tisdag 10 mars 2015

Då kämpade svenskt näringsliv för Nordkorea, idag för Saudiarabien

Då var det Marcus "Dodde" Wallenberg. Nu är det en annan Wallenberg. Då var det Nordkorea. Nu är det Saudiarabien.

Stora delar av eliten i det svenska näringslivet meddelar häromdagen att det vore olyckligt att bryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Det skulle kunna få konsekvenser för svenska företag. Och en och annan bonus, kan man tänka. Nu är det inte så att topparna i det svenska narringslivet - förlåt: näringslivet - agerar på något nytt sätt. Tvärtom, man fullföljer en gammal vana. Man har till exempel älskat Nordkorea. 

Då var det, som sagt, Marcus "Dodde" Wallenberg som stod på barrikaderna. Det var 1970-tal. Och den svenska näringslivseliten förenade sig med den yttersta vänstern för att skapa goda förbindelser med diktaturen. Man tjatade på svenska staten för att tillsammans med den kunna bygga en stor industrimässa i Nordkorea. Så skedde. Efter det att man fått regeringen att erkänna diktuaturen.

Sverige var det första västland som erkände Nordkorea. Den 6 april 1973 upprättades diplomatiska förbindelser. Företrädarna för näringslivet betonar att här finns pengar att tjäna. I länder där staten kontrollerar handeln är det viktigt med goda politiska kontakter. Svenska företag skulle gynnas om politikerna inte engagerade sig så mycket för demokrati och människors rättigheter. Diktaturer har sina fördelar, goda förbindelser med diktatorn öppnar portar. UD hakade på. Gav Exportrådet fria händer att "sätta in lämpliga exportfrämjande åtgärder".

Nordkoreanska handelsdelegationer välkomnas till Sverige, besök hos företag och fabriker. Svenska delegationer åker till Nordkorea "för att berätta om produkter, visa bilder och skapa sig en uppfattning om landets behov". Order från Nordkorea börjar rulla in.

I Lovisa Lamms bok Ambassaden i paradiset - intervjuar henne här för den som har tillgång till UR-acess - redovisas bland annat att Atlas Copco får en prestigeorder värd 225 miljoner kronor. ASEA, Kockum. Alfa-Laval och Volvo får stora beställningar. Här skall skäras guld. Ägarkonstellationerna känns igen från dem som undertecknat DN-debattartikeln häromdagen i syfte att få regeringen att upprätthålla det militära handelsavtalet med Saudiarabien. Pengar luktar bara lite grand, och i digital form luktar de liksom inte alls.

Svensk industri ligger på: varför inte en svensk industriutställning i Nordkorea? Exportrådet är på hugget. 1974 påbörjas planeringen. Trettio svenska företag inom tung svensk industri deltar. Exportkreditnämnden menade att det var säkra pengar: Nordkoreas vänner i Sovjetunionen skulle nog stå för fiolerna om nordkoreanerna fick betalningssvårigheter. Kanske skulle kineserna också bistå. Säkra pengar således. Diktaturer kan man lita på. Dessutom håller de ihop. Säkra kredittagare. Vilket skulle gagna Wallenberg och de andra. Portarna kunde dock öppnas än mer om Sverige öppnade en ambassad. Affärerna och kontraktsskrivande skulle underlättas. En ambassad skulle fungera som olja i maskineriet. Politikerna var tveksamma. Näringslivet tjatade. Och visst hade erkännandet av Nordkorea öppnat upp för svensk industri, bra för jobben, bra för tillväxten. I en UD-promemoria kan man läsa: "Den nordkoreanska ledningen har givit uttryck för sin uppskattning... detta har tagit sig uttryck i form av omfattande beställningar av industriutrustning m.m...".

Inte minst var det gruvutrustning som nordkoreanerna beställde. Malmkrossare, anrikningsverk, elektrisk utrustning... Och nu skulle svenskarna dessutom samordna och installera utrustning, femtio svenska ingenjörer behöver bosätta sig i Nordkorea för att få allt på plats. Så planeras det. Marcus "Dodde" Wallenberg blir ordförande för det konsortium som bildas. På kort tid skrevs kontrakt på över 700 miljoner kronor. Det hela pimpades med att Volvo fick beställning på 1000 fina bilar.

