Till helgen blir den oberoende tidningen Helsingborgs Dagblad liberal. De nya ägarna vill inte ha mig kvar som krönikör, vilket medför att jag idag skriver min sista krönika i denna anrika tidning som köpts upp av Sydsvenskan. Den inleds följaktligen så här:
"Det här är min sista gästkrönika i HD. Tidningen får ny
ägare och ny beteckning. Inte bara som nu: oavhängig. Utan oberoende
liberal, vilket föranleder mig att fundera lite över vad liberalism är."
Hela krönikan finns här.
torsdag 30 oktober 2014
72 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Här och nu bevittnar vi mänsklighetens känslomässiga och mentala kaos. Dagens politiska, sociala, ekonomiska och kulturella former raseras. Det betyder att nya former kan växa fram. Det nya kräver - hos var och en - radikala omläggningar i alla mentala avseenden. Vi har ett stort ansvar i pågående kris - förändring.
SvaraRaderaI pågående förändringskris vädjar den omdömeslösa intelligentian till egoism och ständig materiell och ekonomisk tillväxt. Kortsynt politik duger inte!
Tänk nytt, tänk självständigt!
Christer
Tråkigt. Finns de idag ngn tidning som inte har med liberalism att göra?
SvaraRaderaIntressant stycke av Mill.
SvaraRaderaTillräckligt tidlöst för att vara perfekt gångbart även idag.
Men samtidigt den bekväma ultrateoretikerns lätt debila idéer om att vid en viss tidpunkt ska alla människor på hela jordklotet ta Mullefruktpaus, och diskutera situationen i världen. Där ska de då besluta att inga befolkningar ska fortsätta växa, inga medborgare ska fortsätta sträva uppåt, och de som inte har hunnit klättra än, sorry för er.
Hej Birger!
SvaraRaderaDet var en fin liten krönika du skrev. Jag själv valarbetade denna valrörelse för det Klassiskt Liberala Partiet. Mina visioner är att världen genomför omfattande reformer av det finansiella systemet och skapar en ny guld-standard för vår tid så att vi i framtiden inte längre har en värld med nationsstater som krigar mot varandra ekonomiskt genom förödande , exempelvis, valutakrig.
Jag själv växte upp i 1990-talets ransonerade samhälle och fick löftet under min skolgång att våra strävanden skulle förhindra att 1900-talets ekonomiska excesser skulle hända igen. Gissa om jag blivit besviken de senaste åren! Nu när olika aktörer äntligen börjar att knorra om hushållens skulder, ränteavdragen osv så är det klart jag känner mig kallad att arbeta vidare politiskt så att äntligen vi kommer på rätt väg en andra gång.
Det ska inte få hända igen.
Liberalism har ingenting med helhetssyn att göra. Det är en filosofi för myopiska särintressen. En rimlig filosofi karakteriseras bättre som en liberalekologisk ekosocialliberaldemokratisk hållbarhetsliberal livsflödeism och ett politiskt parti för framtiden är Medborgarlönspartiet EkoSoLiD - för ett Rikt och Hållbart LivsFlöde.
SvaraRaderaHelt apropå menar jag att det är dags att skapa en medborgarlönsallians, för individer och partier som vill se en medborgarlön, som ett alternativ till den idiotiska arbetslinjealliansen.
SvaraRadera"Oberoende liberal" är ett annat ord för "totalt beroende av elitistiska finansiella särintressen med en agenda"
SvaraRaderaÄr inte liberalism en "låt gå"- filosofi? Toleransens högborg? De som älskar andras obekväma åsikter..?
SvaraRaderaOch liberal diktatur fungerar så att de pengastinna intressen som känner sig hotade bara köper upp misshagliga kritiska röster eller företag istället för att tysta folk genom att skicka dem till sibirien som man gjorde i sovjetunionen.
SvaraRaderaResultatet är samma, men man kan alltid hävda att det handlar om "fri konkurrens" och "valfrihet" istället för diktatur.
Men att birger verkar vara farlig måste man se som ett gott tecken - de känner sig tydligen hotade av sanningen.
Är inte liberalism en "låt gå"- filosofi? Toleransens högborg? De som älskar andras obekväma åsikter..?
SvaraRadera-------------
Inte marknadsliberalism, där kostar frihet pengar.
På tal om liberaler, idag gnäller de på Palestinaerkännandet :)
SvaraRaderaSTATEN Israel har anti-stat liberaler inga problem med av någon anledning.
SvaraRaderaPengarna är alltså liberalens vapen: en brutal "fin människa" som med ägandets våld tystar opposition & likt en gammaldags plantageägare låter underhuggare piska slavarna medan han på avstånd "samvetsömt" puffar på sin cigarr iförd vita handskar? Det låter ju som en riktig djävul det..
SvaraRadera"inga medborgare ska fortsätta sträva uppåt"
SvaraRadera---------------
"Uppåt" förutsätter hierarki och hierarki är motsatsen till demokrati.
Så att hävda att viljan att klättra i en hierarki är den enda anledningen folk är motiverade att göra något är en jävligt mörk människosyn.
