lördag 3 maj 2014

Ska vi skicka containrar med kex över Atlanten - eller ska vi byta recept?

Så har då Vänsterns och Socialdemokraternas förstanamn i EU-valet uttalat sig. Det vill ha mer världshandel. Som om det inte var nog med alla kex som forslas fram och tillbaka över Atlanten - trots att det vore bättre att byta recept. Som om det inte var nog med kortlivade varor som forslas över Stilla Havet för att inom förbluffande kort tid hamn på en soptipp.

Ordet "mer" älskas av politiker. Större volymer. Större flöden. Mer handel. Vänsterns Malin Björk låter i detta avseende som vilken folkpartist som helt. Och Maria Ulvskog som vilken moderat som helst. Mer handel. Fler varor. Mer transporter. Som om inte världshandeln redan idag driver på klimatförändringar såväl som resursförbrukning.

Det är väl detta som är en av alla de analyser som skiljer rött tänkande från grönt. Även om jag håller för troligt att även dagens företrädare för Miljöpartiet skulle låta som en kopia av Björk, Ulvskog, Björklund och Reinfeldt. Halleluja, mer handel!

Att fisken som fångas nära oss fraktas till Kina för att rensas innan den når våra butiker tycks vara helt okej i deras värld... Att räkor forslas till Nordafrika för att rensas innan de kommer tillbaka till oss är ingenting som Björk och Ulvskog ens funderar på. "Vi ser gärna mer handel", är budskapet. Om de åtminstone sagt att de gärna ser bättre handel, så hade det väl varit något att fundera på åtminstone. Nu är det bara dumt. En dumhet blir inte mindre dum för att den skiftar färg från blått till rött.

Sett som andel av världs-BNP har den internationella exporten tredubblats sedan 1970. Den bygger på billiga transporter och att kolatomer i allt snabbare takt förflyttas från jordskorpan till atmosfären. Vilket kallas växthuseffekt. Att se samband är inte röda och blå politikerns främsta gren.

47 kommentarer:

 1. Men samtidigt är väl Björk och V mot EU:s TTIP med USA? Fast av andra anledningar än miljön...

  SvaraRadera
 2. Andreas, Björks motstånd mot TTIP motiveras av att det kan bli tal om att företag kan stämma länder som inför hårdare miljö- och hälsoregler.

  SvaraRadera
 3. Nu böjar frågorna närma sig!
  Hur och av Vem och När ska samhällen byggas som har som
  som grund, samverkan mellan människor och människor och natur.
  En storlek och en förändringstakt
  som vi kan trivas med och ha insyn i och överblick över och kunna ta ansvar för samt att vi skapar våra bytesmedel själva.

  SvaraRadera
 4. Ja Björk och V är emot frihandelsavtalet mellan EU och USA.
  Dels för att det kan komma att påverka även kultursektorn. Vilket naturligtvis kan betyda ännu mer program om Hollywood fruar och fler shower liknande Hasselhofs.

  Fler shower för våra politiker att delta i för att samla röster.
  Därför är det viktigt, vilka politiker som tar sig in i parlamentet. Inte för att de har stor röststyrka, i förhållande till andra större medlemsländer. Till Tyskland och Frankrike som kortat arbetstiden. Utan för att "vi" vill ha politiker som upplyser oss och inte mer populism.

  Vad gör dessa program för feminismen? Vilken kvinnosyn förs fram? Elin Wägner kom tillbaks denna världen är så "underbar"... lilla fågel blå... röd.... grön...
  Alla ska med alla färger. Men den gröna står för Moder Jord vår ENDA överlevnadsresurs.

  Handelsavtalet är givetvis ett hot mot miljön. Björk och V har talat om att företag kan stämma oss och andra länder, om vi vill gå före. Nu måste vi koppla samman saker. Det är val snart. Vi har inte många röster i parlamentet, men de ingår i grupper och nu är det inte populism som ska styra valet.

  Vi behöver ett feministiskt och rakt parti i parlamentet. Vi behöver dem även här hemma. Ett EU kritiskt parti, som inte låter främlingsfientlighet styra över kritiken mot det ekonomiska systemet och euron. Det system som till sist tvingar oss till andra lösningar... Till att inte ha tillväxt som mål.

