Ska EU få beskattningsrätt? Detta föranledde Ekot att fråga Isabella Lövin hur rimligt det är att införa en Tobinskatt där intäkterna skall hanteras av EU, vilket MP vill. För mig är det inte alls kontroversiellt.
Som språkrör - djupt EU-kritisk - talade jag för detta redan på 90-talet. Tobinskatt var till och med ett tema i valrörelser. Mer än så: Att man med majoritetsbeslut skall kunna införa en lägsta skattenivå för utsläpp av koldioxid var den linje partiet hade redan under 90-talet. Sverige var redan då ett av de länder som satte stopp för detta. Medan MP och FP i riksdagen ville införa bindande majoritetsbeslut.
Det verkar som om Ekots utfrågare och (vanligtvis väl pålästa) expertkommentator har lite svårigheter med historien. Man är så inkrökt på att MP var den starkaste EU-motståndaren att man inte begriper att partiet redan på 90-talet insåg att så länge vi är med måste göra det bästa möjliga av den reella situationen. Två bollar i luften helt enkelt. Något som journalister således tycks ha svårt att begripa. Lika svårt som att begripa att allt inte är svart eller vitt utan att gråzoner är det mest utbredda färgmönstret...
Isabella Lövin markerade för övrigt på ett mycket tydligt och pedagogiskt sätt att de fångster av "babyfisk" - som man tar upp av misstag och sedan i död form kastas tillbaka till havet - i fortsättningen måste tas i land, räknas in i fiskekvoten men inte kunna säljas med vinst - det vill säga marknad för babyfisk skall inte uppstå, vilket tycks uppröra fiskare och förvåna journalister... Men skapar man en marknad, där vinst kan uppkomma, kommer man ju att fortsätta att ta upp sådan fisk man inte bör ta upp om vi vill se ett levande hav med många "babyfiskar" som kan växa upp och bidra till att upprätthålla bestånden.
Mer om MP och Tobinskatt här.
Det är något USA inte vill då det skulle sänka värdet på dollarn och hota dollarhegemonin. Det samma gäller nog för Eoron som försökt bli en alternativ utsugningsvaluta till dollarn.
SvaraRadera85% av världshandeln sker i dollar mellan länder. Länder handlar inte med sina egna valutor direkt utan – de använder dollar mellan sig när de ska betala. USA har bara behövt hitta på dollar och har kunnat shoppa vad de velat i världen. Som Henry C K Liu uttryckte det i Asian Times:
”World trade is now a game in which the US produces dollars and the rest of the world produces things that dollars can buy.”
Här är en länk till Wall street Journal som berättar att 85% av världshandeln sker i dollar.
http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052748703313304576132170181013248
USA har bara behövt hitta på dollar och kunnat köpa vad de velat gratis från resten av världen (något bl.a De Gaulle men även nyligen Putin påpekat, han jämförde USA med en parasit - vilket kanske förklarar en del varför han framställs som stora satan).
Dollarna finns i digital form på FED i New Yorks datasystem. En hög omsättning (många transaktioner) skapar stor efterfråga på dollar. Stor efterfrågan på dollar innebär fortsatt högt värde på dollarn och att USA kan fortsätta handla allt gratis. Mao ju mer spekulationer och transaktioner utan reellt innehåll där dollar bollas runt desto mer efterfrågan och desto bättre för dollarn som utsugningsinstrument av världens reella ekonomi.
Att slänga in grus i det maskineriet, i form av en Tobin-skatt är mao inget som USA vill ska införas.
Och då euron har samma ambitioner som dollarn så är det inget EU:s finans-topp vill införa heller.
Lincoln, ändå har 11 EU-länder beslutat att införa det.
SvaraRadera@anonym
SvaraRaderaJo, men det är inget de vill :)- i alla fall inte finans-toppen. Eller så har de droppat ambitionen att bli en ny härskarvaluta och alternativ till dollarn.
Lite tragikomiskt förresten att det fortfarande finns religiöst troende marknadsliberaler (såsom vår vän "Neoliberal agenda") som på fullaste allvar tror att det finns en ”fri marknad” och ”frihandel”.
SvaraRaderaSjälv fann jag det sorgligt att höra, glättig symptomnivå rakt igenom, speciellt på det "ekonomiska/finansiella området".
