fredag 2 maj 2014

Vem brinner för sossarna...?

Sossar tågar första maj...
Jag tillhör dem som aldrig gått i ett 1:a majtåg. Ett skäl kan vara att jag inte definierar mig som socialist, har inte förstått det radikala i deras budskap. 

Som nytillträtt språkrör för MP skrev jag 1985 att VPK - Vänsterpartiet hette så på den tiden - var ett småborgerligt materialistiskt socialistiskt parti utan miljödimension. Jämfört med den gröna visionen kändes deras budskap centralistiskt, auktoritetstroende och fyrkantigt. Socialdemokraterna var dock de stora betonghäckarna. 

Allt det där ger mig fortfarande dåliga vibbar när jag ser hav av röda fanor.

Oavsett vad jag tycker om detta så kan 1:a maj fungera som temperaturmätare och trendvisare. Som sådan kan man konstatera att det - helt berättigat - tycks vara ont om brinnande hjärtan för den löfvenska socialdemokratin. Och varför skulle hjärtan brinna för den? En ynka rödkopia av Alliansens politik. Så medan Reinfeldt och Borg slåss med Löfven och Magdalena Andersson om vem som vill förändra minst så kniper V, MP och FI nya poäng.

I Göteborg drog Vänsterns mer än dubbelt så många som sossarna. I Stockholm var det nästan likadant. Till och med FI drog mer folk än sossarna - åtminstone i Göteborg. Sossarnas partistrateger bör känna svetten i nacken. Huvuden kan komma att rulla efter valet.

Jonas Sjöstedt har begripit det där med fördelning. Vänstern avser nu att utradera skatteklyftan mellan löntagare och de pensionärer som har lägst pension. Det är helt rimligt - och jag konstaterar lätt självbelåtet att jag förutsåg detta i Nyhetspanelen för ett tag sedan... Allt medan sossarna står och viftar med en femtiolapp som retar gallfeber på de många pensionärerna med små inkomster.

Lägg till det att V har förmåga nog att försvara den goda marknaden genom att vägra låta staten stå garant för spekulationsdelen i bankernas verksamhet - endast den traditionella bankverksamhet skall omfattas av de statliga garantierna. Vänstern tycks allt som oftast vara det parti som faktiskt försvarar marknad mer än de flesta...  MP ställer sig för övrigt numera också bakom denna självklarhet (med uppdelning av bankerna) efter ihärdig kamp från några riksdagsledamöter för att få partiledningen att förstå vad grön politik är.

Det är sällan bra när man privatiserar vinster men socialiserar kostnader... Att det är Vänstern som fattat det är lite komiskt. Det är heller aldrig bra att ge bidrag till de som inte behöver dem, vilket blivit ett standardnummer för Alliansen. Så mycket nya bidrag som Alliansen hittat på har nog ingen tidigare regering kommit på - den rike får bidrag för att byta kök, ge barnen läxhjälp och låta någon komma och rensa kröken på toalettstolen. Förresten får man bidrag om man låter någon komma till trädgården och grilla grisen också. Bidrag utgår även om man låter någon blanda drinkarna. Liksom om man vill ha matsilvret putsat. Reinfeldt har verkligen skapat bidragssamhället... för att skänka guldkant till dem som kan betala själva. Allt medan den som behöver pengarna för att klara vardagen skall sättas åt.

Anm: Vadå sossar betonghäckar? 
Ett litet exempel, så här sa Kjell Olof Feldt /S) - sedermera finansminister - under ett seminarium på Chalmers arkitektursektion 1970:

"Idag är det för en del av den svenska industrin inga andra attraktiva lokaliseringsområden än västkusten... jag kan inte hitta någon annan lösning som ger bättre avkastning, och varför skall vi då göra det, jaa, vi vill ha ekonomisk tillväxt, vi struntar i om vi förstår några mil kust i det här landet. Det finns ju hundratals mil kuster runt Medelhavet och andra hav, dit vi kan åka med denna ekonomiska tillväxt i bagaget så att säga... Och vi har ju andra delar av världen och avstånden krymper och vi har hela Stilla Oceanen att plaska omkring i på sikt."

För övrigt fick jag ett brev från betongindustrierna under mina första år som språkrör för MP. Man klagade på att jag använde ordet betonghäckar i nedsättande ton.

70 kommentarer:

 1. Kjell Olof Feldt
  sade efter mordet på Olof Palme.
  "Detta ville vi undgå"
  Ville är imperfektum.
  Vi, vilka Vi!
  Undgå Vem?
  Tjugoåtta år senare så är det läge
  för honom att tycka att något spår
  borde följas upp.
  Tidens idioter finns i vår nuvarande regering men en och annan fanns även i en annan!
  Och finns!

  SvaraRadera
 2. Bosse Zackrissonfre maj 02, 01:15:00 fm

  Jag har tidigare varit inne på samma linje som Birger, fast jag brukar formulera det lite annorlunda. Förr gav vi "bidrag" till de fattiga. Idag ger vi "avdrag" till de rika (RUT, ROT, KROG etc). Utöver detta har vi avskaffat arvs- gåvo- förmögenhets- och fastighetsskatter. Allt för att hålla den överbelånade vita medelklassen på gott humör.

  Mot denna bakgrund är det inte så konstigt att det blir lite trångt på det så kallade politiska mittfältet.

  Mvh
  Bosse

  SvaraRadera
 3. Något otroligt har troligen hänt: allmänna vänsterväljare verkar vara ute efter att skaffa sig "sin klassiska socialdemokrati", med eller utan det multna (s) som tultar omkring omtöcknat på högerkanten. (V) blir troligen "ny leverantör". (s) begriper ingenting av detta. Man känner vänstervinden där man raglar runt ute åt höger, men förstår inte innebörden eller konsekvenserna.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendafre maj 02, 02:43:00 fm

  "Båd' stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner"

  har man strukit, en vers som kom till när Sveriges skattetryck var ca 5% av BNP.

  Att man tvingas arbeta över 7 månader åt staten varje år. Det är det verkliga förtrycket, men det är det ingen politiker som tar upp, då det innebär att de skulle få mindre pengar att sätta sprätt på.

  SvaraRadera
 5. Ja det är tragikomiskt Reinfeldt har skapat bidragssamhället för välbeställda.

  SvaraRadera
 6. "Vem brinner för sossarna" De som röstar som de alltid gjort.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal jobbar sju månader av tolv för staten, skriver han (jag tror att det är en han). Och staten jobbar tolv månader av tolv för honom.

  SvaraRadera
 8. BS!