  Vi är inte till salu!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Nu måste medvetenhetens tillväxt styra valet.

  SvaraRadera
 6. BS!

  Det du säger är att alla partier är lika dåliga fast miljöpartiet är lite bättre. Fast miljöpartiet gör som alla andra fast de är ändå lite bättre.

  Problemet ligger väl knappast i de mikroskopiska skillnaderna mellan de gröna och röda ideologierna (vad den skillnaden nu än är?) inte heller att det inte finns skillnader mellan de rödgröna ideologierna och de blå ideologierna utan att alla de partier som säger sig vara rödgröna i fallande skala är för blå.

  Vilket parti bland dagens riksdagspartier som driver den rödgröna ideologin och politiken framåt är väl ganska tydligt vänsterpartiet även om man kunde hoppas på lite snabbare takt när det gäller införandet av visionerna.

  Fast vad annat kan man vänta när man inom partiet inte är riktigt eniga om hur visionerna ser ut eller hur de ska genomföras i praktiken. Den demokratiska politiska diskussionen om detta saknas nästan helt och rädslan för att det skulle kunna splittra partiet är större än tron på vad en sådan gemensam lösning skulle kunna åstadkomma för partiet och samhället.

  Istället för att stadigt styra skutan mot ett givet mål genom ovädren ger man sig ut på upptäcktsfärd och låter vindarna påverka de beslut som tas. Det kan ha sina fördelar men det är knappast det snabbaste sättet att ta sig fram till målet.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 7. Klotförstånd!

  Vad betyder "att vi skapar våra bytesmedel själva"? Att varje hushåll ska ha en egen sedelpress i källaren eller ...?

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 8. Lisbeth!

  Det är för mej en gåta hur någon kan tala för feminismen och samtidigt mot populismen. Det finns väl inget så populistiskt som feminismen i Sverige idag. Möjligen att feminismen kan behövas i andra länder och kan skötas på ett bättre sätt där.

  Jämställdhet är något helt annat än feminism. Feminism är i bästa fall bara ett medel att nå målet jämställdhet och i värsta fall en polariserande könskamp som livnär sig på hat, okunskap och fördomar.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 9. Jan, om du tror att det är mikroskopisk skillnad mellan röd och grön ideologi är du ganska illa underrättad.

  SvaraRadera
 10. Jan Örsell, Du får lösa gåtan!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Tjohooo, världsekonomin är räddad!!!

  Volymen världshandel växer gränslös - då all sorts malmer upptäckts på ner till 4 tusen meters djup i b.la Stilla havet! Prospektering pågååår!!! Exploatering strax! Hallelujaaa!!! Jobben är räddade, jobbarna rädda - för ofrånkomlig Förintelse!!! Äh, klat de ryms förbrukad fysisk/biologisk obegränsning inom en fysisk/biologisk begränsning!
  Kö´ba´nu ba´allså lissom vaddårå???

  SvaraRadera
 12. Handelsavtalet är till för att hålla liv i den döende dollarhegemonin. Det har inte ett skit med "frihandel" att göra utan är ett sätt för USA att fortsätta få en "free ride" genom att ha dollarn som världens reservvaluta.

  Länder handlar inte med sina egna valutor direkt utan – de använder dollar mellan sig när de ska betala. USA har bara behövt hitta på dollar och har kunnat shoppa vad de velat i världen. Som Henry C K Liu uttryckte det i Asian Times:

  ”World trade is now a game in which the US produces dollars and the rest of the world produces things that dollars can buy.”

  Nästintill alla dollar-transaktioner med digitala dollar. Dessa digitala dollar kan bara existera på USA:s centralbanks datasystem/centralbankskonton. Det betyder att nästan 85% av världen handel måste gå genom New York och USA:s centralbank, FED. Det är mao så centralstyrt det kan bli och alla transaktionsvägar måste leda till Rom (förlåt, jag menar New York).

