torsdag 1 maj 2014

Kan Gudrun Schyman få Fridolin och Sjöstedt att vakna?

Är det något Löfven, Fridolin och Sjöstedt inte vill se i tv är det Gudrun Schyman tala om sänkt arbetstid. Självmant gör dom det inte. Men det borde de. Bästa parollen på första maj vore därför: Sänk arbetstiden! Dela på jobben! Arbeta mindre – lev mer! Sänk arbetstiden – inte klimatet!

Under detta halva sekel har frågan om sänkt arbetstid utretts ett antal gånger. Skälet till att man inte ansett det rimligt att genomföra en sänkning har varit risken för att vi kommer att få generell arbetskraftsbrist när alla 40-talister går i pension. Vilket nu i stort sett skett. Och arbetslösheten ligger på ungefär 8 procent.

Jag utvecklar detta i en Inledare i Fria Tidningar - klicka här!





Med bl.a. Birger Schlaug


http://www.fria.nu/prenumerera
Klicka på bilden och stöd tidningen. Har du inte råd får du 25% rabatt här.



46 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendators maj 01, 05:12:00 fm

    24 av 40 timmar går i skatt. Med bibehållen välfärdsstat och 30 timmarsvecka, blir det 6 timmar i plånboken istället för 16 timmar….

    Du får nog börja i andra ändan, montera ner välfärdsstaten först.

    SvaraRadera
  2. BS!

    Frågan är om kortare arbetstid och slopad tillväxt går att genomföra med dagens skuldbaserade penningsystem? Man måste kanske börja i rätt ände.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  3. Det är fösta maj idag. Jag uppmanar alla att skriva skyltar med "Inför Positiva Pengar" på och ge er ut och demonstrera idag. Ta ert demokratiska ansvar och påverka samhället i rätt riktning.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  4. Hmmm. Är du så säker på att Gudrun Schyman och Fi kommer att driva frågan om sänkt arbetstid?
    När man väl är inne i värmen verkar inte fina ord betyda speciellt mycket. Då kompromissas de fina orden bort. Du brukar kalla det för att triangulera.

    Lyssnade till Sjöstedt då han besökte min kommun. Ställde personligen frågan, om hur de ser på sänkt arbetstid. Fick svar som gjorde mig tämligen nöjd och även övriga som lyssnade verkade nöjda. Frågan fanns även med i det lilla "valmanifest" som delades ut. Så nog finns frågan med. På något sätt kan man baka in den i "vinster i välfärden".

    Personligen så hoppas jag på att Sjöstedt verkligen tar tag i frågan inför valen. Tycker du om någon Birger borde reagera på att media är så slöa med att upplysa oss inför EU valet. Du vet att frågan om arbete och arbetstid diskuteras i Bryssel. Vi kan inte ha en egen politik lite vid sidan om.

    Ser ingen tendens från Schymans håll att vilja samarbeta med sitt gamla parti. Den kanske finns där någonstans och då kommer vi om vi har öppna ögon och använder våra öron att märka det.

    Ett starkt vänsterparti verkar vara enda chansen att de ska duga och få sitta med vid bordet. Så nej tack till Gudrun Schyman och Fi. I nuläget anser jag personligen att vi inte behöver fler nya partier som trycker i mitten.

    Göran Greider har en poäng. Vi sägs leva i en demokrati, så han har all rätt att uttrycka sin mening...

    Jan Örsell rätt ände är förmodligen att lyssna till hur tongångarna går inom unionen kring arbetstiden. Som jag har uppfattat det gjorde Reinfeldt det då han talade om att vi behöver arbeta längre.
    Fortfarande är det tämligen tyst om valet den 25 maj. Man hoppar liksom över det. Men det är väl känsligt.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Lisbeth, så du menar att länder i EU som har lägre arbetstid i EU inte kan ha det...???

