Det finns en ost som heter Gamle Ole. Det finns en Facebookgrupp som heter Vi som hatar Gamle Ole och andra ostar som luktar uppgrävt lik.
Detta påminner mig om min barndom. Min far fick nämligen en hemgjord sådan ost - stor och rund - varje jul ifrån Småland. Den förpestade julbordet. Hade Facebook funnits då hade jag gått med, eller rent av startat, en Facebookgrupp för sådana som hatar dessa ostar.
Häromveckan råkade jag köpa en , utan att veta att det var samma variant som den där hiskeliga julosten. Och plötsligt finner jag att jag inte alls vill bli medlem i gruppen Vi som hatar Gamle Ole och andra ostar som luktar uppgrävt lik.
Nu är det således dags att filosofera över vad som har hänt. Har min smak utvecklats eller avvecklas? Beror det på nostalgi - vi hade trevliga jular i min barndom, huset öppnades upp för vinddrivna existenser, jag fick en alldeles egen Apotekarnes Blodapelsin och julnummer av 91:an Karlsson vill jag minnas - eller på att omedvetet vilja provocera nära och kära, inklusive katter, som förskräckta lämnar köket? Eller beror det kanske på ett icke medvetet behov av att få kök och frukost för mig själv?
Eller rent av på en skamlig strategi som går ut på att visa godhet och solidaritet genom att - trots plötslig förtjusning över denna ost - kunna meddela att jag avstår från den för hemfridens (och kanske på sikt äktenskapets) skull?
Frågorna radas upp, den ena fånigare än den andra. Förresten: är det någon som har ett bra förslag till trevlig dryck som kan ackompanjera Gamle Ole om man nu tänker sig att fortsätta att utmana omvärlden?
Aaa ... "Rôsaberga Special" eller "Skogsblomman" är nog det passande till denna delikatess! =D
SvaraRaderaDin utmärkta sociala kompetens, som unikt nog finns där bakom din politiska radikalitet, lär medföra att du lämnar Ole åt
SvaraRaderasitt öde.
L.
Så är det nog, Birger, att vi ändrar smakvärderingarna med stigande ålder. Som barn avskydde jag rödbetans smak. Som vuxen kom jag att älska den. Bara som ett av många exempel.
SvaraRaderaPassande drycker? En brukar finna många förslag till goda sådana, om en går in på sökorden Blåbandet eller IOGT-NTO. Där kan du nog hitta guldkorn, alkoholfria dessutom ♫♫♫.
Gt
Gör som min skånska fru: knäckebröd Gamle Ole och danskt körsbärsvin!
SvaraRaderaDet är nog rädslan och ovanan vid starka dofter. Jag har inget minne av att vi någonsin åt någonting hemma som luktade starkt illa. Mina barn däremot äter opastöriserade camenberter och gorgonzola till exempel som ju inte kan lukta stort bättre än gamle Ole, även om han kanske befann sig på kyrkogården igår.
SvaraRaderaHar inget dryckesförslag, men kanske tvärtomprincipen fungerar här. Ost och danskt körsbärsvin låter väl spontant som det äckligaste man kan tänka ut, så det passar säkert finfint.
Thy Pils, ljus lager, äkta danska pilsner. Beställningsvara på Systemet.
SvaraRaderaDruvigt & blommigt vitt vin brukar nästan alltid funka bra till just kittostar, hävdar Systembolaget. Gamle Ole är en kittost med det är även typ Port Salut som ju är en mesig variant.
SvaraRaderaStina på Söder
Stina, Port-du-Salut är den ost som tillverkas i Notre-Dame klostret. Den svenska fuskvarianten Portsalut är oftast bara färgad av paprikapulver eller dylikt för att få fram samma orangeröda yta, något som gör att den inte alls smakar som en riktig kittost. Fusk i takt med att de många osttillverkarna försvunnit och de stora drakarna dominerar.
SvaraRaderaLjus lager? Jodå. Vitt blommig vin? Nja, det brukar nog rekommenderas men för den som är vuxen kanske rött vin känns naturligare, i så fall bör en röd bourgogne med fruktighet passa ganska bra. Kyld pilsnern passar nog bäst till knäckebröd och Gamle Ole den första ljumma vårkvällen.
SvaraRaderaFördelen med Gamle Ole är att det blir billig i längden, lite ost ger mycket utdelning medan typ hushållsost kräver mer kvantitet för att bli något. Ofta är det så: dyrt i inköp blir billigt i längden, som med kläder!