  Stalin kallade dollarns segrande efter Bretton Woods för dollarimperialism. De Gaulle jämförde dollarns härskande med parasitism. Putin har också sagt att att USA kan parasitera sig fram genom sitt monopol på dollarn (kanske förklarar varför han målas upp som satan själv av media i väst)

  Jag skrev mer om detta här:
  http://tinyurl.com/ls9rav4

  SvaraRadera
 13. Birger kan vara lugn för att världshandeln kommer snart att klappa ihop och då går det illa för det här överbefolkade landet. Sånt här kan inte påverkas möjligen bortsett från massinvandringen och det är bara att handla på.

  SvaraRadera
 14. Jan: Vad betyder "att vi skapar våra bytesmedel själva"? Att varje hushåll ska ha en egen sedelpress i källaren eller ...?

  R: Ja precis, eller kanske en skrivare var i familjen så att
  när tonåringar ska ut sina nöjespengar själva eller till sitt eget konto, va mycket skoj det skulle bli. En fullständig demokratisering och privatiser av tryckerikonste.
  Nu blev det inte samma tokigheter som på storbankernas tid men andra. För mycket slantar som i Tyskland blev det, men nu var det alldeles för många ansvarslösa regeringar. Halva folket samlade nu till en valuta kurs.
  Historier berättades om när Jesus
  slängde Ut Rothschild från
  kyrkan, och om Kapitalet, om guldmyntfoten, om hur guld i
  USA och i Libyen fått fötter.
  När vit rök steg upp från lägerelden såg den andra hälftensom inte fått plats, vitt på blott, det var en solig dag att ett klokt beslut hade tagits. En hederlig men Sträng man skulle få hand om att prångla ut de medel
  som samhället behövde.
  Mängden skulle stå i rätt proportion till invånarantalet och
  till naturen och att cirkulationstakten skulle anpassas till farten på jordens
  kretslopp. För att begräsa mig!
  North Dakota har skapat egna slantar.
  Libyen hade egna pengar och mycket att lära oss om detta innan
  Sverige medverkade till att mörda
  Gaddafi. Nu har även Libyen Rothschild eller FIAT valutor.
  Se filmen. THE TRUTH ABOUT LIBYA  SvaraRadera
 15. Bråttom, bråttom illa. Men med lite fantasi, kanske det går att
  läsa texten ovan.

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agendalör maj 03, 10:53:00 fm

  Inget fel med världshandel, problemet är utsläppen. Genom att avgiftsbelägga dessa så blir långa transportsträckor med avgasspyende farkoster dyrare.

  SvaraRadera
 17. Lincoln, under de sista 15 åren har USA haft ett årligt handelsunderskott cirka 500 miljarder USD, eller cirka 3-4 procent av landets BNP. Amerikanarnas välstånd har av detta ökat kanske 5 procent. Det hade alltså varit ett mycket rikt land även utan dollarns unika ställning.

  http://2.bp.blogspot.com/-oqS0erK0Ky8/UswDTtdELkI/AAAAAAAAdfU/aP569cDDi2g/s1600/TradeDeficitNov2013.jpg

  Sverige måste på grund av överbefolkning och tokig moralism ha ett handelsöverskott och får en motsvarande sänkning av välståndet. Så det är dyrt för svenskarna att ha dåligt på fötterna och öppna truten och tycka brett.

  SvaraRadera
 18. Roland,

  Ärligt talat, jag begriper närmast ingenting av vad du skriver. Jag förstår inte vad du vill ha sagt, vad du argumenterar för eller emot.

  Har du blivit guldbagge nu?

  Kenneth Knäckebröd

  SvaraRadera
 19. @Urban

  USA:s BNP består av extremt mycket finansiell luft och har inget med reell ekonomi att göra. USA har knappt någon reell ekonomi kvar i form av produktion.

  Att blåsa bubblor på börsen och i fastigheter och annan finansiella fiktioner är inget annat än ett sätt att se till att dollarn återvänder (precis såsom Kissinger såg till att Araberna "investerade" tillbaka dollarna i USA:s börs).

