onsdag 12 november 2014

Gustav och Åsa är inte alls några skitstövlar... Långt därifrån.

Jag tycker verkligen inte att Gustav Fridolin och Åsa Romson är skitstövlar. Verkligen inte. Men att inte aktivt, offensivt och hörbart försvara Alice Bah Kuhnke är  minst sagt märkligt, konstigt och - tycker jag - ganska dåligt  ledarskap.

För några dagar sedan skrev jag om angreppen här

Jag hade visserligen inte kommit på tanken att föreslå Alice Bah Kuhnke som statsråd - men det kan beror på att jag inte känner henne. Själv hade jag som en kamel trampat genom öknen, och som en get klättrat över berg, för att övertyga Stina Oskarsson om att ta jobbet som kulturminister.

Och jag hade stått upp och försvarat hennes plats. Inte krupit undan likt en flyende dammråtta när mediedammsugaren kommer farande. Om hon nu hade drabbas av de  infama påhopp, hårdvinklingar och självupphöjda kommentarer från höger till vänster som Kuhnke fått sig till livs när det gäller hennes beskrivning av kultur som en grund för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Jag tycker det är märkligt att språkrören inte förmår att aktivt ställa sig upp när kritiken från socialister och liberaler (typ Martin Aagård, Aftonbladet  och Björn Wiman, DN) kräks ut sin okunnighet efter det att kulturministern skrivit att kultur är grundläggande för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Socialisten Aagård hävdade att det var ett "tramsigt påstående" och gjorde sig lustig genom att påstå att "kritaperioden var ekologiskt hållbar trots att kulturlivet var lika med noll". Jag höll Aagård för mer än vad han presterade i sin spya. Känns sorgset att en så begåvad skribent är så uselt påläst, så totalt oförstående för hur prioriteringarna i ett ekologiskt hållbart samhälle rimligen måste vara.

Och liberalen - som hävdar att det är ett "märkligt påstående att kulturen befrämjar ett ekologiskt hållbart samhälle" - tycks inte begripa just någonting om vad ett ekologiskt hållbart samhälle är. Han borde åtminstone ha klart för sig att John Staurt Mill  påpekade att när vi nått det materiellt mogna samhället är det annat än materiell och ekonomisk tillväxt som borde vara mål - nämligen ökad plats för kultur (samt fri tid och andlighet, som han uttryckt det). Att liberaler har blinda fläckar när de läser de liberala urkunderna är välkänt, man läser nuförtiden med glasögon färgade av det ekonomistiska stoft som fördunklar synkraften...

Således. Ska vi lyckas bygga ett ekologiskt hållbart samhälle så krävs två stora förändringar av vårt sätt att bygga system, strukturer och normer:
  • dels att kultur - på den materiella tillväxtens bekostnad - blir en större del av den formella ekonomin som mäts i BNP, 
  • dels att kultur på ett såväl vidare som djupare sätt blir en del av våra liv även utanför den formella ekonomin eftersom det kan tränga tillbaka den norm som präglas av materiella värden (som lätt kan mätas) och den konsumtionsysteri som präglar vår vardag - och som de facto hotar de planetära processer som gör att vi ges utrymme att bygga våra samhällen på ett sätt som kan ge oss välfärd
Detta må vara främmande för en del inom den skrivande och tyckande parnassen. När jag som aktiv politiker deltog i en del kulturdebatter så förvånades jag över hur dåligt insatta, uselt pålästa och totalt främmande en del kulturdebattörer var inför miljöfrågor. Nog kunde de använda orden - på ungefär samma främmande sätt som Reinfeldt och Löfven gör -  men de begrep inte innehållet i dessa ord. De tycktes uppfångade av idén om att kultur och natur var motsatser, att kulturen skulle bemästra - snarast dräpa -  naturen, att naturvetenskap var något icke-intellektuellt som man var för fin för att ägna en tanke.

Så tycks det vara fortfarande om man skall tolka de utbrott som kulturminister väckt just i denna fråga. Jämfört med en del av dessa utbrott verkar till och med Disneyklubbens Kalle Anka vara ett geni - definitivt Carl Barks variant.

Utifrån ett grönt perspektiv har alltid kultur och estetiska ämnen varit en prioriterat fråga när det gäller skolan. Skälet är hur enkelt som helst: dels är det viktigt för det ekologiskt hållbara samhället, dels är konst, musik, skrivande - och den typen av skapande - främjande för  människans växande - ett växande som utgör en avgörande bas för den individ som hamnar i fysiskt, socialt, mentalt eller existentialistisk trångmål. Vilket de flesta av oss gör någon gång i livet. Inge minst när samhället och dess förutsättningar utsätts för stora påfrestningar och omställning krävs. Gröna tänkare är generellt medvetna om att den omställning som kommer att krävas - av såväl klimatskäl som andra skäl - också leder till att många människor kommer att hamna i svåra situationer eftersom omställningstiden blir allt kortare för varje dag som går.

