fredag 6 februari 2015

Hur mycket förlorar du på barnen idag då?

Sitter i matsalen på hotellet med bokhyllor på väggarna och äter lite frukost. Ska iväg till Nyhetspanelen igen. Jag är ganska ensam i matsalen och läser en artikel som är några dagar gammal. Det gäller att förbereda sig inför ämnen som kommer upp, anar att det kan bli mycket om barn: vårdnadsbidrag, pappaledighet, skola och allianspolitiker.

 Läser: "Att ersättningstaket är så högt som 37 000 kronor i månaden gör att pappan, som ofta har högre inkomster, kan vara hemma utan att förlora mycket mer än om mamman är hemma."

Jag läser meningen flera gånger. Den finns i en DN-artikel om vabbande och vobbande, som har sin högsta frekvens så här i februari. Barn är sjuka, föräldrar skall "ta hand om dem", man "förlorar" på det.

Jag blir så trött på de där resonemangen. Man förlorar inte ett skit när man är hemma hos sjukt barn. Man vinner. Däremot förlorar man en hel massa när man skaffar sig arbete, vanor och kostnader som gör att man inte anser sig ha råd att vara med sina barn när de är sjuka trots att man inte har karensdag och kan få ersättning upp till 37 000 kronor.

Problemet är inte, för de flesta med goda inkomster, att barn är sjuka några dagar utan den inställning och de värderingar man har. Och de prioriteringar man gör. Och de verkar - i vart fall i mina ögon - vara sämre hos den övre medelklassen än hos den nedre. Som om större inkomster på något sätt skall ses som en kompensation för att man blivit alltmer korkad. Ett virus som trivs i ett samhälle som präglas av ekonomism, där alla värden reduceras till kronor och ören. Barn leder till förluster...

Jodå, mycket riktigt hittade man också i underlaget till det beslut som skulle leda fram till "maxtaxa på dagis" just det ekonomistiska argumentet, omskrivet i klartext så här: "Ungjävlarna hindrar sina föräldrar att arbete heltid och övertid, vilket leder till att de där små olönsamma varelserna håller tillbaka tillväxten. Därför inför vi maxtaxa på dagis så att föräldrar stimuleras att öka sin arbetstid, vara borta mer från det improduktiva umgänget med sina ungar."

Tänker på Verkstadsföreningen som, när riksdagen beslutat att sänka normalarbetstiden till 48 timmar i veckan, beklagade sig över att särskilt äldre arbetskraft använde den fria tiden till något så improduktivt som arbete i sina koloniträdgårdar.  Istället för på verkstäderna.

Vi borde införa maxtid på dagis/förskola. Vi borde stimulera fler föräldrar att arbeta deltid snarare än heltid - det kan vi göra genom att höja grundavdraget rejält och istället (bland annat) höja skatten på den del av inkomsten som ligger över genomsnittet. Låt istället människor arbeta längre upp i åldrarna för att i nödvändig grad kompensera bortfallet av arbetande timmar i samhället.

Det finns inget större utanförskap än att vara på jobbet så mycket att man lever utanför barnens vardag och köper in RUT-tjänster för att någon annan "skall ta hand" om dem. Med vilket rätt förvandlar man barn till accessoarer?

Slut för idag, tack för idag. Ilskna kommentarer mottages lika hjärtligt som medhållande...

22 kommentarer:

  1. Hej

    Bra inpass om småbarn och långa dagar p förskolan.

    Denna översikt av aktuell forskning är nog relevant http://sjunne.com/2012/09/12/franvaro-av-forskning-om-sma-barns-socio-emotionella-utveckling-och-halsa-i-svensk-forskola/

    Hälsn
    Jan SJ

    SvaraRadera
  2. Vad är det för samhällsdebatt vi lever i? En man talar om sänkt arbetstid och barnperspektiv medan tre kvinnor (två i panelen och en programledare) hånflabbar! O

    SvaraRadera
  3. Många barn tillbringar kortare tid på dagis/förskola än vad förskolepersonalens scheman upplyser om. I realiteten slipar många föräldrar av sina arbetstider eller "jobbar hemifrån", för att kunna hämta barnen tidigare. Gärna RUT - tjänster, men först rejäl curling.