Tre nordkoreaner besöker dessutom Tylö Bastu, berättar Lovisa Lamm, för att beställa lyxversioner av bastuanläggningar - inbyggd stereo, steglös belysning, mjuka vilfåtöljer i ädelträ, heltäckningsmatta, automatisk vattenkastning på stenarna och helelektronisk värmekontroll. Ingen i Sverige hade köpt en sådan anläggning. Nordkoreanerna beställer fem stycken förutom tjugo något mer normala anläggningar. Ägaren till Tylö Bastu skriver i Expressen om det hycklande i att propagera för kommunismen och samtidigt köpa de flottaste bastuanläggningarna till ledarna. Artikeln blir läst på den nordkoreanska ambassaden, nordkoreanerna vägrar göra affärer med den som kritiserar dem på detta vis.

Lovisa Lamm skriver: "Några veckor senare får Sven-Olof Jansson (ägaren av Tylö Bastu) ett samtal från en ´direktör på en officiell svensk exportinstitution´som berättar att regimen via ambassaden i Stockholm hotar att dra ner på inköpen från Sverige. Den svenska exportdirektören kräver nu att Sven-Olof Larsson ska dementera sina uttalanden för att rädda den svenska exporten till Nordkorea...". Jansson blev sedermera uppringd av två ilskna direktörer som fått beställda order till Nordkorea annullerade.

Nåja, industriutställningen blev av. Mässområdet förlades några kilometer utanför centrala Pyongyang. Flera stora hallar hade uppförts, utanför hallarna huserade Volvo BM med hjullastare och dumpers. Lamm skriver: "Varje morgon radade de svenska industriutställarna upp sig framför hotellet i Pyongyang i väntan på transporter ut till mässområdet. Men en morgon dyker inte bussarna upp...."

Det visar sig att någon buss inte skulle komma denna dag. Skälet sades vara att nordkoreanska regeringstoppar skulle besöka mässan. Så där stod högt uppsatta chefer för svenska industriföretag med lång näsa. De hade portats från sin egen utställning... Följande dag får de åka ut till mässområdet. Och konstaterar att maskiner hade skruvats isär och sedan satts ihop på ett icke helt korrekt sätt... Men svenskarna låtsades inte om detta, de höll god min, här gällde det ju stora affärer... Hemma i Sverige började avbetalningarna på redan överskeppade tingestar förfalla. Oron ökade.

Nordkorea är fortfarande skyldig svenska skattebetalare - staten hade stått för exportgarantier - över tre miljarder kronor i dagens penningvärde. Som vanligt således: vinsterna privatiserar, förlusterna socialiseras... Och näringslivets toppar är sig lika.


23 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Tack för info, bra skrivet. Vinster privatiseras, förluster socialiseras - utan större protester från medborgarna(?). Samhället känns dödsdömt korrupt och allt rullar på som vanligt. Mot framtiden!

    SvaraRadera
  3. På ett historiskt museum i Berlin är en svensk förlängd Volvo upphängd till allmän beskådan. Av texten framgick att den togs fram specifikt för Erich Honecker på order från Svenska staten om jag minns rätt. Det är en stor skam för oss svenskar.

    SvaraRadera
  4. Utmärkt, detta är statssocialism på riktigt, och det fortsätter. Skattebetalarnna bär risken, och näringslivet privatiserar offentliga åtaganden, först genom att förläna ut skattemedel, till den som lovar mest runt, och håller mest tunt, och sedan när det inte går riktigt som man tänkt, så blir det konkurs, där långivaren i första ledet tar risken, och när det blir ett för stort pyramidspel, så förs risken över på det offentliga, och nu är det inte bara skattebetalarna som åker på en nit, utan alla som på ett eller annat sätt är beroende av en offentlighet.

    Det vore myckert mer ärligt om inte staten, tex centern eller nymoderaterna, gjorde sig omaket att första samla in skatter, vore det inte mer "marknadsmässigt" att låta individerna själva förfoga över sin tid och sitt arbete :-)

    Att göra affärer med andras kapital, verkar vara en favoritsport både för politiken och för affärsmännen. I vart fall ökar konsumtion och exploatering, och det ser dessutom ut som att ojämlikheten bara späs på.

    På 70-talet hade i vart fall inte bankdirektörer samma lön relaterat till en sjuksyrra som idag, och arbetet var mycket svårare, för en bankdirektör, eftersom det inte fanns hittepåpengar och guldbyxor.
    slw

    SvaraRadera
  5. Av oljan i de svenska mackarna kommer cirka 90 procent från Ryssland och Nordsjön. Ryssland slutar sälja om kanske 15 år därför att de behöver den själva. Fälten i Nordsjön sinar tidigare än de i Ryssland. Att sälja vapen till de oljerika araberna är naturligtvis ingen garanti för leveranser. I bästa fall blir dom beroende av reservdelar och uppdateringar av vapnen. Så vapenexport dit borde ha högsta prioritet. Att jämföra Nordkorea med Saudiarabien är bara trams. Schlaug saknar kontakt med verkligheten.