Folk gör faktiskt saker av kärlek till det de sysslar med, kall eller talang - inte bara för belöningar från husse för att de är lydiga hundar eller för att ha bitit de andra hundarna i halsen.
Pengarna är alltså liberalens vapen
SvaraRadera---------------
Morot och piska.
Moroten är att "klättra" för att till slut kunna köpa sig personlig frihet och kunna spela golf i den övre stratosfären där andra rika, fria liberaler sjunger lovsånger till den fria marknaden.
Piskan är att om du inte spelar med så dör du sjuk, fattig, utan mat och tak över huvudet.
Och kritiserar man detta system så blir man kallad "kommunist" och snabbt utmanöverad av någon smutskastningskampanj på tidningarnas ledarsidor eller helt enkelt av med jobbet.
"Liberalen" verkar vara en dubbelnatur. Om de föll från sin mondäna höjd skulle de antagligen snabbt börja bete sig likt aggressiva råttor: allt prat om korkade lantisar, snyltande arbetslösa & rika tiggare skulle vara glömt; de skulle då bete sig skamlöst, vältra sig i skit, parkera på handikapp-rutor & svärande tränga sig först i kön till livbåtarna? De är typexemplen på just den skräckbild av underklassen som de målat upp under åren: de känner väl till dessa karaktärer, de ser dem varje morgon, i förklädnad, i badrumsspegeln..
SvaraRaderaFår lätt känslan att det finns ett mönster här. Har väldigt dålig koll på alla dessa ismer som finns därute men de flesta verkar ha en sak gemensamt, om bara det var på just detta sätt så skulle det funka. Om alla tänker att man bara ska göra gott och nöja sig när man fått tillräckligt funkar liberalismen. Om man bara hittar en snäll och förnuftig person att styra så funkar diktaturen osv.
SvaraRaderaFinns det någon ism som utgår ifrån att vi faktiskt är människor, tar hänsyn till vår mänsklighet och fungerar i samspel med det? Helt utan om bara vi/någon beter sig på något speciellt sätt. Det jag efterfrågar är ett system som istället får/uppmuntrar oss att bete oss på ett bra sätt genom att utgå ifrån vår natur/mänsklighet.
För även om det som John Stuart Mill skriver låter förnuftigt så fungerar det tydligen inte i praktiken.
Det brukar falla på att ideologierna inte tar hänsyn till mänsklig psykologisk svaghet.
SvaraRaderaMakt korrumperar och vilket ideologiskt system som helst kommer att falla på detta enkla faktum, om man inte redan byggt in mekanismer emot som förhindrar det.
Redan grekerna visste detta:
"Omröstningar vid folkförsamlingens möten skedde med handuppräckning, innan vilken de som ville uttala sig i den aktuella frågan hade fått hålla ett anförande var.
Ett undantag från handuppräckningen var fenomenet ostracism. Ostracism gick ut på att de församlade skrev namnet på en person som blivit mäktig inom staden, på en lerskärva. Om en person hade för mycket makt, ansågs detta kunna vara ett hot mot demokratin. Om en person fick ett visst antal "röster" kunde personen landsförvisas i upp till tio år."
https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_atenska_demokratin
Det J. S. Mill beskriver preciseras knappast bäst som en liberalism. Iden att allt kommer bli fint om alla tillber iden om "frihet" är naiv. Ett välfungerande samhälle kräver intelligentare värderingar än så.
SvaraRaderaJag har i ett gästinlägg med rubriken "Det goda livet flödar fram" hos Cornucopia skissat ett intelligentare värderingssystem än liberalismen, men det finns utrymme för en del ytterligare förtydliganden mm och jag har därför totat ihop en uppföljande text med rubriken "En politik för det goda livsflödet" som jag snart kommer erbjuda Cornucopia.
Vi behöver förvisso inte bara en bättre ism utan framförallt vettiga medborgarlönssystem som förändrar samhällets ekonomiska logik.
...och mekanismer som förhindrar maktkoncentration med det missbruk som oundvikligen kommer med på kuppen, tack ;)
SvaraRaderaDet finns redan en hel del mekanismer som hämmar maktkoncentration, som multi-statism, demokrati, internet, upplopp, döden mm. Fogar man till detta medborgarlöner så tror jag att maktkoncentrationerna kan hållas hyfsat i schack.
SvaraRaderaKuckeliku!
SvaraRaderaDu tror mycket du. Varför inte titta mer på fakta. Vad det är som ligger bakom all denna maktkoncentration vi nu ser. Precis som det skulle räcka med att bara införa medborgarlöner.
Det hjälper väl inte mot kapitalägarnas möjlighet att sko sig själva på andras bekostnad med hjälp av sitt ägande (kapital)? Inte mot att dessa genom sina banker har möjlighet att skapa nya pengar genom att skuldsätta allt och alla? Det motverkar väl inte att deras förmögenheter fortsätter att ärvas och koncentreras? Det är knappast så enkelt så att det räcker bara med en enskild begränsad åtgärd utan det krävs en hel rad sådana nya åtgärder för att förändra samhället.