  Man kan ju ändra uppfattning när man blir äldre och klokare. Partier utvecklas också som vänsterpartiet från att vara kommunister till socialister. Ett hav av blå fanor borde kanske ge fler dåliga vibbar. Du är ju socialist så varför inte identifiera dej som sådan? Varför ska du och många andra vara så rädda att definiera er som socialister och låta högersidan definiera vad det betyder att vara socialist? Du definierar väl själv vad som är socialism och inte.

  På vilket sätt är det "komiskt" att vänstern fattat vad vänsterpolitik handlar om?

  Att det kan finnas en god marknadsekonomisk grund är något man har fått lära sig. Att politiskt styrd planekonomi inte fungerar precis lika lite som en helt oreglerade marknadsekonomi inte heller fungerar. Man har börjat hitta balansen och förstått att en marknadsekonomisk grund inte har med kapitalism och privat ägande att göra.

  Det här med bankdelning är väl lite ett slag i luften även om det kan vara lite bra. Att dela på spekulation och "traditionell bankverksamhet" låter sig inte göras så lätt. Mycket av den spekulation som finns är inom fastigheter och därmed inom "traditionell bankverksamhet". Så länge man har ett kapitalistiskt system med ett privatägt kapital så kommer spekulation vara en del av samhället. Särskilt i ett skuldbaserat penningsystem som vi har nu.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 9. Anonym 06:20!

  Så otroligt bra sagt. Applåder!

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 10. "Allt medan den som behöver pengarna för att klara vardagen skall sättas åt."

  Det talas om höjd ersättning för pensionärer och det är bra om det tillfaller de som bäst behöver. Men det talas inte ett enda ord om att höja sjukpensionärers och funktionshindrades ersättningar. Fy F.. vilket hycklande.
  Olle B.

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendafre maj 02, 07:42:00 fm

  "Att politiskt styrd planekonomi inte fungerar precis lika lite som en helt oreglerade marknadsekonomi inte heller fungerar. "

  Finns ju många exempel historiskt på hur väl laissez faire ekonomier har fungerat, tillskillnad mot socialistiska ekonomier som misslyckats om och om igen.

  SvaraRadera
 12. Ang dåliga vibbar och röda fanor... Let´s vote , Let´s dance... låter ganska lika.

  Det ger mig personligen sämre vibbar än röda fanor.

  Man kan skratta åt eländet och åt populism ska välja det :) Men media hakar på. och Birger!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Olle B!

  Jag kollade just upp vänsterpartiets förslag med anledning av vad du skrev men det stämmer inte. Gå in på vänsterpartiets hemsida och läs vad de föreslår om sjukpensionärers och funktionshindrades ersättningar. Okej detta har kanske som du säger inte hörts så mycket av i de politiska talen och debatterna men det viktiga är ju förslagen och inte att man plockar politiska poäng på dessa frågor.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agenda!

  Jag skev ju just det att "socialistiska ekonomier" inte fungerat eftersom de byggt på planekonomi och inte en marknadsekonomisk grund. De har inte heller byggts på demokratiska grunder så några försök med verklig socialism har vad jag vet aldrig genomförts någonstans.

  Det närmaste vi kommer i den vägen är den "Svenska modellen" som en tid hade ett stort mått av gemensamt ägande men aldrig fullt ut, låga klass och löneskillnader, demokrati och en marknadsekonomisk grund. Den var också mycket riktigt en lyckad och framgångsrik modell så länge man höll sig nära de socialistiska målen.

  Var någonstans har ren oreglerad marknadsekonomi fungerat? Och framför allt för vem har det fungerat?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 15. Mångmiljardären Bill Gates har fört med sig det positiva att jag den första maj i år, på Youtube, såg Stefan Jarls film "Godheten - om den förlorade gemenskapen".

  I denna film konstateras bl.a. att kapitalismen i t.ex. Sverige har gått in i en ny fas som kan liknas vid feodalism.

  Tänk en valdebatt där duellanterna använder begreppet "feodalism" istället för begrepp som "borgare", "socialister",
  "extrempartier" eller "ekonomisk tillväxt". Då skulle den politiska debatten bli riktigt intressant.

  Men Public service i Sverige väljer att sända Stefan Jarls film efter valet i höst och inte före som tidigare var planerat, och inte i SVT1 eller SVT2, utan istället i Kunskapskanalen.

  Så vi får nog vänta med att begrepp som "feodalism" används i politiska debatter, åtminstone i SVT.

  SvaraRadera
 16. Dundrande APPLÅDERRRRRRRRR, Birger Schlaug!!!

  SvaraRadera
 17. Jättebra skrivet, Birger!

  Själv har jag fortfarande inte fått svar från Jörgen Andersson(M), suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, som lovat svara på mina och "mina" läsares frågor på min blogg kring hans Riksdagsdebatt mot Lillemet (MP) rörande penningsystemet och Chicagoplanen . Det är nästan läskigt hur totalt okunnig Jörgen är (du har ju tidigare påpekat okunnigheten om penningsystemet bland Riksdagsledamöter - men att den var så stor även bland de som sitter i finansutskottet trodde jag inte).

  Jag skrev nedan kommentar på Jörgens blogg som han fortfarande inte släppt fram.

  "”I väntan på att du ska svara på min blogg, Jörgen (vilket du lovat) så kanske du kan läsa Martin Wolfs artikel i Financial Times. Han är också ”omstörtande” (vilket du påstår Chicagoplanen är) . Han skriver bl.a:

  “Strip private banks of their power to create money”:

  http://tinyurl.com/km8rgne

  ”Business Insiders” är t.o.m än mer ”omstörtande”:
  ”BAN ALL THE BANKS: Here’s The Wild Idea That People Are Starting To Take Seriously”

  http://www.businessinsider.com/banning-banks-2014-4

  Båda artiklarna borde kunna hjälpa dig att bli av med din tro på att penningmultiplikatorn finns. Business insider skriver t.ex:

  ”How Do Banks Work?

  The reality is that banks don’t make loans out of existing deposits. When a bank gives you a mortgage (or any other loan) it doesn’t go into its vaults to see if there’s cash available that someone else has deposited. Instead, the bank digitally (almost like magic) credits your account with the amount you need to pay for the home.”

  Wolf tar upp samma sak i Financial Times.

  Du kan väl i alla fall svara på frågan varför du tycker det är ”omstörtande” att börja använda kronor igen i kontosystemet (vilket vi kunde med Postgirot fram till 2002). Även om du duckar för alla andra frågor du lovat besvara så borde du väl kunna besvara den på min blogg,. Väntar på svar. Men om vill du kan vi ta diskussionen på din blogg istället. "

  Verkar dock som om Jörgen vill fortsätta vara tyst.

