En av mina favoriter i gruppen stockkonservativa - Roland Poirier Martinsson - skriver i sin senaste kolumn i SvD om den ängslighet som drabbar allt fler. Ängsligheten som tvingar fram hysteriskt tempo och avvecklar den stillhet som kan vara både dramatisk och skonsam.
Utgångspunkten är något så bisarrt som baseball - bisarrt i mina oförstående ögon - och landar i ängsligheten som kryper fram i SVT och i en katolsk mässa i södra USA där prästen predikade "som Magnus Betnér på speed" och musiken spelades som om "vore det en kommersiell evangelisk radiokanal".
"Inga stilla stunder. Måste konkurrera. Locka ungdomen. Skratta för Guds skull", skriver Roland.
Funderar på om inte själva tempot är en förutsättning för att vi inte skall få för oss att tänka långa tankar - de där tankarna som så lätt medför att man ställer sig frågan: vad är viktigt i livet, blir jag lyckligare genom att konsumera mer, genom att springa runt i arbetslinjens ekorrhjul, genom att tvingas in i rollen som nyttig idiot med uppdrag av att hålla igång ett hysteriskt ekonomistisk system som mal sönder såväl den egna värdigheten som planeten.
I ängslighetens boning pladdrar man för att slippa samtala. I ängslighetens boning rusar man runt på 140 tecken. I ängslighetens boning debatterar man allt man har svar på, men nästan inget man borde söka svar på.
För övrigt har häggen slagit ut, vitsipporna vissnat och syrenen ligger på lur för att anfalla den allt för korta försommaren.
Handbromsen på - reser till landet idag för å skrota.
SvaraRaderaDet bidde en tweet ;-)
SvaraRaderaOm att diskutera på 140 tecken, speedgudstjänst o tänka korta tankar. Gäller speciellt politiker http://schlaug.blogspot.com/2015/05/angslighetens-boningq.html?spref=tw … #svpol
Jag gillar både snabbt och långsamt tempo. Däremot, om det är snabbt på ett stressigt sätt. Likt en politiker, lurendrejare som pratar så snabbt (tex. Åsa Romson, Cecilia Malmström) för att vilseleda människor, det tycker jag inte om. Att däremot vara sävlig, och försöka lura människor på det sättet, tex. försvarsminister Hultquist pratar monotont och långsamt, så att man somnar...är inte bättre det heller.
SvaraRaderaSå det hänger väl på vad för värderingar man har, och vilka intentioner man har, som vanligt.
Däremot kan jag hålla med generellt om, att samhället blivit mycket hysteriskt, människor snabbpratar utan att ha något att säga, ytan är det viktiga etc. (det kommer väl mycket från USA).
/Camilla
Birger,
SvaraRaderaden gröna ideologin och konservatism har mycket gemensamt. Bevarande, försiktighet, bejakandet av andra värden än monetära, ansvar för framtiden, eftertänksamhet...
Jag skulle gärna se det gröna röra sig mot mer konservatism. Mycket av de liberala elementen inom grönheten blir i praktiken nyttig idioti som bara gynnar smala, mäktiga intressen och missgynnar de flesta av oss andra.
/ Underhunden
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/stina-oscarson-banken-kan-inte-hantera-en-kund-som-inte-vill-lata-pengarna-jobba/
SvaraRaderaUnderhuden, jag brukar hävda att det tänkareinte finns vare sig något så konservativt som så radikalt som den gröna ideologin. Ofta glömmer man att natur och miljö en gång snarast förknippades med de konservativa, medan vänsterns socialister låg på mest för att hylla inte bara långa bilköer och bolmande skorstenar utan också ett allmänt rivningsraseri.
SvaraRaderaAtt de gröna däremot är det mest radikala när det gäller människans rätt att, inom sociala och ekologiska ramar, få välja sina liv - och därutöver ge reell möjlighet för människor att utnyttja detta frihetsrum att leva sina liv utan vare sig den kommersiella eller statliga maktutövning som vi är utsatta för.
Birger,
SvaraRaderajag håller med. Den gröna ideologin förenar det bästa av tre världar. Den enda svagheten är inte ideologisk-idealistisk utan utgörs av brist på realism.
Man kan vilja enbart gott och trots det (eller till och med tack vare det) orsaka mycket ont. Den goda intentionen måste vara parad med en väl genomtänkt konsekvensanalys. Då finns i alla fall en chans att resultatet blir bra.