SvaraRaderaI Danmark har jag smakat Gamle Ole med lökringar och ett litet glas mörk rom, oerhört gott trots att det verkar helt sjukt!
SvaraRaderaI den vanliga handeln säljs tyvärr mest skitostar till höga priser, den som bor i Malmö med omnejd kan vara lycklig, där finns den här affären: http://mollansost.com/
SvaraRaderaFör några år sedan låg jag på sjukhus i två månader för dubbelsidig lunginflammation. Jag totalvägrade äta något som helst av sjukhusmaten. De flesta som jobbade i köket kom från andra matkulturer. Det serverades därför osannolika avarter av mat; ärtsoppa med rökt kött, stark blåost som var tjockare än brödskivan etc. Lyckligtvis kom en släkting på besök med dansk ost vilket gjorde att jag överlevde.
SvaraRaderaDoften av Gamle Ole är ändå ganska mild om man man jämför med Havarti. Den bör förvaras på balkongen. Dricka till Ole? Mörkt te!
SvaraRadera__________________
Sätt äktenskap i första hand, lämna Ole därhän.
SvaraRadera
SvaraRaderaSedan 1872 tillverkas Västerbottensost på lilla Burträsk Mejeri i Västerbotten, Sverige. Ett klassiskt norrländskt hantverk med lika delar kärlek och omsorg ...
Burträskare är födda med hår under fötterna.
Då den ekonomiska tillväxten bedrar sig
och apornas tillväxt i Burträsk tar sig
så att vi låter både skor och kläder växa på varandra.
Så befriar vi oss från USA & Sverige och er andra.
Apornas befrielserörelse från kolonialismen!
Ombud
Roland
Kemikalieinspektionen har varit inne på bloggen. Inte att undra på.
SvaraRaderaDanmark laver Skandinaviens bedste smør og ost, mens en norsk yoghurt løb med sejren som det bedste konsummælksprodukt, da vinderne af årets Scandinavian Dairy Contest blev kåret i dag.
SvaraRaderaSkandinaviens bedste mejeriprodukter kommer fra Tistrup, Holstebro, Slagelse og Trondheim.
Det er konklusionen, efter at 150 kyndige mejeridommere i dag og i går har smagt sig igennem hele 1651 mejeriprodukter fra Danmark, Sverige, Norge, Færøerne og Island. Vinderne blev i dag kåret på årets Scandinavian Dairy Contest / Landsmejeriudstillingen i Messecenter Herning.
I kategorien ’Ost’ blev Arla Foods Tistrup Mejeri både dansk og skandinavisk mester med en ”Gamle Ole” (danbo 45+)
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaEn fantastisk ost!!!
SvaraRaderaGamle Ole är ostens surströmming. Jag var just ute och skar en ordentlig skiva, osten fick jag igår då Mannen kom överraskandes hem med hummer och Gamle Ole,ist för en ros. Ingen svensk ost når höjden av denne ost. Lite bitter, lite skarp, lite söt och med låååång svans, som man säger i vinkretsar. Just nu ligger den i tänderna och tickar. Faktiskt en av världens godaste ostar, som ger mersmak för varje tugga. Jag går nu ut i köket och tar en tugga till. Mmmmm!
SvaraRaderaEnkelt. Smörrebröd som vi, i vårt golfgäng
SvaraRaderaBrukar avnjuta 2 ggr om året. Danskt mörkt bröd . En skiva Gamle Ole, tre ringar silverlök och och en slatt oxfond uppå skapelsen och gammeldansk med en lageröl till. Inte svårt.
HAR KÖPT EN OST, SOM JAG IDAG AVKLÄDDE PLASTEN PÅ OCH KÄNDE EN DOFT AV GOD LAGRAD OST. DÅ JAG KÖPTE DEN VISSTE JAG INTE ALLS VAD DEN SMAKADE. MEN JÄDRAR VILKEN GOD OST !!!! KAN INTE SLUTA ÄTA DEN.JAG TÄNKER PÅ GUDS GÅVA TILL MÄNSKLIGHETEN, SURSTRÖMMINGEN.OSTEN HETER GAMLE OLE, FRÅN DANMARK OCH HAR EN SVAG DOFT OCH SMAK AV DEN ÄDLA FISKEN SURSTRÖMMING.
SvaraRaderaKOMMER ATT FINNAS HEMMA FLER GÅNGER.
HADE INGEN ANING !!!!
Ajajaj!! 5 år för sent svar, men jag såg inte inlägget förens nu. En 10 årig tawny portvin till gamle ole och livet är rättvist igen.
SvaraRadera