    SvaraRadera
  6. "Money doesn't talk, it screams!"

    Kapitalisterna förlustar sig, och vi får stå för bordellnotan.

    SvaraRadera
  7. Affärer sägs "demokratisera", men ingen ser några resultat. Men det är så, ändå! På någe vis.

    SvaraRadera
  8. Pengar luktar inte.
    Sånt här sköttes mycket "snyggare" och diskretare när sossarna är ensamma i regeringsställning, då kunde man göra upp med typ M när staten och kapitalet hade gemensamma intressen.

    "1976 förlorade socialdemokraterna valet. Det var första gången på 44 år. Och Claes-Ulrik Winberg som var engagerad moderat och som senare blev ordförande i SAF, men som 1976 fortfarande var VD i Bofors, var oroad; ”jag borde vara glad men det här är inte bra för F (Försvarsdivisionens verkstäder)”, sade Winberg."
    http://www.algonet.se/~koch/artiklar.htm

    Och rätt fick han, borgarna var inte alls insatta i hur det fungerade. Det blev t.ex. en Fp regering som tog krigsmateriel lagar bokstavligt och ville inte exportera till en del arabstater, förmodligen mest "omsorg" om sioniststaten.
    *Hadar Cars, den mest hatade mannen på Bofors. Den mest hårdföre och hederliga handelsministern på länge.
    När vi hör namnet, Hadar Cars, då ser vi rött. Så sa man på Bofors, och på Volvo, och på Scania Vabis, och lite här och var i det svenska näringslivet. Och i Iran."

    Som lök på laxen exporterade en borgerlig regering hemlig USA teknologi till Sovjet, Data Saab affären, USA djupfrös teknologiöverföring till Sverige först med stabil S regim under Palme öppnades kranen igen.

    SvaraRadera
  9. Nordkorea är väl "one of a kind", beviset för att människan inte är det förnuftiga djuret, utan det bisarra djuret.

    Trots allt finns det fler exempel. Saudiarabien har bara en lite speciell syn på avvikelser från en viss norm :-) och håller nu på att dumpa priset på olja, för att ställa till förtret för Iran och Ryssland, till Kinas stora förtjusning.

    Oljan är det något skumt med, priserna faller från en nivå som vi i väst naturligtvis inte hade råd med, varken -73 eller 2014. Så nu dopar vi oss med billig energi, och gratis ränta, då kan det väl bara bli bättre....

    Just nu verkar det som att korrelationen ligger mot Ryssland och Iran, ett slags handelskrig.

    Tillgången på billig olja har knappast ökat, det är bara på dyr olja som tillgången ökar, och den mesta av den billiga oljan är redan uppeldad i atmosfären.

    Ändå sjunker priset

    http://www.bloombergview.com/quicktake/oil-prices

    inte bara på olja utan på råvaror överhuvud, i vart fall enligt Baltic dry, det är inte så att det finns råvaror i överflöd. Dock verkar konsumtionen minska, och möjligen ligger väst nära "peak privatskuld"

    En graf över Baltic dry

    http://www.zerohedge.com/news/2015-01-29/wtf-chart-day-baltic-dry-index-crashes-lowest-29-years

    Att Baltic dry-index sjunker kan man fundera på. Indexet är en ganska tydlig parameter på real ekonomi, (att räkna bokade fraktskepp med råvaror.

    Världshandeln verkar sjunka, lite som 1986 (Då Kina inte var med i matchen) (2 år efter magiska ödesmättade året 1984) och året före Novemberkuppen

    Dvs när Sverige släppte lös hittepåpenarna.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Novemberrevolutionen_%28Sverige%29

    1986 var unikt (Baltic dry), och man kan studera Svensk ekonomi 1985 tom 1992.

    Det var något med krediter som gick fel, som skattebetalarna i någon mening fortfarande betalar av på. Dvs staten gav bankerna rätt att tillverka hittepåpengar, dock under viss reglering. Nu är krediterna naturligtvis mångdubbelt mycket större, eftersom staten inte bär risk på räntan, utan via bankgarantin.