    SvaraRadera
  6. Naturligtvis menar jag inte att det inte går att sänka arbetstiden. Vi behöver som Jonas Sjöstedt säger, titta på andra medlemsländer. Frankrike har kortat arbetstiden. (Kanske ett resultat av att man slopat tanken om tillväxt som mål. JAK har skrivit om detta.) Även industrin i Tyskland tar Sjöstedt upp.

    Så försöken här hemma beror "nog" på, att två av våra stora röststarka medlemsländer gör försök. Då vaknar viljan lite här och var även här hemma. Kopplar det inte alls till Schyman. Utan som vanligt till vår politik och EU.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Så vad menar du Birger? Varför skulle inte Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt, gilla att Gudrun Schyman talar om sänkt arbetstid?
    Frågan är väl snarare kommer media att ge dem utrymme för att tala om frågan.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Jag brukar inte hålla med Neoliberal Agenda, men fantasier om att dela på jobben har ingenting med verkligheten att göra. Birger Schlaug visar prov på intelligens ibland, men ofta sällar han sig till de extremdumma pajaser som kallar sig politiker men borde jobba på dagis istället. Där de kan berätta barnsagor utan att förstöra framtiden.

    SvaraRadera
  9. Kuckeliku, Ska de berätta sagor om EU? Att de tror att de har större makt än de egentligen har?
    Kanske Kejsaren är naken?

    Att dela på jobben har att göra med verkligheten. Två stora medlemsländer har visat att det går. Tyskland och Frankrike har ingenting med verkligheten att göra? Högst märkligt! Verkligheten tvingar oss att göra något och att dela på jobben är en del.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  10. Då Sverige har EUs högsta skatter på de lägsta inkomsterna så måste låginkomsttagare jobba mer än i andra länder...
    För många gäller att få extra arbete istället för mindre jobb...
    I länder där man jobbar mindre, sex timmar om dagen, så har man ingen skatt och avgift på de lägsta inkomsterna....
    Som i Frankrike, ett grundavdrag på 1350€ per månad.
    I Sverige är Grundavdraget 18900kr per år för de lägsta inkomstgrupperna...( högre för de som tjänar mer)
    Så slaveriet införs sakta men säkert i Sverige!

    SvaraRadera
  11. En sådan reform skulle precis som Birger skriver göra det möjligt att arbeta längre än till 65 år.
    Vilket många inte minst politiker säkert önskar. "Avdankade" politiker med fortsatt arbetsförmåga.

    Det är precis det man talar om inom EU. Reinfeldt drog till med en siffra, som fick folk att sätta kaffet i halsen och det blev ramaskri.

    Det är "lustigt" med det verkar vara som med friskolorna. Vi vill ha mer frihet och snabba beslut tas utan riktig konsekvensanalys.

    Kommer de som drivit kortare arbetstid, utan att titta ordentligt på EU:s politik att tvingas säga förlåt vi gjorde fel i framtiden? Införs ett slaveri sakta men säkert i Sverige. Att vara politiker förpliktigar.

    Kanske därför Sjöstedt och kanske även Fridolin med rätta är lite försiktiga?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. FI har en chans att komma in i riksdagen, förutsatt att de får vara med i teve. Och förutsatt att deras ev. valfilm inte stoppas av SF och hotfulla högerextrema.

    SvaraRadera
  13. Jamen, Lisbeth, om vi kommer att leva allt längre är det rimligt att vi arbetar ungefär lika sammanlagd tid som nu men betydligt mer utspridd över livet. Nog är det så att många - betydligt fler än de som ägnat några år av livet som politiker och blivit avdankade sådana - både vill och kan jobba vidare efter 65 år. Känner såväl undersköterskor som diplomater som gärna jobbat halvtid när de nått upp till 67. Att vara utsliten vid 65 - eller tidigare - beror till stor del på att arbetslivet varit orimligt tungt och/eller stressigt.

    Kuckeliku och Neoliberal: Så ni uppfattar a) att den lagstadgade normalarbetstiden är en naturlag och b) att det blir mindre arbete utfört om det är fler som delar på det... Intressant, men ack så förstelnat.