Vad är "multi-statism" egentligen och vad har det för påverkan på ett globalt och gränslöst kapital? Har vi tillräckligt bra demokratiska system? Hur kan vi utveckla och sprida demokratin till fler? Internet kan lätt kapas och användas i motsatta syften. Upplopp är väl knappast något att rekommendera om det kan undvikas och döden har liten effekt på att kapitalet går i arv. Dessutom så finns alla dessa saker redan i mer eller mindre utsträckning så det enda nya du menar ska förändra allt är alltså införandet av medborgarlön. Skärpning!
Jan Örsell.
"Det hjälper väl inte mot kapitalägarnas möjlighet att sko sig själva på andras bekostnad med hjälp av sitt ägande (kapital)?"
SvaraRaderaPå vilket sätt har en miljardär som t.ex. Kamprad skott sig? Han started med ingenting och sen har han erbjudit billiga möbler och arbetstillfällen.
Vi har värre problem än att det finns en del miljardärer. Många av dem har ett godartat inflytande på världen. Jag är mer liberal än du är och tror inte att höggradig ekonomisk jämlikhet är extremviktigt och extrembra. Ett mått av grundtrygghet räcker långt i min värld. Jag är intresserad av ekologisk hållbarhet, inte av socialism. Så skärp dig själv!
SvaraRaderaJag tänker inte diskutera de här sakerna mer med dig eftersom jag prioriterar min mentala energi på andra saker än du. Prata du med dina vänsterpartivänner istället. Medborgarlöner är prio nummer ett för mig. Synd att det inte är intressant nog för dig för att du drömmer om det perfekta socialistiska lyckoriket.
Titta inte på vad någon säger att liberalism är, världens vanligaste misstag, ord betyder ingen ting annat än symbol för något som personen vill få dig att tro att det är, och det kallas föreställningskonst, skådespel eller illusion, titta på vad Bard och Federley gör. tex gapar för full hals i media, och får sedan sponsorer, som betalar dem att uttrycka den högst betalda intresset, och i en fri marknadsekonomi, om staten ska leva på gaphalseriet, så gäller det att gapa högst, och vara garanterat gränslös, och den psykiatriska läggningen, får man slå upp själv. För övrigt är Adam Smith underskattad, alltså boken om sympatisk förmåga, som förutsättning för ett fungerande samhälle. antingen har man sympati, eller inte, och många filosiofer menar att vi lever i ett narcissistiskt samhälle, och då får vi den sorts liberalism, som psykopaterna uppfattar att de kan lura i en rimligt sympatisk människa. Det är inte så svårt att förstå, att en -ism inte betyder något annat än vad personen som säger sig vara liberal gör. Federlay är nu i EU, och driver upplösning av nationsgränser tillsammans med Soraya Post. slw
SvaraRaderaBongo!
SvaraRaderaSocialismen har ju som grundidé att minska maktkoncentrationen till förmån för demokratiska gemensamma beslut i stora frågor. Den filosofin bygger alltså inte på att var och en måste bli helgon och ta sitt ansvar helt själv utan att veta att andra gör sitt. Det räcker att en majoritet tillsammans tar sitt ansvar för att få den att fungera.
Sedan kan ju naturligtvis alla samhällssystem kapas av motståndare och förvrängas till oigenkännlighet. Ett socialistiskt system kan (om man inte passar sig) kapas av en makthungrig kapitalistelit men då är det ju knappast fråga om socialism längre. Eller hur?
Jan Örsell.
På vilket sätt har en miljardär som t.ex. Kamprad skott sig? Han started med ingenting och sen har han erbjudit billiga möbler och arbetstillfällen.
SvaraRadera-------------
Ingvar Kamprads skatt: 0,0006 procent
Ikeas grundare Ingvar Kamprad är inte bara världens femte rikaste person med en beräknad förmögenhet på 198 miljarder kronor.
Den geniförklarade företagsbyggaren är också en skatteplanerare av världsklass.
Uppgifter från Kamprads hemland Schweiz visar att han betalar måttliga 0,0006 procent i årlig skatt.
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/ingvar-kamprads-skatt-00006-procent/
---
Förutom kamprad så kan man ju fråga sig att om man som multimiljardär automatiskt har rätt att finansiera sitt eget parti, starta sin egen privatarme, köpa upp tidningar och starta tankesmedjor för att "ändra den allmänna opinionen" osv?
Tycker man det har man passerat demokratigränserna med råge.
Kuckeliku!
SvaraRaderaJa det är ditt fria val att lägga din mentala energi på vad du vill och svara på vad du vill eller tro att medborgarlöner hjälper mot allt. Men är det så i verkligheten? Det kan ju vara så att ekologisk hållbarhet har med andra saker i samhället att göra. Att just det inte är en särskild fråga skild från allting annat.
Vore det inte konstigt om en som ärver en miljard inte skulle åstadkomma någonting gott alls med så mycket av samhällets resurser. Frågan är ju istället om det han åstadkommer totalt är är positivt för samhället eller inte och hur mycket man med de resurserna skulle kunnat skapa med ett annat mer demokratiskt system.