    Detta med Baltic dry är inte konstigare än att man fick lära sig av farfar, att sitta på balkongen och lyssna på trafiken varje dag vid samma tidpunkt, och notera djudnivån, (fraktintensitet), och lista ut hur mycket handlarna beställt till morgondagen, är det tyst, är det en hunden begravd, och nu bygger vi förbifart Stockholm, yippi, för att hantera containertrafik för fartyg som tar 15000 plåtlådor åt gången, men billiga grejor. Transportkostnaden flyttas från sjöfarten till skattebetalarna, så priset för konsumtionen blir inte direkt billigare lokalt, bara frakten från Kina. slw

    SvaraRadera
  10. Fråga: är det en redaktion som ligger bakom denna blogg eller är det Schlaug själv som skriver allt? Undrar eftersom bloggen nästan varje dag presterar nästa lika mycket som en vanlig ledarredaktion på en tidning gör. Fast bättre och väldigt kunskapsrikt över breda fält och ibland väldigt roligt.

    SvaraRadera
  11. Sedan håller de på och fånar sig om Iran och kärnvapen, och naturligtvis oljeledningar, som sas kan bypass:a frakt på köl.
    Undrar om de inte ska dra en rackare från Libyen, om de nu får ordning på terrorgimparna, det är fullständigt bakvänt allt, Saudis roll i relation till IS, som förefaller breda ut sig i samma takt som Ryska eller mer oberoende allianser brakar samman.

    Lärdomen är i vart fall att varje orättfärdig diktatur, som faller och ersätts av terrorgimpar, är ett förlorat slag för feminismen :-) Osannolikt med sant, det är nog få kvinnor i Libyen, som inte drömmer tillbaka till tiden med Kadafy och Co.

    Men USAs elit, verkar vara uppdelad, i fråga om hur man ska hantera Shia, och det är väl här som regeringen misstagit sig, hur hotade Saudierna känner sig av av Shia, och alla som vet något, vet att respekten för en 6000 år gammal krigarkultur är djup, lite islamkrydda sitter lika löst i pälsen som kommunismen i Kina, det tar inte många år att ska av sig, annat är det med Sunnasärkarna.

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-03-09/republicans-warn-iran-and-obama-that-deal-won-t-last

    Men så verkar det inte alltid gå som Fältherren tänkt...

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-03-09/netanyahu-campaign-hit-by-perfect-storm

    Så frågan är mer hur det går i extravalet, om skäggen vinner, eller majoriteten i Israel som trots allt kan tänka, och sitter kidnappade av en liten högljudd vågmästarelit som vet bäst, lite som att mp 2002 var ett nödvändigt (men inte tillräckligt kriterium), för SD åtta år senare.

    Frågan är hur länge Saudierna tänker tjura om USA svänger permanent avs Iran, beroende på vilka som ny tar hem spelet 2016, vilket lite beror på om valet i Israel blir ett bakslag för trubbelmakaren själv. Rekyl är sas nästan en naturlag.

    Det är många konfliktzoner att hålla rätt på nu, dvs så komplext att det inte går att göra meningsfulla predikationer, coh då sa man ligga lågt och samla mat.

    Kanske ska man inte håna Margot för mycket, för att UD inte heller kan få rätsida på detta med
    Sunni och Shia
    Islam - kristendom
    Frihandel - Protektionism
    Demokrater - Republikaner
    EU och Ryssland
    Västeuropa och östeuropa
    Europa och USA

    Bara Gud vet....
    slw

    SvaraRadera
  12. Margot verkar ha återfört oss som "moralisk stormakt" igen? Den utrikespolitiska glansen från 60 & -70 talet har putsats upp igen? Eller är det för tidigt för att påstå sådant?

    SvaraRadera
  13. Det går lite att följa utvecklingen genom Dansk statistik, detta med prisutveckling på:
    råvaror
    tillverkningsvaror
    tjänster

    http://dst.dk/da/Statistik/NytHtml.aspx?cid=18745

    Det centrala är att kapitalmarknaderna inte längre får avskastnig på kapital genom tillverkning av något, men om staten bara kapitaulerar, statens skälva uppdrag, tex vård, skola och omsorg, så finns en fantastisk tillväxtpotential och efterfrågan på skola och sjukvård, eftersom detta är ett så kallat basbehov, (jmfr prof Kano), som de här bisarra NKI-index inte mäter, dock är det det detta vi betalar för, tex ordning och reda i skolan, och i kaft med att staten inte klarare uppdraget, går priserna på skoltjänster upp (utom i de kommuner som är homogena, för borgarna sätter inte alls sina ungar i provatskola, när de kommunala alternativen är bättre (bättre villkor för lärarna)

    Så ska man hålla koll på trenderna, är det nog så att priset på råvaror går ner lite, eftersom ingen, trots räntan, har råd att konsumera mer grejor, eftersom vi inte har tid mer än att arbeta och sitta och hänga över en datamakapär. Språkrören har inte tid med sina barn, vilket innebär att en politiker kanske är bäst till gagn för medborgarna här barnen är vuxna, att kombinera politik, med barn, med privatliv, visar som verkligheten visar, att politiken inte hinner tänka.

