onsdag 3 december 2014

SD stärker MP:s möjligheter att förbli regeringsparti

Alla avdankade före detta språkrör kan känna sig stolta över att man varit rör i det parti som SD gjort till sin huvuduppgift att få ur ur en regering. Ett gott betyg för Miljöpartiet.

SD meddelade igår att man avser att rösta nej till varje regering där MP ingår. Upprepade det idag i riksdagen. Detta ökar möjligheten för MP att vara kvar som regeringsparti. Hade Löfven tänkt sig att försöka bilda en ren sosseregering för att lättare komma till tals med de borgerliga - vilket det talats om - så blir det nu besvärligt. Det skulle uppfattas som att han går SD till mötes. På samma sätt kan de borgerliga partiernas vilja minska att, i ett framtida samarbete med regeringen, stämpla ut MP.

Att SD skulle välja alliansen avslöjande man redan för ungefär en vecka sedan då partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt meddelade i teve att "alla regeringar blir sämre med Miljöpartiet ".  Trots detta valde medierna att bygga upp spänning inför SD:s presskonferens igår. Det har varit lilla julafton för Niklas Svensson, Mats Knutson och Lena Mellin. När detta skrivs bluddrar de stora tidningarnas ledarskribenter i etermedier - som om det inte räcker med att de har en plattform i sina tidningar.

Dessutom, som jag skrivit förr, har SD ingen anledning att väja för ett nyval, än mindre nu när det visar sig att ställföreträdande partiledare fungerar väl medialt. Självfallet utnyttjade man gårdagens presskonferens till max för att i direktsändning få ut sitt budskap - en del kritiserar detta, men SD vore ju även medialt korkade om man inte passade på.

För Miljöpartiets partiledning öppnar sig scenariot om att under mandatperioden-  eller efter ett nyval - ingå i en regering med S och några av de borgerliga partierna. Då kan man motivera att man lämnar  partikongressens beslut om att stoppa vinster i välfärden - något som gick stick i stäv med språkrörens uppfattning. Man kan också motivera att man inte ens försöker driva frågan om sänkt normalarbetstid - en frågan där man också fick kongressen emot sig.

Det är ju heller ingen hemlighet att t ex Gustav Fridolin önskat se MP i en position som mittenparti och skrivit en artikel till FP-ledaren Karl Staaf ära. Från språkrörsteamet har en tjänsteman i tidskriften Liberal debatt skrivet en artikel under rubriken "Fram träder Miljöpartiet liberalerna".

Det öppnar sig således goda möjligheter för språkrören, vilket kanske inte riktigt var vad SD tänkt sig.

Vad som rör sig i de borgerliga leden är förstås svårt att veta. Annat än att det på t ex SvD:s ledarsida skrivits om att man måste tala volymer när det gäller flyktingmottagning. En signal som kanske SD tagit till sig. Kommer den nya moderata partiledningen att hålla fanan lika högt som Reinfeldt gjort? Var Reinfeldts linje i flyktingfrågan en moderat solitärs korståg som med nya kockar kommer att dö ut - på samma sätt som Göran Perssons tal om ett grönt folkhem var en socialdemokratisk solitärs eget korståg som snabbt dog ut?

Bengt Westerberg - den f.d. partiledaren i FP - och Olof Johansson - dito i C - har förresten båda två meddelat att det "nästa bästa partiet är socialdemokraterna" - inte något av allianskamraterna... Nu är dessa veteraner visserligen avdankade så det förslår - ungefär som jag själv är - men det ger i alla fall en vink om att alliansbygget inte är en självklar prioritering.

Skulle det ändå bli så att MP under mandatperioden tvingas bort från Rosenbad blir utmaningen att på helt andra villkor motverka SD. Det gäller för De gröna att presentera en berättelse om Sverige som skiljer sig från det huvudspår som S och de borgerliga är överens om - arbeta mer för att konsumera mer för att producera mer för att arbeta mer i ett evigt allt snabbare ekonomistisk tillväxthjul.

Lyckas med inte med en berättelse om ett samhälle där ord som livskvalitet, mindre stress, allas lika värde, dela på jobben och utveckling snarare än tillväxt är centrala begrepp ger man SD utrymme som det enda alternativet vid sidan av ett V som alltför lätt kan falla tillbaka i gamla fåror. Vilket vore djupt olyckligt. 

