torsdag 14 maj 2015

Roller

Läser högt. Stina Oscarsons kulturkrönika i DN. Svårt att låta bli. Det är förstås lite synd att avbryta rödhaken, bofinken och spillkråkan, för visst är det väl dess hojtande jag hör.

Krönikan är så bra. Handlar om det där med hur pengar arbetar och hur rollspelet gör oss dummare än vi är. Ett spel som desperat avslutas med att masken faller av när den personlige bankmannen meddelar: ”Jag hoppas du förstår att jag egentligen förstår men att jag måste göra mitt jobb.”

Vi putsar på de där förbannade maskerna, hivar upp dem till jobbsegel och gör dem sedan till roder för våra liv. De där maskerna som så lätt växer in i huden och förvandlar oss till något sämre än vi egentligen är.

Maskerna reducerar oss, gör att vi ägnar oss mer åt inbördes kamp än åt inbördes hjälp, mer åt att glädjas åt andras fall än åt andras framgång, mer åt att sätta oss själva i centrum än de mål vi påstår oss arbeta för. 

Vi intar våra roller och glömmer att den enda riktiga rollen vi har är rollen som människa på den här lilla planeten i det stora kosmos. Vi försvarar det vi vet är fel, i byråkratins eller företagets eller organisationens tjänst förvandlas vi till rollspelande pajasar vars uppgift blir att leverera argument, svar och åsikter som vi har betalt för att leverera. Telefonförsäljarna, pensionsfondsförsäljarna, killen på Elgiganten och tjejen som kränger Boxerabonemang. Marknadens förbannelse.

I rollen förväntas vi försvara det vi är satta att försvara. För jobbets skull, för vinsternas skull. Men också för partiets skulle, för landets skull.  På kuppen jagar vi själen ur våra kroppar och växer sakta men obönhörligt ihop med den mask vi uppmuntrats, uppmanats, tvingats att hållit framför ansiktet. 

Hur långt den personliga bankrådgivare, som Stina Oscarson mött, kommit på färden vet jag inte. Alltför långt, är det enda jag vet.

22 kommentarer:

  1. Minns hur tårarna rann sommaren 2008 när jag läste den där boken som fick mig som anomalie att känna att jag kommit hem.....mäktigt och befriande..... du är en av de människor som betytt mest för mig.... min Elin Wägner.

    SvaraRadera
  2. Förstår Anonym ovan, känner också igen några stycken från Svarta oliver och gröna drömmar, också den bok som fått mig att hitta hem!

    SvaraRadera
  3. Skulle snarare säga att vi jagar medvetenheten ur våra kroppar, då jag anser att det vi kallar vår mänskliga själ lämnar kroppen då det är dags. Trycker ner det vi egentligen vet.

    Att spela roller låtsas fast man vet är ju urlöjligt. Jag är banktjänsteman men tro inte att jag inte vet. Jag är mitt yrke. Så jag får låtsas och luras? Det är så fel vi är så mycket mer än våra yrken eller roller.

    Dags att erkänna att det är inte yrket som avgör en människas verkliga kapacitet och kaliber. Vore det så skulle världen se annorlunda ut. Utan att det är en människas kaliber och kapacitet som avgör om man är värdig att utföra ett yrke eller inte. Politiker, banktjänsteman t.ex.

    Gillar också boken mycket dessutom, men den har inte fått mig att hitta hem. Däremot så uppskattar jag den mycket. Elin Wägner och Schlaug har fått mig att vilja titta mer på historiens fantastiska kvinnor. För männens historia vet vi mer om.

    Tack du modiga kvinna Stina 0 för att du visar att civilisation förutsätter god kultur. Dags att gå mot ett kultursamhälle. Inte låta fler civilisationer rasa sönder och samman.


    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Jag tyckte dock slutet var lovande. Banksnubben var medveten om att han var manipulerad och spelade en roll.

    Tycker det är lovande för det visar att vi kan gå förbi den "priming" vi utsätts för. Vår "priming" gällande pengar är rätt ruggig, kolla in den här korta BBC-snutten om "priming" (vad heter det på svenska? Det är inte betingning - det är en annan sak - någon som vet?)
    https://youtu.be/hzP0yLyDsRs

    Kolla in några andra "priming"-exprement på youtube - ruggiga prylar

    SvaraRadera
  5. Lincoln. Anpassning skulle jag kalla det. Man byter ut några eller ett ord. Arbetslust t.ex. i stället för arbetslinje.
    Schlingmann är duktig på detta. Inte för intet man använt sig av honom. Arbetareparti eller arbetarparti. Skillnaden ligger i det lilla E:et.