SvaraRaderaSå länge partiet upprätthåller sin odemokratiska form där position går före kompetens, och där de positionerade inte ens utnyttjar den kompetens som finns, så torde fortsatt kräftgång råda.
Naturligtvis är inte detta någon kritik mot Isabella utan helt och hållet en kritik riktad mot hur illa partiet tycks fungera vad gäller de demokratiska formerna för idéutbyte och idéutveckling.
Jag betvivlar inte Isabellas värdegrund där fiskens väl och ve har stor plats, men, som med allt man vill värna måste orsakssambanden synliggöras.
INTE minst när man kommer till nuvarande Finanskapitalism som styr och ställer över allt, inklusive politiken ...
Tobinskatt är ju som alla kan förstå ett grepp på SYMPTOM-nivå, så i den frågan torde det blivit klart för många att den djupare analysen döljs eller helt saknas ...
Tom, knäckfråga är vad som räknas som kompetens, och vem som besitter den.
SvaraRaderaSom vanligt så kommer förslaget från kommissionen? Har EU kommissionen preciserat hur förslaget kan komma att utformas?
SvaraRaderaLisbeth
Bra inlägg Tom Strömberg
SvaraRaderaLisbeth
http://www.dn.se/ekonomi/eu-parlamentet-vill-ha-tobinskatt/
SvaraRaderaSå, Mp eller V i EU-valet? Spelar roll? Allt reduceras väl till block ändå... Verkar ju bra med en person som Isabella som kan mkt om en så relevant fråga som fiske. Hon fungerar då närmast som lobbyist, fast för en god sak?
SvaraRaderaMen vem bryr sig om systemet med privatägda banker som skapar krediter som likställs med pengar och som driver såväl det sociala som det ekologiska mot absurd kollaps? Mp?
EU kommissionen tycker enligt DN att det är en god ide att införa Tobinskatt. Men att det skadar konkurrenskraften om den endast införs på EU nivå. Det skulle vara skadligt för konkurrensen.
SvaraRaderaLisbeth
Isabella L bryr sig givetvis om hon anser att intäkterna ska hanteras av EU. Fast det är kommissionen som lägger eventuellt lagförslag. De verkar tycka annorlunda. Hur tycker övriga medlemsländer?
SvaraRaderaLisbeth
@Lisbeth
SvaraRaderaOckså från artikeln Anonym hänvisade till:
"G20, med USA i spetsen, har redan flera gånger gjort tummen ner för en Tobinskatt."
Någon som är förvånad?
Vidare förklaras det inte varför det skull vara skadligt för konkurrensen om det bara infördes på EU-nivå. Man kan nog hävda motsatsen - den reella ekonomin skulle ges större utrymme än den fiktiva spekulationsekonomin. Om den fiktiva spekulationsekonomin spekulerar skulle då hamna där den ska vara - i fiktionen. När fiktioner suger ut den reella ekonomin är det inte fråga om "konkurrens" - det är fråga om parasitism.
Här är förresten en video där Putin jämför USA finansfiktioner med parasitism.
http://youtu.be/CFOAzYQwUeU
Lincoln, Tack
SvaraRaderaLisbeth
Jonte det är olika val vilket innebär att vi kan rösta olika i dem. Eller inte rösta alls... Äta bör man annars dör man och vi kan INTE äta pengar. Det behövs kunnigt folk. Även om deras röster är som en droppe i havet.
SvaraRaderaFår ta en funderare kring Isabella L.
Äta bör man ändå dör man... enligt vissa.
Lisbeth
@Lincoln:
SvaraRadera"Det är något USA inte vill då det skulle sänka värdet på dollarn och hota dollarhegemonin"
Om EU skulle införa Tobinskatt finns det enligt ditt resonemang mycket som tyder på att det snarare skulle öka värdet på dollar då den är relativt befriad från Tobinskatt, jämfört med Euron.
@Lisbeth
SvaraRaderaJag är tyvärr väldigt desillusionerad angående politikernas kompetens också (undrar om det är något jag känner mig desillusionerad för :) ).