I brist på realistisk politisk diskurs så propagerar jag för ökad konservatism. Det ger i alla fall en chans till balansering av de värsta snedvridningarna.
/ Underhunden
Undrar om det inte är "trenkänslighet" i kombination med "landet extrem" (alltså inte alls mytens Landet Lagom) som är grundorsaken? Antingen välfärd de luxe ELLER nyliberalt stålbad? Antingen en åsikt som alla måste ha om de inte vill bli kallade "människofientliga" ELLER så då en snabb omsvängning till det motsatta då "verkligheten" (borgarna) ändrat sig? Alla nya "utopiska trender" utifrån bejakas med livlig frenesi, ibland rent galet engagemang, för fingret hålls ständigt blött i luften, redo..?
SvaraRaderaAnonym ons maj 13, 12:51:00 em,
SvaraRaderaja, så är det. Att ordet "lagom" är unikt för Sverige (om det nu är sant) beror antagligen på en reaktionsbildning och ett väldigt starkt behov av just ett sådant ord.
Nej, det finns inte mycket "lagom" över svensk åsiktsbildning - "alla åt samma håll samtidigt" är snarare modellen. Folk i detta land behöver verkligen lära sig tänka självständigt.
/ Underhunden
Det fanns även ett egenintresse i de konservativas antiindustrialism och miljöbevarande. De visste att status quo cementerade deras upphöjda position, industrialisering skulle skapa nya förmögenheter utanför elitens kontroll.
SvaraRaderaMed detta inte sagt att det inte fanns genuin miljöomtanke, och den konservativa utgångspunkten att det är bra att vara säker på att en kemikalie inte är farlig innan man släpper ut den i naturen, är ju bra.
Att "de gröna" skulle vilja ge människor möjlighet att välja sina liv är väl en tanke som försvann ur (mp):s tankegods för rätt länge sedan? Dagens (mp) står nära (v) i den frågan (v som väl är Birger Schlaugs favoritparti numera?) och där finns ju absolut ingenting av individuell frihet eller demokratiska traditioner över huvudtaget. Hänförda radikala socialister brukar kunna tala om frihet samtidigt som de beskriver allt som "vi" ska bestämma åt alla andra, något som bara kan vara logiskt i en mycket inskolad hjärna.
ängslighet tar sig ej endast högtempouttryck, utan även total pacificering.
SvaraRaderaListen 2 da bro
https://www.youtube.com/watch?v=iQlIPOTbuH8
Mashed potato bod
Tror också att det finns starka intressen som tjänar på det höga tempot och att vi inte hinner tänka fritt och ägna tid åt det som är viktigast. Men håller inte med dig i din kommentar till Underhunden: "Att de gröna däremot är det mest radikala när det gäller människans rätt att, inom sociala och ekologiska ramar, få välja sina liv..." Om de gröna syftar på Miljöpartiet av i dag, så stämmer det tyvärr inte längre. De har slängt sina gamla frihetstankar överbord och anammat Socialdemokraternas betongsyn på människor, inte minst barn och föräldrar vilket vårt föräldraupprop skrivit om här: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/mp-offrar-barnen-foer-s-maerkt-betongpolitik-11215
SvaraRaderaHur ser du på det?
Eliten blir "hysterisk" om alla inte går åt samma håll samtidigt, då är det slut på yttrandefriheten i kommentatorsfälten, även om man dagen före sagt sig "vara Charlie". Vänstern är värre än högern med detta, många där tycker det är "mycket anmärkningsvärt!" att folk har invändningar när de öppet meddelar att de vill detalj-styra typ vems tur det är i ett hushåll att diska eller bära ut sop-påsar (vrickade utopi-projekt av den typ de älskar). Och ändå röstar jag alltid på (V)..
SvaraRaderaRekommenderar en ledare i dagens AB som visar hur snett saker kan gå med snäva socialistglasögon. Artikeln hävdar att förskolebarn till arbetslösa hamnar i utanförskap därför att de "bara" får 15 timmars förskola per vecka. Skribenten säger vidare att oavsett ekonomisk syn får vi inte straffa barnen genom att låta dem spendera tid med sina föräldrar, de är ju oskyldiga till den uppkomna situationen. Istället ska lagarna skärpas så att snåla kommuner inte ska kunna fortsätta straffa barn med att tvinga dem att umgås med sina föräldrar.