    Tycker det är ruggigt om man vet att man spelar en roll och fortsätter att spela den för att lura andra. Tycker nog slutet snarare visar på att det är en fullständig kollaps som måste till innan "vi" är villiga att börja med att lägga av våra roller och anta en ny linje, livslinjen eller ännu hellre existenslinjen. Allas rätt att existera. Oavsett om man känner arbetslust eller inte.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Neoliberal Agendators maj 14, 10:01:00 fm

    "Telefonförsäljarna, pensionsfondsförsäljarna, killen på Elgiganten och tjejen som kränger Boxerabonemang. Marknadens förbannelse."

    Det fina med marknaden är att den får alla att samarbete, utan att någon behöver använda tvång/våld. Milton Friedman förklara det här

    Visst kan man ondgöra sig över vissa tjänster, men de skulle inte finnas om det inte fanns folk som ville köpa dem. En del kanske säger att behoven är skapade, men om det vore så enkelt så skulle man inte sälja komplexa produkter som TV-apparater och mobiltelefonabonnemang. Då skulle man kränga enklare saker, tänk en kotte eller trädpinne.

    SvaraRadera
  7. @Neoliberal Agenda

    Och vi som inte tror att marknaden ska leverera Jesus och inte går på Friedmans "priming" . Just religiös tro tror jag ofta är ett klart resultat av hjärntvätt genom "priming" :) eller snarare :(

    Lite intressant om hur våra konsumtionsval påverkas genom "priming" baserat på vetenskap (vilket man ju inte direkt kan beskylla Fridman för att ha sysslat med när han predikade Guden marknadens välsignelse över allt och alla). Tre delar, riktigt intressant:
    https://youtu.be/IWVXoc1WfuM

    SvaraRadera
  8. @Lincoln: Inom kognitionsvetenskapen säger man "priming" även på svenska, så vitt jag vet (jag har bakgrund i ämnet). Konceptet handlar om att ett föregående (primary) stimuli påverkar hur vi tolkar ett efterkommande stimuli. Om jag frågar dig hur snabbt bilen "krashade" in i väggen så kommer du i snitt ange en högre hastighet än om jag frågar dig hur snabbt den "gled" in i väggen, t ex. I en bredare kontext kan man tolka det som att omgivande information (hur något presenteras etc.) påverkar vår uppfattning. Vi är väldigt kontextkänsliga och flexibla varelser.

    SvaraRadera
  9. Om folk visste avd bankiren har för sig så skulle en hel del huvud börja rulla ...

    SvaraRadera
  10. Tack, Jonte. Hade inte en susning om "priming" förrän ett halvår sedan - ruggigt vad vi är lättsuggererade och lättmanipulerade. Borde läras ut till alla - men antar att de som vill manipulera t.ex vår konsumtion inte så gärna vill att vi ska veta vilka tekniker de använder - för tydligen minskar ju effekten när man är medveten om hur det går till.

    SvaraRadera
  11. Stina Oscarsons kulturkrönika är intressant. Som alla hennes krönikor.
    "Jag förstår inte hur mitt samvete kan vara resursslöseri" säger hon.

    Samvetet det ständiga talet om vårt samvete är intressant. Det spelar våra politiker inte minst på. "Öppna era hjärtan" Det s.k. samvetet vad är egentligen det? Ett komplex av fruktan, vidskepelse, fåfänga, fördomar? Växlar inte också procenttalet med anlag, uppfostran och vanor? Med de masker vi har de roller vi spelar/spelat sedan barnsben.

    Samvetet kan vara resursslöseri? "Öppna era hjärtan" kan betyda anpassa er för fan. Vi kommer att tjäna på våra "öppna hjärtan" När inte det funkar så prövar man något annat fast andemeningen är densamma. Arbetslinjen. Lusten för arbete ekonomisk tillväxt får inte försvinna. Sjöstedt klappar takten jag önskar nästan att Reinfeldt var tillbaka sa han i sin roll. Många klappade takten och sa bra sagt.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. @Lisbeth: I bästa fall kan väl "samvete" tolkas som ett uttryck för kärlek? En strävan att välja "det rätta" framför det som är mindre rätt? Ofta lägger man väl även in en betydelse av att "lyssna inåt", dvs. att bortse från omgivningens press och hitta känslan i sig själv för vad man verkligen tror är rätt? Såg precis en dokumentär om nazismens idévärld på svtplay. Det är intressant med idéers kraft. De idéer vi har om världen påverkar våra handlingar, och säkert även vårt "samvete". Jag är säker på att även de mest grymma handlingar kan begås av människor som "följer sitt samvete" och gör det dom tror är "det rätta". Det som slår mig med nazismen är att det tycks ha varit en väldigt långt driven idealism men med ett totalt förakt för sanning. "Vägen till helvetet är kantad med goda avsikter" heter det ju, och det kan ibland ligga något i det. Hos en människa som strävar både efter sanning och efter att göra "rätt" tror jag dock att samvetets röst har större chans att träffa rätt.