Med väckt och ihållande intresse för skapande kultur har vi hjälpmedel att ta oss vidare, finna mening när den känns som bortblåst, finna värden som ligger utanför shoppinggallerier och lönearbete. Det är något som gör oss till hela människor. Jag tror att åtminstone socialister fattar det. Om dom rent generellt begrep att kultur är avgörande för en ekologiskt hållbar utveckling - som har kommit längre än till kritaperioden - vore mycket vunnet och vi hade åtminstone sluppit en del skitprat hämtat från knäskålarna från den härlighet som består av vänsterdebattörer.

Tills dess - åtminstone - borde Fridolin och Romson höja sina röster. Nog har de så mycket ideologisk
kompass i sig. Och så mycket mod att det räcker för att stå upp för den kulturminister man valt att tillsätta.

PS!
Nu har Stefan Edman, sosse och också medlem i STEG 3, tog bladet från munnen igår och berättat hur korkad kritiken mot kulturministern varit.

Och minsann, idag skriver Stina Oskarson, en annan STEG-3-medlem, bra i sin krönika: "Vad gäller kulturpolitiken och kulturministerns uppgift så finns även här en målkonflikt som vi helst undviker att tala om. Och denna ligger mellan kapitalismens krav på ökad ekonomisk tillväxt och konsten. Att bara ta fram en pensel och måla en blomma, eller skriva en dikt, är med kapitalismens logik det mest provocerande vi kan göra idag." Exakt så!

41 kommentarer:

  1. Har kanske missat något! Men är inte Stina Oscarsson en fri debattör som du Birger?

    Varför då som en kamel trampa genom öknen, eller klättra som en get över berg för att övertyga henne? Det är ju det folk gör här inne på bloggen, försöker övertyga dig att komma tillbaka. In i kylan...
    Skulle Stina Oscarsson trivas där?

    Hon har redan sagt att hon inte är partipolitiskt bunden?

    Hade gärna sett henne som ny kulturminister. Daniel Suhonen också. Fast även om han är socialdemokrat, så är det lätt att förstå, varför valet inte föll på honom. Inte vill man ha en katt bland hermelinerna. Kylan kan ju då förvandlas till äkta glöd. Till verklig hållbar kulturpolitik som omfattar hela samhället.

    Stina Oscarsson, poeten Mats Söderlund och Juhonen kan Alice B K ha bättre stöd?

    Det är bra om Fridolin och Romson håller tyst och inte försvarar vår nya kulturminister högt och tydligt. Det blir så ofta galet. Det räcker väl att Stefan Löfven har gjort det. "Vi har en ny kulturminister som har utverkat nästan en kvarts miljon kronor till kulturen. Det är ganska bra jobbat på kort tid."

    Den där Löfven är inte så dum han. Men som vanligt är man något sånär ärlig så blir man inte långvarig i politiken.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Birger
    Jag tycker du visar problemet perfekt i den här artikeln, och då inte för att jag håller med dig, utanför att du visar hur jäkla rörigt det är att sätta sig in i Miljöpartiets politik.

    Alice är ju mer ett offer för dåliga rådgivare, brist på erfarenhet av att sitta i regering OCH en politik som inte ens de insatta verkar förstå, mer än kritikernas tyckande.

    Jag kan hålla med om att kulturen har ett miljöansvar, likväl som ett ansvar att lyfta alla samhällets obekväma frågor, men kom inte och säg att Miljöpartiets kulturpolitik är självklar och tydlig.

    Tycker det är tur att Alice verkar vara en kvinna med skinn på näsan, för hon har verkligen fått ett av Sveriges svåraste jobb. På alla fronter...

    SvaraRadera
  3. Onkel Olof, jo det har blivit svårt att sätta sig in i Miljöpartiets politik men det beror inte på vad grön ideologi är utan på att MP under så många år har tappat att samtala - offentligt som internt - konflikten mellan jakten på ekonomisk tillväxt och kultur. Eller som Stina Oscarsson skriver i dagens DN:

    "Vad gäller kulturpolitiken och kulturministerns uppgift så finns även här en målkonflikt som vi helst undviker att tala om. Och denna ligger mellan kapitalismens krav på ökad ekonomisk tillväxt och konsten. Att bara ta fram en pensel och måla en blomma, eller skriva en dikt, är med kapitalismens logik det mest provocerande vi kan göra idag."

    Exakt så!

    SvaraRadera
  4. Alice Bah är inte ett offer för dåliga rådgivare. Hon är snarare med i en omställningsprocess. Hon har tillgång till en handbok för en ny kulturminister och kan tänka fritt, utifrån den om hon vill.

