måndag 9 mars 2015

Dags för EU-armé - och hur agerar MP då?

Bild: Birger Schlaug
Jean-Claude Juncker, ni vet den som bland annat Feministiskt Initiativ röstade fram som EU-kommissionens ordförande, meddelar nu att det är dags för en EU-armé. Den skulle "fördjupa integrationen i Europa" och "vara till nytta i hanteringen av krisen i Ukraina". En del tunga kristdemokrater och sossar tillhör de som nickar bifall, meddelas i bland annat Welt am Sonntag.

Det är i och för sig inte konstigt eftersom vi redan inför folkomröstningen om medlemskapet kunde läsa i Maastrichtfördraget om en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. Johan Galtungs analys i boken EG - den nya superstaten var för övrigt att det som blev unionen "kommer att utveckla en militär sida" vars slutprodukt blir att "konfrontationen inte blir mellan Washington och Moskva så mycket som mellan Moskva och Bryssel". 

Intressant blir hur Miljöpartiet kommer att ställa sig. Maria Wetterstrand drev ju från partiprogrammet bort inte bara kravet, utan också optionen, att lämna unionen. Hur har MP - som tidigare varit absolut emot militarisering av EU - militära EU-frågor under senaste decenniet? Inte så bra!

Jag citerar Per Gahrton från hans bok Det gröna genombrottet  - Per var ansvarig i partistyrelsen för försvarsfrågor när han fann att MP plötsligt accepterat att EU militariserades och till och med skulle kunna göra militära insatser utan FN-mandat. Allt för att bli regeringsfähigt, enligt Per som skriver:

"I slutet av september 2004 råkade jag befinna mig på MP:s riksdagskansli när Peter Eriksson kom förbi och i förbifarten meddelade: Vi håller på att göra upp om försvaret. Jag replikerade att det var jag som var utsedd till partistyrelsens ansvarige för försvarsfrågor och jag hade inte hört ett ord. Ulf Holm (riksdagsledamot) hävdade att det fanns en EU-aspekt i den planerade uppgörelsen som stred mot kongressbeslut. Gustav Fridolin var inne på samma linje. Till slut fick jag se ett internt, veckogammalt PM. Detta blev den värsta krisen någonsin mellan mig och partiledningen=Peter. 

Hade de medvetet förbigått mig för att de insåg at jag inte kunde acceptera svensk medverkan i EU:s militarisering? Till och med DN hånade MP för att sälja ut alla principer om försvaret för att "få vara med". Jag insåg att jag inte kunde försvara det, inte efter 15 års kamp mot EU:s militarisering. Jag ringde Peter och förvarnade att jag tänkte lämna uppdraget som försvarsansvarig i partistyrelsen. Han blev inte glad. Men han bekräftade att det inte ens talades om FN-mandat som förutsättning för militära EU-insatser, bara om "i FN-stadgans anda". Vänsterpartiet anklagade Miljöpartiet för svek. Jag skrev ett internt mejl till partistyrelsen och avsade mig försvarsuppdraget och skickade pressmeddelande till TT. Det refererades i lunchekot. (-) 

Någon vecka senare träffades jag, Peter, Ulf (Holm) och Gustav (Fridolin) i Peters arbetsrum. Peter erkände att MP:s förhandlare, Lars Ångström och Annika Nordgren, haft i uppdrag att försöka göra upp... (-) Ulf och Gustav var aggressivt förbannade, de insåg att de blivit lurade av Lars Ångström. Det påstod till och med att Peter hotat med att avgå om jag inbjöds till ett riksdagsgruppsmöte. Jag teg."

Slut med citat från Pers bok. Det är viktigt att förstå att man lätt hamnar på ett sluttande plan. Tendenserna var tydliga redan när partiet plötsligt 2001 - jag hade avgått som språkrör ett år tidigare - ställde sig bakom den svenska militära medverkan i den Nato-ledda styrkan i Afghanistan. Också då agerade partiet för att socialdemokraterna skulle bli nöjd. De som framförde kritik fick höra att "Göran Persson är känslig för sådana här saker". Enligt Per Gahrton som refererar vad det dåvarande manliga språkröret skall ha sagt.

Nu gäller det att stiga av det sluttande planet och stå upp för gröna värderingar.

21 kommentarer:

  1. Läste nyss en sosse som gladde sig åt tanken om femårig (!) värnplikt där de värnpliktiga skulle syssla med bland annat - fredsbevarande insatser, hälsovård och samhällsbygge.
    Fördelen? Att Europa inte - som med NATO - skulle behöva ansluta sig till varje krig som USA drar igång.

    SvaraRadera
  2. Hemskt att läsa hur Per beskriver händelserna! Hur har mitt fina parti kunnat bli sådant?
    L.

    SvaraRadera
  3. Tänk om FREDSprojektet EU skulle försöka få med det största europeiska landet i sin gemenskap. Det kommer en tid efter Putin. Och den kan komma ganska snart.

    Nu när MP gett upp tanken på att lämna EU kan det vara en bra sak att jobba för.

    SvaraRadera
  4. Det finns säkert mycket agerande för att socialdemokraterna ska bli nöjda. Men även för att Alliansen ska bli det. Beroende på om man är helt uppslukad av EU som modell eller inte.

    Enligt boken "Partiledaren som klev in i kylan" av Daniel Suhonen, så verkade Peter Eriksson köra sitt eget race. Juholt hade tydligen uppenbara problem med honom. Han försökte enligt boken få dem att ha en gemensam ståndpunkt. Det var lönlöst för Eriksson hade redan pratat ihop sig med Bildt. Juholt var tvungen att hänga på.

