Till slut får man rätt. Bara man gissar samma sak år efter år... Sålunda fick jag rätt när äntligen Tomas Tranströmer fick nobelpriset. När sedan Mo Yan fick priset året därpå - och svenska kulturfolket surade eftersom man inte visste så mycket om honom - blev min Nobeltillfredsställelse nästan total.
Tyvärr har inte Yasar Kemal fått priset och lär inte få det heller eftersom åren vandrat iväg. (Hans senaste bok var Myrornas ö och kom för mer än tio år sedan). Men däremot är det hög tid för Svetlana Aleksijevitj.
Det är Svetlana Aleksijevitj som skrev Bön för Tjernobyl, vilken säkert många som besöker denna blogg både har läst och fått inspiration av. Flera år innan den skrev hon De sista vittnena som handlar om barns och kvinnors liv under krig. Flera böcker om krigets meningslöshet har det blivit. Att hon är vitrysk författare med minst sagt ansträngda relationer till det landets regim skadar inte. Men risken är väl att Haruki Murakami får priset, lobbyisterna för hans namn är starka och har krupit nära en av de tyngsta figurerna i akademien...
I övrigt är bara att konstatera att såväl medicinpriset som fysikpriset har varit intressanta både i sak och rent personligen: min förmåga att lokalisera mig i rum har nämligen alltid varit begränsad - vilket tyder på att den sekvensen av hjärnan, som medicinpriset harangerar, är sådär lagom funktionell - och jag fick en del stryk av miljövänner för att jag ville att förbudet mot vanliga glödlampor skulle införas först när LED-lampan, som fysikpriset hyllar, slagit ut den kvicksilverdrogade äldre lågenergilampan.
Ledsen Birger, men det blir kenyanen Ngũgĩ wa Thiong'o som får priset i år och det är han värd!
SvaraRaderaAssia Djebar!
SvaraRaderaVarför inte Ismail Kadare? Aprils frusna blommor bör alla som älskar litteratur läsa tycker jag.
SvaraRaderaHaruki Murakami!!!!!!!!! Verkligen dags, han har fått vänta så länge nu!
SvaraRadera”Vilket värde har egentligen en civilisation som inte ens klarar av att rosta en ynka brödskiva så att den blir som man vill ha den?”
SvaraRaderaMurakami
Va? Vilka? Varför inte Liza Marklund?
SvaraRaderaVarför inte Gary Zukav?
SvaraRaderaVarför inte ett kollektivt litteraturpris, till alla anonyma bloggkommentatorer? Ett sätt för Akademien att visa att de hänger med, i någon mån.
SvaraRaderaSpiring, den litterära kvalitén är kanske inte den bästa när det gäller bloggkommentatorer... Oftast snarast tvärtom.
SvaraRaderaSpiring fint namn du har. Eller är du anonym?
SvaraRaderaJa, Bön för Tjernobyl är verkligen en gripande skildring, inte minst om människans mod och kärlek. Och kärnkraftens förödelse.
SvaraRaderaJag minns också från boken barnens teckningar, där en grep tag, det var tranor ute på ett fält, och barnen poängterade "att ingen hade sagt något till tranorna ..."
Tycker vi kan ge ett kollektivt litteraturpris till alla som hånar anonyma kommentarer.
SvaraRaderaEller inte...
Ingen är anonym på nätet.
Anonyma kommentarer ger ofta lika mycket och ibland mer, om de fokuserar på sak och inte endast på person. Varför är det så viktigt vem som säger vad? Är det inte viktigare att saker sägs?
Gary Zukav för att populärvetenskap eller tvärvetenskap är det inte många som förespråkar. Inte erkänt av den stora massan av de intellektuella? Men värt pris för att den utmanar erkänd vetenskap. Vi behöver olika hypoteser.
Lisbeth
Vad är det för fel med "fölkliga" postuma Astrid-kampanjen? Det är världens bästa barnböcker (med vuxen-poänger) som någonsin skrivits, någonstans. Bröderna Lejonhjärta är lika bra som Ringen. De flesta andra svenska "klassiker" i bokform är bara tungfotade & tråkigt daterade i jämförelse. Tiden springer inte ifrån varken Astrid eller Ringen, kallas tidlöst. ASTRID!!
SvaraRaderaVarför inte bara titta på antalet sålda och lästa böcker det senaste året och avgöra utifrån det? Vore inte det en bra idé att avgöra det utifrån vad folk verkligen läser och köper?
SvaraRaderaNej, just ja, det går ju inte. Då skulle fotfolket (även känt som kleti och pleti) få avgöra. Vad ska då kultureliten göra på dagarna, skaffa sig ett rikitgt jobb?!
Hans i Viken, menar du Guiness rekordbok??
SvaraRaderaCamilla Fläckberg
SvaraRaderaAnonym 12:27:
SvaraRaderaBeror på, men kan mycket väl vara fallet. Nu saknar väl Guiness rekordbok en författare så den faller väl utanför ramen, men i sak ja. Det är fullständigt orimligt att en skönlitterär författare som sålt i miljontals böcker ratas före en som sålt några tusen.
Jag är fullständigt övertygad om att valet av pristagare styrs av antalet läsare och köpare, fast omvänt. En författare med många beundrare av fotfolket kan aldrig komma på tal helt enkelt av egenintresse av kultureliten. Skulle man ge priset till en sådan tappar man ju all form av eget existensberättigande och tvingas söka vanligt jobb, och det vill de inte!
Varje år tror och hoppas jag på Robert Zimmerman, men hittills har det visat sig uppåt väggarna fel.
SvaraRaderaDags att ge upp?
Per L
Never give up!
SvaraRaderaDylan jr
Astrid Lindgren som på ett naturligt sätt skriver att Pippis pappa är negerkung.
SvaraRaderaAstrid Lindgren plockade själv bort "negerkung" 1991 enligt Nyheterna.
SvaraRaderaSå hon plockade bort det lika naturligt om det stämmer.
Arbetskraftsinvandring och
SvaraRaderaoch öppnat sina hjärtan, okay?
Det var Annie Lööfs betyg på
Fredrik som lämnar, och på Birger
som ibland tänker med hjärtat ...
Klokt om glöd- och diodlampor, var också min åsikt i frågan. Särskilt för Sveriges del eftersom spillvärmen från glödlampan i bostaden nästan alltid gör nytta för att värma upp den. I sommarvärmen har vi våra korta sommarnätter och ringa behov för lyse.
SvaraRaderaVisar på avigsidan med EU, när EU tvingar på oss lagstiftning som är illa anpassad till vårt klimat.
SvaraRaderaErik
Det finns värmesystem som är mycket energismartare än vad du och din glödlampa är.
Jag bestämde mig för flera år sedan, för att jag inte skulle kommentera Idioter och det går ju bra, för du är ju inte en sådan.
Roland
LED mig, åtminstone på en
SvaraRaderaLED som LEDs av tidens LEDare.
LEDarlös, lys mig i tidens mörker...