    Det är vi som vill se omställning som ska stötta henne nu. För omställning krävs Klotförstånd eller hur Roland? Små öar av kollektiv som t.ex. Steg 3. När individen är till för kollektivet och kollektivet är till för individen, då är vi på rätt väg.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Lisbeth, nej, jag hade förmodligen misslyckats trots mitt slit som både kamel och get... Till skillnad från dig skulle jag däremot inte vilja ha Daniel Suhonen som kulturminister. LÖfvens försvara av kulturministern handlade om pengar, det var förstås bra, men av gröna språkrör förväntar jag mig attack mot de på parnassen som ironiserar - från höger och vänster - över tankefiguren att kultur är en grundbult för ett ekologiskt hållbart samhälle.

    SvaraRadera
  6. Visserligen angreps kulturminister Alice Bah Kuhnke häftigt av en rad tidningsjournalister, men journalisterna ifråga utsattes faktiskt för häftiga motangrepp. Med andra ord reder sig nog kulturministern så långt. Värre blir kommande budgetomröstningar, för henne liksom för hela den (obekvämt) sittande regeringen.

    SvaraRadera
  7. Birger, Ja det hoppas jag verkligen att du hade gjort. Det behövs fria debattörer. Ang. Löfven så skrev jag "något sånär ärlig".

    Självklart är kultur en grundbult för ett ekologiskt hållbart samhälle.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Kulturministerns artikel var ganska lång. Men tyvärr handlade bara en mening om det som Birger utvecklar ovan. Resten är önstetänkande, vad man skulle hoppas att artikeln handlade om. Därför möts det heller inte av respekt, det framstår som ytligt och ogenomtänkt.

    SvaraRadera
  9. Och Edmans inlaga faller fullständigt platt till marken redan i första meningen.
    "Kritiken mot kulturminister Alice Bah Kuhnkes idé om kulturen som central i ett ekologiskt samhälle har varit hård."

    Att lansera detta som Kuhnkes idé, alltså det som hon ägande en mening åt i sin artikel, är som att tillskriva henne ansvaret för Svenska Akademins tillkomst ungefär.

    SvaraRadera
  10. Ang. socialister och krita perioden samt "skitprat från knäskålarna från den härlighet som består av vänsterdebattörer"...

    Förmodar (spekulation) att du inbegriper även Daniel Suhonen och hans bok, som beskriver en socialism från krita perioden... Skitprat från knäskålarna så det står det härliga till.

    Av detta skitprat skriver Stina Oscarsson manus till en teater. Fenomenalt! Naket, utlämnande och alla inser att vi tänker med knäna? Sitter intelligensen där?

    Är det precis det vi och världen behöver. Se allt skitprat från knäskålarna och sakta men säkert kunna lyfta oss från det som vi kallar för civilsamhälle:) till en trappa upp, ett kultursamhälle.

    För det krävs medvetande. Kultur är medvetandets kultur. För närvarande har medvetenheten nått oss till knäna. I vår? blir det teater och medvetandet når hjärtat?

    Vi får den kultur vi förtjänar varken mer eller mindre. Kultur det är ju medvetet gemensamt samhällsbyggande.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Det är inte bara inom MP som det finns många partimedlemmar som saknar grundläggande kunskaper i den egna politiska ideologin. Det gäller i högsta grad även inom V och S. Även högerpolitiker kunde nog behöva läsa på lite om vad deras egna tänkare skrivit trots att deras ideologi är helt ologisk och inkonsekvent i många stycken. Fast det finns ju en del inkonsekvenser och ogenomtänkta saker även inom miljö och vänsterideologierna. Visst är det bra med känslor och engagemang men de får inte ta över förnuftet och möjligheten att sätta sig in i sakfrågorna och hur andra tänker och känner. Att man hejdar sig lite och tänker innan man reagerar. Vilket för övrigt även gäller för många högerpolitiker innan de ser rött så fort någon socialist uttalar sig. Det kan ju faktiskt ligga något i det motståndaren säger. Det kan ju finnas andra drivkrafter än rent rasistiska även inom SD. Något som även Löfven på ett lite klumpigt sätt har gett uttryck för. Att han förstod att alla som röstat för SD inte är rasister utan är oroliga för framtiden, jobben osv. Det behövs ett politiskt uppvaknande och ökad förståelse på bred front både bland politiker, debattörer och vanligt folk.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  12. Lisbeth!

    Jag gillar liknelsen att medvetandet idag ofta sitter i knäna eller benen och fylls på för att nå hjärtat och känslorna för att till slut förhoppningsvis nå hjärnan och förnuftet såväl som hjärtat och benen. Hela människor är vad som behövs.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  13. Ska först säga att jag inte riktigt har hängt med i "drevet" mot kulturministern, har inte haft tid (ork). Det finns säkert en hel del som brister på kulturdepartementen, och i dess ledning, men media har inte riktigt orkat hålla sig till en saklig debatt, utan ägnar sig åt slag under bältet.
    Jag har reagerat allra mest på att det verkar som om mer än än debattör verkar ha oerhörda problem med att hon är kristen, och inte bara en med en "alldaglig vardagstro" (Åsa Linderberg i Aftonbladet i söndags), med det antar jag att det menas en stor ber tyst i sin kammare och inte gör väsen om sin tro. Nej, ve och fasa, kulturministern har berättat om en stark Gudsupplevelse, som påverkat hennes livsval. (Linderborg kallar det lidnersk knäpp och jag antar att hon säger det för att betona det hon tycker är helknäppt, inte att det är en vanlig synonym för aha-upplevelse.