    Norge skulle förlänga sin insats. Motivet var att ge stöd till FN och frihetskampen i Libyen. "Där stängdes den sista utvägen". Vi skulle stått helt ensamma.

    Enligt boken så uttryckte Romson och Fridolin det så här "De sa att de inte kunde hålla i Peter Eriksson. Att "det var uppenbart att Erikssons agenda var att göra partiet rumsrena som partner i försvars- och säkerhetspolitiken. Miljöpartiet hade heller inget att förlora på att markera mot Socialdemokraterna, det hade för övrigt Eriksson aldrig haft. Han ville göra upp med regeringen"

    Juholt kan inte haft det lätt inte minst gällande Libyen. "Enligt Fridolin var det Peter Eriksson som hade uppdraget att göra den bästa och riktiga lösningen"

    Så här står det alltså i boken och ingen har demensterat vad som står. Nej snarare är det knäpptyst. "Socialdemokraterna hade tvingats på knä. Efter ett par timmar presenterades överenskommelsen av Bildt, Romson och Ahlin. Det är en stark överenskommelse, sa Bildt. "Den visar för omvärlden ett Sverige som är berett att ta stort ansvar" Åsa Romson fyllde i: "Idag är inte dagen då man ska avblåsa vapenembargot Libyen och Gadaffi. Det är inte idag det ska avslutas.

    Den röda släpvagnen hakade enligt boken på mot slutet.

    Man kan undra vilka är släpvagn och vilka inte. Det är ganska enkelt EU är vår politik. Står inte politikerna enade så gäller den fullt ut. Snart har vi en gemensam EU arme svårare än så är det inte.

    L Det är väl helt uppenbart att ditt "fina parti" blivit "sådant" för att man helt accepterat/anpassat sig efter att vi är med i EU. Eller att en del har det och andra inte. Som inom t.ex. socialdemokratin.
    Kommer V till makten så måste de också anpassa sig. Såvida de inte har en majoritet som håller med. Det har de helt uppenbart inte. Inte med tanke på nuvarande väljarstöd.

    Misstänker att du inte direkt är ledsen Birger Schlaug. Den som är något sånär ärlig blir inte långvarig i politiken. Juholt verkar vara ett exempel på detta. Du Schlaug gör verkligen stor nytta utanför finrummen och kan vara stolt.

    Vi måste förstå vad som är vår politik (EU). Förstå att den anpassat våra politiker och oss. Rena väckelsepredikanten är den. Hallelujah!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Fred Lane, En återinförd värnplikt är Vänsterpartiets viktigaste försvarspolitiska fråga. Det för att vi ska kunna vara trovärdigt alliansfria. Det vill inte MP. Omsvängningen från V:s sida är helt naturlig.

    Kanske den där "sossen" inte är så dum. Hen kanske ser en fördel med att vi inte behöver gå samman med övriga EU länder för ryssens skull. För att avlasta USA.

    SvaraRadera
  6. Sverige är ett ganska litet land, men en självuppfattning som kanske något lite överstiger vår förmåga att leva som vi lär...och då tänker jag inte på MP:s bristande etniska bredd och mångfald på partikansli och riksdagskansli:-)

    Det var väntat, om inte Grekland får mer lån, så kommer de att skicka horder av nya flyktingvågor till Europa, som i princip bara Tyskland och Sverige tar emot, där hamnar vi i trångmål

    - hur vi praktiskt ska hantera detta i kommunerna

    - hur det påverkar statsbudgeten och räntan på kapitalmarknaderna

    - vad som händer med opinionen

    Detta påverkar folkomrsöstnignen om Euron, eftersom Tyskland, Finland och Holland behöver Sverige som borgensman för resten av Europa. Det var samma sak 1990 - 1992, dvs räntorna tvingade i praktiken S in i EU-samarbetet. Ganska snart kan ökad risk innebära ökade marknadsräntor och allt möjligt spännande.

    Det är nog ingen dålig gissning att nya M, som är missnöjd med folkomröstningen, ser ohejdad migration som den mest effektiva vägen att få in Svenska skattebetalare som borgensmän för Europas galopperande statsskuld, vilket behövs för att hantera:

    - energipolitiken
    - fördjupad ekonomisk integration
    - försvarspolitik

    Även om MP håller tyst, så börjar det bli spännande, vad de har i kikaren, för mål, som ska ställas till faktiska konsekvenser.

    Persson ville inte gå med i Nato, för att slippa ta huvudansvaret för Östersjöns försvar, och gjorde upp med mp/vp i migration 2001 och försvar fom 2002, samtidigt som mp flörtade med mp i samma frågor.

    Men vad var mps: mål? EU:s Östeuropautvidgning som Ryssarna gör vågen för?

    Upprättande av Europeiska stridsstyrkor som varit en realitet sedan 2007?

    Svenskt deltagande av stridande trupp i Afghanistan och Libyen?
    (där alliansen växlade upp engagememanget betydligt 2010 - 2014, när mp var vågmästare?

    Det är inte annat än att en viss skadeglädje infinner sig, i fråga om MP:s bristande realism. Det verkar som om Wetterstrand och Eriksson fick storhetsvansinne?