NA!
Kamprad har ju blivit miljardär till skillnad från hans anställda. Skulle hans enda motiv till att skapa Ikea vara att bli miljardär? Det kan faktiskt finnas andra drivkrafter att starta företag än att bara berika sig själv. Att göra samhällsnytta, få ära, berömmelse och uppskattning. Skulle han få mindre beröm och uppskattning om han inte blivit miljardär utan delat ut mer till sina anställda i lön? Är det odelat bra att Ikea vuxit och blivit så stort? Hade det inte varit bättre att många olika små företag skapats istället? Kapitalism leder ju enligt dej till mångfald och småskalighet. Varför ser inte ut så då?
Jan Örsell.
"Liberaler" pekar väl finger hejvilt åt andra, som röda förtryckare eller bruna småfolks-fascister? Att liberalen själv skulle vara Tyrannen påstås vara omöjligt, eftersom han hela tiden säger sig älska "frihet" & (starkt begränsad) representativ "demokrati", som dock inte styr över pengarnas makt?
SvaraRaderaAnonym 10:28!
SvaraRaderaPrecis! Bra skrivit. Det är ju också ett sätt att berika sig själv på andras bekostnad att inte betalar sin skatt och bidra till samhället på det viset. Även bra det du skriver i slutet om hur odemokratiskt det kapitalistiska systemet är.
Jan Örsell.
"Skulle hans enda motiv till att skapa Ikea vara att bli miljardär?"
SvaraRaderaDet vet vi inte, men låt oss för diskussionens skull säga att det är girighet. Spelar det någon roll, blir de billiga möblerna och arbetstillfällen mindre värde då?
En stor poäng med marknadsekonomin är att den kan vända girighet till andras nyttas
"Adam Smith brukar betraktas som såväl nationalekonomins som liberalismens fader. ..Han menade nämligen att marknaden bara kan fungera på ett rimligt sätt under två förutsättningar: att dess aktörer vare sig vill skämmas inför sin granne eller inför Gud"
SvaraRaderaAtt saker kan ske anonymt är också en styrka, det innebär att människor som hatar varandra kan samarbeta.
Milton Friedman förklarar:
www.youtube.com/watch?v=67tHtpac5ws
"vilket föranleder mig att fundera över vad liberalism är."
SvaraRaderaJa det är nog många som funderar över det just nu. Inte minst de journalister, som sägs upp över hela landet. Främst på landsbygden. Tänker på t.ex. Dalademokraten.
Ramaskriet över Alice Bah K och hennes framträdande i P 1, där hon ska försöka beskriva verkligheten, är ganska talande. Precis som att den är hennes fel... En helt nytillsatt kulturminister får klä skott för hur verkligheten är.
Tänkte att den intervjun måste jag lyssna på och det enda jag hörde, var en mycket skärrad journalist som beskrev nyliberalismens konsekvensenser. Utan att förstå att hen gjorde det? Många är "nog" dem som nu "på kammaren" kommer att fundera över vad liberalism egentligen är. Vad som döljer sig bakom tomma ord om frihet och demokrati.
Anonym skrev, "Det brukar falla på att ideologierna inte tar hänsyn till mänsklig psykologisk svaghet."
Som rädsla t.ex. Journalister som är rädda för, att bli av med sina jobb och som inte inser, att det är en konsekvens av förd politik, att de blir arbetslösa. Samma politik som de själva ofta hyllar, är de nu livrädda för. Journalistkåren avvecklar sig själva. Det är lättare att skylla på t.ex. en ny kulturminister.
Hade hellre sett Daniel Suhonen (S) som ny kulturminister. Men dumma frågor ger dumma svar. Spekulation, men vilka hade publicerat hans svar?
Kulturminister ingen post att vara avundsjuk på direkt.
Medvetenhetens kultur om vad liberalism är saknas. Känslornas kultur däremot den är vi fångade i.
Så länge vi är det förändras inget nämnvärt.
Var stolt Birger Schlaug över din sista insändare i tidningen. Den föranleder förhoppningsvis även andra, att fundera kring vad liberalism är.
Tack för den.
Lisbeth
Ang. HD det är inte bara du som krönikör som sägs upp. Utan även journalister.
SvaraRaderaHåller helt med Christer. "Här och nu bevittnar vi mänsklighetens känslomässiga och mentala kaos". Det betyder naturligtvis det som han skriver. Att dagens politiska, sociala kulturella, ekonomiska reformer raseras.
SvaraRaderaTrist att bevittna detta.
Samt "lite" oroväckande, att det nya blir en fortsättning av det gamla dvs. känslomässigt och mentalt kaos.
Såvida ni inte har en snabbfix och lösning på detta?
Socialism säger en del.
Lisbeth
Jan!
SvaraRaderaVisst ser socialismen ganska bra ut. Men funkar det? Nu har det väl aldrig funnits någon ”äkta” socialistisk demokrati så det kanske är svårt att påstå att det skulle fungera klockrent i verkligheten. Om man skulle ha ett fungerande samhällssystem borde det väl utgå ifrån att alla ska kunna ha det bra i det systemet. Ett tydligt tecken på att systemet inte fungerar är väl att folk inte trivs/mår bra/revolterar.