Eller som Lars Norberg skrev: ”När man avvisar kapitalismens och kommersialismens livsstil kan det ligga nära till hands att vända sig till marxismen. Men det är inte särskilt radikalt om vi kommer ihåg att radikal betyder att man skall gå till roten med det onda...”

45 kommentarer:

  1. "Fram träder Miljöpartiet liberalerna".
    -----------

    Vad som kommer hända är att vi kommer se "miljöpartiet nyliberalerna" efter centern bränt nyliberalismen för många medlemmar i det partiet.

    Att tro något annat är önsketänkande och nyliberalismen som egentligen bara är den finansiella elitens politiska förklädnad kommer inte att ge upp så lätt och de har resurserna.

    SvaraRadera
  2. Det enda logiska nu är att Alliansen tar över regeringsmakten med SD som passivt stödparti. Detta kommer att hålla minst ett år, troligtvis hela mandatperioden.

    http://iblandekonomi.wordpress.com/2014/12/02/sd-ar-agda/

    SvaraRadera
  3. I budgetdebatten lyssnade jag särskilt på Janine Alm Ericson (mp). Hon gav enligt min mening ett mycket svagt intryck. Trots att hon angreps hårt av exempelvis Anna Kinberg Batra (m), Emil Kjellström (c) och Erik Ullenhag (fp), utnyttjade hon inte det utmärkta tillfället till tillväxtkritik. Och anledningarna härtill är framför allt två:
    (1) Miljöpartiets tillägnande av den så kallade ekomodernismen har lett till att partiet kommit ordentligt på efterkälken i debatten under de senaste 10-15 åren.
    (2) Miljöpartiets deltagande i regeringen tystar effektivt partiets ledamöter. Miljöpartiet stödjer nu socialdemokraternas tillväxtpolitik.
    Om det sistnämnda skrev jag till Åsa Romson före valet. Men för henne är det tydligen viktigare att sitta i regeringen och administrera en politik som i stora stycken är allt annat än grön.
    I en intervju med Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt i Aftonbladet 2014-10-29 säger han att ”Problemet har varit att partiledningen haft en tanke om att vi ska slipa av våra kanter för att låta som och bli ett större parti”. Det här med att slipa av kanter är ju vad partiet ägnat sig åt de senaste 10-15 åren. Och man har slipat bort mer än kanterna. All radikalitet är borta och därmed också existensberättigandet. Vad är det egentligen som hindrar att miljöpartiet går samman med centerpartiet?

    SvaraRadera
  4. Ulf, tyvärr måste jag hålla med dig om mp:s bemötande av Batra. Batra levererade så många floskler och bisarra analyser när hon kom in på MP:s spelplan att det var synd att inte miljöpartisten tog tillfället i akt och klädde av henne de retoriska och verbala kläderna. Kanske ansågs det inte regeringsfähigt, kanske kändes det marigt eftersom riksdagsgruppens finanspolitiska talesperson är ganska ny i rollen.

    SvaraRadera
  5. Här var det för ovanlighetens skull lite vilse i analysen. Eller så har jag inte förstått spelreglerna alls, vilket är möjligt.
    Men om jag har förstått det hela rätt kommer alliansens budget att antas. Den budggeten är ungefär som regeringens, rensat för (mp):s poster. Om det blir så kanjagg inte se att (mp) ens skulle vilja fortsätta i regeringsställning.

    Grundproblemet har inte ändrats sedan valnatten. (s) och alliansen är ganska när varandra och ganska lika, (s) och (mp) står långt ifrån varandra och är väldigt olika.

    SvaraRadera
  6. Eller som Lars Norberg skrev: ”När man avvisar kapitalismens och kommersialismens livsstil kan det ligga nära till hands att vända sig till marxismen. Men det är inte särskilt radikalt om vi kommer ihåg att radikal betyder att man skall gå till roten med det onda...”

    Att gå till roten med det onda genom att förneka, Jesus, Marx,
    Einstein, Wägner eller Schlaug,
    det är så lät gjort son alla gör.