  SvaraRadera

 18. Jan Örsell. fre maj 02, 08:07:00 fm. Vänsterpartiet har bra förslag.

  Vad jag vet är det så här det ser ut i verkligheten. Ålderspensionen räknas upp på ett sätt och sjukersättningen (förtidspension) på ett annat. Det leder till att de handikappade och funktionshindrade missgynnas genom en lägre uppräkning av pensionen. Undra hur länge denna grupp ska diskrimineras genom en lägre uppräkning av pensionen?
  Olle B.


  SvaraRadera
 19. Pär Engström!

  Tyvärr så verkar kunskapen om olika begrepp vara närmast total idag. Häromdagen var det någon här (jag minns inte vem) som jämställde feodalism med socialism. Trots all kunskapsbrist råder det inget brist på folk som tror sig veta precis allt om allting. Det behövs en ny upplysningstid där kunskap, fakta och vetenskap sätts i fokus. Det har ibland sagts att det saknas visioner idag och det kan vara sant till viss del men framför allt blir visionerna helt vansinniga om de inte bygger på fakta och vetenskap.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 20. Men V vill ju ta bort mitt RUT. Jag, lågpensionär, får då mycket dyrare städhjälp. Eller så får jag försöka städa själv, trots min värkande rygg.

  Men, vad nu? Här läser jag ju att Sjöstedt vill minska min skatt. Hela 300 kronor mer i handen får jag varje månad om V får tillräcklig framgång i valet!

  Ja, men då så. Då kan jag ju behålla städservicen och betala den fullt pris.

  Gt

  SvaraRadera
 21. Olle B!

  Det har du säkert rätt i (jag har inte studerat detta i detalj) och det kommer säkert att dröja innan det rättas till med den extremfeminism som råder i partiet idag. Det är viktigare att högavlönade kvinnor tjänar lika mycket som sina manliga kollegor än att föra genuin socialistisk politik som gynnar de sämst ställda oavsett kön. Att sätta upp krav på minst 50% kvinnor i styrelser utan något krav på manligt deltagande alls är inte socialistisk jämlikhet utan feministisk könskamp och inget annat. När ska partiet förstå och ta avstånd från denna extremfeminism som råder i partiet?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 22. För att svara på din fråga i rubriken; inte många!

  Min andra kommentar, jag hoppas att du just nu gör som jag. Lyssnar på den öppna telefonkonferensen med Alliansens partiledare! Fantatiskt!

  Min stilla undran, när kommer vi dödliga väljare, längst ner i den politiska hackordningen, ges samma möjlighet att lyssna till firma Löfven med övriga?

  SvaraRadera
 23. Länge pratade Schlaug och MP om skatteväxling, nu talar man istället föraktfullt om "bidrag till rika". Har ingen av er tänkt på att det är vi som tjänar minst som fick det lite lättare tack vare avdragen? Jag är egen företagare och jobbar häcken av sig för pengar som kaviarvänstern förmodligen skrattar åt i sina dyra bostadsrätter på Södermalm.

  Återigen, gav miljörörelsen upp tanken på skatteväxling eller vad är det som gäller?

  Annars stöder jag fortfarande tanken på ett nytt parti av Birger men det är nog fantasier. Släpp inte skatteväxlingstanken isåfall.

  Marcus
  Fattig egenföretagare

  SvaraRadera
 24. Följdfråga till Birger och andra som förespråkar mindre arbetstid. Hur är det tänkt att jag skall kunna leva på ännu mindre pengar om jag nu fortsatt måste betala samma soc.avg/skatt? Förklara gärna pedagogiskt. Alla har inte jordbruksmark dom kan leva på (somliga av oss hade aldrig någon tung riksdagslön).

  Ge mig ett vettigt svar så kanske jag köper tanken :).

  Marcus

  SvaraRadera
 25. @Marcus
  Vi skulle kunna sänka skatten betydligt om vi såg till att staten blev suverän igen och inte, såsom nu, underställd bankerna. Staten skulle kunna ge ut en medborgarlön om staten fick skapa kronor.

  Staten är enligt lag Maastricht, artikel 104(1) tvungna att ”låna” bankernas skulder – dvs bankernas kontopåhitt (detta då bankernas kundkonton ALLTID per definition är bankens skuld på kronor till kontokunden som banken kan betala genom att kunden gör uttag, genom t.ex bankomaten).

  Ekonomiprofessor Michael Hudson är ganska rak på sak:
  “The Maastricht fiscal and financial rules maximize the commercial loan market by preventing central banks from supplying governments (and hence, the economy) with credit to grow. Commercial banks are to be the sole source of financing budget deficits”

  Så vi lever i en ”suverän” stat där staten inte ens kan använda kronor som betalmedel utan måste använda bankernas skulder, dvs kontopåhitt som betalmedel. Hur ”suveränt” är det?

  Skattekontona ligger för övrigt på SEB ((bankgiro 5050-1055) och då SEB:s konton omöjligt kan vara kronor så betalar vi inte ens skatt i kronor.

  Skatten idag går mao till bankerna som mjölkar oss. Staten skulle inte behöva "låna" bankernas kontopåhitt. Det skulle gå att ändra på om vi tog bort bankernas privilegium att byta ut kronor mot bankernas egna skulder på kronor (dvs bankernas kontopåhitt) i penning och betalsystemet. Vi skulle då slippa betala en massa skatt till banksystemet.

  SvaraRadera
 26. Tillägg till min kommentar ovan

  Nobelpristagaren i kemi, Fredrick Soddys studerade penningsystemet och var helt klar över det sjuka i vad jag beskrev ovan. Han skrev:
  “There is nothing left now for us but to get ever deeper and deeper into debt to the banking system in order to provide the increasing amounts of money the nation requires for its expansion and growth.
  An honest money system is the only alternative.”

  Soddy hade också följande att säga om bankernas makt.
  ”What is banking?…The most dangerous as it is the most ridiculous form of universal tyranny the World was ever called upon to destroy.”

  SvaraRadera
 27. Lincoln
  Om jag är staten som tar hjälp av Skatteverket för att inkassera min skatt på 3517 som hamnar på
  ett konto som Skatteverket har på ett konto hos SEB, så kan jag inte se hur SEB mjölkar mig.
  Kan du vara snäll och förklara för mig som har luckor!

  Hur pengar skapas av de största
  bankerna vet jag, dom pengarna kanske via kretslopp, räcker till räntepengar också.

  Du kanske är förmögen till att
  skapa ett åskådligt flödeschema
  hur pengar och räntepengar skapas och cirkulerar i Sverige och även de strömmar som lämnar vårt land.
  Och när vi kan beskrivas som kor.