SvaraRaderaEtt inlägg som skulle kunnat vara sponsrat av (mp) eller (v).
Kingedward. Jag har inte läst den artikel du nämner.
SvaraRaderaDock kan jag tycka att föräldrar som har barn, ska oavsett om de har ett lönearbete eller inte, ha samma rätt att kunna ha sina barn på dagis.
Du kanske inte har varit arbetslös. Men, det innebär ofta en ekonomisk stress och annan stress. Att ha med myndigheter som arbetsförmedling etc. är ingen lek, det kan ta en massa tid, plus förstås att söka efter ett nytt lönearbete eller vad det nu är man gör.
/C
Susanne, jag beklagar hur MP flyttat sig, ideologiskt står partiet, om det utgår från den ideologiska grund som bildade partiet, för värnande av frihetsrummet kring individen. Detta må balansera med att vårt samhälle ser annorlunda ut idag än igår, men jag finner som du att man gått alltför långt från partiets första ideologiska ställningstagande som var att var och en skall kunna bli kommunal dagbarnvårdare åt eget barn, men liknande rättigheter och skyldighet som vid vård av annans barn.
SvaraRaderaHar ni missat detta:
SvaraRaderaPer Schlingmann: Arbetslinjen är död – länge leve arbetslusten
Den nya teknikutvecklingen är svindlande och den gamla jobbmarknaden försvinner. Per Schlingmann, en av ”arbetslinjens” arkitekter, dödförklarar nu det begrepp som kanske mer än något annat präglat svensk politik under de senaste tio åren.
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/per-schlingmann-arbetslinjen-ar-dod-lange-leve-arbetslusten/
De flesta skjutvapen har en s.k. "säkring" som ska förhindra olyckor. Det finns även alltid en "säkring" i blågul media-debatt om robotisering/lönearbetets död & det är "hurtiga slutfraser" om att denna utveckling bara "förändrar utseendet" på arbetsmarknaden, det "tillkommer alltid nya jobb!" & det hela är "en spännande utveckling!" & liknande. Att landet är att likna vid ett företag där medborgarna inte är aktieägare & de stora risker som finns i detta mycket "utlämnade tillstånd" när det ekonomiska systemet heter kapitalism hör man inget om. "Herrarna" har ju redan en ren låtsas-riksdag på plats, EU-parlamentet. Tänk om det kommer en tid framöver då "Herrarna" anser att det är dags att helt övergå till detta system, fullt ut?
SvaraRadera"I ängslighetens boning pladdrar man för att slippa samtala"
SvaraRaderaSå sant.
Tänk om det kommer en tid framöver då "Herrarna" anser att det är dags att helt övergå till detta system, fullt ut?
SvaraRadera-------------
Det som händer är ju att jobb försvinner samtidigt som vinsten ökar hos ägarna och det är nog något som dessa herrar gärna önskar.
Men om all vinst hamnar hos en minoritet oligarker och alla andra blir arbetslösa - vem kommer kunna köpa det som produceras av robotar och datorer?
Speciellt som samma herrar vill ha bort alla skattefinansierade sociala skydd.
Men om det under robotiseringens gång börjar höras "såsse-oväsen" (alltså att demokratin börjar på allvar fundera över hur rimlig den ekonomiska modell man använder är, om det hela fungerar så bra längre) kanske nämnda Herrar börjar "reagera" på sätt som tidigare i historien t ex lett till nazi-diktaturer? Man har ju som skrivet redan en "modell" redo, fri från folkligt inflytande fastän lappar får läggas i lådor..
SvaraRadera"I ängslighetens boning debatterar man allt man har svar på, men nästan inget man borde söka svar på."
SvaraRaderaDet är väl så debatten och påståendena förs här på bloggen. Ingen vågar eller förmår gå utanför "boxen".
/Änt ä könstigt?/
Nej anonym, har inte missat Per Schlingmanns senaste utspel kring att arbetslinjen är död. Att vi bör hylla arbetslusten...?
SvaraRaderaDet borde M gjort för länge sedan. Det behövs inga morötter, för att människor ska vilja jobba, som Batra sa för några dagar sedan. Tillfälliga uppehållstillstånd ska nu ses som morötter, för att människor ska vilja jobba. Flyktingarna har nu reducerats till de lata sjuka och arbetslösas skara. "Rättvisa" är därmed skipad.