    Men att gå till roten med det onda, också innebär att vi tillsammans
    skapar det friska, det verkar att ha gått alla förbi!

    Det var en gång en man som satt och putsade på en tegelsten, en annan man
    som kom förbi frågade:
    -Vad gör du?

    -Jag söker min Buddanatur.

    -Men du vill inte skapa den Kultur du saknar.

    -Joo.

    -Men släng då bort din Tegelsten
    och sedan så hjälp vi åt att skapa de Kulturer som vi saknar.

    -MEN.
    Men var har jag mina piller,
    du förstår, jag är inte riktigt klok, förstår du ...

    Roland






    Men hur man

    SvaraRadera
  7. Det är ganska självklart att MP "berättelse" och politik är svag. Det går inte att "passa" i frågan om ekonomisk tillväxt utan att berätta hela historien. En blind tro på exponentiell ekonomisk tillväxt är nödvändigt både som förtroendeskapare och på sikt i praktiken för att tilltron till skuldekonomin ska upprätthållas (ett tag till).
    Det betyder att tillväxtfanatikerna har rätt i dag - och kanske i morgon - i ett snävt kortsiktigt jobb- och budgetperspektiv men utan hänsyn till konsekvenserna när modellen ovillkorligen kör in i väggen ekonomiskt, socialt och ekologiskt.

    MPs axelryckning och försiktiga tillväxtrealism blir då en helt omöjlig politisk återvändsgränd.
    Hade man lyft debatten och berättat hela historien om tillväxtberoendet orsak och verkan och varit tydlig i sin verklighetsbeskrivning hade en paradoxalt en seriös tillväxtkritik varit trovärdig.

    SvaraRadera
  8. MP är trovärdigt som regeringsparti om de bryter den pågående affären om 108 JAS-plan till Brasilien med argument om att världen behöver nedrustning och att vapenindustrin motverkar satsning på klimat. I princip vilket parti som helst är trovärdigt som regeringsparti om de använder den nya vågen valrörelse nu till att göra klimatet till valfråga nr. 1, inklusive gröna jobb, och därmed ta migration som problem från dagordningen.
    Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man inverterar ditt inlägg så blir det riktigt sant...

      Radera
  9. Jag är inte så säker på att MP tjänar på ett nyval. Romson har retat upp rätt många genom sina mindre genomtänkta uttalanden. Alliansen lär inte vara så villiga att möta MP, politiken som MP stod för var inte populär.

    Jag tror tyvärr att den stora vinnaren blir SD. Dom framstår som det enda oppositionspartiet. Dessutom har dom definitivt dom bästa strategerna.
    Jag gissar att SD får 18-19% nästa val.

    /Stefan

    SvaraRadera
  10. Leif Engström!

    Precis! Den verkliga gröna vänsterpolitiken måste sluta sig samman kring ett verkligt alternativ och börja bemöta alla högerpolitiska lögner med sanningen. Sanningen vinner alltid i längden över kortsiktiga taktiska överväganden, lögner och tom retorik.

    Att påstå att det bara är 13% av folket som tycker att dagens förda invandringspolitik är ett problem är inte sant utan ren lögn. Det är 13% som röstat på SD men det är betydligt fler än så (runt 40%) av folket som är emot den förda invandringspolitiken. http://www.som.gu.se/digitalAssets/1375/1375031_095-106-marie-demker.pdf

    Inte en förkrossande majoritet som SD hävdar men inte heller bara de 13% som röstat på SD. De 40% en ska naturligtvis inte kunna diktera villkoren över de 60% en men det betyder inte för den delen att det är okej att inte ens förhandla med SD och låta de 40% en ha något att säga till om angående storleken på invandringen. Lika lite som det är okej att strunta i att en majoritet vill avskaffa vinsterna i välfärden på grund av att bara V-partiet driver frågan. Så fungerar inte en verklig demokrati.

    Man får som politiskt parti tycka vad man vill om invandring och föra opinionsbildning men man måste faktiskt ta folkets åsikter på allvar oavsett vad man tycker om de åsikterna eller SD som parti. För SD ljuger ju också och dessutom så medverkar de till sänkta skatter och skyller sedan på just invandringen att det fattas pengar till exempelvis sjuk och äldrevård.