    Men när får vi redan på deras mål?
    Vad det politiska resultatet blev vet vi, att sitta i regeringen :-)
    Men varför? Vad är målet med att ta formellt ansvar för utrikespolitik, först enl Bildts Europadoktrin, och nu enl sossarnas fria "världsdoktrin"

    Mp drev på starkt i omställningen, bla att släppa utgiftstaket på utgofterna för migration (genom att lägga ner Utlänningsnämnden 2001 ocn låta domstolar pröva all asylärenden), och parallellt lägga ner invansionsförsvaret, försvarsindustrin och ställa om allt till operationer utrikes, det har varit doktrin från ANC (Annika) + Ångström (Dvs Svenska Freds) med flera från start. Det verkar som om rören ställde kabinettsfråga, och ingick allians med Persson, om att bli EU-vänliga och tillämpa S+M:s tillväxtpolitik, mot försvar och migration, (men de tänkte nog inte riktigt på att nymoderaterna agerade i samma syften....

    Nu ser vi spännande resultat, Saudi vill inte ha med Sverige att göra, pga utrikespolitisk omorientering avs IS, Syrien och Kurderna, eftersom det är Sverige som tar mot resultaten av stormaktspolitiken.

    Avledande manöver, att det är Margots tal om mänskliga rättigheter och feminism, som är orsaken till det avbokade talet.

    Det är Europas omsvängning, dels mot Iran (shia), dels för Kurderna, som är nyckeln. Men mp verkar vara ett parti som driver utrikes - inrikespolitik, framgångsrikt, hoppas nu bara att journalistiken gräver och vädrar ut bevekelsegrunderna.

    - MP har varit en katastrof som regent, det gick inte ens bra i valet.

    MP: rör verkar hålla sig borta från utrikespolitik, tex bistånd, migration och integration, som är Romsons hjärtefrågor. och så då detta underbara saudiavtal, som egentligen är ett avtal mellan USA och Saudi, med Sverige som nyttig svansviftande hund.

    Dessvärre verkar det vara framgångsrikt för statsråd numera, att helt enkelt gå under jorden när det mullrar och åskar, och krypa fram när vinden är fördelaktig.


    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article19389487.ab

    slw

    SvaraRadera
  7. Persson skriver
    (sid 404 och 405)i
    "min väg, mina val"
    från 2007 när han ska förklara vissa politikomården:

    "När kalla kriget upphörde, Sverige blev medlem av EU och de omedelbara hoten mot om en invasion av vårt land försvann, behövdes inte längre en stor svensk militärapparat"

    "I en mening blev vi tryggare, men nya hot gjorde sig snart synliga"

    "Internationaliseringen utnyttjades till gränsöverskridande kriminalitet som narkotikasmuggling, människohandel och grov ekonomisk brottslighet. Till detta hoten från den internationella terrorismen"

    slw

    SvaraRadera
  8. Persson fortsätter:

    "I partiledardebatten den 21 januari 2004 presenterade jag överföringen av pengarna från yttre till inre hot"

    "Försvarsberedningen var i det läget inte färdig med sitt betänkande, men jag markerade att

    ´vi (socialdemokraterna) ska inte misslyckas i kampen mot våld, kriminalitet, osäkerhet och otrygghet därför att vi har bristande resurser"

    "Thomas Bodström sked som en sol, och Bosse Ringholms ansikte skymtade inga känslor alls"

    "Däremot blev han (TB) överraskad av att jag (GP) tillkännagav mitt beslut partiledardebatten, för på så vis slapp TB en lång och jobbig förhandling med Bosse Ringholm" (finansdepartementet)

    slw frågan är nu om medborgarna uppfattat att säkerheten inrikes i Sverige ökade?

    Att den yttre säkerheten är bortförhandlad med EU/Nato som ersättare är fullständigt klarlagt.

    Moderaterna driver Nato på underskott av säkerhet blev en senare femma)

    Frågan är mer hur politikerna tänkte egentligen? Allt mer stormaktspolitik, och internationell intervention, som mp stött, som leder till ökade flyktingströmmar pga

    den Arabiska våren
    Tchad
    Libyen
    Afghanistan
    Irak och nu senast
    Syrien och Mali

    Hur har mp tänkt här?

    Att mp inte vill ha ett invasionsförsvar eller värnplikt är väl ok, rent idealistiskt, men varför driver mp samtidigt på ökade satsningar utomlands, som de inte har insyn i?

    Hur är inställningen till EU (Junckers) krav på en EU-krigsmakt, monopol p våld. Som det nu är utformat är det frivilligt, och därmed ingen verkan. Men ett nytt fördrag innebär att Svenska yrkessoldater, betalda med skattemedel, ska göra tjänst under EU-kommissionen, eftersom det inte fingerar med EU-rådet (ministerrådet) som har vetorätt, som i säkerhetsrådet. Klart det grå bra för MP, om man är utanför regeringen, men nu är det dags för journalistiken att syna politiken i sömmarna.


    Att mp:s strategiska mål är uppnådda med råge är bara att böja sin inför, och gratulera firma Eriksson och Wetterstrand, men när alla ser resultatet.

    Blev det vad de gröna väljarna tänkt sig, mer makt till EU och mer ”tillväxtorienterad” ekonomi, där vi lånar av framtiden för att konsumera det sista av jorden, genom att pantsätta svenska skattebetalare, som förväntas arbeta allt mer och allt längre, eftersom det är få andra människor som frivilligt lägger 50% i skatt, till staten. (här avses tex kvinkga sjukskäterskor, undersköterskor, lärare etc) dvs kommunalanställda, som Wetterstrand anser ska privatiseras, med skattepengatvång.