Kan vi verkligen ta vårt ansvar? Eller är vi så olika att ingen faktiskt kan ta sitt ansvar själv utan behöver stöd från andra i vissa saker. Skulle det vara möjligt att använda allas inneboende motivation för att göra allt som behövs för vår överlevnad så att man hjälper andra med saker man själv tycker om att göra och får hjälp av andra med det man inte kan eller avskyr att göra? Är ett av våra problem idag att vi ska klara oss själva när vår natur motsäger sig att vi kan göra allt själva?
Så skulle det räcka med ett samhällssystem som du pratar om för att få världen att fungera på ett bra sätt? Och om du anser att det skulle göra det, hur tar vi oss dit? Räcker det att skapa äkta socialistisk demokrati eller finns det några problem med systemet ifrån vår mänsklighets svagheter?
Neoliberal agenda!
Ta gärna ett steg tillbaka eller ett åt sidan så kanske du får ett annat perspektiv.
Är det samhällsekonomiskt nyttigt att göra saker som är mindre hållbara? Det känns som att resursernas resa från naturen till soptippen går snabbare av den modellen.
Du vet så väl att andra värderar arbete på andra sätt än du så behöver jag ens påpeka att jobben i sig inte har något värde? Inte om deras behov som tillfredsställs genom arbetet tillfredsställs på annat sätt.
Det vet vi inte, men låt oss för diskussionens skull säga att det är girighet. Spelar det någon roll, blir de billiga möblerna och arbetstillfällen mindre värde då?
SvaraRaderaEn stor poäng med marknadsekonomin är att den kan vända girighet till andras nyttas
-----------
Det är inte poängen jag försöker göra. Ett demokratiskt system förutsätter att makten fördelas hyfsat jämt, inte att en promille kan styra politiken.
Då kallas det inte demokrati.
Om man som nyliberal vill ha något som helst gehör för sina åsikter kan man inte bara undvika att diskutera den snedfördelning av makten som automatiskt följer med otyglad kapitalism och som oundvikligen kommer att döda demokratin.
SvaraRaderaDetta var ju precis samma sak som kapitalister kritiserade sovjetunionen för - ett samhälle toppstyrt av en promille politruker.
Vad är skillnaden mellan det och ett samhälle toppstyrt av en promille miljardärer?
Milton Friedman förklarar:
SvaraRadera----------------
101 Years Later, Milton Friedman is Still Wrong
"How long can a liberal democratic society (which relies upon cooperation, mutual interdependence, and shared sacrifice) exist alongside a purely capitalistic system (which relies purely upon self-interest)?
How long can markets “crowd out” all instances of social virtue before we descend entirely into chaos?"
http://mic.com/articles/57659/101-years-later-milton-friedman-is-still-wrong
The Origin Of 'The World's Dumbest Idea': Milton Friedman
SvaraRadera"Ta gärna ett steg tillbaka eller ett åt sidan så kanske du får ett annat perspektiv."
SvaraRaderaTa två steg tillbaka, och du inser att den tekniska utvecklingen kommer göra farhågorna obefogade,
Birger oroar sig för vad en ekonomisk tillväxt på 4% kan innebära på sikt, men vad han då missar är att antal transistorer på integrerad krets fördubblas vartannat år, energiproduktion från solceller ökar med 40% per år osv. Dessa och andra exponentiella förlopp inom teknik kommer vinna
"vad är skillnaden mellan det och ett samhälle toppstyrt av en promille miljardärer?"
SvaraRaderaSkillnaden är som mellan våldtäkt och frivilligt sex.
Kamprad måste övertyga dig om att avstå dina pengar eller arbete, i utbyte mot vad han kan erbjuda. En totalitär stat skjuter eller kasta dig i fängelse om du inte lyder.
När man diskuterat ett par gånger med nyliberaler så dyker av någon anledning exakt samma fraser upp som argument.
SvaraRaderaNyliberaler verkar vara extremt kollektivistiska?!
Du menar att hemlöshet och svält beror på frivilliga val?
Du undviker fortfarande huvudargumentet - snedfördelning av makt och urholkningen av demokratin detta innebär.
Har svårt att förstå att någon ism skulle kunna råda bot mot mänsklighetens känslomässiga och mentala kaos. Räcker det att ta "ett piller" för socialism?
SvaraRaderaHur ska förändring bli möjlig?
"Du undviker fortfarande huvudargumentet - snedfördelning av makt och urholkningen av demokratin detta innebär."
SvaraRaderaOm du vill ha ett företag där man röstar om alla beslut så kan du starta ett sådant. Finns inget i ett liberalt samhälle som hindrar dig att dra i gång en ekonomisk förening eller ett konsumentkooperativ
De flesta bryr sig dock inte om företagsformen. De vill jobba där de får bäst betalt (utan risk) och där de kan köpa bäst/billigast produkter. Om Kamprad blir miljardär på kuppen så kan det kvitta, så länge de själva får det bättre.