    Kanske kan kvinnor i framtiden skaffa barn vid 20, och frysa fostret, och hinna med detta med familj, efter att man bränt ut sig på politiken, brinntiden verkar kort. Eller så tänker man på vad som är viktigast, och att en politiker som inte måste kompromissa med familjen, kommer att bli en bättre politiker (i historieböckerna)

    I vart fall skulle narcissismen kanske inte fortsätta att öka.

    Om vi antar att vi inte klarar ekonomin genom att köpa och konsumera mer grejor, och att tillväxten hålls inång ännu ett tag genom privatisering av tjänster, som nya Mp förfäktar, analogt med att de har ett behov av detta för att göra politisk karriär under familjetiden, så kan "tillväxten hållas uppe ett litet tag till, om bara staten fortsätter att misslyckas, men sedan börjar skattelojaliteten att knorra, och då blir det som Greklnad, att staten måste låna, för allt godis, och då sticker räntan, och då faller priserna på Södermalm som käglor, på bostäder.

    Ergo, prisinflation på statens uppgifter, tex säkerhet och basbehov, prisdeflation på grejor, för att vi inte konsumerar grejor. Prisinflation på tillgångar i områden som är vita reservat, och prisdeflation i områden där den gröna och nyblå eliten dumpar människor på flykt stormaktspolitiken. Det skapar massvis med integrationsjobb, som betalas med skattemedel, frågan är inte moral, utan hur länge en viss skattebas i en viss kommun har råd att betala hög skatt, och betala för privata tjänster, av något som förutsätts redan vara betalt, + att betala till EU, genom att pantsätta pensionskapital etc.
    Det håller lite till, genom att dumpa priser på råvaror, men sedan måste det bli en reaktion, och det sker rimligtvis med räntan, vilken valuta vi använder, var vi väljer att bo/flytta och naturligtvis vilken skattenivå vi accepterar för att arbeta, och hur vi sedan röstar.

    Nästa steg, inom en snar framtid, för politiken är att lägga ner minst hälften av alla kommuner, i takt med att människor röstar med fötterna. Det går ganska fort. slw

    SvaraRadera
  14. Donald Rumsfeld, the US secretary of defence, was on the board of technology giant ABB when it won a deal to supply North Korea with two nuclear power plants.
    http://www.swissinfo.ch/eng/rumsfeld-was-on-abb-board-during-deal-with-north-korea/3176922

    SvaraRadera
  15. The Annual General Meeting approved the proposed cash dividend of SEK 2.18 per share (1997: SEK 2.10). The record date for payment of the dividend is Thursday, April 1, 1999 and the dividend will be distributed from VPC (The Swedish Securities Register Center) on Monday, April 12, 1999.

    Percy Barnevik, Sweden, Donald H. Rumsfeld, U.S.A. and Peter D. Sutherland, Ireland, were re-elected as members of the Board of Directors. Björn Svedberg decided not to stand for re-election. Mr. Jacob Wallenberg, Sweden, was elected as a member of the Board. At the statutory meeting of the Board after the Annual General Meeting, Percy Barnevik was elected as Chairman.
    http://www.abb.com/cawp/seitp202/c1256c290031524b41256738005b4931.aspx

    SvaraRadera
  16. Av Karin Enströms, M, kommentarer låter det, som att hon tycker att Margot Wallström ska skicka kungen med en ny medalj till någon saudisk potentat . . Tänk att det var så sent som 2011 som det skedde senast.

    Minns också näringslivets gullande med Sydafrika under apartheidtiden.

    SvaraRadera
  17. Klassiskt, medaljtricket, ett problem med feministisk utrikespolitik, är det uppskattas på hemmaplan, och naturligtvis inte för ett ögonblick är annat än snickesnack i verkligheten där ute.

    Utrikespolitik är sas ungeför som att ställa sig på Hötorget och försöka sälja frukt, har man ingen bra frukt att sälja, så hjälper det inte med att etikettera om frukten, om den inte är aptiplig och har rätt pris, marknaden är stenhård, och vad jag förstår, så är många länder livrädda för feminsim, eftersom den ena eller den andra intressegruppen hotas, så varför skulle en manlig ond värld vilja ta till sig av oss, om de ser det som väldigt giftig frukt, till ett hutlöst pris, som man inte kan slå mynt av alls.