    Men det var egentligen inte det jag ville säga:
    Det slår mig att jag aldrig har sett kultur och ekologiskt hållbart tänkande som motsatspar. Eller att kulturfolk ofta är dåligt insatta i miljöfrågor. Kanske för att jag själv har ett hjärta som klappar för båda.

    Men annars stämmer jag helt och fullt in i det Stina Oscarsson säger: "Att bara ta fram en pensel och måla en blomma, eller skriva en dikt, är med kapitalismens logik det mest provocerande vi kan göra idag".

    SvaraRadera
  14. Joacim Carlsson i Östra Småland skriver mycket bra om detta – Speciellt intressant att han granskar vad andra partier har skrivit om kulturpolitiken i sina partiprogram.
    Låååångt citat från http://www.ostrasmaland.se/ledare/en-tromb-av-munvader/ : ” En av de märkligaste politiska kampanjer man sett bedrivs just nu mot kulturministern Alice Bah Kuhnke. Värst hittills är folkpartisten Jasenko Selimovic. Hans attack är i sin häftighet mest bisarr.
    Selimovic är en riktig rackare på att formulera kulturpolitikens problem:
    ”I sin konkreta utformning behöver vi en kulturpolitik som förmår utforma ett annorlunda presstöd, hantera tidningsbranschens avtagande marknad med bibehållen kvalitet, jämna ut förutsättningar mellan nya och gamla plattformar såsom i digitalmomsproblematiken, som förmår stimulera kvalitet hos teatrar och kulturinstitutioner, göra avvägningar mellan yttrandefrihet och konstnärlig frihet, mellan bredd och elit, mellan kommersiell och offentlig finansiering som gör att de berikar istället för att tränga ut varandra.”
    Själv tycker jag att kulturpolitiken kanske också bör sträva efter att lära debattörer skriva läsbara meningar.
    Jag roade mig i alla fall med att gå in på Folkpartiets hemsida för att läsa om partiets kulturpolitik. Det måste ju vara ett avancerat aktstycke, tänkte jag.
    Förvånar det er om jag berättar att det inte står någonting om tidningsbranschen och presstöd, digitalmomsproblematik, avvägningar mellan yttrandefrihet och konstnärlig frihet eller något annat av det Selimovic nämner?
    Icke ett ord. Däremot vill Folkpartiet precis som regeringen ha fritt inträde på statliga museer. Man vill också införa ”skapande skola” på gymnasiet, öka jämställdheten inom svensk filmindustri och stimulera läs- och bildningslusten.
    Selimovic och hans parti har tydligen inte en enda konkret lösning på något av problemen han nämner. Ändå gastar han på den nytillträdda Alice Bah Kuhnke och vill få henne att framstå som okunnig om hon inte har alla svaren direkt.
    Det är ett skamlöst sätt att debattera. Selimovic är en tromb av munväder.”

    SvaraRadera
  15. Grön Front;
    Ingen här har ännu lärt sig att stava till Stina Oscarson.
    Ingen här har genomskådat kvinnoföraktet mot allas vår Alice.
    Ingen här har tydligt sett afrofobin.
    Alla här talar för tvingande grönt styrd kultur,
    som om kultur kan låta sig styras eller tämjas.
    Stinas kritik är objektiv men vass och uppfordrande mot Alice.
    IQ

    SvaraRadera
  16. Jan Örsell, Ser hjärnan som en sambandscentral (Vetenskap).
    Medvetandet från "knäna":) som ett bevis på, att det är kaos i de motorvägar i hjärnan som Birger brukar skriva om. Även hos de som ofta benämns som intelligenta...

    Dessutom hjärnan dör. IQ handlar inte bara om att t.ex. kunna stava till Stina Oscarson.
    Balans IQ och EQ. (Emotionell intelligens) att förfina känslor och tankar.

    Stinas vassa uppfodrande kritik mot Alice, det har jag missat. Däremot har jag läst att hennes och poetens handbok, är en gåva till en ny kulturminister. En gåva tar man tacksamt emot eller avvisar.

    Tal och kommentarer om afrofobin har jag uppfattat. Visst finns den med. Men tror att den är överdriven i detta sammanhang.

    Kvinnoföraktet också. Även om det bör finnas med. Tack.

    Medvetanden kan definitivt styras eller tämjas. Konsten däremot är fri säger man. Vilket stämmer dåligt med verkligheten.

    Bör vi skilja på konst att måla en blomma och på medvetandets kultur. Samhällsplanering?
    Bo Mossberg t.ex. kan måla av verkligheten naturen exakt som den är. In i minsta detalj... Det är för mig förfinad konst (medvetandets kultur)
    Hur han stavar vet jag inte.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Ang. objektiv medvetenhet och Stinas objektiva kritik. Läs Birgers länk.
    Stina Oscarson, "Men det är dags att säga vad det handlar om, konflikten mellan kapitalism och konst."