    SvaraRadera
  4. Anonym, Det "är" feminism. (Ironi)
    Snart har vi förmodligen (spekulation) tre eller fyra kvinnliga partiledare i Alliansen. Då kommer barnperspektivet fram. Det blir mer av socialliberalism och mindre marknadsliberalism. De kan då stifta fler lagar. Nej de stiftas ju i Bryssel... Socialliberalism verkar inte locka. Socialkonservatism lockar andra med...

    Förlitar mig mer på universums osynliga lagar som vi kan göra till våra mänskliga lagar.

    Nina B påpekade att vi inte tål att höra ljudet av, att ett barn som lämnas gråter. Skriv in lagen om orsak och verkan i den svenska grundlagen och tala om den i Bryssel.

    De tre kvinnorna i panelen tålde nog inte höra sanningen. Inte många män som gör det heller. Något direkt hånflabb såg jag personligen inte.

    Bra Schlaug!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Skulle gärna dra en ilsken kommentar, men har inte så mycket att invända emot, tyvärr.
    Perspektiv handlar det väl om. Vad är egentligen viktigt på riktigt, vad kommer man att se som viktigt om tjugo år när man ser tillbaka? Vad ser man som viktigt nu, men som kanske är mer förgängligt och till och med totalt oviktigt i ett längre perspektiv?
    Ens barn har man förhoppningsvis bra kontakt med om tjugo år, bilen lär ju däremot vara skrotad.

    SvaraRadera
  6. Reagerar inte ilsket, men reagerar på att äldre hellre bör jobba längre upp i åldrarna... För att kompensera vad...?

    I dagens arbetslöshets tider, robotisering, effektivisering varför då? Varför inte låta de äldre som orkar/vill/kan vara tillsammans med barnbarnen med ersättning/lön dagtid?

    Eller vägleda de yngre på arbetsmarknaden. Samt låta de som absolut vill jobba längre i vanlig mening göra det. Skulle nog visa sig vara ganska få...

    Den yngsta generationen träffar snart inte den äldre. Människor främst kvinnor på arbetsmarknaden, tvingas ner i arbetstid för att ta hand om sjuka föräldrar. Sjuka främst kvinnor, tar hand om vuxna sjuka barn och deras barn. Utan någon som helst ersättning. Samhället tar inte sitt ansvar.

    Vi behöver helt ändra synen på vad arbete är och innebär.

    Finns det något bättre än erfarenhet och kunskap i omhändertagande av barn/äldre? Nu först när jag är äldre ser jag vad som kunnat gjorts annorlunda. Nu när det är "försent"...

    Idag har vi i mångt och mycket lämnat över ansvaret för våra äldre på invandrare. Det är inte många "svenskar" som vill arbeta med dem. Låt fler få chansen att göra det och låt mormor/morfar ta hand om barnbarnen om de orkar och vill. Samt sänk arbetstiden och dela på jobben.

    Tycker regeringens förslag om att få in mer ungdomar i vården är bra. Även om det finns en rad problem kring det att lösa.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Tyvärr hann jag inte se Nyhetspanelen idag. Men allmänt ses det väl som reaktionärt att själv ta hand om barnen. Det är ju sådant som exv de konservativa politikerna i Kristna Värdepartiet och Sverigedemokraterna driver.

    Gt

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agendafre feb. 06, 11:15:00 fm

    När ekonomin socialiseras så blir statens mål i varje läge att ha så produktiva medborgare som möjligt.

    Där har du roten till det onda.

    Du faller själv i fällan när du vill att folk ska arbeta högre upp i åldrarna för att kompensera för bortfallet av arbetade timmar. Som inte far- och morföräldrar skulle kunna vilja ha tid med sina barnbarn också.

    Staten behöver rullas tillbaka, så människor själva är fria att bestämma över sin tillvaro.

    SvaraRadera
  9. åååh, jisseees, Birger Schlaug ... jag vågar inte applådera för dina här aktuella tankar - för då sprängs dina trumhinnor!

    Den yttre världen är bliven en gränslös destruktion, vår inre en förtorkad, gränslös öken.
    ***
    Diktad Demokrati

    Enväldig Härskare över Ekonomistiska
    Diktaturen S V E R I G E är MAMMON.

    EKONOMISMENS DIKTATUR är
    byggd på SIFFROR.
    SIFFROR utgör denna DIKTATURS
    Grundlag, Konstruktion, Konstitution.