    Här ligger problemet med att torgföra vår utrikespolitik som något som andra strävar efter, hm, säkerhetspolitik handlar om militär slagkraft, handelsavtal, tullar och import/export av nyttigheter, som anses gagna den egna nationen, alltså inte folket, utan regenten. Handel bedriver våra företag utrikes, och problemet som uppstår är när andra länders företag, dvs kapitalmarknaderna, lär sig att Svensk inrikespolitik kan påverkas genom vår utrikespolitik. Att sedan politiken ikläder detta köpslående med olika oting, är en annan femma, som mest förstärker hemmaopinionens falska självbild.

    Nä, saudiavtalet gick som det gick med, för att s satt sig i koalition med mp, och det var deras eget val, och då måste utrikesministern hålla fanan högt i retoriken. Så frågan är mer vad vi ska ha vår utrikespolitik till,
    handel är en sak, relationer med andra stater en annan. Det mesta hemliga arbetet sköts av underrättelsetjänsterna, och sedan kan man undra lite, om det inte är dags för Sverige att koppla av stromaktstiden, och inse att det Sverige har mest nytta av utrikespolitiskt, är att ta in och lära oss av hur andra gör och tänker, och sluta tro att om alla bara gör som vi i Sverige, så kommer allt gå bra. Just därför finns anledning att tro att våra politiker inte riktigt talar ur skägget, för det är jämt skägg, med alla skäggen, utrikespolitiskt, men nu även inrikespolitiskt, eftersom skäggkulturen är här för att stanna och tillväxtprognosen ser mycket god ut.

    http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Fler-man-an-kvinnor/

    Andelen män ökar markant i Sverige, och marknadsfrågan som uppstår är då om det mänliga överskottet ökar efterfrågan på kvinnor (I Kina gick denna teori åt pipan, det blev klappjakt på kvinnor) eller om fler män utan feministisk insikt kommer att påverka det politiska klimatet?

    Det mest sannolika är det senare, i MUF har man redan startat debatten om att rösta på nätet, och då är det "homerun" fr alla klanledare.

    Valfusket inom M var nog bara början, hur politiken lär av klansystemet, där alla röstar konformt, på den som lovar mest, och varför inte, klansystemet är det rådande skyddsnätet i världen, utom möjligtvis i norden, där vi har staten.

    Det är lite svårt att se om jämställdheten kommer att gå framåt, med betydligt större andel män i arbetsför ålder, det beror som sagt var också på demografin, inte bara retoriken i vår utrikespolitik. slw

    SvaraRadera
  18. Titlar på KI:s konjunkturbarometrar, nästan poetiska, dock saknas rapporten för dec 2007?
    Tiden 2006 och bakåt, med Persson, hade inte samma krassa titlar, men inte var konjunkturen bättre då heller....

    Det verkar på ngt magiskt sätt vara omvärlden som styr Sveriges ekonomi.so oder so.

    Konjunkturen går upp, och oftast ner, ändå ökar tillväxten?

    2007-03-29 Stark arbetsmarknad och högre avtal ökar trycket på löner och inflation

    2007-06-19 Fortsatt stark tillväxt trots svacka första kvartalet

    2007-08-29 Fortsatt hög tillväxt med många nya jobb

    2008
    och konjunkturen går in i en lågkonjunktur…..och räntan den sänks

    2008-01-23 Hjulen i svensk ekonomi snurrar långsammare

    2008-03-31 Räntesänkningar och expansiv finanspolitik motverkar fortsatt konjunkturnedgång 2009

    2008-06-18 Svensk ekonomi tappar fart 2008 men ljusning i sikte 2009

    2008-08-27 Svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur

    2008-12-19 Lågkonjunkturen fördjupas 2009 och 2010

    2009
    och konjunkturen, den fördjupas….och 2009 blir ett dystert år

    2009-03-31 Lågkonjunkturen fördjupas — 250 000 färre jobb 2010

    2009-06-17 Det kraftiga BNP-fallet bromsar upp men arbetslösheten ökar snabbt fram till 2011

    2009-08-26 BNP har slutat falla men arbetslösheten ökar ändå snabbt

    2009-12-18 Tecken på ljusning avslutar dystert år

    2010
    och konjunkturen går upp….men orosmolnen hotar….

    2010-03-31 Tjänstebranscherna stark tillväxtmotor 2010-2011

    2010-06-23 Tydlig återhämtning skuggas av orosmoln

    2010-09-01 Sysselsättningen ökar i snabb återhämtning

    2010-12-21 Sverige växer starkt men inflationen blir låg

    2011
    och konjunkturen går i stå…..