    Ett första steg med arbetstidsförkortning bör följas av ett inriktningsbeslut om fortsättning vilket skapar underlag för utbildningssektorn att anpassa sig för den situation där fler individer behövs för de arbeten som utförs.

    SvaraRadera
  14. Anonym, Så Gudrun Schyman får inte vara med i TV... Hon är ju med överallt :) Att locka väljare till sig förutsätter att man syns. Hon är smart. Väljarna lockas inte bara av valfilmer. De kan lockas av musik, dans, olika TV program, inte minst med amerikansk anknytning.

    De flesta storstadsbor svarar på frågan om var de vill bo ....?

    Fi får väl sälla sig till andra småpartier som t.ex. Enhet och visa ev. valfilm. Varför ska Fi behandlas annorlunda?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Birger tycker du det verkar som att vi kommer att leva allt längre? Men den utveckling vi nu ser?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Lisbeth, jo det är onekligen så att vi lever - och kommer att leva - allt längre. Snittåldern kan däremot komma att sjunka i takt med att antibiotika inte fungerar - den gav oss tio år längre livstid. Vilket troligen innebär att bland annat små barn förmodligen kan komma att drabbas illa genom att de inte hunnit bygga upp immunförsvar.

    SvaraRadera
  17. Birger tror att du har "fel." Du förlitar dig helt på vetenskapen...? Har den sagt så, så är det så?

    Malignt melanom ökar lavinartat. Läste om en 15 åring som drabbats. Den psykiska ohälsan ökar också drastiskt mycket bland unga. Därmed ökar också risken för självmord. Många människor slås ut och inte bara för att antibiotikan inte fungerar. Arbetsgivarna kan välja och vraka och alla slåss om jobben på samma villkor. Känner också undersköterskor och förskollärare...

    Thomas Gunnarsson tack för ett upplysande inlägg.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. Schyman har väl alltid varit Sveriges mesta populist. Populister lovar ju som bekant vad som helst för att komma till makten, utan att behöva bry sig om huruvida kalkylerna går ihop.

    SvaraRadera
  19. Neoliberal Agendators maj 01, 09:45:00 fm

    "a) Så ni uppfattar att den lagstadgade normalarbetstiden är en naturlag"

    Nej, jag vill att det ska vara upp till arbetstagare/arbetsgivare att bestämma villkoren för anställning, vilket betyder att jag vill legalisera arbetstid över 40 timmar.

    " och b) att det blir mindre arbete utfört om det är fler som delar på det…"

    Arbetslöshet beror på att arbetsgivaren inte har råd att köpa arbetskraft, inte att det saknas arbete att utföra. En arbetstidssförkortning löser inte arbetsgivarens kostnadsproblem.

    Om du vill dela på jobben, så får du sänka lönerna.

    SvaraRadera
  20. Prata går ju bra (särskilt som anonym) men finns det några hjältar här som hjälper mej att besegra monstret (kapitalismen) genom att demonstrera mot det nuvarande skuldbaserade penningsystemet eller är ni bara fega kräk allihopa? Nu går jag snart. Hej då.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  21. Jan Örsell, fega kräk? Din ton, som förekommit förr, gör att det känns såväl meningslöst som småäckligt att samtala med dig. Genom stilen förstör du också frågan, och gör en av de viktigaste frågorna till något som stannar inom en sektliknande "vi-som-fattar-mot-alla-idioter"-förening. Positiva pengar har ingenting att vinna genom den stil du har.

    SvaraRadera
  22. Jan Örsell ber dig snällt förstör inte den här tråden. Snälla. "Vi" har lyssnat till dig. Det är jätteviktigt hur och varför vi kommer att korta arbetstiden. Du vet inte vad vi andra gör, för att besegra kapitalismen eller om vi demonstrerar eller inte.