    SIFFROR utgör alla övriga
    DIKTATUREN bärande, Heliga lagar
    Regler och VÄRDERINGAR
    .
    DIKTATURENS alfabet´ =
    SIFFROR.
    MAMMONS ord = SIFFROR.

    SIFFROR är högsta VÄRDET inom
    DIKTATUREN .
    SIFFROR anger alla värden inom
    DIKTATUREN

    Ekonomisk VINST = 100 upphöjt till
    1000.
    Jorden = 0
    Liv = 0
    Naturen = 0
    Känslor = 0
    Skönhet = 0
    Humanitet = 0
    Kärlek = 0
    Barn = 0
    Omtanke = 0
    Värdighet = 0
    Integritet = 0
    Ärlighet = 0
    Rättvisa = 0
    Renhårighet = 0
    Ordhållighet = 0
    Jämställdhet = 0
    Icke stress = 0
    Lugn = 0
    Ro = 0
    Harmoni = 0
    Ej ekonomiserad kulturyttring = 0
    Humanistiska värderingar = 0
    Friskt vatten = 0
    Frisk mylla = 0
    Frisk luft = 0
    Frisk mat = 0
    Hälsa = 0
    Tankar på Framtid = 0
    Falskhet = 100
    Smartnes = 100
    Lurendrejeri = 100
    Mygel = 100
    Mutor = 100
    Korruption = 100

    Ekonomiska värderingar = 100
    upphöjt till 1000
    LYCKA över Penningsamling =
    100 upphöjt till 1000
    Hjärntvätt till MAMMONDYRKAN =
    100 upphöjt till 1000
    APPLÅDER för MAMMON = 100
    upphöjt till 10.000!
    Emotionell LYCKA = TABU!

    © s-e forslin

    SvaraRadera
  10. Vilket av följande 3 föremål skiljer sig/är annorlunda från/än de andra föremålen i socialdemokratins mentala landskap:

    1. Bildäck
    2. Köttfärs
    3. Människa

    Svar: inget.

    SvaraRadera
  11. Jag tror du missar huvudskälet till vobbandet, nämligen att många människor har jobb där jobbet blir liggande och fylls på om man tar en dag där man inte jobbar, dvs man måste jobba mer sen. Det är samma sak för semester. Där har du huvudanledningen, mångt mycket större än att man förlorar några hundra kronor. Sen sammanfaller detta med att dessa jobb är mer välbetalda än exempelvis jobb på ICA, hemtjänsten och RUT-företag där jobbet inte kan vänta till dagen efter eller skötas hemifrån.

    Så, det handlar mer om hur dagens arbetsliv är organiserat än kronor för den enskilde arbetstagaren.

    SvaraRadera
  12. Jag håller med i varje stavelse. Tack för att denna debatt finns! Inte något av detta perspektiv pratade folkpartiledaren om när han i Aktuellt häromkvällen diskuterade avskaffandet av vårdnadsbidraget. Att det faktiskt finns människor i det här landet, med svenska som modersmål som vill kunna välja att vara hemma med sina barn länge, det ingår inte i hans tänkande. För en ett-åring är inte det viktigaste i livet läroplan och pedagogik. Utan närhet och trygghet med föräldrarna.

    SvaraRadera
  13. Tack Lisel för dina kloka ord, mitt i prick!

    Gällande svenskan, så är det inte säkert att vi får ha den kvar, om man får tro Språkförsvaret (sökord). Men det är en annan diskussion.

    Gt

    SvaraRadera
  14. Instämmer med Lisel. Björklund har hittat ännu en "svag" grupp som det är lätt att sparka på. Nu ska invandrarkvinnor motiveras till att söka jobb. Tidigare var det sjuka lata svenskar som inte är motiverade nog. En viss rättvisa kan börja skönjas men denna leder fel. De med svenska som modersmål får protestera högre.

    Tack Gt! Svenskan är snart ett minne blott. Måste även gälla de flesta andra språk? Förutom engelskan. EU är snart en blåkopia av USA. Amerikansk slang kryper sig in i den svenska ordlistan. Plus en massa annan "slang".

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Tänkvärd skillnad mellan förortsspråk och svenska.

    Förortsspråk - Brosh, din moppe pissar tvärfort ju. - Nej broshan, det är glädjemätare på den.