    Det löses inte med en ny kulturminister....

    SvaraRadera
  18. Bra att du tar spjärn mot drevet, Birger!
    (Delade på Facebook)

    SvaraRadera
  19. IQ, jodå jag ser de båda perspektiven, men jag har medvetet valt att i båda mina blogginlägg - både dagens och det tidigare - enbart ta upp andra aspekter som bara handlat om sak. Det andra perspektiven skulle i detta sammanhang bara göra att en del av bloggens kritiska läsare inte skulle se vad jag skrev, utan bara kritisera mig för just de andra perspektiven.

    Monica: som icke-troende reagerade jag som du ungefär, angreppen var löjliga och blir än larvigare med tanke på att just de som gav sig på själva troendet aldrig skulle gett sig på själva troendet om ministern varit något annat än just kristen.

    För övrigt. Ursäkta att jag stavade Stinas efternamn enligt konventionen istället för som jag mycket väl vet att hennes namn stavas... för övrigt förordade jag henne som kulturminister redan på bokmässan.

    Fred, tack för det.

    Jan, Stina är med i det nätverk som MP bildat för kulturfrågor. Kontroversiellt anser en del, självklart anser jag.

    SvaraRadera
  20. "...men av gröna språkrör förväntar jag mig attack mot de på parnassen som ironiserar - från höger och vänster - över tankefiguren att kultur är en grundbult för ett ekologiskt hållbart samhälle."


    ------------


    Ett samhälle ÄR kultur. Att kulturbegreppet har förpassats till marginalen av politiska och ekonomiska anledningar är mer ett symptom på hur långt från våra naturliga instinkter vi hamnat.

    Hade vi varit födda till att producera vinst eller att bokstavstroget rapa upp floskler från Hayek, Friedman eller Mao så hade vi väl blivit födda som maskiner istället.

    Och Daniel Suhonen satte fingret på just allt som är fel med sossarna - hemlighetsmakeri och auktoritär toppstyrning från inkompetenta och korrupta karriärister med skumma allianser, så jag tycker han är värd stående ovationer för det.


    SvaraRadera
  21. MP är i gott sällskap. Bra med nätverk.

    Ursäkta att jag vid ett tillfälle skrev Juhonen istället för Suhonen. Man bör inte döpa om folk. Men jag har Juholt på hjärnan, knäna signalerar fel till hjärnan.

    Anonym, tycker också att Daniel Suhonen "är värd stående ovationer" för att han berättar om demokratins förskjutning.

    Stina Oscarson säger enligt DN "att hon lämnat ett råmanus till teatern och att hon tycker att materialet i boken är mycket mer än bara ett uthängande av personer."

    Att hela skeendet är symtom på något annat. En berättelse om demokratins förskjutning.

    Daniel Suhonen sätter alltså fingret på demokratins förskjutning. Nu väljs förmodligen Moderaternas kronprinsessa. Röster om toppstyrning hörs.

    Boken handlar inte endast om socialdemokratin. Egentligen är vi alla uthängda mer eller mindre.

    Så nog är Suhonen värd stående ovationer. Hatten av från mig.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  22. Liabeth: "För omställning krävs Klotförstånd eller hur Roland?"

    - Mitt förstånd drabbade i natt
    av modifikationer i form av "åtta" olika djupt liggande
    strukturer som vi sedan tusentals år är besatta av och som för många omöjliggör, och för andra försvårar Omställningen.
    Jag har nu börjat se upp till dem som lever närmast Jorden och lite ner
    på de enbart intellektuella.
    - Mina lösningar är i min bildarbok.

    Kapten Konkurs

    SvaraRadera
  23. Ja, Birger, man undrar. Det är faktiskt lite skrämmande, den där attityden.
    Undrar om en person som råkat vara kristen och därtill fått en lidnersk knäpp och känt sig manad att bli astrofysiker OCH därtill missat kometen istället för att landa på den blivit kritiserad på samma sätt...

    Bara en stilla undran så här på kvällskvisten. (Har fastnat för "lidnersk knäpp". Vet inte hur många gånger jag har skrivit om detta idag.) Har du haft(eller säger man fått) någon lidnersk knäpp någon gång, Birger?

    SvaraRadera
  24. Åsa och Fido har gått under jorden, inte för att de är skitstövlar, utan för att de själva har gjort bort sig som nybakade ministrar, och seda kan man i efterhand fundera på om det var så klokt att sätta sig i en regering alls, och hur de tänkte med en minoritetsregering med S. Nu skördar de frukterna, och det är allmänmänskligt att ta skydd, om man dels inte gjort bra ifrån sig, dels sitter i skiten.