    Det kan inte vara okej att medvetet ljuga om fakta bara för att det gynnar ens egna åsikter. Hur goda avsikter man än har. Det leder bara till en politisk lekstuga och ett politikerförakt som skadar folkets förtroende och engagemang för det demokratiska politiska systemet. Detta missgynnar i längden bara de goda krafterna och stärker de mer onda krafter som verkligen aldrig bryr sig om fakta och sanning.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant Jan Örsell. Instämmer.
      Hans H

      Radera
  11. I framtiden kanske det aldrig sitter några vänsterregeringar? varför då? Jo, för att medans borgerligheten accepterar (sd):s passiva stöd, och tydligen även säger så, så är partierna till vänster om mittstrecket "för fina för det". Händerna kan omöjligt smutsas ner ibland. Och därmed blir det väl inga röda regeringar i framtiden, om man förutsätter att den "skandinaviska situationen", med inslag av högerextrema partier etablerats även här. Vita riddare på vita springare i politiken, som kommer sitta i ett omklädningsrum. Det blir bra det?

    SvaraRadera
  12. Invandringsfrågorna tillhör inte sd. Det går utmärkt att lyssna till väljarna, och diskutera nivåer och kanske minska invandringen om folket vill. Och ändå hålla sd utanför pga deras värdegrund. Och akta den egna värdegrunden, så man inte luras in i främlingsfientliga tankegångar. Men där finns en vaken vakthund i varje hörn, känns tryggt.
    Förresten kommer mp säkert gå en del stödröster nu:)

    SvaraRadera
  13. Om bara nyvakna borgarmedia & (sd) lyfter invandring "äger" de väl visst frågan? Kanske mindre lyckat om det nu, som vissa påstår, blir en "folkomröstning" om saken till våren? Men vad ska röda sidan säga, annat än saker som änglar & helgon pratar om? Vägen till helvetet, vad är den stenlagd med..?

    SvaraRadera
  14. Problemet sedan länge har varit att den högerliberala beskrivningen av världen, har varit och är fortf norm i samhället. Borta är solidaritet, rättvis fördelning och miljö. De kommersiella krafterna genomsyrar varje mänskligt område. Vid alla obalanserade extrempunkter sker kriser, det är naturlagen om jämvikt som slår in. Vågen håller på att vända och det nyliberala sandslottet svepas bort. Mp har i denna likriktning sökt hitta sin nisch, och likt inställsamt syskon lyckats bli mer rumsren än V, och fått tillgång till S trygga famn. Men inte ens med ett fint yttre och allt tommare inre, har Mp lyckats undgå smutskastning från övriga partier bara de ens nämner ett ord om att tillväxt inte är alltings mått på ett sunt och välfungerande samhälle och värld. Om Mp ändå inte blir kramade och älskade, vore det inte bättre att iaf stå för något som är sant men obehagligt, än att söka va alla till lags men på kuppen tappa kontakten med sin själ? Samarbete och kompromiss, ka, men inte hålla tillbaka med sånt som behöver sägas och lyftas. Väljare som sett igenom nuvarande normer, får då svårt att rösta på något som blivit ett Mesparti. Hur kan man lita på att de inte säljer sin sista procent av själ? Istället skapas ett tomrum. V är bra men kommer inte med de nya tankar som skulle behövas. Då blir det istället Fi och partier som Enhet som för fram mer nya tankar. Inget ont om dem, men pga 4%-spärren, blir det ett vågspel och de mer progressiva krafterna blir splittrade i att rösta på flertalet partier. Samtidigt får Sd stå där och gynnas av detta. Den radikala vinden för progressivt nytänkande, är starkare, men de nationalistiska krafterna kan gå fram tack vare alla idealisters naivitet och oförmåga att samarbeta och ena sig i ett bredare syntesparti.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker inte det känns rätt att utlysa nyval.

    Det är inte valresultatet det är fel på utan budgeten.

    Är man inte nöjd med hur väljarna har röstat ska man då utlysa nyval hur många gånger som helst. Tills folket röstat rätt?

    Det här han man betalt för att lösa utan nyval.

    Och jag är inte Sverigedemokrat

    SvaraRadera
  16. Anonym 05:54!