    Svenska- Kompis din moppe är jättesnabb - Nejdå det är hastighetsmätaren som visar för mycket.

    Detta borde Björklund tala om. Även om invandrarkvinnor lämnar barnen på förskola så växter de ofta upp i förorter. De med modersmålet svenska flyr förorten om de kan.

    Perspektivet för Björklund var integration. Man kan väl påstå att det var misslyckat.

    SvaraRadera
  16. Integration vore väl bra, men de som förordar kulturblandning bosätter sig själva långt från invandrartäta områden.

    SvaraRadera
  17. Lisbeth, jag skrev "låt", vilket är menat som "tillåt". Inte "kräv".

    SvaraRadera
  18. Tycker det är jättebra att du visar på vilken skev syn vi har på barn och pengar och prioriteringar. Men jag tycker att du drar fel slutsats när det gäller skatten! Alla kanske inte vill dela lika mellan föräldrarna - alltså två deltider. För vissa kanske det passar bättre att en förälder jobbar och en är hemma. Alla har så olika typer av jobb. Alla som tjänar mycket har inte strävat efter sin höga lön för att bli rika - utan för att kunna ta hand om sin familj. För barnens skull och för familjefridens skull tror jag att den "rätta" vägen att gå är att börja ta hänsyn till försörjningsbörda samt räkna ihop inkomsterna som kommer in i familjen. Då kunde man börja låta folk betala för den omsorg de vill ha - betala för förskoleplatser eller bekosta "vård i hemmet" på det sätt som passar familjen bäst.

    Barn ska inte behöva stressa under sina första år i livet. De borde inte behöva fraktas hit och dit. De borde få anknyta ordentligt till sitt hem, sina föräldrar och sina ev syskon och inte som nu tillbringa merparten av sina vakna timmar skilda åt från sin familjeflock. Sedan tycker jag också att man ska fundera över hur våra äldre barn har det. Är det verkligen så bra för barn på lågstadiet att tillbringa eftermiddagarna på fritids? Borde de inte få vara i sina hem, med en av sina föräldrar, ev syskon, sina egna saker, kunna välja själva vad de vill göra, vila...Och de ännu äldre barnen som sitter ensamma eller är tillsammans med kompisar på eftermiddagarna. Ett land som tycker att det är ok att barn som är 10, 11, 12 osv år - fortfarande omyndiga kommer hem till tomma hem eller umgås med jämnåriga i hem som är obemannade...Tror inte att det är ett dugg bra. Barn och ungdomar behöver närvarande vuxna - närvarande föräldrar. Och närvarande kan man bara vara när man är tillsammans fysiskt.

    SvaraRadera
  19. Birger, Tack, ja det skrev du. Du skrev "låt". Inte att alla äldre, i nödvändig grad, automatiskt bör kompensera bortfallet av arbetade timmar. Ingen ensam lösning alltså. Misstänkte att du inte menade det.

    Ang. unga och att skaffa barn. Många är ivriga vill förverkliga sig själva "så sin vildhavre" och utbilda sig till ett yrke.
    Anser att ett samhälle bör vara organiserat så att vi kan välja och hjälpas åt. Att det ska löna sig.

    Många väntar med att skaffa barn allt längre upp i åldrarna. Vilket inte enbart är bra. Det larmar inte minst barnmorskor om.
    Bara för att den biologiska klockan tickar så betyder det inte, att ett samhälle måste gå efter den. Att alla saker måste göras i rätt ordning. Eller göras alls... Med sådant tänk förvandlas barn till accessoarer och ingår som ett led i karriären.

    Tänker lite som Neoliberal Agenda men ändå inte...Staten behöver inte "rullas tillbaka". Den rullas tillbaka för fullt nu... Stater behöver bli suveräna och det finns inga sådana säger man i EU.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  20. Karin Sällströmlör feb. 07, 11:40:00 fm

    BRA SKRIVET!!!!! Någon måste föra barnens talan!

    SvaraRadera
  21. Bra Birger! Riktigt bra Birger! Håller med fullständigt.
    Men ersättningstaket för vård av barn är ca 22000kr/mån, inte 37000kr som din källa säger.

    SvaraRadera
  22. Ingen ilsken kommentar denna gång, håller med om det mesta.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.