Undrar förresten om inte Riksdagsledamöternas höga löner egentligen är till för att skapa devota rövslickare åt psykopaterna i partitopparna. För sådana som Jörgen riskerar ju att mista ganska mycket förmåner om han mopsar och säger vad han tycker. För några årtionden sen tjänade en Riksdagsledamot ungefär lika mycket som en lärare. Då blev inte fallhöjden så hög om riksdagsledamoten käftade emot partitoppen. Riksdagsledamöternas höga löner brukar ju motiveras med att det annars är svårt att få kompetens in i Riksdagen. Men jag tror nog mer på att det är för att partitoppen vill ha lojala rövslickare som är rädda som fan för att bli av med sina förmåner. Det som talar för det är t.ex att fd riksdagsledamot Anne-Marie Pålsson, i sin bok “Knapptryckarkompaniet” helt dömer ut kompetensen hos Riksdagsledamöterna. I slutet av intervjun nedan säger hon dessutom rakt av att partitopparna minst av allt vill ha kompetenta Riksdagsledamöter som kan få jobb utanför Riksdagen. Partitopparna vill ha inkompetenta Riksdagsledamöter som är rädda om arslet och röstar som de blir tillsagda, allt enligt Pålsson (ok, hon använder inte mina ord men det är andemeningen av vad hon säger :) ). Pålsson säger också att det är de 9 partiledarna som bestämmer i Riksdagen, resten, 340 riksdagsledamöter, är knapptryckande boskap enligt Pålsson (knapptryckare låter ju också som ett låtsasjobb :) )
http://k005.kiwi6.com/hotlink/nrv54wa9hi/knapptryckarkompaniet.mp3
Så Riksdagsledamöterna betingas i Pavlovs anda till att bli devota dreglande rövslickare åt partitoppen. Jag antar att det var därför som Gahrton startade Miljöpartiet - för att driva yrkespolitikerna ur Riksdagen genom att maximera antalet år de fick sitta. Men nu ser jag mycket skillnad på Miljöpartiet och andra partier där heller. Desillusionerad där med :(
@Iblandekonomi
SvaraRaderaNä, om EU inför en Tobinskatt kommer färre spekulationstransaktioner ske i dollar och efterfrågan samt värdet på dollar minska.
@Lisbeth
SvaraRaderaJag återanvände en text jag skrev som kommentar på egen blogg. Jag skulle ha redigerat den (och troligen censurerat den lite grann :) )Jörgen är Jörgen Andersson, (M), suppleant i finansutskottet och näringsutskottet, som vägrar svara på de frågar jag och mina läsare svarat och som han lovat svara på om penningsystemet. Han har gått så långt så att han censurerat bort kommentarer (en läsare av min bloggs kommentar - det han skrev var välformulerat och hövligt)
Får mig att känna mig än mer desillusionerad över den "demokrati" påstås leva i :(
Här är blogginlägget som jag tog min kommentar ifrån:
http://tinyurl.com/n4q6tfr
Lincoln
SvaraRadera---
Din sajt är bra men det skulle behövas en "positive money" kampanjsajt på svenska som på barnnivå förklarar hur systemet är riggat, sedan en facebook populistisk kampanj som sprider detta till fårskocken.
Pengar och ekonomi grabbar tag och berör den mest egoistiska ådra i medelsvensson på ett sätt miljön aldrig kommer realistiskt att göra förrän det är för än det är alldeles sent.
Och finansiering av antimiljökampanjer kommer i många fall från samma håll som finanslobbyismen.
*förrän det är alldeles sent.
SvaraRadera*För sent lol (ursäkta birger jag skriver för slarvigt och för snabbt)
SvaraRaderaAnonym 03:52, det finns en svensk positive money som kallas positiva pengar, eller menar du något annat? Att kalla folk fårskock gör mig lite misstänksam, det beteendet är på inget vis bättre än det finansgänget uppvisar. Folk är okunniga och ovetande av en orsak. Men visst, egoism och penningkåthet kan vara några av folkets svagheter som gör att dom kan bli utnyttjade.
SvaraRaderaMajorRulltrappa rullar och vi går uppför på den trappa som rullar utför. En Tobinskatt gör ju den
SvaraRaderabilden tydlig för alla!
Birger Schlaug sa...
Liten transaktionsskatt, skriver Tom.