    "Gamla" idéer är kanske inte alltid så dumma de heller. Nytänkande kan också ibland komma från gamla partier. Eller moderniseringar av de "gamla" goda idéerna. Är du säker på att V-partiet inte har lösningarna som behövs.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  17. Med "gamla" idéer menar jag sådant som fungerade en gång i tiden, men som inte längre svarar på behoven. Det är inte idéerna om rättvis fördelning som är gamla, tvärtom, men det behövs en syntes av det bästa från olika synsett. Ideologierna kan vara trygga och fungera till en viss gräns, men hindrar dessvärre från lösningar som skulle passa bättre idag. Jag menar inte populistiska eller synbart moderna lösningar, utan ett vidare fritänkande som inbegriper men går bortom vänster-höger-ideologierna. "V" är bättre än någonsin, de är mer av sociala demokrater än S, men mer på de utsattas sida. Men de precis som Mp, är konservativa när det gäller t.ex basinkomst. Mp har dock då och då blottat en öppenhet för att reformera sociala skyddsnätet. V-Mp är i nuläget en vettig kombo om de tar fram det bästa ur varandra. Med ett ödmjukare S så skulle det faktiskt bli en helt ok regering, även om de inte driver den progressiva politik som skulle behövas. Men det är å andra sidan mer enligt svensk praxis att ta det väldigt varsamt fram med mer av konsensus, och så blir det istället folkrörelser och grupper utanför parlamentet som får stå för att föra upp mer progressiva idéer och sakfrågor på agendan, och de mest hållbara idéerna kan mogna och tas upp av öppna parlamentariker. Det är så jag tycker Sverige fungerar som allra bäst. /J

    SvaraRadera
  18. Mitt i allt elände borde Mp ändå tänka om vad det gäller Åsa Romson. Hon kommer fälla en rödgrön regering. Hon gör sig inte i tv på något vis - är hon bra kan hon verka i kulisserna. Det är outhärdligt att lyssna på henne och därför bör hon inte vara språkrör. Jag är orolig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr är hon inte rätt person. Men Wetterstrand kommer väl inte tillbaka och Schlaug vill väl inte.
      Hans H

      Radera
  19. Måste bara kommentera två uttalanden i intervjun i SvD:

    "Hade SD inte varit med hade både Moderaterna och Socialdemokraterna varit som de var förr, och varit restriktiva med sin flyktingpolitik. Men i och med SD ändrade de uppfattning."
    -Själva anledningen till att SD existerar är att Sossarna och Moderaterna redan övergett den hållningen och accepterat allt åt alla i invandringsfrågan. Så resonemanget är faktiskt oärligt.

    "Det senaste som SD har gjort är att hjälpa Miljöpartiet att vara kvar i en S-ledd regering"
    Visst. Men det var nog med flit. Löfven har nu anledning att likt Ludendorff utbrista "wir sind an eine leiche gefesselt".

    SDs ide har nog varit att kringskära S handlingsutrymme och få dem att framstå som regeringsodugliga och dedikerade till fri invandring genom att nagla fast MP på dem. Det är ju svårare för SD att stjäla röster från S än från M eftersom folk inte är hjärtligt trötta på S på samma sätt som M.

    /martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. EU är kapitalets skapelse. Fri rörlighet av arbetskraft målet. Därav lönesänkningar, tiggeri och populistpartier som SD.
      Alliansen borde vara nöjda med stor invandring som skapar möjlighet att välja och vraka bland arbetare. Varför MP gillar detta förstår jag inte.
      Hans H

      Radera
  20. Stiger upp denna morgon och den första nyheten jag läser för dagen är en artikel om SD-väljares rasism. Första tanken är att denna stigmatisering som pågår bara stärkt SD under två valrörelser. Varför gör man det igen?

    Den andra saken upplever jag på twitter, där pågår en debatt mellan två anti-rasister, varav den ena inte längre känner sig som en del av en så kallad vita anti rasismen. Själv pratar han nu om att anti-rasism i rasifierade kroppar. De två kommer inte överens.

    Vilken slutsats kan man dra? SD får öppet mål och vänstern fortsätter enligt tradition sedan 1900-talet med att strida i formen av sekter.

    Kämpigt för de röd-gröna som inte ser inkonsekvensen.