  SvaraRadera
 28. Roland,

  Jag tror att du når ett bättre resultat som du gör nu, när du erkänner att du har luckor, istället för att anklaga Lincoln för att ljuga.

  På Lincolns blogg finns det mesta du efterfrågar, kolla in det som kommit att få namnet "Lincolns cirklar". Det "kretslopp" du tror finns, är där förklarat.

  Kenneth Knäckebröd

  SvaraRadera
 29. @Lincoln
  Jag är helt inne på att lämna EU och återgå till någon slags kol/stålunion med bastanken. Jag var för vid omröstningen men nu inser jag att jag hade fel.

  En variant kanske är att vi alla lever i kibbutzliknande förhållanden men frågan är om det funkar för ensamvargar som mig? Dom har ganska hårda villkor.

  Istället för Marx borde fler vänstermänniskor i Sverige studera Kropotkin och Bakunins idéer som är betydligt mer genomtänkta.

  Marcus

  SvaraRadera
 30. Jämförelsen kanske haltar men i dataspelet Fallout så är ju läskedryckskorkar hårdvaluta. Det betyder ju fortfarande att den som har flest är den som sätter reglerna (i ett anarkistiskt samhälle så är risken stor att den med flest hagelgevär bestämmer).

  Hur löser ni det?

  Marcus

  SvaraRadera
 31. @Roland

  Då staten inte får skapa kronor för att finansiera sig själv så måste staten "låna bankernas kontopåhitt (vilket INTE är kronor - kontot är ALLTID bankens skuld på kronor till kontoinnehavaren så det banken gör är att den "lånar ut" sin egen skuld - aldrig kronor). Då måste vi betala ränta på dessa påhitt samt betala tillbaka dessa påhittade skulder genom skatten. Vi får mao betala skatt för att "låna" bankernas skulder (kontopåhitt) då staten enligt Maastricht inte får använda kronor som betalmedel.

  Postgirot skapades 1925 enkom för att kringå bankernas kontosystem så att betalningar kunde ske med kronor genom Postgirots centralbankskonton. 2002 köpte Nordea upp Postgirot och stängde den dörren. Fram till dess kunde mao staten och kommuner via kontosystemet använda kronor(som staten, genom Riksbanken, har ensamrätt att skapa) . Nu måste staten "låna" bankernas kontopåhitt och vi betala skatt för påhitten. Andelen kronor i systemet är bara runt 3% (kontanter) - resten är bankernas skulder på kronor (dvs kontopåhitt) som bankerna "lånat ut", bl.a till staten.

  @Marcus
  Nja, det är inte den som sitter med mest kontopåhitt, dvs mest av bankernas skulder, som bestämmer -det är bankerna som kan få andra att tro att deras skulder är lika fullgoda betalmedel som kronor som bestämmer. För det är ju de facto vad bankerna gör - inte nog med det - bankerna "lånar ut" sina egna skulder då de påstår att de "lånar ut" till konton (detta då, återigen, bankens konton endast kan innehålla bankens skulder till kontoinnehavarna). Om bankerna tvingas betala sina skulder till kontoinnehavarna (t.ex vid en bankrusning) rasar hela bedrägeriet.

  Tänk om du kunde göra samma sak - skita i att betala dina räkningar samt få andra att tro att dina räkningar egentligen ÄR kronor. Du skulle då kunna göra som bankerna - låna ut dina egna skulder mot ränta. Men det blir svårt för dig att lura i andra att din elräkning egentligen inte är en elräkning utan kronor (men testa gärna på ICA om det funkar att betala med din elräkning)

  Har lite svårt att se hur du får in Fallout in i det resonemanget.

  SvaraRadera
 32. Lincoln
  Jag förstår vad du säger, men
  du svarade inte riktigt på min fråga.
  Mjölkningen är när storbanken
  skapar pengar och lägger på
  räntan till oss när vi tar ett lån, istället för att Vi inom familjen skapar våra egna kronor
  kronor och till en del kan dela
  ut dessa gratis till våra familjemedlemmar.

  Men är man så ivrig som du är,
  att få ut Hela budskapet, jaa då blir det ju lite futtigt att bara svara på enskilda frågor!
  Men tack ändå!  SvaraRadera
 33. @Roland
  Mjölkning sker iom att bankerna skuldsätter samhället med sina egna skulder (vilket innebär att bankerna är lika skuldsatta som alla skuldslavar som de satt i skuld).

  Pengar behöver inte skapas genom skuldsättning och än mindre genom att en part i samhället får "låna ut" sina egna skulder och låtsas att de är lika fullgoda betalmedel som kronor.

  Ränta tas på skuld. Så orsaken till räntan är bankernas skuldpåhittande. Och även om ingen ränta måste betalas så kan bankerna mjölka oss ändå genom att kräva tillbaka det påhittade lånet.

  SvaraRadera
 34. Marcus!

  Du har många frågor och jag kan kanske svara hur jag som socialist vill forma samhället på sikt och en del annat. Det betyder inte att alla som kallar sig socialister tycker exakt likadant som jag och frågan är också hur man gör den omställningen. Vilken ände man börjar i osv. Jag vet inte riktigt vad du vill ha för svar och på vilken sikt du menar. Ibland måste stora omställningar göras och det går inte alltid helt smärtfritt. Ett första steg måste enligt mej ändå vara att ta tillbaka makten över penningpolitiken enligt "The Chicago Plan" eller liknande. Från några få som har makten idag över till mera demokratiska politiska beslut. När vi har den makten så kan vi därefter besluta om hur vi ska gå vidare.

  Företag kan inte drivas med förlust oavsett om det är i ett kapitalistiskt eller socialistiskt samhälle. Det är den bistra sanningen som man inte kan bortse från. Om du nu är som du säger så fattig så är det kanske inte värt att rädda just ditt företaget. Men det är ju väldigt svårt att svara på för jag har ju inte insikt i din ekonomi eller ditt företag. Kanske kan du göra någon förändring av företaget så det går bättre. Ta ut ett högre pris på dina produkter, effektivisera produktionen eller något men går inte det så är det kanske ändå bäst att lägga ner och att göra något annat. Staten kan inte heller på sikt driva företag med förlust.

  Som socialist vill ju jag att vi ska äga kapitalet och produktionen tillsammans och att de som jobbar på företaget gör det som anställda oavsett vilken position på företaget man har. Därmed har alla samma rättigheter i form av sociala skyddsnät osv. Vi ska på det viset ha ett klasslöst samhälle.