    Kan vi inte försöka hålla en hövlig ton? Det var en anonym skribent som skrev något förut om att om vi kunde låta det mentala styra över känslorna och inte tvärtom, så skulle vi utvecklas i rasande takt. Därmed skulle vi också kunna utveckla vårt samhälle i en annan riktning.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  23. "Kan Gudrun Schyman få Fridolin och Sjöstedt att vakna?" Svar: Nej Jonas Sjöstedt har klart och tydligt uttalat att "partiet vill utreda möjligheten till kortare arbetstid" Det är bra med en utredning... Kanske kan Gudrun S hjälpa till?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  24. Mina inlägg kommer lite efter.
    De beror på att jag tänker så.

    Om Slantar
    ÖB = Överbanken
    UB = Underbanken
    BK = Bankkunden

    BK till UB:
    Jag saknar flis, kan du låna mig flis.
    UB: Jag saknar flis.
    BK: Kan du göra flis?
    UB: Jag får inte göra flis,
    men jag kan låna flis av ÖB.
    UB: ÖB, kan du göra flis och låna ut till mig?
    ÖB: Redan klart!
    UB till BK: varsågod.
    BK: Tack, och ett år gick.
    BK till UB: Tack för lånet.
    En vecka senare.
    BK till UB: Jag saknar flis, kan jag få låna dom igen.
    UB: dom är borta.
    BK: är dom borta?
    UB: jaa dom är åter hos ÖB!!!
    BK: hos illuminationerna ...?

    SvaraRadera
  25. Gudrun Schyman syns rätt ofta i teve. Ja! Men det är inte riktigt detsamma som att FI är med och visar upp sig.

    Schyman är en institution i sig. Att det med henne kan stänka över lite glans till FI samtidigt, är väl bra. Men det behövs mycket mer, om det ska bära av till riksdagen.

    SvaraRadera
  26. Anonym, jo det är detsamma. Det är "reklam" för Fi. En del påverkas mer av reklam andra mindre. Lets Dance, Lite snack med Maria Montazami och David Hasselhof lockar väljare. Ordet feminism har blivit "inne". Det har blivit modernt. Tugga kringla eller vad det var med Belinda Olsson i "Fittstim"... Hörde knappt ens vad som sas.

    Släpp sedan dessutom en skiva lagom till EU valet. Plus lite home partyn där deltagarna övertygas om, att en röst på Fi kommer att spegla av sig på alla andra partier. Alltså oavsett om man tycker V är ett bättre feministiskt alternativ, så bör man rösta på Fi. Var finns logiken i detta...
    Förmodligen så tror de att de kan förändra de patriarkala strukturerna i S och V.

    Det är klart att de kommer in. :)
    Hon är en smart kvinna.
    Var och en får välja om man lockas av detta. Personligen så gör jag det inte. Tycker det är mer demagogi än demokrati. Alltså att locka inte alltför politiskt intresserade till att rösta på övertalning. Lita på mig det kommer att smitta av sig på de andra partierna. Inget om vilka partier man vil samarbeta med.

    Ska vi ha "lite glans" dvs. att det spelas på våra känslor? Utan henne då? Vad är partiet då?
    Tycker det är bra att Sjöstedt verkar välkomna Fi. Då blir det bra debatter när/om de kommer in.

    Fast nog är det onödigt nu när så mycket står på spel med ännu ett parti. Vi hinner nog inte ta tillbaka några värden i detta liv. Vi får sikta på nästa :)

    Lisbeth

    SvaraRadera
  27. Jag ställde en fråga om ni ställer upp eller om ni är fega kräk som bra snackar. Den som gör sitt behöver väl inte ta åt sig. Resten som faktiskt är fega kräk kanske ska ta åt sig så att de skärper till sig. Det är åsiktskritik och inte något personligt påhopp och här inte ens riktat mot någon enskild person.