    Annie Lööf kallar stopp för vinster i välfärden för statssocialism, medan en vanlig väljare lika väl skulle kalla alliansens politik för statssocialism,

    att beskatta medborgarna med våldsmonopol, för att sedan sälja ut resurserna till lokala kompisar, som utför kommunala uppdrag under kommunala regler, och för ut vinsten utomlands…
    Är det någon som tror att staten/kommunerna själva, följer upp vad man får för pengarna?

    Det verkar som att mp är på väg att bidra till att tom monopol på våld kommer att privatiseras, om fyra år har säkert Wetterstrand en bra förklaring till att även detta är grön politik, traditionellt blått är det definitivt inte.....
    slw

    SvaraRadera
  9. Fortsättning Persson sid 404 f.f:

    "Min regering har gjort historiskt stora satsningar på rättsväsendet."

    "Polisens anslag ökade med 2,7 miljarder 2000 - 2006"

    "Arbetet påbörjades redan när vi diskuterade valmanifestet inför valet 2002."

    "En av punkterna var att vi skulle utbilda 4000 nya poliser under mandatperioden"

    "Det var ett åtagande i miljardklassen, eftersom alla som utbildas, sedan ska få jobb som polis"

    "Det var inte helt lätt, eftersom budgetutrymmet var begränsat och utgifterna för kriminalvården ständigt ökade, i och med att allt fler dömdes till allt längre fängelsestraff."

    "Detta breda program som arbetsgruppen (under ledning av Dan Elisasson) presentera för mig innehåll stora satsningar på på polisen, säkerhetspolisen, åklagarna, domstolarna och kriminalvården"

    "Det blev en imponerande reformkatalog, DNA-register, befogenhet för polisen att arbeta under täckmantel, gemensamma regler för lagring av data samhällstjänst för ungdomsbrott i kommunerna"

    "Vi gav även försvarsmakten en roll vid bekämpning av terrorism, en känslig fråga för oss socialdemokrater"

    "Den inre säkerhet har polisen tagit hand om. Men skulle vi (socialdemokraterna) verkligen kunna försvara en ordning som förhindrade militären att bidra om Sverige utsattes för ett omfattande terroristangrepp? Jag (GP) tror inte det...."

    "torde det inte längre vara kontroversiellt att militären nu tillåts delta i insatser mot terrorism, givetvis under polisens ledning"

    "Det var uppenbart att vi behövde anpassa vår politik till den nya hotbilden"

    "jag är övertygad om att ett fungerande välfärdssamhälle har stor betydelse för att förhindra bortsslighet"

    "Unga människor som växer upp utan framtidsutsikter och under fattiga levnadsförhållanden riskerar alltid att hamna i missbruk och kriminalitet Den delen av politiken behövde inte ändras. Men det framstod som allt mer uppenbart att vi behövde förändra vår syn på polisen och dess möjligheter att bekämpa brott"

    "om polisen ges bättre möjligheter att att använda ny teknik, kan också den grövsta gränsöverskridande brottsligheten bekämpas mer effektivt"

    slw MAO, öppna gränser kräver ökade medborgerlig kontroll, det är bl.a här Saudiavtalet kommer in, eftersom Sverige tack vare rödakorssystermarionetten Leni Björklund... fick tillgång till signalsspanigsutrustning i kolossalformat.

    Några gratisluncher finns inte, Persson glömmer bara att nämna att han och senare Reinfeldt räknar in FRA som inre hot, dvs övervakning av medborgare, för att anpassa Sverige till en "fri" värld utan gränser. Anslagen till FRA har ökat mer än till ngt annan myndighet sedan dess, och det verlar stämma med MI5, MI6 och GCHQ
    avsätter numera ca 15% till traditionell spionverksamhet som fortgick under kalla kriget, och resten... jag det kan ju vara både det ena och andra, dvs terrorism, dvs övervakning av medborgare, det är naturligtvis nödvändigt, annars skulle inte statsmakten agera, men frågan är om mps väljare och alla journalister inser omfattningen, förr övervakades gränsen person för person, med ID, och nu har man nollkoll, och övervakar istället alla, elektroniskt. grattis ofog och alla andra :-) gröna frihetstörstare, å andra sidan kommer det väl rekyler...

    "Den politiska lösningen blev att koppla ihop de ökade ambitionerna för brottsbekämpningen med de minskade försvarsutgifterna."

    "Ett sådant drag skulle skulle spegla den nya hotbilden dessutom möjliggöra stora satsningar utan att övrig välfärd fick stå tillbaka."

    slw

    SvaraRadera
  10. Person fortsätter (sid 300)

    Fredagen 15 juni 2001 (alltså ett år och 3 månader före valet)

    "I Nice 2000 stängde fransmännen effektivt ute alla aktivisterna. Man stoppade tom tillresande italienare vid gränsen" Polsien gick hårt fram, men toppmötet som sådant kunde genomföras"

    "Jag var djupt skakad vid tanken på att händelseförloppet hade kunnat bli våldammare än det faktiskt blev"

    "Flertalet mötesdeltagare hade erfarenheter av våldsamma demonstrationer hemifrån, och menade att om detta kunde hända i Sverige, kunde det hända även hos dem"

    slw Jojo, här behöver EU ändras lite, och startskottet går till ökad inre övervaktning, samt Perssons förudmjukelse som statsman, efter detta tog man inte lika allvarligt på den Svenska modellen, och S la om rodret om inre säkerhet, dvs vägen mot polis- och övervakningsstat, och frågan är i efterhand, om det inte var detta som blev målet för vänstern, Romson och Co var ju där, och skördar nu frukten av globaliseringen av människor, genom ökad övervaktning, det är lite klassisk yin och Yang :-)