  Det måste inte betyda att alla har exakt samma löner men skillnaderna kan hållas på en låg nivå. De som startar de gemensamma företagen är garanterad en lön och de behöver inte skuldsätta sig personligen och ta några egna risker som motiverar en hög lön eller personliga vinster på sikt. Företagen ska som dagens aktiebolag vara självständiga juridiska personer med rätt att låna pengar från vårt gemensamma kapital om man har en affärsplan som verkar fungera och en majoritet vill ha ett sådant företag.

  I ett demokratiskt samhälle måste det inte vara så att den med flest "läskedryckskorkar" sätter reglerna. Vi kan om vi vill på demokratisk väg besluta om att andra regler ska gälla i samhället som att vi äger de flesta "läskedryckskorkarna" tillsammans. På det viset kan vi demokratiskt och utan större våld i samhället se till att vi har en rättsstat där inte de med hagelgevär själva bestämmer vad som ska gälla.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 35. Marcus!

  Du säger "Istället för Marx så borde fler vänstermänniskor i Sverige studera Kropotkin och Bakunins idéer som är betydligt mer genomtänkta". I nästa inlägg säger du "i ett anarkistiskt samhälle så är risken stor att den med flest hagelgevär bestämmer".

  Hur kan du få ihop det? Kropotkin och Bakunin var båda för ett anarkistiskt samhälle. Hur kan det då vara betydligt mer genomtänkt?

  Kunskap är aldrig fel men Marx har definitivt sin plats. Hur vet du vad vi vänstermänniskor i Sverige studerar? Jag håller inte med om att deras idéer skulle vara mer genomtänkta än de idéer Marx för fram.

  Man måste inte heller bo i kollektiv i ett socialistiskt samhälle. Det är en av alla dessa fördomar som finns om socialism.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 36. Lincoln:
  Mjölkning sker genom att bankerna skuldsätter samhället med sina egna skulder (vilket innebär att bankerna är lika skuldsatta som alla skuldslavar som de satt i skuld).
  R: Bank och Bank?
  Överbanken som skapar pengar blir inte skuldsatt, men det blir
  Underbanken som lånar av ÖB och i sin tur blir Bankkunden skuldsatt som lånar av UB.

  Pengar behöver inte skapas genom skuldsättning och än mindre genom att en part i samhället får "låna ut" sina egna skulder och låtsas att de är lika fullgoda betalmedel som kronor.
  R: Kronor kan skapas och utges av riksbanken.
  När UB lånar ut något så lånar de
  ofta ut något som de lånat av ÖB.

  Ränta tas på skuld. Så orsaken till räntan är bankernas skuldpåhittande. Och även om ingen ränta måste betalas så kan bankerna mjölka oss ändå genom att kräva tillbaka det påhittade lånet.
  R: När jag har tagit ett lån hos en bank och betalar tillbaka det
  så har ju inte jag hittat på det.

  Men Ni andra som läser denna blogg och inte kan se att Lincoln är en svamlare som vill virra till det mesta, FÖR ER kan jag INTE göra mycket!!!

  Roland

  SvaraRadera
 37. Roland,

  Jag ska försöka uttrycka mig artigt. För din egen skull vore det bra om du försökte att lära och förstå lite mer innan du använder kraftuttryck likt lögn och svammel.

  Ditt första påstående är så fel det bara kan bli. Kan du försöka att komma fram till varför och vad det är jag bad dig att studera på Lincolns blogg, och vad Lincoln försöker förklara för dig?

  Kenneth Knäckebröd

  SvaraRadera
 38. Ditt andra påstående förstår jag inte riktigt. Banker lånar inte ut kronor, som dom vill göra sken av. Du säger hela tiden att du vet hur det fungerar, men ändå kommer du med påståenden som tyder på att du inte förstått?

  Kenneth Knäckebröd

  SvaraRadera
 39. @Roland

  När det gäller svammel så är du nog oslagbar mästare här.

  Vad hävdar du? (väldigt svårt att tyda av ditt bladder)

  Hävdar du att bankerna INTE lånar ut sina egna skulder när de påstår sig "låna ut" till konton?

  Jag kan lätt bevisa att bankernas kundkonton är bankernas skulder på kronor. Motbevisa nedan och sluta pladdra skit som du brukar.

  1) bankernas skulder skrivs på bankernas skuldsida på bankens balansräkning - bevisa motsatsen om du hävdar annat!

  2) Vid uttag, t.ex från bankomater, betalar bankerna sin skuld på kronor till kontokunderna - eller hävdar du annat?

  Ovan har jag bevisat att kundkontona är bankernas skulder och inget annat. Om banken påstår sig "låna ut" till kontot kan mao banken inget annat "låna ut" än sin egen skuld. Om du inte kan koppla ovan kan jag FÖR DIG INTE göra mycket!!! Då är det du som har kognitiva problem.

  Som sagt, diskutera istället istället för att flumma runt än mer. Försök samla ihop dig istället för att skriva avkapade meningar och lösryckt bladder och försök uttrycka något som i alla fall hjälpligt håller ihop.

  SvaraRadera
 40. Rättelse
  "1) bankernas skulder skrivs på bankernas skuldsida på bankens balansräkning - bevisa motsatsen om du hävdar annat!"
  Ska vara
  1) Kundernas konton skrivs på bankernas skuldsida på bankens balansräkning - bevisa motsatsen om du hävdar annat!

  SvaraRadera
 41. Gt, det finns ett parti som vill sänka pensionärsskatten mycket och behålla RUT-avdragen, och hjälpa fler flyktingar på plats istället. win-win-win, alltså.

  SvaraRadera
 42. Tack, Erik, Sthlm! Du menar Kristna Värdepartiet (KV)?

  Gt

  SvaraRadera
 43. Kenneth Knäckebröd
  Jag har ännu inte använt ordet
  lögn, när det gäller Lincoln.
  För att ett sådant ord ska kunna
  användas så anser jag att man ska kunna påvisa ett Medvetet Osant
  intygande, vilket jag inte kan.

  Roland

  SvaraRadera
 44. @Roland

  Kan du sluta pladdra och svara på mina frågor ovan. Jag kan ha förståelse för om du har kognitiva problem men försök i alla fall uttrycka dig mer sammanhängande än i lösryckt osammanhängande svammel. Jag tar om det då jag skrev fel (som jag rättade)

  Bemöt nedan:

  Hävdar du att bankerna INTE lånar ut sina egna skulder när de påstår sig "låna ut" till konton?

  Jag kan lätt bevisa att bankernas kundkonton är bankernas skulder på kronor. Motbevisa nedan och sluta pladdra skit som du brukar.