    SvaraRadera
  13. Ja Schlaug det är svårt att låta bli att läsa Stina O:s krönika. Den är bra.

    Kanske kan man använda "priming"? för att föra fram intressanta och kloka kvinnor. Elin, Florence Stina Oscarson osv. I stället för att inta en roll för arbetslinjen i vilken inte minst Florence fortfarande orättvist florerar som ett slags mähä och urtyp för hur kvinnor ska bör vara.

    Alla mynt har en bak och en framsida "priming" också.

    Roller det handlar ju inte minst om manliga och kvinnliga roller. En envis och tuff kvinna mot en bankman. Banksnubben erkände till sist att han vet. Bra jobbat Stina O. Ja tänk om samtalet hade fått börja där det slutade. Mellan två jämbördiga individer kund och bankman. Kvinna och man.

    Feminism verkar snarare minska effekten. Kvinnornas historia berättas inte mer ärligt för/om vi kallar oss feminister. Men om kloka kvinnor förs fram av kloka män inte minst så kanske förändring sakta kan ske.

    Vill föra fram Stina O som i sin nuvarande form som kvinna skriver otroligt bra artiklar.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Betraktar just nu ett hav av maskrosor. Detta vackra, älskade växtliv. Som har så många bottnar för mig. Birger, hur och av vem kom denna skönhet till som Mp:s symbol?

    SvaraRadera
  15. "Samvetet är fiendens brohuvud" som den gode Teratologen kärnfullt uttryckte det...

    SvaraRadera
  16. Anonym 11:49. De Gröna i Tyskland hade solrosen som symbol när MP bildades och färgerna låg därför bra till. Tussilago och solros var därför två alternativ som talades om, men maskrosen vann därför att den a) kan spränga fram genom sprickor i betong och asfalt, b) anses vara ett ogräs av de som håller till i den besprutat etablerade debatten coh c) har såväl rötter som gröna blad och gula blomblad som går att äta resp göra dryck av.

    SvaraRadera
  17. Det fina med marknaden är att den får alla att samarbete, utan att någon behöver använda tvång/våld. Milton Friedman förklara det
    --------------------


    Om marknaden domineras av datorer som handlar med aktier på bråkdelen av en sekund och massproducerande robotiserade industriparker medan de som inte tillhör den rika promille som äger ovanstående är utan inkomst så ser jag inte relevansen i argumentet.

    SvaraRadera
  18. Tack för svar, misstänkte att skälet var vidare än det givna a.
    b var himla fyndigt.
    AK

    SvaraRadera
  19. Men är du inte lite väl pubertal idag? Sådana tankar och idéer har väl de flesta, i tonåren. Men som vuxen? Blir det inte lite väl komplicerat i livet om vi hela tiden måste säga (Oscarson):”Jag hoppas du förstår att jag egentligen förstår men att jag måste göra mitt jobb.” Aldrig hört uttrycket "Finna sin roll"? Att vi kan VÄXA i livet med den roll vi hittat.

    SvaraRadera
  20. Folk är inte längre bevandrade i psykologi i en värld där bara en hjärnhalvan dominerar.

    De blandar ihop vem de själva egentligen är med den sociala roll de spelar till den grad att de inte vet vem de är längre.

    Och ifrågasätter man denna sociala galenskap så kallas man barnslig, puberat eller extremist.


    The persona, for Swiss psychiatrist Carl Jung, was the social face the individual presented to the world—"a kind of mask, designed on the one hand to make a definite impression upon others, and on the other to conceal the true nature of the individual"
    https://en.wikipedia.org/wiki/Persona_%28psychology%29

    SvaraRadera
  21. Och ifrågasätter man denna sociala galenskap så kallas man barnslig, pubertal eller extremist, menade jag.

    "Vem ska du bli" frågar man barn (underförstått att de måste "bli någon" för att räknas och ha ett värde) och sedan är hjärntvätten igång.

    Sen får vi ett samhälle med rygghuggande lämlar som tycker slaveri är ett privilegium och slåss om smulor.

    SvaraRadera
  22. Vad ska vi göra för att ändra allt vi klagar på här på bloggen?
    Mulle/

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.