    "Jag tror att allt hade utfallit väl om antiglobaliserings-aktivisterna och medlemmarna i attack som vin träffade under föreberedelse-arbetet själva hade fått stå för demonstrationerna. Dock tog militanta extremeister över total, och polisen tappade greppet."

    slw tänk nu att var enda nu aktiv medlem i vp och mp var nere där i Götebrog och protesterade under EU-mötet, där polisen tappade kontrollen, eftersom uppgiften var föer stor, och reruserna för små

    "Situationen var snabbt bortom all kontroll"

    "De 2500 poliserna var för få, polisstyrkan hamnade i underläge"

    slw jämför Ådalen, när det var mycket mer desperata hungriga demonstranter, i relation till utkommenderade poliser och militärer, dessutom under svält- och krisåret 1931.

    "Polisen (Dvs Sveriges statsminister som var värd) kunde inte ens garantera alla toppmötesdeltagare säkerhet inne på hotellen"

    "Tarja Halonen, Finalnds president, fick lämna sitt hotell på Avenyn via en nödutgång, detta under ett pågående toppmöte"

    "De våldsamma demonstranterna nådde sitt syfte i och med att de omintetgjorde mötets utåtrikatde verksamhet. Själv kände jag sorg och vrede"


    Torsdagen den 11 sept 2003 mördades Anna Lindh p NK, utan livvaktsskydd, på NK, och dagen efter EU-val och folkomröstning om Euron, som slutade med dundrade NEj, givet föregående opinionsläge.

    Man ska nog ha med detta i kalkyen för hur GP agerade med försvaret, förnedringen under toppmötet, och Sveriges utrikesminister mördad, bara för att ingen lärt i ankdammen lärt sig ett dugg efter Palme, så då var det mer en frågan om hur ökade polisiära resurser och övervakning skulle finaniseras?

    Jo, genom att skönmmåla säkerhetspolitiken, och luta mot EU. slw

    SvaraRadera
  11. Och någon debatt om att EU-staten nu börjar ta konkret form lär det väl heller inte bli eller någon antydan att politiska lösningen "SWEXIT" skulle finnas, för de som fortfarande (majoritet gissar jag) föredrar en liten, men styrbar, blågul nationalstat?

    SvaraRadera
  12. Tydligen finns det politiskt partier som är så kåta på maktpositioner att de gör vad som helst för att få sitta med vid det dukade bordet. En mentalitet som verkar viktigare än att bevara sin och partiets själ. Vad det dukade bordets system erbjuder - om det så är rent vansinne som leder till vapen som dödar - tycks inte spela någon roll.

    Det är hög tid att vakna upp inför vad rådande system erbjuder: en centralstyrd världsbank, världsvaluta och världsarme. "Frihetsprojektet EU" är ett delmål. Centraliseringen av länders styrelseskick medför att självstyret försvinner och makten hamnar i några få människors händer. När "vargen" befinner sig i fårahuset vet vi hur det går. Med hjälp av sina undersåtar stiftas nya lagar som gynnar än mer centralisering av styrelseskicket.

    Den som vaknar upp borde inse att det inte är den "lilla" människan som skapar alla motsättningar som uppstår inom Europa eller i världen. Makten finns hos de makthavare som styrs av rådande system och det är hos dessa makthavare konflikterna startar. När konflikten har ökat träder "frälsaren" in på arenan och erbjuder sina tjänster som handlar om att diktera allt mer av länders utrikespolitik där EU:s medlemsländer ska underställas en gemensam arme.

    Maktgalna människor är mästare på att manipulera. De skapar ekonomiska kriser så att näringslivet lamslås, de skapar arbetslöshet så att människor hamnar på gatan och i konflikt med varandra, de skapar oroshärdar runt om i världen så att stora folkförflyttningar uppstår (det är vad vi nu tar del av i till exempel Europa).

    Den som är vaken ser mönstret. Det har använts tidigare av "frälsarna" för att den stora massan ska överlämna medvetenhetens sympati till dessa så kallade "frälsares" händer. När så är gjort är den "lilla" individen en robot som kan styras hur som helst. Är det så vi vill ha det?

    Christer

    SvaraRadera
  13. Christer, Applåder!

    Birger,
    "Nu gäller det att stiga av det sluttande planet och stå upp för gröna värderingar."

    Och hur ska det gå till, när du tror att, det räcker med att,
    berätta att du inte är socialist
    och att du tror på Elin Wägner
    och att du är bra på att skriva böcker
    och att hålla tal!

    Men det kan också vara så,
    att det är försent och att
    katastrofer är våra enda lösningar!

    SvaraRadera
  14. Göran Persson fortsätter, på sid 406 i min väg, mina val.

    "Budgetförhandlingarna mellan justitiedepartementet och försvarsdepartementet blev inte så enkla som jag hade trott."

    "Budgetutrymmet för 2005 var mycket begränsat och Försvarsdepartementet bedömde att det inte skulle gå att spara mer än 600 miljoner under 2005."

    "Några statsråd hade sett framför sig hur ´försvarspengarna' * kom som extra grädde på moset, men så blev det inte."