  1) Kundernas konton skrivs på skuldsidan på bankens balansräkning - bevisa motsatsen om du hävdar annat!

  2) Vid uttag, t.ex från bankomater, betalar bankerna sin skuld på kronor till kontokunderna - eller hävdar du annat?

  Ovan har jag bevisat att kundkontona är bankernas skulder och inget annat. Om banken påstår sig "låna ut" till kontot kan mao banken inget annat "låna ut" än sin egen skuld.

  Bevisa oriktigheten i ovan nu, Roland!

  SvaraRadera
 45. Roland, nu ljuger du. Du förkunnade öppet på en separat rad tror jag till och med, att herrar Lincoln och Örnell :) ljuger.

  Kenneth Knäckebröd

  Ps. Om du vill förstå vad Lincoln faktiskt säger, så fråga på ett mer ödmjukt sätt så garanterar jag att du får en bättre förklaring som du kan förstå. Lincoln är faktiskt ganska bra så, och han brukar vara snäll och trevlig bara man inte uppvisar den attityd du gör emellanåt. Jag gillar ditt ord klotförstånd, prova att använda det så blir det nog mindre bråk.

  SvaraRadera
 46. RL!

  Trots att jag har svårt för Lincoln som person så har han rätt i det mesta. Det är just när det gäller helhetsbilden som en del saknas och därmed blir hans syn på en ruttnande valuta helt fel. Men det verkar som att han börjar omvärdera vikten av just det också.

  När det gäller "The Chicago Plan och liknande så har han stora kunskaper men det är inte riktigt lätt att greppa allt i början. Jag föreslår att du fortsätter att i lugn och ro studera ämnet på egen hand så tror jag allt klarnar till slut. Det viktiga är inte heller att förstå allt in i minsta detalj utan tillräckligt för att kunna ställa sig bakom en förändring. Låt experterna ta hand om resten.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 47. Jan Örsell,

  Där kom du och demonstrerade ödmjukhet?

  Kenneth Knäckebröd

  SvaraRadera
 48. Kenneth
  Roland, nu ljuger du. Du förkunnade öppet på en separat rad tror jag ...

  R: Helt omöjligt är det inte.
  Men är det Helt Omöjligt för
  Dig Kenneth att visa en SEPARAD
  då från denna blogg, där jag använt ordet lögn, men den raden kanske bara finns i din Cyberrymd.

  Roland

  SvaraRadera
 49. RL!

  Med experter menar jag de inom rörelsen "Positiva pengar" och inte mej och Lincoln även om vi kan en del också.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 50. Ett Knäckebröd påstår
  att jag ljuger.
  Men exempel saknas på hur och när.
  MEN nedan visas hur och när.

  Roland, nu ljuger du. Du förkunnade öppet på en separat rad tror jag till och med, att herrar Lincoln och Örnell :) ljuger.

  Kenneth Knäckebröd

  Ps. Om du vill förstå vad Lincoln faktiskt säger, så fråga på ett mer ödmjukt sätt så garanterar jag att du får en bättre förklaring som du kan förstå. Lincoln är faktiskt ganska bra så, och han brukar vara snäll och trevlig bara man inte uppvisar den attityd du gör emellanåt. Jag gillar ditt ord klotförstånd, prova att använda det så blir det nog mindre bråk.

  fre maj 02, 08:34:00 em

  SvaraRadera
 51. @RL
  Du skrev följande:
  "Jag förklarar att dessa herrar
  Örsell och Lincoln ljuger!"

  som kommentar i detta blogginlägg av Birger:
  http://tinyurl.com/lkjtxtc

  Sedan om du menar vad du skriver (eller ens har en aning om vad du skriver) är en annan femma.
  Kan du svara på mina frågor nu? tar det igen - annars tvingas jag säga att du är en lögnare (förutom att vara en svamlare):

  Hävdar du att bankerna INTE lånar ut sina egna skulder när de påstår sig "låna ut" till konton?

  Jag kan lätt bevisa att bankernas kundkonton är bankernas skulder på kronor. Motbevisa nedan och sluta pladdra skit som du brukar.

  1) Kundernas konton skrivs på skuldsidan på bankens balansräkning - bevisa motsatsen om du hävdar annat!

  2) Vid uttag, t.ex från bankomater, betalar bankerna sin skuld på kronor till kontokunderna - eller hävdar du annat?

  Ovan har jag bevisat att kundkontona är bankernas skulder och inget annat. Om banken påstår sig "låna ut" till kontot kan mao banken inget annat "låna ut" än sin egen skuld.

  Bevisa oriktigheten i ovan då du hävdar att det jag skriver inte är sant, Roland!

  SvaraRadera
 52. RL!

  Du skrev citat "Jag förklarar att dessa herrar Örsell och Lincoln ljuger" slut citat.

  Detta skrev du på söndagen den 27 april kl 05:36 på eftermiddagen.

  Kom inte och påstå något annat.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 53. OK
  Om jag betalar ett lån med kronor
  eller med ettor och nollor så upplöses inte pengarna även om min skuld nu till banken är noll.
  Med italiensk dubbel bokföring så hamnar betalningen på ett annat
  konto. Alltså Kredit och Debet!
  Lögn?

  SvaraRadera
 54. RL!

  Hur svårt kan det vara att gå in på "Positiva pengar"s hemsida och läsa och se på filmklipp som förklarar allt in i minsta detalj.

  Att du inte förstått betyder inte att vi ljuger. Däremot att du anklagar oss för att ljuga och sedan förnekar att du sagt detta det är faktiskt att ljuga.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 55. Hur ska man kunna debattera med en lögnare som dig? Skäms du aldrig?

  Vad finns på kontot, Roland? Jag bad dig motbevisa det jag skrivit men du föredrar att pladdra vidare. Lånar bankerna ut kronor eller lånar bankerna ut sina egna skulder, Roland? Svarar du inte så är du inte bara en lögnare - du är en extremt oärlig lögnare (men det verkar inte bekymra dig).

  Nä, det är inte kredit och debet då bankerna inga insättningar tagit emot som de lånat ut. T.om Bank of England har erkänt detta. Så det är en ickefråga.

  Går du till korvgubben och handlar på krita skapas en kredit ENDAST om du får (lånar) en korv av korvgubben mot att du skriver på en skuldlapp. Ingen kredit har skapats om du ingen korv får men du i alla fall skrivit på en skuldlapp på korv som korvgubben stoppar i sin kassaapparat. Korvgubben har blåst dig om du ingen korv får (även du borde kunna fatta det). Det samma gäller bankerna - bankerna har inga kronor varken lånat ut eller in men du har skrivit på att du lånat kronor av banken. Banken hittar på insättningar som aldrig skett och låtsas "låna ut" kronor som aldrig funnits precis såsom ekonomiprofessor Richard Werner påpekar i videon nedan. Och precis som han säger är det "kreativ bokföring" det är fråga om - ingen "kredit och debet"

  http://youtu.be/A06_pRvPzcE

  För att bevisa att kontoinnehavet försvinner när det påhittade "lånet" (av ingenting - varken kronor eller korvar) så tar jag samma exempel en gång till som jag redan delgett dig.