    Vissa tyckte förut inte om att man gick utanför ämnet och vissa tyckte det var okej. Den här gången är det jag för fram själva grunden i frågan om tillväxten och arbetstiden.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  28. Denna fråga problematiseras in absurdum. Både på politisk och finansiell maktnivå.
    Meningslösa jobb uppfinns dagligen men kan ändå inte kompensera för de jobb som försvinner. Det finns hur många argument som helst:
    Lyft in barnperspektivet när det gäller frågan om kortare arbetstid. Nu talas det om att svenska företag bryter mot barnkonventionen för all beordrad övertid.

    Hur formuleras framtidsvisionen då?
    Inte alls. Men tysta strategier finns. T ex en så stor lönespridning att den ena halvan av befolkningen kan ge markservicen åt den högst betalda halvan av befolkningen.
    Dvs en slags återgång till den ordning vi hade för 100 år sedan då platsannonserna dominerades av efterfrågan på husor och pigor.
    Eller någon slags industriromantik med nya horder av anställda industriarbetare a la S? Eller något slags grönt smörgåsbord på samma gamla rester fast med en biologisk nedbrytbar förpackning?
    Tänka om och tänka nytt - tycks vara en egenskap som lobotomeras bort i samband med inträdet i Riksdagen.
    Håller med Birger här. Det finns anledning att rösta in partier, politiker som varit så tydliga med frågan om kortare arbetstid före valet att de med säkerhet kommer att driva den.







    SvaraRadera
  29. @Neoliberal

    Du vill "legalisera" mer arbetstid än 40 timmar. Var det inte du som var emot lagar? Den mystiska marknaden ska ju ta hand om det där med sin "osynliga hand". Det behövs ju ingen trädgårdsmästare i din trädgård (den osynliga handen, din husgud, "marknaden", fixar det fastän den har kraftiga schizofrena drag och alltför ofta har diverse väderomslag för sig). Förresten, finns det "arbetstagare" och "arbetsgivare" i din djungel också? Intressant, det med!

    En annan pryl, hur är det med de miljarder och åter miljarder celler i din kropp som formar dig? Är de också ute på någon "marknad" och "konkurrerar" mot varandra i någon "naturlig" kamp för det är ju så "marknadskrafterna" fungerar enligt dig då de är optimerade i enlighet med "naturen", eller? Hur är det? Är din kropp i upplösning efter att dina celler har "avreglerat" sig själva?

    Det är alltid intressant (för att inte säga roligt) att försöka förstå religiösa sekters ofta tämligen skruvade världsbild.

    SvaraRadera
  30. För att göra mitt argument tydligare. Har vi ett penningsystem som kräver tillväxt för att fungera så kan vi inte sänka arbetstiden lika mycket som vi borde göra för då kraschar hela penningsystemet.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  31. Jamen (s) kommer ju införa 90 dagars ams-praktik garanti om valet vinns, problemet löses med detta. Arbetstiden kan då ökas & pensionsåldern höjas.

    SvaraRadera
  32. "Neoliberal Agenda sa...
    24 av 40 timmar går i skatt. Med bibehållen välfärdsstat och 30 timmarsvecka, blir det 6 timmar i plånboken istället för 16 timmar….
    "
    Snarare 19 timmar av 40 går till skatt i dag. Kruxet är att få arbetslösa att ta den överskjutande arbetstiden, vilket inte låter sig göras så lätt, men OM man kunde det, skulle det möjligen betala sig...nästan.

    SvaraRadera
  33. "Skälet till att man inte ansett det rimligt att genomföra en sänkning har varit risken för att vi kommer att få generell arbetskraftsbrist när alla 40-talister går i pension. Vilket nu i stort sett skett. Och arbetslösheten ligger på ungefär 8 procent."

    Vilket förmodligen beror på produktivitetsökning i näringslivet. Vilket också motsäger att vi behöver en omfattande arbetskraftsinvandring, samma skäl har ju uppgivits i den frågan.