    * Minskningen av försvarsanslagen är här eufemistiskt omdöpa till budgetresurser som intecknas för polisreformer :-)

    slw Statsrådet måste ha varit folkhälosminster Morgan J eller någon annan med sinne för utgifter :-)

    "Först under 2006 och 2007 försvarsmedlen (inbesparingen) växte till 1,5 respektive 3 miljarder kronor skulle programmet kunna genomföras fult ut"

    ”Inför budgeten 2005 gjorde jag därför något mycket ovanligt, jag gick emot Finansdepartementet i slutskedet av de interna budgetförhandlingarna och stödde istället Thomas Bodström och Justitiedepartementet"

    slw I klartext GP körde över den parlamentariska FöBer, och trodde det skulle fungera, dvs här skriver GP i klartext att han stuntade i långsiktiga lösningar, utan med mp i båten förhandlade sig till mer polis, mot mindre försvar.

    "Därigenom fick Justitiedep över 700 miljoner i förstärkningar, vilket var mer än vad försvarspengarna gav”

    slw Den förväntade neddragningen var bara 600 miljoner 2005, och 1,5 miljarder först året därpå, och 3 miljarder 2007, eftersom det tog tid för nye ÖB och FM att lägga ner sig själv och genomföra ett nätbaserat försvar enligt RMA.

    Därav att det skulle få fort, alla anläggningar inkl försvars-material, skulle ställas av snabbt, för att ha råd med inrikesreformen av ökad inre statssäkerhet.

    ”utan den ovanliga åtgärden hade vi inte kunnat klara polisens och kriminalvårdens ekono0mi. Regeringens trovärdighet hade gått förlorad”

    slw GP gick alltså mot finansdepartementet i fråga om 100 miljoner kronor, körde över försvarsberedningen, och tänkte nog att det skulle gå väldigt bra efter valet, om mp blev vågmästare, precis axakt samma strategi som Reinfeldt använde sig av 8 år senare, men nu fick alliansen egen majoritet, och då rök hela planen....

    ”Efter enkelt genomförda budgetförhandlingar med vänsterpartiet och miljöpartiet kunde jag nu istället presentera programmet mot inre hot i regeringsförklaringen."

    slw Detta var alltså 2005.

    "Det var den största satsningen på rättsväsendet i modern tid”

    slw efter omfattande tidigare neddragningar av GP själv, så satsade han tillbaka, när det visade sig att han sparat bort sin internationella prestige när Bush gästade, ocn sedermera inte lärt sig mycket efter Palme.


    Alla vänner av ordning :-) skulle vilja fråga alla unga nyradikala grön/vänstermänniskor (varav fler nu sitter på RK)

    Hur tänkte ni?
    Är man för Nato och en federation inom EU, inkl bankfederation, och globalisering av kapitalet, det är inte fel, det är en slags ståndpunkt, ungefär som kommunism eller annan totalitär tro, men säg åtminstone till, o vad målet är, evig tillväxt i en ändlig värld, med allt fler män som kräver sin rätt, och allt fler kvinnor, som inte alls verkar få det bättre ens i absoluta tal, i vart fall inte där det råder inbördeskrig, som inträffat efter 2001. slw

    SvaraRadera
  15. Carl Bildt är i vart fall inte för en EU-armé, förmodligen eftersom den som redan bildats, efter folkmorden på Balkan, inte haft någon verkan.

    Dock vill man veta var MP står utrikespolitiskt:

    Om man är mot värnpliktsarmé, är mp då för yrkesförsvar?

    Om man är mot territorialförsvar, är mp då för EU-armé?

    Om mp är mot försvar i allmänhet, är mp då för eller mot Nato?

    Om MP är mot territorialförvar, är mp då för ökade satsningar av övervakning av medborgare och på inrikes polisiära resurser?

    Som tidigare röstande på mp, (under schlaugtiden), skulle det vara av intresse, om alla nya unga gröna och alla potentiella väljare i god tid ges insikt om, vart mp är på väg?

    Och i omvärlden rapporterar Carl Bildt på sin blogg om vad som händer, utanför s+mp regeringens inställda feministiska utrikespolitik:


    1. I Kiev har parlamentet fattat de olika beslut om budget och annat som bör göra det möjligt för IMF att vid sitt styrelsemöte på onsdag ge grönt ljus till stödprogrammet och relativt omgående börja de utbetalningar som landet är i stort behov av.

    slw mer lån, (men vem är det som lånar ut pengar till IMF?)

    2.1 Hur det går med hanteringen av den ekonomiska krisen i Grekland är då en mer öppen fråga.

    slw Grekland har ställt krav att om de inte får mer lån av EU, (Dvs Tyskland) så kommer de att dumpa flyktinar norrut.

    2.2 stödprogrammet har förlängts med fyra månader, men samtidigt skulle den grekiska regeringen komma in med besked om vilka åtgärder de avser att vidta för att uppfylla kraven på reformer.

    slw Grekland avser inte att öka kraven på att betala skatt, och har därför ont om intäkter, och måste fortsätta låna, till konsumtion som man aldrig kommer att betala tillbaka, och det vet alla.

    2.3 Men det som kom från Athen i fredags var nog inte i alla delar ägnat att inge förtroende för deras vilja och förmåga i detta avseende.

    slw Nix, precis tvärt om, EU håller på att falla sönder inifrån, och detta var sas grunden till varför detta med Euron inte var en bra idé, i övrigt är EU bra, så länge inte några borgar för andra, genom att klåfingriga politiker, lovar bort sitt mandat till framtiden.

    2.4 Och det skall bli intressant att se hur detta kommer att hanteras under de kommande dagarna. Pengarna i Athen håller på att ta slut.

    slw Jepp, mer lån, samtidigt som Juncker går ut och beställer en EU-armé, han hr ju ingen egen hård makt.