  Tänk att du går in på banken och ”lånar” 10 000 ”kronor”. Banken kluddar då 10 000 på ditt konto. Banken har bara hittat på kontokluddet från luften. Banken har då ökat penningmängden med 10 000 ”kronor” genom att sätta dig och banken i skuld på samma 10 000 kronor som ALDRIG har existerat.

  Säg att du ångrar dig i samma stund du skrev på ”låne”pappret till banken. Du säger till kassörskan att du vill betala tillbaka ”skulden”. Banken tömmer ditt konto och kluddet på 10 000 suddas ut från ditt konto. Banken har då minskat penningmängden med 10 000 ”kronor” kontopåhitt då ditt konto suddades ut.
  Då ovan logik gäller alla bankkonton så kan man generalisera detta till alla bankkonton. När en skuldslav betalar sin ”skuld” till banken suddas både bankens och kundens skulder ut och kontot samt penningmängden minskas med motsvarande belopp.

  Förväntar mig att du fjantar vidare som brukligt, Roland! Eller ska du skärpa dig? Troligen inte då det inte är din uppgift här, eller hur?

  SvaraRadera
 56. Lincoln & Örsell
  Ni har rätt i att kontoinnehavet
  nollas när lånet är betalt.
  Jag hade glömt bort att jag hade kallat er för lögnare. Förlåt!
  Ja borde ha sagt något annat,
  inte sant?

  SvaraRadera
 57. RL!

  Ursäkten är accepterad. Finns ingen anledning att vara långsint. Nu kan vi gå vidare.

  Lincoln!

  Ska inte vi också reda ut resten oss emellan så vi kan gå vidare utan en massa missförstånd?

  Att en lokal ruttnande valuta i Wogel (eller vad ju staden hette) under ett års tid i värsta depressionen klarade sig bättre än andra säger väl inte så mycket om hur bra det är med ruttnande valutor egentligen. Eller hur?

  Det andra exemplet du gav så har de ju Euron samtidigt eller hur? Vilken valuta tror du folk använder där för att spara sina pengar? Euron som inte förlorar i värde eller den ruttnande lokala valutan? Att ta en viss del av exempelvis lönen i den lokala valutan är ju inget problem om man ändå ska gå raka vägen till affären och handla för pengarna och de då inte hinner sjunka i värde. Affären kan i sin tur använda pengarna direkt eller växla in till Euro om man vill spara sina pengar. Det är väl på det sättet som man accepterar och använder den lokala ruttnande valutan där eller? Det är en helt annan sak att ha en sådan valuta som enda alternativ i hela samhället. Eller hur? Exemplet säger alltså inget om hur bra det är med en ruttnande valuta som enda alternativ under en längre tidsperiod.

  Finns det några mer eventuella missförstånd?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 58. Saken är att jag föredrar att hagelgevären är i folkets ägo snarare än en elit som gör som den behagar. Det systemet misslyckades totalt.

  Huvudproblemet med sk gemensamma företag är ju att någon måste skapa ideerna. Ditt system leder till stagnation eftersom inga nya ideer eller företag skapas.

  Jag tror mer på småskalighet och lokal demokrati, med vissa undantag för viktiga infrastruktursatsningar.

  Falloutjämförelsen handlar om att monetära system uppkommit efter reella behov, inte påhittade sådana. Skitsamma om det är kapsyler eller tjugor.

  Marcus

  SvaraRadera
 59. Lincoln
  Du vill inte förstå att jag är skräckslagen inför hur det
  Ekonomiska Brödraskapet tänker
  och agerar över hela Jorden.
  Senast aktuellt är i Ukraina och
  i Ryssland.
  Du använder ord som kontopåhitt och att bankerna lånar ut sina skulder och att kundens skuld försvinner när ett lån betalas.
  Naturligtvis har du alldeles rätt.
  Men bankens skuld till Bröderna finns kvar tills den är betald med ränta!
  Min mer dramatiska och
  korthuggna sanning ville jag höra.
  Jag förstår en hel del, men jag
  bannar mig själv för att jag retade upp dig så att ett samtal
  mellan dig och mig inte kunde föras.

  Pedagogiken var minst sagt dålig
  från min sida.

  Nu törs jag inte kalla dig för något annat än Lincoln.

  Nyss såg jag en nästan osannolik film , men Mycket trovärdig.

  Namnet var: Why Bankers Want Control of Ukraine

  Med vänlig hälsning, Roland


  SvaraRadera
 60. Ruttnande valuta bygger på en central insikt:

  För att pengar skall fylla sin centrala funktion och behålla sitt värde så MÅSTE de CIRKULERA!

  Inte alla förstår det, eller rättare sagt, alla kan nog förstå det om de bara tänkte efter en liten stund själva, men pga av normer som vi blivit itutade om "spara och slösa" o.s.v. så är det alltså fortfarande många som inte tycks ha reflekterat över att visst, det må vara ok att spara, MEN för att ekonomin skall må bra måste de sparade medlen lånas ut!

  Läs med fördel Margrit Kennedys Pengar utan ränta och inflation, eller Ekonomi utan ränta och inflation, väldigt lättillgängliga och relativt tunna böcker, utan en massa svammel :-)

  Bästa hälsningar
  /Tom

  SvaraRadera
 61. Marcus!

  Ena stunden är du för anarki och i nästa stund för lokal demokrati "där hagelgevären är i folkets ägo". Vad tror du händer med sådana som dej då? Som företagare är du inte en del av "folket" och alla är inte lika förstående och förlåtande som jag mot den elit som gör som den vill.

  Som misslyckad företagare kanske du skulle byta sida eller tänka till lite innan du skriver dina önskelistor. Du har nog väldigt mycket att vinna på en lugn övergång med rättsstaten intakt istället för en anarkistisk uppretad folkhop som gör revolution på traditionellt vis.

  Du är kanske inte riktigt så unik och oersättlig som du tror. Tro det eller ej men det finns faktiskt människor som kan tänka sig att starta företag av andra orsaker än enbart eget vinstintresse. Som gör det för att det gynnar samhället och ger arbete och inkomst åt sig själv och andra. Jag förstår inte varför jag lägger tid på att behandla sådana som dej som medmänniskor när det enda man får tillbaks är skit.

