lördag 7 februari 2015

Bara 5 procent - men borde inte maxtid införas på dagis...

Bara 5 procent anser att försvaret är den viktigaste frågan. Det visade en undersökning som redovisades i DN i slutet av januari 2015. Vilket också nämndes som hastigast i fredagens Nyhetspanel som ett problem för Folkpartiet.

I övrigt funderade jag lite på vilken liberalism som detta parti borde ägna sig åt: frihet för människor, eller frihet för kapital. Och sen kom vi ihop oss om det där med hur lång arbetsdag det är rimligt att utsätta barn för på dagis och förskola... Ursula Berge och Tove Lifvendahl verkade inte ha samma uppfattning som jag. Vilket väl är själva grejen med programpunkten... Börjar efter 2 minuter och 30 sekunder:

Om ni inte står ut med tretton minuters prat så finns ju alltid möjlighet att lyssna på den här i drygt 3 minuter...Tillägg med anledning av inledningen om försvaret...:  
Tro det eller inte, men till Mali får svenska soldater, utskickade av Försvarsmakten, med sig splitterskyddade bilar... Läser jag i SvD. Till Afghanistan hade man det absurda smaken - och något som liknar förakt för sina soldater - att först skicka med dem vanliga Toyota Land Cruisers utan splitterskydd. Det är förstås inte att likna med militärledningar som skickar soldater till skyttegravarna destinerade för att dö under första världskriget, eller ens hur man hanterade att över 600 svenska piloter dött i det svenska flygvapnet, men illa var det. Man kan vara kritisk till svensk militär insats i Mali, men ändå anse att soldaterna skall ha bästa möjliga skydd när de väl är där, även om det tär på försvarsbudgeten... Dessutom skall de ha bästa möjliga hjälp när de kommer hem att ta sig ur trauman som annars kan få förskräckande följder. Med svårighet att fungera i samhället, med självmord med ideliga mardrömmar.

25 kommentarer:

 1. Bra att du även fick med en pålysning om Republikanska föreningen!

  www.repf.se

  Gt

  SvaraRadera
 2. Hmm, starkt, eller nåt, att du står ut i den miljön ...

  Förresten, bra artikel "Dags för miljörörelsen att överge "hållbar tillväxt"" (nr 1, s.7) i senaste numret av den i övrigt tämligen intetsägande tidningen Miljöaktuellt.

  Trevlig helg Alla :-)

  SvaraRadera
 3. Birger. Menar du att Sverige skulle fungera bättre som republik? Om ja, förklara gärna.

  "frihet för människor, eller frihet för kapital.
  Så länge som Sverige är medlem i EU får vi rätta oss efter EU:s lagar, där står det: Ingen som helst begränsning får ske för kapitalets frihet.

  Christer

  SvaraRadera
 4. Christer, nja, jag vet inte om "Sverige skulle fungera bättre" med republik - själv anser jag att vi är en parlamentarisk demokrati och därmed bör förste talman sköta det formella som ett "statsöverhuvud" anses behöva sköta, inget politiskt överhuvudtaget, sådant sköter regeringen. Felet med monarki är att statsöverhuvuden utses i sin moders livmoder, att man, enligt riksdagsbeslut, "föds upp" (orden inte mina utan riksdagens) till statschef vare sig man vill eller inte. Det är, i mina ögon, absurt. Nu finns det ju de som tror på blått blod och så, men det gör inte jag, inte ens på att Victoria utsetts av kosmiska lagar...:-)

  Nja, det där med EU var väl inte riktigt, Christer. Det är t ex bara Sverige som har infört att kapitalintressen får dra ut vinster ur skattefinansieras skola etc på det sätt som sker i Sveirge. Krävde EU detta hade det varit infört i hela unionen.

  SvaraRadera
 5. Christer, precis!

  FP borde ägna sig mer åt socialliberalism och vara mycket mer kritiska till EU. Det eftersom det i EU:s lagar står att ingen som helst begränsning får ske för kapitalets frihet. Det kan alltså inte ägna sig åt socialliberalism... Inte med nuvarande politik dvs. EU:s. Kan sossarna ägna sig åt att vara socialdemokrater, eller skyltar de under falsk flagg? Kan de gröna föra grön politik?

  Man "måste" vara realist? Att socialliberalismen är en del i, att till sist få till en förnuftig stat, där människors frihet är viktigare än kapitalets frihet, borde vi begripa nu. Inom ismerna finns guldkorn. Om vi vill se dem. Ja t.om. inom socialkonservatismen.

  Undrar liksom Christer över om Sverige skulle fungera bättre som republik?
  Vi kanske t.om. bör vara glada över vår trevlige tronarvinge? (Vickan). Man vet vad man har men inte vad man får... Kan bli något betydligt otrevligare?