  För det är ju så valutaimperialismen måste skötas. Dollarn måste återvända så att det alltid råder brist på dollar i kolonierna. När de återvänder blåser de upp fiktiva värden i USA.

  Det här spelet att vara härskarvalutan är gammalt och vill du veta mer hur t.ex Britterna spelade det med Pundet skrev jag om det här:

  http://tinyurl.com/le66zcj

  SvaraRadera
 20. Lincoln,

  Jo, det är lite irriterande att detta ämne verkar vara extremt tabubelagt och en sån attans het potatis.

  Hela leken med dollar och USA:s arme och baser över världen påminner lite om den där beskyddarverksamheten smågangsters brukar bedriva, "Gå med på vad vi säger, gör som vi säger, så "beskyddar" vi er, annars bränner vi ner er krog." fast i en gigantisk skala med större krav och en mer utbyggd struktur.

  Kenneth Knäckebröd

  SvaraRadera
 21. Lincoln, jag menar bara att du överdriver. Siffrorna är tydliga. Det stora flertalet personer som arbetar i USA är naturligtvis del av den reala ekonomin. Även här är den finansiella sektorn stor. Även här finns många multinationella företag. Här visas bytesbalans för både USA och Sverige. Bytesbalansen har som framgår ett större överskott än USA:s underskott. Sverige har till och med ett större överskott än Kina. De uppblåsta makthavarna brukar framställa detta som något positivt. Sysselsättning prioriteras mer än nettot. Överskottet beror på landets dåliga internationella förtroende och det kommer också kollapsa före många andra länder. När världshandels bromsar in knäcks ekonomin i grunden och ingen vill låna ut pengar till ett sådant land. Bland annat massinvandringen är på detta sätt mycket dyr. Sysselsättning och invandring är svensk tokig moralism.

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Bytesbalansen/

  SvaraRadera
 22. Kvantitativt tänkande och kvantitativ metod i samhällsvetenskap, medför en bias för variabler som är lätta att kvantifiera. Man får alltid fel med den metoden.

  Men då alla politiker numera är skolade i kvantitativ metod, så borde det vara lätt för dem att inse hur ohållbar deras politik är. Det är ju bara att räkna längre med deras egen metod, för det blir snabbt orimligt och byxorna trillar ned på samtliga kvantitativ metod politiker oavsett partifärg.

  SvaraRadera
 23. @Keneth Knäckebröd

  Japp! Och om Sverige inte skulle gå med i handelsavtalet så skulle vi straffas såsom Ryssarna straffas nu genom att USA stoppar flödet av dollar genom FED som Sverige kan komma åt (och då 85% av världshandeln sker i digitala dollar genom FED och New York skulle Sveriges handel blockeras väldigt effektivt - undrar var "frihandeln" ligger i ovan konstruktion av, såsom du skriver, gangstervälde).

  BRICS-länder håller på att bygga egna system för att kringgå dollarn genom att bygga ett eget internet och clearingfunktioner.
  Dessutom har t.ex Tyskland fixat med Kina så att de kan handla med Yuan (även Storbritannien har gjort detta samt en massa andra länder).

  Så USA:s dollar håller på att förlora sin härskarstatus och vi kommer dras med i fallet om vi fortsätter klistra fast oss vid USA.

  Och som du skriver, det är ett helt tabulagt ämne i media.

  SvaraRadera
 24. Min länk från Näringslivets ekonomifakta vinklar också verkligheten. ”Under mitten av 1990-talet sanerade Sverige statsfinanserna. Sedan dess har bytesbalansen visat överskott, bland annat som följd av minskade räntebetalningar på utlandsskulden.” Faktum är att landet kan inte låna mer. Och därför måste det finnas ett fånigt moraliserande överskottsmål. Den här typen av lån betalas aldrig tillbaka. USA kommer naturligtvis att ställa in betalningarna eller bara trycka papperslappar som de står dollar på. Samtidigt dukar det överbefolkade och fånigt moraliserande landet under.

  SvaraRadera
 25. @Urban
  Nä, jag överdriver inte, det är du som underdriver. USA exporterar i huvudsak finansiella fiktioner. De reella jobb som finns i USA är mestadels servicejobb, ala Mcdolnads etc.