    3.1 I Irak fortsätter offensiven för att ta tillbaka staden Tikrit från Daesh, men det finns samtidigt betydande frågetecken för vad den kommer att innebära på sikt.

    3.2 Är det så att detta uppfattas som en operation huvudsakligen av shia-milis finns det en betydande risk för att den avgörande operation för att försöka att återta Mosul som planeras för senare i år kommer att försvåras.

    slw Jo, det är Sunni och Saudi, som börjar bli nervösa, och problemet är ju att Kurerna är Sunni, liksom stora delar av Irak är Shia, och firma Ryssland/Iran kommer nog att se till att bli vänner med Kurderna, om de sviks ytterligare en gång av väst. I vart fall är inte Saudi nöjda med Sverige :-) och detta har helt säkert sina Kurdiska skäl och shiasilamska orsaker :-)
    slw

    SvaraRadera
  16. forts om regeringens hantering av utrikespolitiska omständigheter, ang dagens skörd från Carl Bildt, av vad som är på agendan...

    4.1 I Riga i fredags diskuterade EU:s utrikesministrar situationen i Libyen, men kom knappast längre än till att uttala ett starkt stöd för FN:s pågående ansträngningar att få till stånd någon form av politisk lösning.

    slw dvs fortsatt kaos.

    4,2 Att det nu talas om att det i Libyen finns mellan en halv och en miljon flyktingar som skall försöka att ta sig över Medelhavet när vädret blir bättre har inte gjort oron över situationen i landet mindre i de sydeuropeiska länderna.

    slw Det är dessutom möjligt att ta betalt, för transporten, genom skuldebrev, bara personen hamnar i Sverige eller Tyskland, eftersom personen då kan betala av på resan, genom garantiinkomst från ansökarlandet. Tur Sverige har Mehmet Kaplan som bostadsminister, det blir ett grönt folkhem :-)

    4.3 Men vi minst lika berörda. De som tar sig över Medelhavet stannar mer sällan i södra Europa – mönstret är att det är Sverige eller Tyskland som är deras destinationer.

    slw ja, tack vare mp, generöst men är det långsiktigt hållbart och uthålligt, och vad blir konskekvensen om det inte håller, dvs att att avvika från övriga EU avseende tillämpning. Hoppas att någon journalist i vart fall börjar ställa frågor, om öppna gränser och vägen mot polisstat.

    5.1 Samtidigt fortsätter diplomatin med Iran i den nukleära frågan.

    5.2 Mitt intryck är att den israeliska premiärministern Netanyahus försök att med sitt avgörande inför kongressen i Washington stoppa processen knappast lyckats.

    5.3 Kanske ledde det svarar till en ökad beslutsamhet i såväl Teheran som Washington att göra det yttersta för att försöka nå en överenskommelse.

    slw bara att hålla tummarna, för att inte hökarna vinner, vare sig i Israel eller USA. slw


    för då blir det ännu mer krig i Irak/Syrien, och ännu mer människor att bygga bostäder åt i Sverige, och så klart leta arbete åt, och därför väntar alla på att mp ska börja driva 6 h arbetsdag...

    Jordbruket
    Äldrevården
    Sjukvården
    Infrastruktur
    IT-sektorn
    Industrin
    PR-sektorn
    Politiken

    Det finns hur många sektorer som helst att integrera ett grönt folkhem, och alla som inte passar in och hamnar utanför, ordnar vi massövervakning av, om nu någon skulle får för sig att protestera mot dubbla budskap, tex om vikten av fler afrikanska män :-)

    Hur som helst, vill man ställa frågor om utrikespolitik till mp, hur de tänker rent praktiskt, kring praktiken. Hur ska mp få in mer skatt, att omfördela till alla behövande, gneom att sätta fler i arbete, och för vilka pengar, eller genom att höja skatten? Eller ska vi kanske fundera på detta med hittepåpengar verkligen är rätt väg, för att spara på människans konsumtionsiver?
    slw

    SvaraRadera
  17. Göran Persson fortsätter,
    på sid 406 i

    min väg, mina val
    (eller som det heter, väljarnas demokratiska mandat)

    "De borgerliga partiledarna blev överraskade av utspelet"
    (I Riksdagen om att öka anslagen till inre säkerhet mot yttre)

    "Nu tvingades de diskutera överföra pengar från försvaret till polisen, istället för allt annat de diskuterat"
    "Kommentarerna i media var överlag positiva"

    ”Efter hand som regeringen vidtog allt fler åtgärder isyfte att bekämpa brott, svängde debatten. Vi gjorde för mycket, hette det, och nvi tog för lite hänsyn till den personliga integriteten.”


    "Budgetförhandlingarna mellan justitiedepartementet och försvarsdepartementet blev inte så enkla som jag hade trott."

    slw :-) Det fanns visst en försvarsuppgörelse, och en försvarsberedning, som Persson åsidosatte genom att släppa in mp och vp 2002, så man kan ana att fp, kd och C inte var helt nöjda...

    "Budgetutrymmet för 2005 var mycket begränsat och Försvarsdepartementet bedömde att det inte skulle gå att spara mer än 600 miljoner under 2005."

    "Några statsråd hade sett framför sig hur ´försvarspengarna'* kom som extra grädde på moset, men så blev det inte."