  Man bör vara försiktig med vad man önskar. Det slår så ofta in. Det goda förvandlas till det onda och som tur är så är det även tvärtom.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Diana Krall igen... du fick mig att falla för den här förut https://www.youtube.com/watch?v=0XMZNI1qKh8

  SvaraRadera
 7. Lisbeth och Christer, men kära hjärtanes, har ni sett Tysklands åsidosättande av marknadsekonomin när de nu genomför energiomställningen, när de flesta länder inom EU inte tillåter det som SVerige gör inom välfärden när det gäller "marknadsekonomi", när många länder ger statsbidrag och snedvrider konkurrensen på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige!
  EU är inget vidare, regelverken är inte bra, men överdriv inte genom att skylla svenska politik på EU!

  SvaraRadera
 8. Så är det väl inte riktigt... Att allt behöver införas samtidigt i hela unionen. Men det finns olika slags makt brukar du Birger skriva. En sådan är belönande makt. Sverige används i EU som ett föredöme. Vi smeks ofta medhårs. Titta på Sverige. Det kan du Birger inte ha undgått. Förlåt Christer att jag svarade... hur resonerar du kring detta?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Grrrenline "svenska politik"?
  Visst finns det fortfarande saker vi kan besluta om på egen hand om. Tack och lov. Men inte i stort.

  Har du helt missat EU:s direktiv som vi (politikerna) ska införa i svensk lag?
  Har du missat vad Vivian Reding sa på besök i Sverige. Att 80% av våra svenska lagar är beslutade i Bryssel. Underlaget kan förändras parlamentet förändras. Nu går extremhögern och vänstern fram. Har vi inte förstått att EU är vår politik så har vi inte förstått mycket. Sluta låtsas!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. "Wallflower" skall också höras med upphovsmannen själv...Dylan!
  PL

  SvaraRadera
 11. PL! Helt riktigt, även om det är lite väl mycket countrystuk på den för min smak. Finns här:

  http://open.spotify.com/user/1159958939/playlist/6w1V89du34LHkxj7O0IEVN

  SvaraRadera
 12. Tack igen för att du gett mig Krall....

  SvaraRadera
 13. Svensk elit fortsätter ha någon form av "eldig romans" med nyliberalism över blockgränserna: den kom hit skiftet 80/90-tal och nämnda eliter hade hittat det perfekta: "antipolitisk" politik där ekonomism & socialdarwinism blandades i en ljuvlig kaksmet. Vidöppna gränser, pengar pengar & åter pengar samt återkommande belöningar till de "nödställda" (moderat skattepolitik som behålls oavsett vad man röstar på samt a-kasse takets gyllene aristokrati)..

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendalör feb. 07, 03:00:00 em

  Angående manchesterliberalism vs socialliberalism.

  Frihet = avsaknad av tvång från andra individer. Exempel,

  Yttrandefrihet är rätten att få säga vad man vill, inte att andra ska tvingas lyssna

  Mötesfrihet är rätten att få stämma möte med vem man vill, inte att andra ska tvingas träffa en

  Religionsfrihet är rätten att få tro på vilken gud man vill, inte att andra ska bygga kyrkor åt en.

  osv.

  Socialliberalism är en utspädd form av socialism där staten tvingar människor. Lyder man inte, så kastas man i fängelse. Det är tvång, inte frihet

  SvaraRadera
 15. Sverige är redan ockuperat. Som ekonomiprofessor Michael Hudson brukar påpeka sker inte övertaganden av stater längre militärt - det sker genom finansiell krigföring.

  Michael Hudson inte är en kvacksalvande ekonom som nästintill alla nationalekonomer är. Han var en av 12 stycken ekonomer I HELA VÄRLDEN som enligt ett Holländskt universitet förutspådde finanskraschen 2008. Han ser realpolitiken och realekonomi och inte de sagor som Neoliberal försöker nanna oss till sömns med - ni vet det där om "fria marknader" som styrs av "osynliga händer" som är väderkänsliga och har ett väldigt ombytligt humör och i största allmänhet är totalt obegripliga.

  Sverige är gisslan i den dollarimperialism om USA upprätthåller. Sverige är i princip i samma "lyd eller svält"-situation som USA bedrivit mot U-länder i Afrika som Michael Hudson beskrivit Jag skrev det om här:

  http://tinyurl.com/p92drph

  SvaraRadera
 16. Lisbeth.
  Inget att be om ursäkt för, instämmer i mycket du skriver.

  Birger.
  Tack för svar.
  När det gäller mänskliga påfund som exempelvis monarki eller republik är det inte det samma som kosmiska lagar. Vi klarar oss utan båda dela. Men vi klarar oss inte utan kosmiska lagar!

  När det gäller meningen: "Ingen som helst begränsning får ske för kapitalets frihet." Var den inskriven i - om jag minns rätt - Maastrichtfördraget. På senare hälften av nittiotalet fanns meningen som en paragraf.

  "Ingen som helst begränsning får ske för kapitalets frihet" är precis vad Sveriges riksdag håller på att införa och inför, de enda som spjärnar emot tycks vara Vänsterpartiet.