    SvaraRadera
  21. Tycker att om vi är oroliga så bör vi tänka efter noga. Lyssnade till bl.a. Birger Schlaug i morse och Pagrotsky. Pagrotsky sa något viktigt. Han var förvånad över våra politikers oförmåga att se vilka alternativ som återstår. Nyval var det enda alternativet instämmer helt med honom.

    Är vare sig förvånad över att SD fällde regeringen och hotar att fälla alla andra regeringar som inte "dansar efter deras pipa" Vår nya finansministers uttryck...
    Eller över det enda alternativet nyval. "Tomma lador" och "dansa efter SD:s pipa" vi kommer att få höra det till leda.

    Inte heller våra grannländer är förvånade. Tvärtom de hälsar oss välkomna in i gänget och anser att SD är en lightversion. I Norge och Danmark diskuteras migrationspolitiken på ett helt annat sätt. Inte som SD säger att invandringen har gett oss positiva saker, men nu måste vi dra i handbromsen. Alltså så är samtliga partier i våra grannländer mer invandringsfientliga med våra mått mätt. Tycker alltid att verkligheten ska visa vägen.

    Snälla ni har bett ett bra tag nu om att ta in det faktum, att vi är medlemmar i EU i varje sakfråga.
    Vi måste betrakta oss som det vi är nämligen i första hand EU medborgare.

    I dagsläget skulle vi alltså om vi bjöd in alla partier, ALLA även SD, kunna tala med det övriga EU kring att invandring har positiva konsekvenser om vi delar på ansvaret.

    Tror inte att detta kommer att ske. Gud hör bön? Är inte ens säker på att mitt inlägg kommer att få vara kvar.
    Men detta är ingen propaganda för SD. Så jag hoppas att inlägget kan bidra till ett gott samtal. Personligen så tänker jag ta en blank valsedel och skriva Folkrörelsen nej till EU på.

    Tror nämligen inte att denna utveckling går att stoppa. Eller att vi kan förändra det övriga EU. Har väldigt svårt att se det som en väg till Enhet.

    En sak vi bör tänka på är, att nu är det SD man mest vill hålla utanför. Men även V hålls delvis helt utanför och MP beskrivs nu som det extremt farliga tillväxtfientliga partiet. Isabella Löfvin har enligt egen utsago egen erfarenhet av detta. Hennes vilka är det som ska uteslutas nästa gång, bör vi reflektera över. Har svårt att tro att MP gynnas av ett nyval. Deras eftertanke kring Förbifart Stockholm verkar inte uppskattas av många. Dock av mig.

    I kaos är det bäst att ligga lågt och inte dras med alltför mycket. Förstod uppriktigt sagt inte ditt resonemang i morse Birger. Menade du nu att i en demokrati lyssnar man till alla?

    Med vänlig hälsning Lisbeth

    SvaraRadera
  22. Hans H. Egentligen så har de väl redan berättat det för oss. Det är bättre att sitta med, än att stå utanför och se på och köras över helt. Men det övriga EU har lite roligt åt oss nu. Vi det präktiga Sverige med de goda statsfinanserna. De verkar bara vänta på, att vi ska inse att vi är en i gänget. Vilket vi givetvis kommer att göra.

    Är inte det en sanning med viss modifikation? Att innanför så gör man skillnad och utanför så gör man det inte? Handlar det inte om röststyrka? Små medlemsländers röststyrka i förhållande till större länders. Du skriver om "målet" Tror (spekulation) att "en del politiker" missat målet helt dvs. det du beskriver Hans H. Vet inte vad som är värst är det omedvetna politiker eller medvetna?

    Ang. tiggeriet så är det inte helt EU:s fel. Däremot så har "vi" fått upp ögonen för antiziganism. Men EU verkar inte kunna lösa problemet. Verkar liksom inte vara rätt verktyg. Kan EU bli en medvetenhetshöjare om vi väljer det?

    Hur bör vi handla då?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  23. Istället för att regera sig sönder och samman fick de gröna ministrarna chansen till en värdig sorti, tack vare Sverigedemokraterna. Annars lyser glädjeämnena med sin frånvaro.