Problemet är att ni inte kan respektera folks val. Jag kan handla på Konsum om jag vill, men tycker dock min ICA är bättre. Varför kan jag inte få byta mina pengar/arbete med den jag vill?
Jag pratar om snedfördelningen av makt i samhället.
SvaraRaderaNär ingen begränsning på personlig förmögenhet, makt och inflytande finns. Finns inga hinder för att någon startar sin egen arme, köper upp alla mediakanaler och köper upp de flesta fastigheter och all mark.
Och då är vi tillbala flera hundra år i feodalism igen.
Sen är nyliberaler lite som försäljare som försöker marknadsföra en obsolet produkt ingen vill ha. På den politiska marknaden tycks fortfarande olika socialistiska ideer vara långt mer populära, så nyliberalismen faller lite på samma fria konkurrens den predikar.
”Ta två steg tillbaka, och du inser att den tekniska utvecklingen kommer göra farhågorna obefogade,
SvaraRaderaBirger oroar sig för vad en ekonomisk tillväxt på 4% kan innebära på sikt, men vad han då missar är att antal transistorer på integrerad krets fördubblas vartannat år, energiproduktion från solceller ökar med 40% per år osv. Dessa och andra exponentiella förlopp inom teknik kommer vinna”
Har ingen aning vad du har svarat på… det jag påpekade är att det du försvarar är ett sätt som påskyndar förstörandet av resurser som i detta fall är ändliga, IKEA-prylar gjorda av trä, metall etc. Det är inga farhågor som jag uttrycker utan snarare vad jag anser vara en sundare syn på användandet av våra resurser, gör saker så de håller så slipper vi göra samma sak igen när de går sönder. Det sparar både resurser i form av material och arbete vilket skulle medföra att vi får mer fritid och skulle kunna göra saker som vi väljer själva.
Är det fel att sträva efter att kunna lägga sin tid och sina resurser på vad man själv anser vara viktigast? För jag ser ingen som helst nytta med att lägga resurser i form att tid och pengar på att konsumera enbart beroende på att något jag köpt går sönder så jag måste köpa en till likadan sak.
"Finns inga hinder för att någon startar sin egen arme, köper upp alla mediakanaler och köper upp de flesta fastigheter och all mark."
SvaraRaderaDu har inte rätt att initiera våld mha en arme. Statens roll i ett liberalt samhälle är att säkra frivillighet; att du kan starta en ekonomisk förening, ett kooperativ eller privatägt företag.
Väljer du att inte utnyttja rätten, så får du leva med konsekvenserna.
Jag väljer helt medveten bort Konsum, Däremot kan jag inte välja bort det förtryck som Löfven, Reinfeldt mfl. utsätter mig för. Jag kan inte välja bort FRA:s massavlyssning eller Systembolagets monopol.
Och ska du komma över mediakanaler eller fastigheter måste du erbjuda de som äger dem något bättre i utbyte och din mediakanal eller fastighet kommer bli värdelös om du försöker ändra så folk inte vill se på kanalen eller hyra lägenheten. Så stor är makten.
"så nyliberalismen faller lite på samma fria konkurrens den predikar."
De flesta har aldrig hört de nyliberala argumenten, det märks tydligt när man diskuterar.
Den representativa demokratin gör att politikerna får starka incitament att dölja det förtryck de håller på med. Man klar in det i fina ord. Man kallar tex. våldsfinansierade museum för gratis.
Hade vi haft ett mer direktdemokratisk system där medborgare diskuterat politiska förslag sinsemellan så skulle den moral folk använder till vardags bli mycket mer gällande. Det är ingen som tycker stöld är okej.
För jag ser ingen som helst nytta med att lägga resurser i form att tid och pengar på att konsumera enbart beroende på att något jag köpt går sönder så jag måste köpa en till likadan sak.
SvaraRadera-----------
Och förutom det är det komplett vansinne att konsumera en massa produkter med inbyggt sista förbrukningsdatum bara för att hålla ett ekonomiskt pyramidspel vid liv bara en liten minoritet finanshajar är de enda i samhället som tjänar på.
Det är totalt självdestruktivt både socialt och ekologiskt.
"Det är inga farhågor som jag uttrycker utan snarare vad jag anser vara en sundare "
SvaraRaderaAllt har ett pris, trä är inte gratis. Är de billigare att köpa en begagnad Billy så gör man det.
NEO: "Du har inte rätt att initiera våld mha en arme. Statens roll i ett liberalt samhälle är att säkra frivillighet; att du kan starta en ekonomisk förening, ett kooperativ eller privatägt företag."
SvaraRaderaVem ska hindra det? Jag pratar inte om ett "liberalt samhälle" jag pratar om marknadsliberalismens härjningar i det samhälle vi lever i.
NEO: "De flesta har aldrig hört de nyliberala argumenten, det märks tydligt när man diskuterar."
Jag kan de nyliberala argumenten framlänges och baklänges och de är inte applicerbara på världen vi just nu lever i utan bara dagdrömmeri.