  Christer

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendalör feb. 07, 06:15:00 em

  "Han var en av 12 stycken ekonomer I HELA VÄRLDEN som enligt ett Holländskt universitet förutspådde finanskraschen 2008.Han ser realpolitiken och realekonomi och inte de sagor som Neoliberal försöker nanna oss till sömns med "

  Jag och några nyliberala kompisar hade en tävling runt 2005-2006 där vi försökte pricka in den kommande krisen genom att titta på penningmängdökningen och tidigare kriser. Forumet har lagts ner nu, så jag kan inte klippa in bevisen, men du kan väl kolla på nyliberalen Peter Schiff.
  Peter Schiff was Right

  Annars finner jag det lustigt, att du angriper just det lilla fåtal som faktiskt har fattat.

  SvaraRadera
 18. Christer, det är riktigt att Sverige infört sådant som andra länder i EU valt att strunta i, men vi får som sagt påpeka att det är svenska politiker som tagit besluten, och jag är övertygad om att de beslut man tagit hade kommit EU förutan, skälet är att socialdemokratin på 90-talet totalt tappade sin kompass och de borgerliga partierna gått mycket till höger om man med höger menar mer marknadsfundamentalism. Socialliberaler blev allt mer manchesterliberaler, centerpartister som värnat ekohumanism blev plötsligt nyliberaler och kristdemokraterna som var ett, i ekonomiskt hänseende, vänsterparti blev med Odell och liknande en alltmer nyliberal kraft - började med att SJ inte fick ta hand om Arlandabanan under Odell som kommunikationsminister.

  SvaraRadera
 19. Vad har du fattat Neo? Att allt skitsnack om "frihandelsavtal", "fri rörlighet för kapital", "fri marknad" etc bara är kulisser för att dollarn ska kunna härska oinskränkt då 85% av all världshandel måste gå igenom FED:s datorer i New York då det är det enda stället digitala dollar kan existera? De länder som inte använder dollar bombas sönder och samman i "frihetens" namn - antingen militärt eller finansiellt.

  Schiff var förvisso en av de 12 ekonomer som hade rätt enligt det holländska universitetet. Men han har haft tvärfel med snacket om att sk QE som skulle skapa hyperinflation. Detta då han, troligen helt medvetet, inte låtsas förstå vad QE är för något.

  SvaraRadera
 20. Neolioberal Agendalör feb. 07, 11:31:00 em

  Spela inte dum, du känner till den österrikiska skolan och vad libertarianer/nyliberaler anser.

  "Schiff var förvisso en av de 12 ekonomer som hade rätt"

  Felet är att folk tror KPI mäter inflation. Schiff kommenterar här

  George Reisman (också österrikare) och Mattias Svensson om IT-bubblan (1999)

  SvaraRadera
 21. Även vänsterpartiets & (mp):s undvikande av alla frågor av betydelse för småfölk (t ex villkoren för socialförsäkringar & ekonomisk jämlikhet) tyder även detta på stark nyliberal acceptans. Allt som inte förändrar något (med "vänsterprofil") går för sig, det andra är iskalla icke-frågor. Pratet om nyliberalismens död är ju befängd, detta är "över-ideologin" i Sverige.

  SvaraRadera
 22. Birger.
  Jag säger inte emot dig, men nog kan vi konstatera att "ingen som helst begränsning får ske för kapitalets frihet" har eskalerat sedan Sverige blev medlem i EU.

  Christer

  SvaraRadera
 23. Säger emot... delvis

  Ang. tappad kompass, så tappar man den av en anledning. Någon orsak finns. Verkan blir tappad kompass. Vissa krav ställs på varje medlemsland för att få ingå i unionen. Kan kallas anpassning.

  Ja nog kan vi konstatera att "ingen som helst begränsning får ske för kapitalets frihet", samt att det har eskalerat sedan Sverige blev medlem i EU.

  Är inte helt övertygad om att man kommit fram till samma beslut EU förutan. Eller jo... Mona Sahlin var så ivrig. Det är nu eller aldrig. Förmodligen hade man "sneglat" på EU. Både en, två och tre gånger. Men inte varit så uppbunden som nu.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 24. Wallflower kan uppenbarligen tolkas på väldigt olika sätt, kände faktiskt inte igen att Krall sjöng den fina Dylankompositionen. Båda är fina, var och en på sitt sätt, men lite plus för Krall.

  SvaraRadera
 25. Håller med om tidsgräns på dagis.

  Kungahuset kan ses som ett kontinuerligt pågående ceremoniellt konstverk med mycket hög verkshöjd. Det är också enligt min mening ett kostnadseffektivt statsskick.

  Betänkligheter ur demokratisk synpunkt borde hellre riktas mot massmedia, som inte är folkvalda, inte har en partipolitisk sammansättning som avspeglar folket, men har väldigt stort inflytande på opinionen.

  Här ser vi att "opartiska" SVT som vanligt satt samman en panel med två från vänster och en (måttligt) höger.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.