    SvaraRadera
  24. Bör EU:s ledare handla som i Bhutan? Deras ledare reser runt och talar om lycka. Pehr G MP gör det också...

    Bhutan som såvitt jag vet ännu inte är med i EU? Men snart är hela världen involverad? Ukraina, Moldavien, Georgien. Blir vi till sist som folket i Bhutan? Fattiga och väldigt lyckliga. Bhutan är det lilla landet där folkets lycka anses viktigare än ekonomin.
    Men även där råder arbetslinjen...
    Enstaka individer börjar ifrågasätta att ledare räknar traktamenten.

    Vi måste sluta drömma. Zzzzz.. Reinfeldt skrev om det sovande folket. Räknade dock inte in sig själv


    Lisbeth

    SvaraRadera
  25. Tiggarturnerandet är bara resultat av nyliberal politik som är inskrivet i EU konstitutionen, det finns inga krav på EU länder att ta hand om sin egen befolkning, bara sin ekonomi och det finns svenskar i "utanförskapet" som flytt alliansens sociala nerskärningar med:
    Svenskar tigger på gatan i Spanien
    Tidningen Faktum berättar om svenska hemlösa i Spanien.

    Det rimmar rätt illa med många svenskars självbild.

    SvaraRadera
  26. EU är kapitalets skapelse. Fri rörlighet av arbetskraft målet. Därav lönesänkningar, tiggeri och populistpartier som SD.
    ---------------

    Och istället för att gå till roten av problemet som är avdemokratisering, social dumpning och politik dikterad av finansiella särintressen så är det ju lättare att skylla på rasism istället för det som tvingar fram rasismen.

    SvaraRadera
  27. Eller som Lars Norberg skrev: ”När man avvisar kapitalismens och kommersialismens livsstil kan det ligga nära till hands att vända sig till marxismen. Men det är inte särskilt radikalt om vi kommer ihåg att radikal betyder att man skall gå till roten med det onda...”
    -----------

    Bara för att man ger Marx rätt i sin analys av kapitalismen betyder inte det att man då också automatiskt anammar alla totalitära avarter och mutationer av kommunismen. Både marknadsförespråkare och socialister bör väl om de inte redan gjort det lära sig av historien och öppna ögonen för verkligheten istället för att envist klänga fast vid utdaterade teorier och metoder.

    Wall Street Journal:
    Marx Was Right. Capitalism May Be Destroying Itself
    Mainstream Economist: Marx Was Right. Capitalism May Be Destroying Itself

    Nouriel Roubini: Karl Marx Was Right
    Nouriel Roubini: Karl Marx Was Right

    Liksom gröna bör öppna ögonen för vilka som motarbetar alla försök till miljövänligare framtid:
    Guardian:
    Anonymous billionaires donated $120m to more than 100 anti-climate groups working to discredit climate change science


    Greenpeace:
    The Koch Brothers: Funding $67,042,064 to groups denying climate change since 1997.

    Samma miljardärer som helt tillfälligtvis också startade och finansierar den största nyliberala tankesmedjan i USA.
    Cato Institute

    SvaraRadera
  28. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå vad som händer nu i extravalet. SD går fram till 20% i övrigt backar alla andra partier eller står still. Kanske är SD snart där, tänker på Sentios mätningar.

    Mats Edman, Dagens Samhälle informerar om att vi ska ta emot ca 592 500 personer på fyra år. Och den samhällsplanering som behövs för att klara av detta. Efter dessa fyra år kommer kanske fyra år till med samma eller ännu mer.

    http://www.dagenssamhalle.se/debatt/flyktingfragan-aer-inget-hassan-skaemt-12006

    Runt 30% av just SD:are deltar inte i mätningar, men ändå visar SOM att bara 18% av svenskarna står bakom nuvarande invandringspolitik. Är det inte dags att andra partier vaknar och tar tag i folkviljan?