    När det gäller Bha, så är drevet mot henne obefogat i förhållande till övriga, och då är det planlagt, det går väl att spekulera i allt möjligt, varför blåste det om Reinfeldts första kulturminister? kan det vara känsliga frågor, och varför tillsätter S+mp en opolitisk novis, som går med i mp dagen före? Kanske för att man inte fick tag på någon vassare, eller att man inte kunde enas. Hur som helst är Bha journalist, och inköpt för att ratta media.

    Det är väl inte så mycket att bråka om, Bha har väl gjort bort sig 1/100 delen av övriga gröisar, och varför göra en strid av en konstruerat drev. Bha kan ju bara fortsätta, hon har i allt väsentligt inte gjort mer än anlitat fel talskrivare för en artikel, som det ser ut. och så tar det väl ca 6 - 12 månader inte man lärt sig jobbet, så man får vara iskall, Bha behöver ingen som går upp och fightas, för en fjäder, sannolikt lär sig Bha att sluta spela något hon inte är, politiker, och börjar tala utifrån sig själv, eller så fortsätter hom att tveka, och trampa fel, men ärligt talat, blir man kulturminister, så har man betalt för att få skit, och det visste alla från start. Ser man Bha som ett offter, blir hon ett, offergenus och diskriminerad för sin hudfärg, det bästa hon kan göra är tvärt om, att stå upp för Fidolin och Romson, de ska ju vara Mp:s spjuspetsar, och som de har startat, så behöver de professionell hjälp, det handlar om omdöme, och mp verkar ha fått en stämpel som klåpare, den stämpeln har absolut inte Bha, även om det inte är helt genomtänkt att sätta henne på heta stolen, Adelson-Liljerot var slipad, och bedrev politik på riktigt, utan att spela teater, kan vara en generationsfråga, att tro att det är yta, och inte innehåll, som räknas i längden?

    SvaraRadera
  25. Och när bladen lossnade från prästkragens stam
    älskar, älskar ej, så kände sig ståndaren
    allt ensammare och började se sig om efter NYA BLAD.

    Roland

    SvaraRadera
  26. När bladen lossnade från prästkragens stam
    älskar, älskar ej, så kände sig föreståndaren
    allt ensammare och började att se sig om efter NYA BLAD.

    SvaraRadera

  27. Mer, eller kanske snarare mindre, Stina O :

    http://ericsecher.blogspot.se/2014/11/att-mala-en-blomma.html

    Eric

    SvaraRadera
  28. Birger!

    Håller med dej fullständigt i denna frågan om kultur och Stinas förträfflighet som kulturminister.

    Är mycket mer kritisk till invandringspolitiken som MP och övriga partier driver som jag tycker rimmar dåligt med miljö och hållbarhetstänket och kanske på sikt inte alltid är så humant heller. Här en hänvisning till hur absurt svåra och orättsäkra gränsdragningar det lätt blir vid asylärenden. http://www.svtplay.se/uppdrag-granskning

    Särskilt som ett privat vinstintresse är djupt inblandad i dessa frågor. Man måste ställa sig frågan hur stort intresset från vissa parter handlar om just humant individperspektiv och hur mycket som handlar om eget ekonomiskt vinstintresse. Vad som döljer sig bakom orden att öppna sina hjärtan och plånböcker för hjälpbehövande när det är vanligt folk med små marginaler som betalar skatt som betalar kalaset medan företagen gör stora vinster på de skattemedlen som avsatts för ändamålet. Det går ju bra att säga sådant för de som har det bra ställt och kanske till och med själva tjänar pengar på alltihop.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  29. Att Birger föll för Fredriks prat
    om att öppna sina hjärtan tyder på
    något som jag ännu inte förstår.

    Roland Lidén

    SvaraRadera
  30. Jan Örsell, Frågan vilken flyktingkultur (medvetenhet) vi har, kommer alla tvingas fråga sig själva ur ett individperspektiv.

    Såg också Uppdrag granskning. Bedrövligt hur det får gå till. Har tagit till mig ett råd ur "handboken för en ny kulturminister" Frågan om hur vi bör utveckla public service. Stina Oscarson och poesi det blir bra frågor.

    Kikade in hos Eric Secher "att måla en blomma."

    Ställde en fråga 12:43:00
    Bör vi skilja på att måla en blomma och på medvetandets kultur (konst)?

    "Att bara måla en blomma eller skriva en dikt är kanske inte så provocerande, så länge jag tjänar pengar och ser till att handla för dom, värre blir det om jag likt tjuren Ferdinand sätter mig under korkeken och bara luktar på blommorna, och är nöjd med det."

    så skriver Eric Secher på sin blogg.

    Allt som vi benämner som konst ska ge pengar? I våra medvetanden är det så förankrat, så att vi inte ser något annat. Att vi vägrar se demokratiförskjutningen.

    Stina Oscarson har rätt en ny kulturminister löser ingenting!

    Det är lättare för kultureliten och politiker som förordar och känner varandra? Daniel Suhonens bok visar denna "svågerpolitik". Som naturligtvis även finns inom kulturpolitiken.