    2011-03-31 Den högsta sysselsättningen på 20 år

    2011-06-22 Den rekordhöga tillväxten dämpas

    2011-08-31 Återhämtningen i ekonomin tar en paus

    2011-12-21 Arbetslösheten stiger och biter sig fast

    2012
    och konjunkturen gör inte som den borde, utan den fördjupas…

    2012-03-28 Flera tecken på en snar konjunkturuppgång

    2012-06-20 Lågkonjunkturen fortsätter

    2012-08-29 Ny konjunktursvacka väntar efter tillfälligt stark tillväxt

    2012-12-19 Lågkonjunkturen fördjupas

    2013
    Konjunkturen återhämtas, förhoppningsvis, innan det visar sig att den inte gjorde det 

    2013-03-27 Små steg mot bättre tider

    2013-06-19 Långsam återhämtning inleds i höst

    2013-08-28 Tydligare tecken på en snar vändning

    2013-12-18 Återhämtning hämmas av en svag omvärld

    2014
    Konjunkturen – den är som oftast , inte på väg upp direkt….

    2014-03-26 Trevande återhämtning i konjunkturen

    2014-06-18 Återhämtningen fortskrider i maklig takt

    2014-08-27 Svensk ekonomi står och stampar

    2014-12-18 Svagt euroområde hämmar svensk tillväxt

    http://www.konj.se/729.html
    slw

    SvaraRadera
  19. Om Sverie ska öka jämställdheten, och ojämlikheten mellan rika och fattiga kommuner, så finns det ca 10 – 15 ”rika” kommuner, att beskatta, för att jämna ut förutsättningarna. Om vi utgår från lön dvs. men antag att dessa löner är lite luftslott, dvs många som arbetar inom hittepåpengar-branchen, då är lönen visserligen hög, men inte långsiktigt säker, om tex banker börjar spara in på personal.

    Lägger man dessutom på skuldkvoten, hur mycket skuld ett hushåll har, i relation till belåning, ser det inte bättre ut. Dvs det som ser ut som en förmögenhet, kan lika gärna vara en ruin, i vart fall är skulden en bojsten, eftersom den inte år att realisera.

    http://lidingosidan.se/lidingo/hog-skuldkvot-pa-lidingo/

    Ser man det sedan till kön, och genus, så förefaller det som att många hushållen har delat upp arabetstiden, sannolikt är kvinnorna inte lågutbildade men de kanske inte arbetar lika mycket som männen, och frågan är nu om det är orättvist eller medvetet, att värdesätta sin arbetsfria tid, mer än att göra karriär och betala väldigt hög skatt, till en stat som förefaller ha svårt med sina grundläggande åtaganden, för tom Lidingöbor har vänner och släktingar som inte befinner sig i smöret, så sannolikheten är ganska hög, att en familj med hög skuldkvot parerar risken genom att inte bägge arbetar 12 h per dag inkl resor. Kanske har även kvinnor med en respektive råd att unna sig att inte arbeta full tid. Det måste inte vara ett tecken på orättvisa, att vissa indiver väljer att arbeta halvtid, i synnerhet inte om man har det bättre ställt.

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6092300

    Slutsatsen av dessa två artiklar är i vart fall inte jämställdhet, utan risk. Bostadspriserna i de kommuner som har högst löner, är också högst, och därmed är det här mycket av förmögenheterna finns, föreställningen om förmögenheten, eftersom värdet bara kan upprätthållas som fiktion, så länge räntan är låg, och lönen efter skatt är den rätta. Minsta ändring, så faller rörelsemarginalen för konsumtion av varor och tjänster, vilket ger sina spridningseffekter.
    Eftersom ett krav på amortering skulle minska risken, och minska konsumtionsutrymmet, kan man se hela ekvationen med fastighets-priser som ett spel med löneutrymme efter skatt, i hittepåpengabranchen, och den dagen som inte bankerna kan släppa ut mer helikoptersläpp av gratispengar, så försvinner en stor del av dessa arbeten, och där är förmögenheten sas förbrukad.

    Har man bara is i magen, gäller det amortera, och amortera, tills det händer ngt, om sedan priset i valutan ”hittepå” går ner till hälften, spelar det ingen roll, den som är rikast på Kyrkogården är den som överlever, och då spelar det ingen roll om det egna värdet minskat med hälften, så länge andras värde minskat lika mycket, men med hög skuldsättning utan arbete, så måste tillgången realiseras till reapris, men skulden den är kvar. En smart kvinna står inte på lånet, utan skiljer sig bara, och köper sig ut genom halva värdet. Det är ett annat mått på frihet och smarthet, att inte slava livet ut sig, utan låta en vit korkad överbetald man, sitta på Svarte Petter.

