämnare.När de andra kommer till blir nog inte revolutionen så fredlig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej revolutionen blir inte så fredlig och nog har en och annan påpekat det. Läser du inläggen anonym?

      Lisbeth

      Radera
    2. Hen visste nog inte att Lisbeth och Birger kommit ut som militanta bara?

      Radera
  21. I dagens inlägg tar Birger själv upp nyanlända och den blocköverskridande uppgörelsen, att anställa en nyanländ introduktionsjobbare, utan kollektivavtal. Syftas det på det som centern fick igenom? Praktik och arbetsintroduktion även på små privata företag som saknar kollektivavtal. Är det värre att nyanlända arbetar där, än att många unga som saknar utbildning redan jobbar där? Och har gjort så länge. Eller att andra grupper utnyttjas. Det som är dåligt är väl att privata små företag kan använda sig av unga, dem som hamnat utanför av någon anledning eller nyanlända. Då är det bättre att starta sin arbetsintroduktion i ideella organisationer, civilsamhället behöver fler händer. Fast det ger väl ingen ekonomisk tillväxt, utan tvärtom riskeras konkurrensen på arbetsmarknaden. Och är det ens förenligt med direktiv, att introducera väldigt många i den ideella sektorn? Nej. Dessa kan ju få för sig att de vill arbeta ideellt för miljön och kommande generationer. Inte styrs vi av slumpen och det tillfälliga som händer just nu Päivi? Om inte vi ska leka arkitekter eller ingenjörer i samhällsutvecklingen, vilka fortsätter göra det då? Den önskan och strävan som Palme ville ha om en annan värld bör vi föra vidare. Vare sig vi är socialdemokrater eller inte.


    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om knappt tre dagar så är det 30 år
      sedan Palme blev skjuten utanför Dekorima
      i korsningen Tunnelgatan Sveavägen.
      Affären har nu bytt namn till Kreatima som
      Leif Nylén har upplyst oss om.
      Mördarens namn är Anti Avsan som samarbetat med
      många, bl.a. CIA.
      Avsan sitter nu i riksdagen för Moderaterna.

      Roland

      Radera
  22. Jaha ja nu kraschar EU och det blir nog kapitalfritt lite här och där..

    SvaraRadera
  23. Reinfeldts öppna hjärta
    är en kuliss som även lurade BS och många andra.
    Reinfeldt har ett vitmålat hjärta som målats vitt av hans mamma.
    Även Björklund har ett vitmålat hjärta som målats vitt av hans mamma.
    Bildt har ett vitmålat hjärta som arbetar för CIA för att utvidga
    USA till att även omfatta Sverige som nu blivit en i raden av
    Rödbetsnationer, d.v.s. skrämda till tystnat samtidigt som många
    höjer rösten och med medlöperi visar den Starkaste sin kärlek.

    USAs strävan efter Total Dominans leder till att även de länder
    som ännu står fria ifrån Dollarlandet blir oroliga eller får Spader.
    En civilisation går i graven och en del av biosfären gör det också.

    I gläntor i urskogarna grunnar människor på om människorna,
    storhoparna, någonsin kommer att ställa sig bakom att grupper av
    människor kommer att få möjlighet att skapa Kulturer som t. ex.
    i Norra Norrland som genom samarbete, lever och utvecklas
    organiskt på sina lokala platsers villkor.

    Förlåt att jag störde.
    Jag kan nog tänka mig att någon som vet att den står på ett
    sluttande plan som sluttar allt mer kan ägna ett visst förstrött
    intresse åt mina inledande tankar.

    Roland

    SvaraRadera
  24. Birger. Jag råkade bara se att du
    hade skrivit om Sven Anér och att bara
    nämna några av dina rader om honom när lejda
    Skräpogubbar skränar kanske inte är helt fel.

    ...Men nog begriper han, Sven. Efter alla år på DN - han var tillsammans med Olle Alsén och Eva Moberg de mest läsvärda i den tidningen - begrep han en hel del. Olle Alsén och Eva Moberg är döda, borta och glömda av alltför många. De stack ut. Och begrep en hel del, precis som Sven. T ex att den som följer den givna mallen inte tillför så mycket...

    Roland

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.