    SvaraRadera
  29. Opinionssiffror är ju alltid lite osäkra men i stora drag (om jag förstått det rätt) så är ca 45% emot dagens flyktingpolitik och ca 20% för dagens flyktingpolitik. Det fattas alltså 35% som inte har någon åsikt i frågan. Eller? Jag trodde först i min enfald att alla hade en åsikt i frågan och de som inte var emot dagens flyktingpolitik var för den politiken. Det har ju väldigt stor betydelse för hur man ska tolka de ca 45% som är emot om det är ca 20% som är för eller alla resterande 55%. Jag ber om ursäkt för min dåliga uppmärksamhet där.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  30. Runt 30% av just SD:are deltar inte i mätningar, men ändå visar SOM att bara 18% av svenskarna står bakom nuvarande invandringspolitik. Är det inte dags att andra partier vaknar och tar tag i folkviljan?
    ------------

    Vi styrs av EU inte folkviljan, den svenska folkviljan har totalt 2% inflytande i EU.

    EU styrs av såna some dessa:

    Creation of a true single market for services will create growth, jobs and business opportunities. It is essential that services markets become more integrated and more competitive to be able to compete with other parts of the world, primarily with upcoming service countries such as China and India.

    Vilket betyder ner med fack, sociala skyddsnät och löner.

    SvaraRadera
  31. #Jan Örsell

    Här har du info.. http://www.tino.us/2013/12/vad-som-undersokningen-egentligen-visar-om-invandringsopinion/

    "När media rapporterar SOM-undersökningens resultat använder de en subtilt trick för att vilseleda läsarna"

    SvaraRadera
  32. Lisbeth, detta om att alla borde dela på ansvaret. Någon har räknat ut att om de sju kommuner som tagit emot minst plötsligt skulle ta emot lika mycket som snittet så skulle det bara räcka i tre dagar, så stor är invandringen.

    De som tror att fördelning är lösningen är drömmare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "You may say I 'm a dreamer, but I'm not the only one..."

      Radera
  33. Idag har både Lena Melin Aftonbladet-TV och Kjell O Feldt gått ut med att sju partier måste ta tag i den spritt spångande skenande elefanten. Givetvis kommer pudel inom några dagar från bägge håll samt stark extra hårt fördömmande av SD, detta för att inte bli utkastad i kylan.

    SvaraRadera
  34. Anonym 07:41!

    Precis! Men "den svenska folkviljan" har 100% inflytande över svensk politik om vi vill det och inte låter oss luras eller ger bort det inflytandet.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  35. Precis! Men "den svenska folkviljan" har 100% inflytande över svensk politik om vi vill det och inte låter oss luras eller ger bort det inflytandet.
    ------------

    Tyvärr inte längre


    Sveriges kommuner och landsting (SKL) kom för några år sedan fram till att ungefär 60 procent av punkterna på en dagordning i kommun­fullmäktige påverkas av EU. Motsvarande siffra för en dagordning i landstingsfullmäktige var 2010 cirka 50 procent. Dessa siffror uppges vara aktuella även i dag.

    http://www.dagen.se/dokument/eu-styr-%C3%B6ver-milj%C3%B6-och-jobbpolitik-i-sverige-1.95449

    SvaraRadera
  36. Och man kan ju se vad som händer när det blir folkomröstningar i EU länderna får rösta tills de röstar "rätt"

    Det är väl detta vi nu se också på nationell nivå

    SvaraRadera
  37. Anonym 02:18!

    Men vi kan ju gå ur EU. Det är ju det jag menar. Det är vi i Sverige som har den politiska makten över svensk politik om vi vill och inte låter oss luras.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  38. Anonym 02:18!

    Men vi kan ju gå ur EU. Det är ju det jag menar. Det är vi i Sverige som har den politiska makten över svensk politik om vi vill och inte låter oss luras.
    ------------

    Jag är inte så säker på att vi har reellt inflytande på parlamentarisk väg, som man kan se med vad som händer när europeiska länder försöker rösta.

    Det blir omröstningar tills de röstar enligt finans och industrilobbyisternas agenda.

    SvaraRadera
  39. .. och när någon som har en annan agenda än finanseiten, mot all förmodan får makt, kallas det kaos, anarki, kris och dess företrädare får springa gatlopp i vår monopolmedia.

    SvaraRadera
  40. Anonym 01:42!

    Så då ska man alltså enligt dej inte ens försöka och ta upp kampen? Det blir ju säkert bättre av det. Tänk om den tidiga arbetarrörelsen tänkt så. Hade det blivit något av det då? knappast.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.