    SvaraRadera
  34. Snart går byggjobbarna samma öde som grafikerna. En gigantisk 3D-skrivare i Kina "skriver ut" 10 hus på en dag.
    http://rt.com/news/155220-3d-printer-houses-china/

    Maskinerna tar över alltmer och att i det sammanhanget tala om en "naturlig" "marknad" för arbetsgivare och arbetstagare blir fånigt. Skälet till att vi måste jobba är för att hålla uppe efterfrågan på de pengar som parasiterna skapar genom att skuldsätta allt. Om vi fick mer fritid skulle vi kunna förmedla värden på andra sätt än genom deras skuldpengar - men det skulle koppla bort parasiten så det är inget parasiten vill. Vi måste mao jobba mer med alltmer konstlade jobb för att hålla liv i parasiten (eller och fler ekonomer börjar dessutom säga rakt ut att penningfinansen med bankerna i spetsen är parasiter - ekonomiprofessor Michael Hudson, Steve Keen etc).

    SvaraRadera
  35. När jag kollar runt omkring mig, inte bara ur ett snävt perspektiv som Sverige, utan zomar ut åtminstone något mer än så som sig bör, så tycks det mig som att de som verkligen arbetar med att tillgodose allas vårt basala nödtorft behöver slita mer idag än tidigare, medans de som lever av andras arbete tycks tjäna än mer på att tjäna pengar på pengar/ägande, än tidigare. Flera av de tidigare nämnda går en allt för tidigt utbrändhet och död till mötes medans de senare tycks, om inte "leva" längre, så åtminstone bli äldre.

    På tal om naturlagar, och att ifrågasätta dem, jag får inte ihop logiken riktigt Birger när du i ena stunden ifrågasätter "normalarbetstiden" för att i nästa stund säga "om vi kommer att leva allt längre är det rimligt att vi arbetar ungefär lika sammanlagd tid som nu ..."

    Penningsystemkritiska & jämlika hälsningar
    PS utifrån en demokratisk strävan väljer jag att inte vara anonym ...

    SvaraRadera
  36. Tom: När vi lever längre så behöver vi arbeta lite längre, men mycket mindre längre, än som vi lever längre, eftersom vi har
    uppfunnit skottkärran som gör att vi kan tranportera mer mat per tidsenhet än vad blir äldre i tid.

    Birger, förlåt men jag tänkte att
    Du själv har mycket att Stå i!

    Vid någon punkt som är övergående
    i tiden så har Birger rätt.

    Roland

    SvaraRadera
  37. Tom, skälet till min argumentation är två: För det första för att visa att det är rimligt att - om så behövs - vi skall kunna arbeta ungefär lika sammanlagd tid som nu (de som oroar sig kan således känna sig lugna även om peak oil kommer att leda till att jordbruk och annat kräver mer mänskligt arbete) För det andra kanske det kommer att behövas i en tid när vi blir fler som behöver vård, omsorg etc. samtidigt som vi kommer in i en period där studier, fortbildning och arbete kommer att varvas på ett helt annat sätt än tidigare.

    SvaraRadera
  38. Mycket bra skrivet av Birger om partiets historia, skulle bara läsa några rader men kunde inte sluta, ha, ha:

    http://backspegel.blogspot.se

    Men vi förstod redan andra, eller tedje gången du skrev det, att ni enbart var "olika" Eva Goes och du. lite nervöst det där tror jag.

    SvaraRadera
  39. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2354992-svenskar-tiggare-pa-spanska-turistorter

    Vi ska dela på tiggeriet också...
    Snälla börja tala EU.
    Okej man bör vara tydlig och Gudrun Schyman är kanske tydligast med att vi bör sänka arbetstiden. MEN det finns människor som har funktionsnedsättning psykisk och fysisk och de kan inte arbeta alls en del av dem. Inte nu och inte högre upp i åldrarna... Tänk på att alla ska med.