    * försvarspengarna = minskade försvarsanslag, som man kommit överens om med mp (men till vilket pris.....) Ja, det måste ha varit folkhälominster Morgan Johansson som håll tummarna :-)

    " Först under 2006 och 2007 när försvarsmedlen (inbesparingen) växte till 1,5 respektive 3 miljarder kronor skulle programmet kunna genomföras fult ut"

    ”Inför budgeten 2005 gjorde jag därför något mycket ovanligt, jag gick emot Finansdepartementet i slutskedet av de interna budgetförhandlingarna och stödde istället Thomas Bodström och Justitiedepartementet (och inte den parlamentariska FöBer). Därigenom fick JustitieDep över 700 miljoner i förstärkningar, vilket var mer än vad försvarspengarna gav”

    slw Den förväntade neddragningen var bara 600 miljoner 2005, och 1,5 miljarder först året därpå, och 3 miljarder 2007, eftersom det tar tid för FM att lägga ner alla anläggningar, anställda inkl försvarsmaterial, och försöka ragga kontraktsanställda meniga soldater, som ser soldatyrket som en trygg framtid....

    ”utan den ovanliga åtgärden hade vi inte kunnat klara polisens och kriminalvårdens ekono0mi. Regeringes trovärdighet hade gått förlorad”

    ”Efter enkelt genomförda budgetförhandlingar med vänsterpartiet och miljöpartiet kunde jag nu istället prenentera programmet mot indre hot i regeringsförklaringen. Det var den största satsningen på rättsväsendet i modern tid”

    Vän av inrikesordning:-) och vän av inrikesövervakning funderar på hur alla unga radikala vänstermänniskor tänkte här?
    slw

    SvaraRadera

  18. Visst, man åkte ner till toppmötet i Göteborg och demonstrerade mot globaliseringen, (det var närmast en massrörelse i Sverige), som förväntades klaras av med 4 500 poliser. Sedan urartade allt, och det berodde inte på vare sig mötet eller polisen, utan för att alla som protesterade, inte höll sig till anvisningar och regler.

    Mängden människor skapade en känsla av egenrättfärdighet, som sedan slog tillbaka gruvligt.

    Även om det var något fler unga som var med under polisövergreppen än under Bob marley på Grönan 77, 78, 79 och 1980, så var ändå alla som det var någonting med där.

    Det är än idag helt magiskt, hur protesterna i Göteborg, kunde ligga till grund för gigantiska satsningar på polis, fängelsevård, säkerhetspolis och signalspaning.

    Här verkar det som att politiken agerade precis tvärt om vad man tror, den skulle göra.

    Missnöje inom vänstern, inkl den autonoma, avseende ökad globalisering borde leda till mindre militära aktiviteter utomlands, och mer socilat fokus hemmavid, istället blev det tvärt om. Ökad övervakning, mer inrikes polisresurser, och framför allt, mer resurser för militären utomlands.

    Naturligtvis har Ångström, ANC & Co insikt vad konsekvensen skulle bli, men frågan är mer, hur kunde hela journalistiken gå på manövern.

    Mer polis mot mindre förvar, och vad man kan förstå, försvarar mp linjen än idag. Det är något som inte stämmer med hur inrikes och utrikespolitik går ihop.

    Att journalister i Stockholm är gröna är en sak, men måste de tappa all kritisk förmåga.

    Det var inte direkt så att Östutvidgningen som en överraskning. slw

    SvaraRadera
  19. Ergo, det handlar inte om ngt EU-försvar, det handlar om att skifta fokus, så att ECB kan fortsätta att låna ut pengar till Grekland, mot att några länder som ännu inte är dire straits, fortsätter att gå i borgen.

    http://www.bbc.com/news/world-europe-31802171

    Det är väl lite här det skulle vara av intresse att höra mp, ska vi fortsätta att låna ut pengar mot borgen, för att ställa om hela Europa, till ett grönt folkhem, och vad händer om lånen går upp i rök, och inte är långsiktigt hållbara?
    slw

    SvaraRadera
  20. Anonym mån mars 09, 01:01:00 em:
    Varför anonym?

    Också jag tycker - av olika skäl - att värnplikt är en bra idé.
    Dock skrev sossen att dessa värnpliktiga skulle stå under EU:s befäl - inte Sveriges. Det tycker jag inte är en bra idé rakt av.

    SvaraRadera
  21. Man får tacka för denna bloggpost och kommentarer med empiriskt material som gör att läsaren själv kan göra sina bedömningar.

    Bilden jag haft utifrån av ett parti som utan sammanhang söker få framgång för enskilda enfrågor blir tyvärr mer än bekräftad. Det finns en inre sammanhållande strategi som i hög grad går rakt mot de ursprungliga målen medan dimridåerna läggs ut verkar det som. Inte för att aktörerna själva är särskilt medvetna vad de gör. Men EU:s krossande med svenskt benäget bistånd av en hållbar utrikespolitik med erkännandet av Kroatien utan att minoritetens rättigheter garanterades var en historisk vändpunkt. Svenska Freds och Skiljedomsföreningens omvandling från fredsrörelse till lobbyapparat för legitimering av ockupationer och diverse projekt som utåt ska framstå som bra utan en inre hållning.

    Utrikespolitikens sammanhang med inrikespolitiken blir onekligen viktig i våra dagar. Att EU toppmötet 2001 där mp gjorde bra ifrån sig skulle vändas till komik med krav på maskeringsförbud vid demonstrationer och sedan tragik med denna smarta omvandling av försvar till ockupationer och bombningar i fjärran länder samt stor satsning på polis och övervakning mot inre hot. Onekligen har jag inte lyckats hänga med i dessa turer så bra att det nu kommer upp.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.