    Lisbeth



    SvaraRadera
  31. Stina Oscarson ägnar sin krönika åt att företräda kulturarbetarnas främsta önskemål på kulturpolitiken, men tyvärr vågar hon inte prata klarspråk. Betrakta följande brottsstycken:

    * denna [målkonflikt] ligger mellan kapitalismens krav på ökad ekonomisk tillväxt och konsten
    * ta fram en pensel och måla en blomma, eller skriva en dikt, är med kapitalismens logik det mest provocerande vi kan göra
    * om den tillåts existera på egna villkor
    * Vi måste helt enkelt lära oss att hantera ett samhälle där det finns parallella värdeskalor som står i konflikt med varandra.
    * Demokrati är snömos utifrån en kapitalistisk synvinkel. Men från en konstnärlig synvinkel är kapitalismens logik lika mycket snömos. Och båda måste få ha rätt.

    All denna imbecilla vänstersignalering och utfyllnaden runtomkring kan sammanfattas i klartext såhär:

    "Vi konstnärer är jättevänster, vi lovar! Har man gått ut konstfack så borde man vara evigt försörjd av skattebetalarna medan man sysslar med sin hobby. Bara vi vet vad äkta och viktig konst är, så man kan inte kräva av oss att vi ska producera något som folk efterfrågar. Skicka mer skattepengar NUUUU, för vi är jättevänster och hjälper till med vänsterpropaganda! Snälla!?"

    SvaraRadera
  32. jeppen!

    Är det verkligen en genuin vänsteruppfattning att konst och kultur ska bekostas helt och hållet av skattebetalarna? Det tycker då definitivt inte jag. Tvärtom så kan konst och kultur försörja sig mycket självt om vi som konsumenter lägger mer av våra resurser där istället för på prylar.

    Det är väl det saken handlar om. Det måste inte ske genom skattsedeln utan kan ske genom biljettintäkter och den egna plånboken. Möjligen behövs en liten stimulans och omfördelning med skatt på konsumtion av prylar till stöd för kulturen. Visst kan det vara viktigt med lite smalare konst och kultur också men det konstnärerna förlorar på gungorna kan de ta ut på karusellen så att säga. Att konst och kultur och de som arbetar med det skulle vara helt frikopplade från marknaden och vad folk vill ha anser jag vara helt fel. En form av diktatur helt enkelt. Lika fel som att idrotten och idrottarna idag ofta är frånkopplade en sådan marknad. Att vi konsumenter måste vara med och betala deras löner genom att företagen i reklamsyfte sponsrar idrotten och deras hobby.

    Tycker man att all sådan omfördelning genom skatter är fel och detsamma som att skattebetalarna betalar deras hobby så får man väl tycka det. Jag ser det mer som en liten stimulans för oss konsumenter att välja mer miljövänlig konst och kultur istället för bara prylar. Lite som skatt på det som är mindre bra för oss och miljön till förmån för annat. Som skatt på energi, tobak och sprit. Vi konsumenter väljer själva vad vi vill ha men stimuleras att välja det rätta för oss själva och samhället. En kombination av fria val av konsumenten på marknaden och politiska demokratiska beslut som påverkar våra val i rätt riktning.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  33. Apropå kulturens möjlighet att bidra till ett ekologiskt hållbart samhälle, så rekommenderar jag föreställningen Ägd å det varmaste... Såg den ikväll och funderade över hur det måste kännas för gröna politiker att dessa herrar kan fylla en hel arena med folk en fredagskväll för att lyssna på tillväxtkritik.......... och djurrätt.......... Lite kul att BS himself nämndes på scen. :)

    SvaraRadera
  34. Birger!
    Tack för din förklaring av vad en grön kulturpolitik skulle kunna syfta till. Vår nya kulturminister Kuhnke verkar inte vara värre än kulturministrar brukar vara. Den galla som sprutats över henne är inte heller extraordinär. Att en ny kulturminister får utstå ett mottagande som detta är tyvärr mer regel än undantag. Det verkar som om vi måste inse att kultursverige inte består av speciellt trevliga människor. Dessutom har tonen i fulmedia på senare år blivit alldeles för grov och hård. Ingen kan väl förvåna sig över att Aagård återigen utmärker sig i den grenen.

    Partiledarens undlåtenhet att segla till Kuhnkes räddning kan bero på att ingen hjälp behövs. Av hennes meriter att dömma är hon nog väl kapabel att reda sig på egen hand, en hårdhudad dam och därtill med osynliga andevarelser till sin hjälp.

    Den mer sansade kritiken går ut på att man skall rekrytera någon inom partiet som redan har en kulturpolitisk vision på grund av denna kulturpolitiska vision. Kuhnke verkar vara rekryterad därför att hon är privat vän till Fridolin och börjar uttänka en kulturpolitisk vision som sin första arbetsuppgift. Med detta synsätt skulle din favoritkandidat, Oskarson, som publicerat en bok i ämnet, vara att föredra. Själv är jag inte säker på att en sammanhållen kulturpolitik ens är eftersträvansvärd. Kanske skall vi inte ens ha en kulturminister? I det klassiska valet mellan templet och basaren så är det inte alltid templet som ger det behagligaste resultatet.