  Såsom ekonomiprofessor Michael Hudson beskriver det i den här intervjun (faktiskt nog den enda artikeln i Sveriges "main stream" media som tar upp dollarhegemonin):


  ”Vad skulle hända om centralbanker med stora dollarinnehav började köpa upp amerikanska företag?

  - USA har inte för avsikt att tillåta det. Det ligger i USA:s intresse att inte ge er något. Ni kan inte köpa något för era dollar som vi anser är en fråga om nationell säkerhet. Ni kan köpa konkursmässiga bolag, låna ut pengar till Citybank och bankrutta banker, som USA tvingar Opec att göra nu, men när Kina ville köpa Unocal, sa USA nej. Det finns en dubbelmoral här. USA köper upp andra länders infrastruktur, men tillåter inte andra länder göra det med USA. Och nästan allt kan klassas som viktigt för den nationella säkerheten.”"

  Och i samma artikel beskriver Hudson gangstermetoden USA för att upprätthålla detta gangstervälde:

  ”- Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.”
  Länk till artikeln
  http://tinyurl.com/l4crpbu

  Frågan är snarast varför du jobbar så hårt för att minimera ovan fakta.

  SvaraRadera
 26. Kenneth Knäckebröd, ditt senaste
  tyder på att du förstår mer än vad jag har förstått! RL

  Lincoln, nyss var du fördömligt tydlig, men ibland blir det för mycket kontopåhitt och då tar euforin över klarheten.
  Jag läser noga vad du skriver. RL

  Örsell, Jag får vara försiktigare med ordet lögn. Fega kräk, kanske också skall undvikas. Bättre så. Inte Sant? RL


  SvaraRadera
 27. Lincoln, den dumme påstår något som någon har sagt och tar det för sant. Pengarna är inte så viktiga utan det är naturresurserna som räknas och det här landet kan inte ens föda sig själv. Storsvensken kör rakt in i väggen när världshandeln minskar. USA är långt mindre beroende av utlandet än Sverige. Därför kan USA förbjuda att företag blir utländska. Sverige har svårt att göra något liknande eftersom det är ett svagare land.

  SvaraRadera
 28. RL!

  Jag har inte direkt kallat dej eller någon annan för fega kräk utan har vid något tillfälle frågat om ni är fega kräk som gör si eller så eller inte. Det är en viss skillnad där. Tycker inte du det? Är man inte skyldig behöver man inte ta åt sig.

  Jan Örsell.

  SvaraRadera
 29. Kineserna kan inte sälja ut sina dollarobligationer för då faller de för mycket i värde. Länderna är beroende av varandra. Kina bygger upp sin industri. Både vill ha en stabilitet i detta. Det kan vara svårare att förstå varför Sverige ska exportera mer än Kina per capita.

  SvaraRadera
 30. Tänk vad lättlurade folk är. Man byter namn på något så fattar de inte vad det är som man talar om. Att snacka överbefolkning går folk på i parti och minut, märkligt att folk köper gammalt unket lebensraums-snack idag, vi har hört det förr och det var ljug då och är ljug idag.

  SvaraRadera
 31. Örsell, lögnare och fega kräk.
  Ö: "Är man inte skyldig behöver man inte ta åt sig."
  Vi kanske ska skärpa oss.

  Jag hade inget roligt för mig just
  nu och då blev det inte skojigare
  än så här. :-)

  SvaraRadera
 32. Urban
  Pengarna inte så viktiga? Ett påstående du spikar upp utan minsta antydan till hållbar förklaring. Klart pengar är viktigt! Då du snackar i termer om att var dum så får jag väl kontra med att säga att det var ett osedvanligt korkat påstående från din sida.

  Jo, Sverige ligger risigt till när USA inte längre kan vara konsumtionsnarkomaner nummer ett av andra länders resurser genom sin dollarhegemoni. Det är i det dilemmat Sverige står inför - Sverige är för litet för att våga sig sätta emot USA:s dollarhegemoni (såsom Ryssar, Kineser, BRICS etc i allt högre grad gör). Men framtiden ligger inte i att klistra fast sig vid USA:s gangsterherravälde. Dollarn och USA är i grav utförsbacke.