Jag pratar fortfarande om hur din ideologi används i praktiken här och nu - inte om några idealistiska framtidsvisioner.
NEO:"Hade vi haft ett mer direktdemokratisk system där medborgare diskuterat politiska förslag sinsemellan så skulle den moral folk använder till vardags bli mycket mer gällande. Det är ingen som tycker stöld är okej."
Ja visst, jag är för direktdemokrati men hur får du det att gå ihop med ett samhälle där ett par miljardärer äger allt?
Allt har ett pris, trä är inte gratis.
SvaraRadera----------
Ehh jo. Precis som luft och vatten är.
Dessa saker produceras naturligt utan någon riskkapitalist bakom.
"Jag pratar inte om ett "liberalt samhälle" jag pratar om marknadsliberalismens härjningar i det samhälle vi lever i."
SvaraRaderaVet inte vad du avser, du får utveckla. Tar bara ansvar för sådant som är liberalt. Jag röstar inte på något av dagens rikdagspartier.
"Jag kan de nyliberala argumenten framlänges och baklänges och de är inte applicerar på världen vi just nu lever i utan bara dagdrömmeri."
Tycker de kan appliceras. Du får utveckla. Om Hong Kong kan ha 10% skattetryck, Norge kan klara sig utan FRA-lag och Danmark utan Systembolagsmonopol, varför skulle det inte gå här?
Nej men dagens partier använder marknadsliberalism som argument. Ungefär som islamister använder koranen.
SvaraRaderaJag väntar fortfarande på svar på hur ett demokratiskt samhälle där allas röst är meningen ska väga lika kan fungera i ett sanhälle där de med mest pengar och makt köper flest röster?
"a visst, jag är för direktdemokrati men hur får du det att gå ihop med ett samhälle där ett par miljardärer äger allt?"
SvaraRaderaVarför ska ett par miljardärer äga allt? Var får du denna premiss ifrån?
"Jag väntar fortfarande på svar på hur ett demokratiskt samhälle där allas röst är meningen ska väga lika kan fungera i ett samhälle där de med mest pengar och makt köper flest röster?"
Förstår inte. Det är idag politikerna köper röster genom att lova bort medborgarns egna pengar. Är det du har invändningar emot, isf. är jag fel personen att fråga.
”Hade vi haft ett mer direktdemokratisk system där medborgare diskuterat politiska förslag sinsemellan så skulle den moral folk använder till vardags bli mycket mer gällande. Det är ingen som tycker stöld är okej.”
SvaraRaderaMen gåvor är ok! Hjälp är ok! Förstörande av resurser för egen vinnings skull är inte ok! Hur tror du att samhället hade förändrats med direktdemokrati? Är du verkligen säker på att det du tror kommer att hända kommer att hända om man skulle införa det?
”Allt har ett pris, trä är inte gratis. Är de billigare att köpa en begagnad Billy så gör man det.”
Nu har du fantiserat fram något annat än det jag skrev igen…
Anonym 02:36:00
Självklart är det så. Försökte ta resonemanget till Neos del av spelplanen. Vilket dock verkade gå käpprätt åt… eftersom Neo inte tittar på hela citatet utan bara en utvald liten del, skärpning Neo!
"Är du verkligen säker på att det du tror kommer att hända kommer att hända om man skulle införa det?"
SvaraRaderaJag kan inte garantera något. Folk kan fortfarande tro på tomtar och troll.
"Nu har du fantiserat fram något annat än det jag skrev igen… "
Jag förste inte din invändning, därför tvingas jag gissa från andra invändningar jag har hört.
NEO "Varför ska ett par miljardärer äga allt? Var får du denna premiss ifrån?"
SvaraRaderaDet är ingen premiss utan ett resultat av oreglerad kapitalism där en promille rika köper politiker.
Förstår du detta?
A small pro-Chinese government elite has profited greatly from the city’s role in the rise of China, while incomes and opportunities for the middle and working classes have been squeezed. This elite, which controls the most lucrative sectors of Hong Kong’s economy, fears that greater democracy — in the form of political participation and shared prosperity — would threaten the increasingly monopolistic crony capitalism from which they benefit.
The inequality that has helped to fuel the unrest in Hong Kong is reflected in the name the protesters took for their effort — Occupy Central, an allusion to the Occupy Wall Street demonstrations in the United States three years ago that elevated the issue of inequality in America’s political and economic debates.
http://www.nytimes.com/2014/10/22/opinion/inequality-in-hong-kong.html?_r=0
Och "crony capitalism" är ofrånkomligt eftersom stat och kapitalister är i symbios. Staten skyddar elitens ägande.
Vad har Kina med det hela att göra?? Det är ingen en laissez-faire ekonomi. Det är ett gammalt kommuniststyre.
SvaraRadera"Och "crony kapitalism" är ofrånkomligt eftersom stat och kapitalister är i symbios"
I en välfärdsstat. Ja.