    Förbryllande är att både Du och kommentarer på bloggen citerar "Att bara ta fram en pensel och måla en blomma, eller skriva en dikt, är med kapitalismens logik det mest provocerande vi kan göra idag" som om det beskriver något särskilt viktigt. Jag måste erkänna att jag inte har tillstymmelsen till aning om vad Oskarson menar med detta. Inte heller är väl demokrati snömos i ett kapitalistisk perspektiv. Påfallande ofta samexisterar dessa. Mister man den ena sitter i regel den andra löst.

    Hälsningar
    Ursus

    SvaraRadera
  35. Ursus!

    Den som tror att kapitalism och demokrati går bra ihop har inte fattat mycket om vad kapitalism och demokrati innebär. Kapitalism samexisterar inte med någonting annat än på sina egna villkor.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  36. Örsell, din sista mening, betyder den något? Finns det någon kombination som visat sig framgångsrikare än demokrati + kapitalism? Vad isåfall och vilka länder har demonstrerat detta?

    SvaraRadera
  37. jeppen!

    Kapitalism är ju privat ägande av kapital och produktionsmedlen och det som styr kapitalismen är därmed ett kortsiktigt eget vinstintresse och inte demokratiskt fattade beslut.

    Det räcker väl att se vad kapitalismen åstadkommer. Den bästa lösningen har kanske inte prövats någonstans än. Eller utformats på rätt sätt. Blanda inte heller ihop kapitalism med en marknadsekonomisk grund för det är en helt annan sak. Ingenstans (vad jag vet) har ett sådant verkligt både politiskt och ekonomiskt demokratiskt samhälle med gemensamt ägande kombinerats med en marknadsekonomisk grund där tillgång och efterfrågan sätter priset på varor och tjänster? Odemokratiska kommunistiska planekonomier är alltså långt från det jag föreslår. Sverige var en gång ganska nära och också mycket framgångsrikt innan kapitalismen tog över mer eller mindre helt och hållet även här.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  38. Det finns inget inneboende kortsiktigt i kapitalismen, särskilt inte om man jämför med vår parlamentariska demokrati där tidshorisonten som bäst är till nästa val.

    Vi tycks överens om att kapitalism/demokrati-kombinationen är det bästa hittills. Därmed verkar det konstigt att säga att de INTE går bra ihop.

    SvaraRadera
  39. jeppen!

    Det är en väldig skillnad mellan att jaga vinster för varje kvartalsrapport mot en fyra år lång mandatperiod. Politiska mål och beslut kan sträcka sig längre än det också om viljan och stödet för en sådan politik ges av väljarna.

    Jo det finns en inneboende kortsiktighet i kapitalismen där den som har ett längre perspektiv riskerar att köpas upp eller konkurreras ut av de som gör kortsiktiga vinster idag.

    Läs det jag skrivit en gång till så kanske du förstår vad jag skrev. Att Sverige en gång i tiden var väldigt nära den bästa lösningen där det privata kapitalets makt balanserades av en del gemensamt ägande och politiska beslut som minskade de klassklyftor som kapitalismen annars ger upphov till. Det är inte det samma som att säga att kapitalism/demokrati-kombinationen är den bästa hittills.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  40. Örsell, det där med kvartalskapitalism är oinsatt skitsnack från folk som inte begriper annat än det allra mest ytliga de hör på ekonominyheterna. Företag gör hela tiden långsiktiga investeringar. Se bara på skogsbolag som planterar träd eller pappersföretag som bygger ett nytt pappersbruk.

    Nej, långsiktiga företag köps inte upp av de som gör kortsiktiga vinster idag. Aktiekurser baseras nämligen på långsiktiga perspektiv.

    Ditt romantiserande av gamla sosse-tider är lika beklämmande som oinsatt. Du begriper inget och jag kan inte hjälpa dig. Tack för mig.

    SvaraRadera
  41. jeppen!

    Jaha! Så att regnskogar skövlas är bara påhitt? Att skogsbolag faktiskt ibland trots lagar om återplantering skiter i att plantera ny skog genom att sälja virket och marken fort som fan och gömma undan pengarna? Att långsiktiga investeringar i den reella ekonomin uteblir till förmån för spekulation i framtida vinster och värden på fastigheter, mark och värdepapper? Jag undrar jag vem det är här som står för det oinsatta skitsnacket. Du har tydligen heller ingen aning om den sekundsnabba aktiehandeln som sker med datorer idag. Aktiehandeln idag har mycket lite med långsiktiga perspektiv att göra. Jag romantiserar inte utan ser på fakta. Något du kanske borde pröva? Tack för mej.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.