Några dagar senare kommer Schlingmanns utspel som ett brev på posten. Nu ska vi alla tala om arbetslust.
Invandrare vill jobba, sjuka vill jobba, om de kan och det finns arbetsgivare som vill anställa dem. I takt med att det finns fler utländska arbetsgivare så anställer de förmodligen fler friska invandrare och flyktingar. Men vem ser till de sjukas arbetslust? Till deras kapacitet och förmåga?
Har inte heller missat att han (enligt artikeln) säger att vi måste sluta tänka i system.
Hur det nu ska gå till. System är tänkandets orienteringssätt. Fakta är betydelselösa i stort sätt om de inte sätts in i dess rätta sammanhang av förnuftet. T.ex. historiska, logiska och psykologiska.
Schlingmann vill att vi ska trängas i storstäder. Alla vill bo i storstäder har jag t.om. hört honom säga. Han älskar urbaniseringen säger han. Arbetslinjen vill han som sagt ersätta med arbetslust i storstäder.
Personligen så skulle jag vilja titta på hur denna lust uppkommer i städer, där människor trängs samman i konkurrens. Sjuka, friska, starka, svaga. Skulle även vilja titta på psykologiska perspektiv kring detta.
Samt givetvis historiska Påskön t.ex. Hur civilisationer misslyckas. Trots att de kallats civiliserade. Kan kommer det att ske igen?
Sedan skulle jag vilja koppla det till kultur. Om hur olika personer på kultursidor talar om vilken kultur vi har. Vilken kultur vi bör skapa för att den ska bli civiliserad. Stina O t.ex. kontra Schlingmann.
Det är intressant att läsa kultursidorna. Det skulle vara intressant att se och höra dem mötas i ett samtal.
Lisbeth
"Det behövs inga morötter, för att människor ska vilja jobba, som Batra sa för några dagar sedan." Vad jag är trött på dessa enkelspåriga s k sanningar. Som om livet består av antingen eller och inte både och.
SvaraRaderaNej, alla behöver inte morötter. Och nej, alla vill inte jobba när man kan leva på bidrag. Så sent som igår hade jag en diskussion med en kille i fas 3 som tackar nej till jobb i välfärdssektorn för att han trivs som han har det. Kort därefter lyssnade jag på ett par nyanlända som diskuterade strategier för att få så mycket bidrag som möjligt och hur lönsamt och bekvämt det var för dem om deras kvinnor föder många barn. Samtidigt som andra gör allt för att försörja sig själva. Den här breda och komplexa verkligheten måste politiken förhålla sig till när den skapar regelverk. Sagor om livet och människan på små rosa moln är just sagor.
Läsvärda Sakine om lokalpolitikers otacksamma roll:
SvaraRaderahttp://www.dagenssamhalle.se/kronika/taenk-om-lokalpolitikerna-slutade-att-staella-upp-15595
Poängen jag vill göra i alla fall var att även arbetslinjens förespråkare dödförklarade sin egen uppfinning.
SvaraRaderaUngefär som Littorin dödförklarat Fas 3 eller Borg sin egen fackföreningsavgiftshöjning.
Sen verkar alla missa grundargumentet :
Vinster samlas hos få nolltaxerande kapitalägare och majoriteten ställs utan inkomst pga robotiseringen - vem kommer då ha råd att köpa det som produceras?
anonym, Ja tänk så nyanlända kan resonera. Precis exakt lika som t.ex. nynazister och deras fruar. Men kom inte och påstå att det inte är arbetsamt att ha många barn...
SvaraRaderaPersonligen så är jag väldigt trött på att ständigt höra att de nyanlända skaffar många barn. Svenska kvinnor födda här i landet gör ibland samma sak. Föder många barn.
För den som håller ögon och öron öppna så infaller förståelsen att vi står inför ett upptrappat raskrig. Att det är bara en tidsfråga innan det bryter ut.
Ang. Fas 3 så kan det också vara arbetsamt. Människor som hamnat där "kanske" inte ens alltid har kapacitet och förmåga att t.ex. ta ett arbete i välfärden. Man kan vara rädd, osäker på sin arbetsförmåga och faktiskt för en gångs skull trivas med hur man har det. För i fas 3 hamnar man inte av en slump. Många människoöden samlas där.
Lisbeth