  Nu när det kapitalistiska systemet misslyckats totalt och folk är heligt förbannade på allt vad kapitalism och kapitalister heter skulle jag tänka om ifall jag vore i dina kläder.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 62. Tom
  Jaha, så du menar att om en kultur ska skapas, då räcker det inte med att det sitter och gapas.

  Och att om vi inte ställer upp med våra gärningar och hjälper
  till och varandra ja då blir gemenskapen inte till och alla
  bli bara mera ensamma.
  Tom, Du är klok Du :-)

  Lika bra hälsningar
  /Roland

  SvaraRadera
 63. Tom Strömberg!

  Nej! Inte en till som går på den skiten. Det fungerar inte. Tänk till lite så förstår du varför. För att någon ska kunna låna måste någon först ha sparat pengarna (så vida vi inte fortsätter att bara skapa nya pengar hela tiden genom nya krediter) vilket inte är hållbart i längden. Vem ska spara dessa pengar om man bara förlorar på att spara pengar? Ingen kommer att vilja spara sina pengar i en sådan ruttnande valuta utan kommer att spara sina pengar i fastigheter, guld eller andra varor istället. Visst pengar ska cirkulera men man måste också kunna spara pengar för framtida större investeringar och till startkapital för nya företag.

  Problemet med att vissa har så mycket att de kan hamstra pengar måste lösas på annat sätt. Hela poängen med pengar som värdeförmedlare är just det att de bevarar sitt värde över tid. Varför ska den som slösar bort sina pengar direkt få mer för sitt arbete än den som är sparsam. Det är en idiot idé från början till slut där man tror sig kunna slippa ifrån frågan om vilket ekonomiskt system vi ska ha. Ett kapitalistiskt system med privat ägande med allt vad det innebär i form av klasskillnader, hamstrande, spekulation och kortsiktigt vinsttänkande hos en elit eller ett socialistiskt system med ett gemensamt ägande som grund utan klasskillnader, spekulation, onödigt hamstrande och med mer långsiktiga mål som en ren miljö.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 64. Hoppas du är villig att erkänna och förlåta dig själv din fadäs Jan Örsell, när du själv har "Tänk till lite [ytterligare] så förstår du varför." I min tidigare utsago står jag tryggt på fullt logiska resonemang.

  Fortsatt trevlig helg :-)

  SvaraRadera
 65. Istället för att "dra ner och av dig byxorna på varje enskild punkt av din "argumentation", ber jag dig alltså själv att t.ex. måla upp i en modell som du påstår, då torde det bli enklare för dig att själv inse vad som jag egentligen inte ser som din bristande tankeförmåga, utan snarare den inlåsning av ditt fria förstånd som rådande normer innebär.

  Om inte detta går vägen för dig, är jag förstås av nöd tvungen att åter visa hur det hänger ihop, som så många gånger gjorts av otaliga genom åren.

  Ödmjukaste hälsningar

  PS andra som förstår kan ju med fördel fylla i, för nu känns det så där ensamt igen ...

  SvaraRadera
 66. Jan Örsell, för att göra det än enklare, kan du bortse från "ruttnande" valuta ett tag, och bara begrunda VAD som händer om pengar INTE cirkulerar!

  Om vi i den bästa av Världar låter pengar motsvara de värden som vi genom hållbar förvaltning lyckas producera i t.ex. form av potatis, fisk, kött, grönsaker, hus, kläder o.s.v. VAD händer om INTE lönen för att producera dessa värden används/cirkulerar?

  Vad händer med t.ex. med den ej köpta potatisen, fisken o.s.v. VAD händer med balansen och ekonomin!?

  Hoppas det blev klarare nu!

  SvaraRadera
 67. Vad vet du om mitt företagande Jan? Jag betalar mina skatte så att allergiker som du kan ropa ut floskler(Baude som sa det inte ja), istället för att arbeta.

  Var god och räkna upp företag som startats i t.ex Nord Korea. Det skall bli spännande att läsa.

  Anarki är definitvt bättre än betongkommunism,, man kan inte bygga ett samhälle på blodbad som du förordar Jan,

  SvaraRadera
 68. Marcus eller anonym!

  Jag vet det du talat om. Du beklagade ju dej för att företaget gick så dåligt och att du var så fattig. Hör och häpna jag betalar också skatt precis som alla andra i det här landet. Jag tror inte det är så synd om dej som du vill få det att låta. Om och vad jag arbetar med ska du skita i. Det har du absolut ingen kunskap om.

  Så då kom den floskeln. Vad oväntat! Att du som alla högermänniskor kastar sådant på motståndarna så fort argumenten tryter. Vad har Nordkorea med det demokratiska samhälle jag pratar om att göra?

  Jag har inte förordat något blodbad utan precis tvärt om och det vet du mycket väl. Det var du som tog upp hagelgevär i diskussionen och inte jag.

  Mitt förslag på samhälle byggt på demokrati, rättsstat, gemensamt ägande och marknadsekonomi är mycket bättre än anarki, betongkommunism eller det nuvarande kapitalistiska.

  Vet du vad? Ditt sätt att bemöta mej visar verkligen vilken extremt patetisk människa du är.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 69. Så Nordkorea är en floskel? Då kan man ju undra vad du kämpat för i alla dessa år :D.

  Det måste ju kännas hårt för en gammal kommunist att bli kritiserad av ärkekommunisten Frank Baude men så är det, det får du leva med Jan.

  Du har misslyckats med att påvisa hur ett betongkommunismen skulle skapa några nya ideer eller produkter (som behövs). Om du nu inte gillar Nordkorea så får du gärna hitta andra exempel.

  Jag kan MYCKET väl tänka mig att bra ideer skapas i det samhälle som Schlaug förordar. Dvs småskaliga samhällen där verkliga behov styr. Däremot tror jag inte alls på kommandoekonomi eller sk. "folkstyle(dvs brutal diktatur)".

  Det är därför du bör studera Kropotkin och Bakunin Jan. Det är stora tänkare som kan lära dig både det ena och det andra.

  Marcus

  SvaraRadera
 70. Ansök om en snabb och bekväm lån för att betala räkningar och att starta en ny finans dina projekt i mindre ränta på 5%. Inte att kontakta oss idag via: trustfunds404@yahoo.com med den önskade lånebeloppet som vårt minimi lån erbjudande är 1,000.00 alternativ för någon av lånebeloppet. Jag är certifierad, registrerad och legitim långivare. Du kan kontakta mig idag om du vill få ett lån från oss.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.