  I ekvationen kanske man också ska lägga att Sverige per capita är världens största vapenexportör. Det kanske förklarar en del varför Sveriges "elit" så gärna vill att gangsterväldet där alla länder som sätter sig emot dollarhegemonin (förutsatt att de är små, såsom Libyen, Syrien, Irak, Sudan etc) skjuts i småbitar. Hur skulle svensk vapenindustri kunna sälja utan de krig USA anstiftar överallt för att bevara dollarhegemonin?

  SvaraRadera
 33. @Urban
  Jag tror mer på Hudson än dig. Kineserna får inte ett skit för sina USA-obligationer och de vill inte längre ha dollarn som parasitär utsugarvaluta. Kinas centralbankschef har skrivit en intressant rapport där han skriver att det hade varit mycket bättre om Keyenes Bancor-förslag vunnit i Bretton Wood. Kan leta fram det om du vill - Kina vill inte bli utsuget längre.
  Det ville inte De Gaulle heller på 60-talet - det här är intressant där De Gaulle ganska rakt av beskriver hur USA suger ut andra länder med sina dollar. Håller med i allt De Gaulle säger förutom hans vurmande för en guldmyntfot.
  http://youtu.be/Q9r1NLMFixo

  SvaraRadera
 34. Lincoln
  ...gangsterväldet... du kunde ha
  skrivit skurkstater eller också
  terroriststater eller diktaturer.
  Bilderna klarnar. Tack!

  Roland

  SvaraRadera
 35. Många fler valutor än US-dollarn ligger risigt till och kraschar nog samtidigt av skulder och inflation. Sedan blir det verkligen naturresurserna som räknas. Handeln blir nog mycket mindre än förr. Det ska mycket till för bli blåst två gånger på det här sättet. Så en ny stark dollar är osannolik.

  Jag tycker att det är bra om går att sälja svenska vapen, oavsett vilka som köper. De krigande får bara skylla sig själva. Sverige är i varje fall inte värt att försvara för det går inte att lugga en flintskallig. Här finns inget som någon vill ha och så har det varit väldigt länge. Räkna med att svenskarna blir betydligt färre när tillförseln från utlandet upphör. Svenskarna borde likt amerikanarna tänka mer på sitt egenintresse. Även om det är av olika slag.

  Vad en mängd historiska gubbar har sagt, oavsett om det stämmer, ser jag som ointressant. Man kan koka ihop hur mycket tok helst på det viset. Jag håller på talibanerna, även när de bankar på svenskarna. De svenska militärer som åker dit för att frälsa dom får också bara skylla sig själva. Men jag kan inte stöda mig på vad någon taliban har sagt.

  SvaraRadera
 36. @Urban

  Du har inte i ett enda ord erkänt att dollarhegemonin existerar så därav sluter jag mig till att du vill dölja dess existens.

  Om du vill motsäga det jag skriver så får du använda logik, För det jag skriver är logiskt och hänger ihop att jag dessutom styrker det jag skriver med t.ex de Gaulle förstärker det jag skriver och förminskar det inte såsom du försöker framställa det.
  Så använd argument istället för lösryckta illa påkomna påståenden. Av vad jag har sett hitintills har du inte lyckats frambringa ett enda argument (nä, att du drar in talibaner i detta styrker inget av vad du påstår - det är bara bladder från din sida).

  SvaraRadera
 37. Urban, det där var väl ändå ett lågvattenmärke? Alla som drabbas av krig utan att aktivt kriga då, får dom också skylla sig själva? Om man inte behöver använda logik och saklighet när man skriver kan man också koka ihop vilket tok som helst.

  Kenneth Knäckebröd

  SvaraRadera
 38. Lincoln, dollarhegemonin är väl ganska självklar. Jag försöker att argumentera för egenintresset. Talibanerna har sitt intresse. Svenskarna verkar inte ha något större intresse än att frälsa världen och jag tycker att det är ganska fånigt. Kanske ändrar dom sig när tillförseln från utlandet upphör.