    Att privatisera vinsten,
    men låta stat och kommun stå för inhämtning och marknadsföring av intäkterna (skattemedlen)
    och sedan låta offentligheten ta smällen, bära hundhuvudet, när upphandlingen (utförsäljningen) visat sig vara ännu en en sol och vårning, eftersom alla ärliga företagare med nödvändighet kommer att sorteras bort, eftersom det är den oärlige som tar hem upphandlingen, samtidigt som kritiker mot bedrägeriet, kallas för stats-socialsiter, (i vart fall av Annie Lööf) är världens smartaste affärsidé, eftersom det samtidigt är skattebetalarna som står för borgen/pant, när det inte går som man förespeglade aktieägare och valmanskår, dvs förlusterna demokratiseras (socialiseras), genom att skulden förstatligas. självklart. slw

    SvaraRadera
  20. Om vi nu tar det lilla problemet med bostäder, som varit återkommande sedan 1994, och som inte marknaden löser åt staten, eftersom risken och avkstningen är för låg. Det kommer att lösa sig nu, genom upphandling (LOU) eftersom staten måste producera bostäder (baracker) och inte kan göra det där marken är dyr (jmfr priset på arbetskraft relaterat till nation), varför barackerna hamnar ute i spenaten, där det saknas arbete, och naturligtvis kommunalt vatten och avlopp, förskolor, skolor, bibliotek, butiker, vägar, gatubelysning, ja allt sådant som hter infrastruktur, som Reinfleldt ansåg vara onödigt, det viktiga är hjärtat.

    Sedan kommer det så klart döpas om till ekoboende, med det kommer att bli elförsörjd uppvärmning, eftersom entreprenören varken har kapital eller kompetens att sörja för hållbar energi.

    Tänk om nycentern kunde bli riktiga marknadsliberaler, och börja tala ur skägget, se till att sänk marginalskatterna ordentligt, och framför allt, gör som i USA, låt banken och deras aktieägare ta smällen om de spelat för högt eller dansa för ystert med fru Fortuna.

    Att lägga över risken på alla som inte belånar sig upp över öronen, är helt enkelt inte marknadsmässigt hederligt, eftersom det sätter hela idén ur spel.

    För övrigt är Adam Smith i ropet, i synnerhet”moral sentences” som inte ekonomer riktigt velat ta tioll sig, att ekonomi/ hushållning, bara kan fungera, om det finns ett genuint förtroende för både en själv och motparten, för att handslaget ska fungera på riktigt. För om man har en egen liten ängel på axeln, som funderar på vad som händer, om man blåser skjortan av andra och av framtiden, så agerar man rättrådigt och sätter inte existensen på spel.

    Nu är det bara ”kick the can” skicka skulden till framtiden vidare.

    Mest absurt av allt, är att mp företräder en expansiv tillväxtvänlig NGM-linje, som innebär ökad skuldsättning av staten och det privata, för att finansiera ”NU-konsumtion” genom lån av framtida ”tillväxtförmåga”, där SD är den parti som driver frågan om överskottsmål (sparande) över en konjunkturcykel. ujuj

    http://samtiden.nu/12047/sd-vi-vill-behalla-overskottsmalet/

    Hur ska detta sluta, när mp, som grundlades ideologiskt under 70-talet, när alla började inse att 60-talets tillväxtekonomi låg bakom oss, och Sverige på allvar blev grönt, och energimedvetet. Sedan kom 80-talet, och kreditekonomin, och sedan kaoset 1990 – 1994. Miljö omdefinieras ständigt, i relation till hushållets förmåga. slw

    SvaraRadera
  21. Margot har som uppdrag att slutligen krossa den nationella utrikesministerposten, för att lämna över stafettpinnen till sin kollega i Bryssel. Det är som en SNL-sketch live, som Max Tegmark skulle sagt när han presenterade världen som simulering.
    Ju mer absurt man kan få det hela att verka, så håller sig sunda människor därifrån och vansinniga människor premieras positivt.
    Vi hade i princip kunnat välja in 349 hästar + plus regeringshästar, för kusk och hopptränare med en hårtslående pinne sitter på kontinenten.

    SvaraRadera
  22. Månglarna fick vika sig, affärsplanerna lades åt sidan & de Mänskliga Rättigheterna sattes i centrum! Inte varje dag man berömmer (s). Margot. Bronsstaty? Nästa (s)-partiledare, allt annat vore chockerande. Ett ståtligt, nästan lite "engelskt", försvar av gammeldags blågula ideal. Elegans & integritet i ett paket.

    SvaraRadera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.