    Slopad tillväxt som mål behöver accepteras först. Därefter arbetstidsförkortning och en utredning. Sjöstedt använde sig av försiktighetsprincipen idag i sitt tal och talade om tillväxten.
    Han talade om EU. Inte i de vanliga svepande ordalagen utan om EU och vår politik och vad den har lett till.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  40. Birger

    Hur kan du veta att det var så jag tänkte?

    (de som oroar sig kan således känna sig lugna även om peak oil kommer att leda till att jordbruk och annat kräver mer mänskligt arbete)

    Roland

    SvaraRadera
  41. Lisbeth!

    Precis! "Slopad tillväxt som mål behöver accepteras först" men för att kunna göra något åt tillväxten så kan vi inte ha ett penningsystem som kräver ständig tillväxt. Det har hittills bara Lillemets och några få andra förstått.

    Du har helt rätt i att alla ska med. Vi är alla olika med våra egna styrkor och svagheter men kan alla ha något att bidra med. Alla är inte lika smarta eller starka eller uthålliga eller socialt kompetenta osv men vi har alla ett värde och något att bidra med. Men vissa (jag säger inte vilka) tror att de måste vara smartast annars har de inget värde. Alla kan inte vara smartast och det gäller att kunna inse sina styrkor och svagheter och ge plats åt de som passar bäst för just den uppgiften och hitta sin egen plats och förlika sig med den.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  42. "montera ner välfärdsstaten först."
    -------

    Man kan ju börja med att montera ner pyramidpelet innan man tar den diskussonen

    SvaraRadera
  43. Robsten, kul att du läste hela Backspegel. Den tillkom väldigt fort - skrev den på ett par nätter - eftersom jag blev så förbannad när jag läste ett manus som en statsvetare skrivit till en tidning om MP:s historia. Den var fylld av schabloner, medieföreställningar och påståenden som var tillyxade utifrån hur hjärnan fungerar - den vill hitta förklaringar som hänger ihop och som verkar logiska. (Typ säldöden lyfte in MP i riksdagen - det låter ju logiskt eftersom partiet heter Miljöpartiet och sälar dog den sommar som föregick valet 1988. Att partiet hade tio procent i mätningarna redan på vintern före säldöden stämmer inte med bilden man skapat - den bild som hjärnan så gärna vill ha eftersom den känns logisk).

    Nej, inte alls nervös när det gäller Eva Goës, tvärtom. Däremot är jag så innerligt trött på den bild som målades upp om att vi var osams. Nog fanns det en hel del osämja i partiet på den tiden också - men inte mellan Eva och mig.

    SvaraRadera
  44. Skönt att höra att någon har förstått den viktiga samhällsekonomiska biten.

    Lisbeth!

    Skulle kanske förtydliga mitt förra inlägg ytterligare med att det finns många som är väldigt kunniga på sina specialområden också men det betyder inte att de för den delen har förstått allt eller är bra på att se helheten. Ingen enskild människa kan ha all kunskap i världen. Det finns helt enkelt för mycket data för någon enskild person att ta in.

    "Politikersmarta" personer som är bra på att se helheten och som tar hjälp av experterna i sin helhetsbild är inte alltid de som har yrket politiker även om de vore bäst lämpade för den uppgiften. Topp politiker måste också ha sociala färdigheter och ledaregenskaper som inte så kallade "politikersmarta" personer alltid besitter. Det gäller alltså att hitta rätt person till rätt plats och att respektera andras kunskaper färdigheter och arbetsuppgifter. Att våga utforska sina egna brister och förmågor så objektivt som möjligt. Det tjänar vi alla på i längden.

    Jan Örsell.

    SvaraRadera
  45. http://www.dn.se/debatt/krav-eu-undantag-fran-patvingad-privatisering/

    SvaraRadera
  46. I detta har du helt rätt Jan Örsell!

    Du skriver:
    "Lisbeth!

    Precis! "Slopad tillväxt som mål behöver accepteras först" men för att kunna göra något åt tillväxten så kan vi inte ha ett penningsystem som kräver ständig tillväxt."

    :-)

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.