  SvaraRadera
 39. Kenneth Knäckebröd, just nu i varje fall tycker jag inte att det finns någon konflikt där det här landet ska lägga näsan i blöt. Många drabbas av krig och det kan man inte göra något åt, tyvärr. Att ta emot flyktingar är förkastligt. Men man måste förstå att världen är full av moralister och det går inte att sälja vapen hur som helst. Jämför med om knarket befriades. Landet kan ju inte bli en internationell handelsplats för sånt.

  SvaraRadera
 40. Urban
  Antag att USA har beslutat sig för
  ta makten över TIO länder på TIO år. Ska då dessa länder skylla sig själva för att de har hamna i krig. Ett av krigen fick stöd av Sverige som medverkade i USA:s krig i Libyen. Kriget handlade om
  att förstöra Libyen:s egen valuta och om tillgång till Libyens olja. Två USA-bolag hade tidigare blivit utvisade från Libyen.
  F.Ö. så är Sverige ett av världen rikaste länder när det gäller tillgång på metaller.
  När det gäller FE så är Sverige rikast i Europa.
  Urban, ofta så talar du som en #Helt Förryckt Urban Persson#
  Liksom Sveriges Regering gör om
  TTIP som är en strävan till ett avtal som vill att ett företags investeringar i till ex. vapen och förväntade vinster på dessa ska värderas högre än Sveriges demokratiska rätt att fatta beslut som även rör stora företag.

  Att begränsa det fossila åkandet
  i tid, blir nödvändigt.
  Men utbyte av goda recept och bra ritningar är Bra Goda exempel!!!


  SvaraRadera
 41. Roland, jag menar naturligtvis inte att landet ska stödja USA:s plundringsäventyr i Libyen eller på något annat område. Sverige har några procent av världens järn. Metalltillgångarna är betydligt mindre. Exempelvis är Bolidens gruvor tömda inom 10-20 år. Ryssland har 5-10 gånger mer järn.

  TTIP-avtalet får nog ingen betydelse för världshandeln. De med överskott på livsmedel och bränslen för kortsiktig överlevnad behåller dessa i varje fall. Förmodligen är det i landets intresse att liberalisera är här. Jag vet inte riktigt vad det går ut på. Kanske tror vissa att det ska knäcka den så kallade finanskrisen.

  SvaraRadera
 42. Birger, det stämmer väl inte att V säger att de vill ha ökad världshandel? "Vi i vänsterpartiet ser gärna en ökad handel" V anser att frihandel förutsätter likvärdiga förutsättningar...

  Tycker du att deras resonemang bygger på, att de anser att förutsättningarna är lika världen över? Tycker snarare det är att se problemet med frihandel. Vi kan inte ha världsfrihandel för att förutsättningarna är så olika... "Vi" kan inte rösta ja till ett frihandelsavtal mellan EU och USA.


  Individer är olika och resonerar olika. Ideologierna förändras med individerna. Den gröna ideologin är i fara. Röda, blåa, och gröna har svårt för att se samband. Alla är mer eller mindre EU anpassade. Anpassade till storebror.

  Enligt SvD är sex av tio svenskar för mer frihandel med USA. Man tror och förutsätter alltså, att det handlar om frihandel fast resonemanget sker bakom stängda dörrar. "Vi" är så storebror (USA) fixerade och personligen, så är jag rädd att det kommer att innefatta kultursektorn ännu mer om/när det går igenom. Kulturen som formar oss som individer...

  Vi får inte mer kultur än vi förtjänar, medvetenhetens kultur ger oss den kultur vi förtjänar. EU lillebror är en kopia av USA och allt handlar om kontroll. Storebrors kontroll över lillebror. USA:s kontroll över Sverige.

  Vi skriver mycket om pengar och valutor. De stora valutorna används för att kontrollera andra. Utan pengar finner vi andra sätt. Det är inte säkert att vi delar med oss av recepten...