Det var du som drog upp Hong Kong:
SvaraRaderaNEO "Om Hong Kong kan ha 10% skattetryck"
Och anlednineg de protesterar i Hong Kong var samma som Occupy i USA och det har kanske att göra med dina 10% skattetryck..
"The inequality that has helped to fuel the unrest in Hong Kong is reflected in the name the protesters took for their effort — Occupy Central, an allusion to the Occupy Wall Street demonstrations in the United States three years ago that elevated the issue of inequality in America’s political and economic debates."
SvaraRaderaHallå, någon hemma?
I en välfärdsstat. Ja.
SvaraRadera------
Även i din nattvakts-stat
"På den politiska marknaden tycks fortfarande olika socialistiska ideer vara långt mer populära, så nyliberalismen faller lite på samma fria konkurrens den predikar."
SvaraRaderaVilken fria marknad för politiska system? För att ta ett exempel:
Alla barn och ungdomar i Sverige är av staten tvingade att gå till en byggnad varje dag, år ut och år in, i ett decennium (snart kanske ännu längre), i vilken de får höra om statens förträfflighet under en "undervisning" som tvingas följa statliga skollagar, läroplaner och kursplaner; något som till råga på allt alla svenskar av staten tvingas att betala för.
För att alla inte hade haft råd att betala sin egen skolgång och då hade antalet analfabeter naturligtvis ökat.
SvaraRaderaVilken fria marknad för politiska system?
SvaraRadera---------------
I konkurrensen mellan socialistiska demokratiska system och neofeodalistiska system som nyliberalism är den senare varianten långt mindre populär hos den allmänna opinionen.
Det är kanske därför det behövs bonnierska mediamonopol och mängder av pengar inpumpad i propaganda från miljardärsfinansierade tankesmedjor som timbro för att övertyga folk.
"Hallå, någon hemma?"
SvaraRadera"The talks in Hong Kong between pro-Chinese government officials and pro-democracy student leaders are aimed mainly at easing tensions in the streets. Not on the agenda is fundamental reform of the conditions that provoked the unrest.
Chief among these conditions is China’s refusal to loosen its grip on the city’s political system by allowing full and open democratic elections for Hong Kong’s top public office, as it had promised to do. The protesters insist that it is their right to choose who runs Hong Kong, but Beijing-backed officials have supported only cosmetic changes to the city’s restrictive election law."
Man protesterar mot styrelseskicket.
Och som sagt, det går inte att hindra folk att tro på tomtar och troll (läs socialistiska lösningar)., speciellt i en representativ demokrati där politikerna har eget intresse att föra medborgarna bakom ljuset.
"Även i din nattvakts-stat"
Per definition kan inte en NV-stat ha massa statliga utgifter, monopol etc. Är det så att kapitalister har fått speciella privilegier så är det inte NV-stat.
NEO: "Man protesterar mot styrelseskicket."
SvaraRaderaVisst, en finansiell elit styr prcis som i USA därav namnet "Occupy Central"
Det undertyrker just hur lika sovjet system och neoliberala system är.
NEO:"Per definition kan inte en NV-stat ha massa statliga utgifter, monopol etc."
Och det är rätt svårt att hävda ägarrätt utan en stat och dess polis som beskyddar den.
Jag slåss inte mot dina dagdrömmar om en NV-stat, den får du ha alldeles i fred.
SvaraRaderaJag slåss för samma sak som både occypy central och occupy wall street - en värld som inte är kapad av miljardärer och dess korrupta hantlangare.
"Och det är rätt svårt att hävda ägarrätt utan en stat och dess polis som beskyddar den."
SvaraRaderaVi pratar i storleksordningen 1% av BNP där största delen går till direkt anställda.
Mängden korruption som kan uppstå där är ju mycket mindre än i en välfärdsstat där man har politiserat nästa varenda områden av ekonomin och där man lägger ut hundratals miljarder på entreprenad.
Har du ingen bättre invändning, så lägger jag ner här för idag
Att diskutera hypotetiska neoliberala samhällsvisioner är tämligen meningslöst så jag lägger också ner.
SvaraRaderaBugar och bockar - tack för matchen ;)
Du som svarade, förstod du verkligen inte att mitt exempel visade att vi inte har någon "fri marknad för politiska system"?
SvaraRaderaTänk er att IKEA tvingade alla barn och ungdomar att gå i skolor som tvingades följa av IKEA bestämda skollagar samt läro- och kursplaner, där barnen fick lära sig hur fantastiskt IKEA är och hur de aldrig skulle klara sig utan dem. Och att IKEA dessutom tvingade alla svenskar att betala för det.
Det ni gör är att påstå att IKEA har vunnit på den "fria marknaden för heminredningsbutiker". Förstår ni inte vilket bisarrt påstående det är?
"bonnierska mediamonopol"
SvaraRaderaDet finns ingen Bonnierägd tidning som förespråkar liberalism, i betydelsen att alla ska ha samma negativa rättigheter.
(Knappast ens i "socialliberal" bemärkelse (som iofs kan betyda nästan vad som helst), med tanke på bland annat Expressens samarbete med grovt kriminella i jakten på oliktänkande eller DN:s krigshetsande.