  Men en sak borde vi begripa, saker som är bra för oss behöver inte förhandlas fram bakom stängda dörrar...

  Lisbeth  SvaraRadera
 43. Dessutom så åsidosätter "handelsavtalet" "demokratin". Något som drabbar/kommer att drabba främst? kvinnor och män i kvinnodominerade yrken. Håller med Björk i mycket. Problemet är inte handel i sig utan när den hotar miljön, fackliga rättigheter och konsumenträttigheter.


  Lisbeth

  SvaraRadera
 44. Frihandel borde inte vara ett mål i sig. Däremot så bör allas rätt till mat vara det...

  Tillväxt borde inte vara ett mål i sig. Därför så kan vi inte ha ett ekonomiskt system som bygger på tillväxt...Systemet tvingar oss till att skapa nya mål...

  Det enda som bör och kan växa i evighet är vår medvetenhet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 45. Neoliberal Agenda sa...
  Inget fel med världshandel, problemet är utsläppen. Genom att avgiftsbelägga dessa så blir långa transportsträckor med avgasspyende farkoster dyrare.
  ..................

  Men det innebär ju avgifter och statliga regleringar av den fria marknaden? Inte speciellt neoliberalt. Hmm?

  Sen börjar duellen mellan S och V så här:

  "Vi i Vänsterpartiet vill gärna se ökad handel, men vi tror inte på de handelsavtal som väljer att åsidosätta demokratin, eller undergräva miljöskydd, välfärden, arbetsrätt, och konsumenträttigheter."

  Undergräva miljöskydd alltså, är en av anledningarna V är emot petrodollaravtalet.

  http://www.etc.se/val-2014/eu-duell-s-och-v-om-ttip

  SvaraRadera
 46. Lisbeth
  Inte att förglömma rätten att
  mörda med Svenskarnas Medverkan
  för att tillskansa sig olja och att utvidga rätten att från inget
  utvidga monopolet att skapa pengar och att förslava mänslighete under ett system som hetsar människorna till att förstöra sin egen substans och som det verkar, hela Jorden.
  Vilken GongGong jag ska slå på vet jag inte, inte ens om den finns. Hörs jag?
  Någon annan kanske!
  Men dumheten har slagit rot och Utbildats i de flesta!
  Med 95%s säkerhet och med Andra graden av hjärntvätt under flera tusen år så är ju vacuumet stort och platsen för förstånd ledigt!

  Din efterblivna julklapp från mig har anlänt.
  Varsågod att öppnaden DEN!!!

  SvaraRadera
 47. Hej

  Vi är ett privat finansiell konsult lån långivare och finansiella mäklare. Behöver du en ekonomiskt stöd? Behöver du ett lån för företag och personliga behov? Är du en legitima internet business älskare, enskilda eller en investerare? här är en möjlighet för dig att få ett lån från Marlin krediter Group Plc, e-post: Marlincredits@hotmail.com. Vi gör en mängd olika lån till en mängd olika kunder för många olika ändamål som köper bilar och köpa nya möbler, dröm yrken, eller akademisk strävan, konstruktion och nya hus och kontorsbyggnader. Alla dessa på en mycket låg ränta på 3%. Marlin krediter Group Plc är pålitlig, effektiv och mest underbara av allt är det fungerar som ett humanitärt bistånd Worldwide.

  Ansök nu för alla typer av lån och få pengar omgående!

  * Avtalade lån belopp mellan 3.000 och 15,000,000.00 valuta: Dollar US state, Euro och brittiska pund (GBP).
  * Räntan @ 3% APR (räntan)
  * Minst 1 år - max längd 20 år
  * Välj mellan månatliga och årliga återbetalningsplan.
  * Regler och villkor för flexibiliteten som lån.

  Varför inte kontakta oss nu på Marlin krediter Group Plc, e-post: Marlincredits@hotmail.com så att vi kan hjälpa dig att lösa ut din ångest. Mer information om våra

  annons vänligen kontakt oss med den nedan i detalj.

  VD: Kelvin Roland
  E-post: Marlincredits@hotmail.com
  Hemsida: www.Marlincredits.webs.com

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.