Jo, den är marginell om man ser till promillen, men totalt sett kan det få in ganska mycket pengar till det offentliga. Jag tror att vi på alla möjliga sätt måste bredda skattebasen, och det är orimligt att en allt större del av inkomsterna till välbeställda idag kommer från just den finansiella sektorn, inte från arbete.
Som fördelningsinstrument är det marginellt, som banbrytare för politikers tankar är det ett intressant steg.
Banbrytare för politikers tankar
är det inte lätt att vara.
Det är inte lätt att vara banbrytande med ett förstånd
som är närvarade, när de flesta är frånvarande.
Vem jag nu tänker på är
Annika Lillemets!
Anonym 03:52, det finns en svensk positive money som kallas positiva pengar, eller menar du något annat? Att kalla folk fårskock gör mig lite misstänksam
SvaraRadera--------------
Ursäkta min klumpga formulering men det är väl snarare en djup rotad rädsla för förändring i kombination med konformism som avgör hur folk agerar som man kan se i diskussionerna i riksdagen om penningsystemet eller reaktionerna på mijöförstöring eller klimat.
Och det är väl en frustration att ingen större samlad kampanj utanför det politiska spelet finns som kan väcka folk ur dvalan.
Jag hade t ex inte hört om positiva pengar innan.
Det håller på att gå åt helvete
SvaraRaderaför vår planet och det rår människorna för.
Jag tillhör oppositionen och söker
lösningar.
Mitt problem är att jag inte
ensam klarar av att beskriva världen så att framtiden blir möjlig.
När hänsynslösheten att ta i från människorna en del av frukten av
deras arbete genom att ökända
makter ges exklusiv rätt att
ur ingenting skapa pengar genom
utlåning som små grupper kan berika sig på så har en girighet
som är på väg att föröda jorden blivit rumsren.
USAs president Woodrow Wilson
blev en väldigt olycklig
president när han förstod vad han hade gjort när han hade gett
rätten till europeiska bankirer
att trycka USAs sedlar.
Numera kan jag se att Krigsmakten
i USA och Försvarsmakten i
Sverige och Bankirerna sammarbetar i t.ex. Libyen.
I vår regering är ingen olycklig,
några är Galna!
Men jag förstår ändå inte riktigt
hur allt hänger ihop.
Just i denna fråga vill jag inte ha svar av Lincoln eller Örsell!
Någon annan kanske?
Fattar ni inte att det är bankernas kunder som i slutänden kommer att få betala skatten?
SvaraRaderaRoland L, Fråga någon i det lilla riket i Himalaya. "Kanske" får du svaret att vi bör meditera över de stora frågorna, för att kunna förstå mer hur allt hänger ihop.
SvaraRadera"Kanske" kan de bekräfta vetenskapliga rön kring meditation. Så att vetenskapens tro blir praktiskt vetande. Vetenskapen litar inte riktigt på andras upplevelser. Men förhoppningsvis kan de ta till sig resultat som pekar på att "det lilla" riket inte betyder illa/dåligt.
Andliga ledare betonar ofta att vi ska se om vårt närmaste först. Det betyder i första hand oss själva och våra närmaste. Om vi inte gör det, hur ska vi då kunna ge något till resten av världen? Till det globala vansinnet.
Lisbeth
Att etablera ännu en skatt leder ingen vart, speciellt inte på abstraktionsnivå-EU.
SvaraRaderaNär EU med ena handen skriver avtal om fiske i Afrika och sedan vojjar sig över utfiskning.
Det börjar med individen. När insikt om orsakssamband och faktiska sakförhållanden uppdagas, som att babyfiskar slängs, så kan man justera sitt beteende därefter. Genom att sluta äta fisk eller endast köpa fisk från de lokala bestånden så bidrar man inte till problemen. (Mer än lokal utfiskning vilket ju är en delorsak till EU-avtalen)
Detsamma gäller Tobin. En form av diffust avlatsbrev, där ännu fler mellanhänder skall in och rodda.
MP kan istället ställa upp statistik och sedan anpassa sina beteenden därefter och föregå med gott exempel. Vill man minska CO2, cykla istället för bil. Jag vågar dock inte skriva skriv ebrev istället för flyg beroende på all ström som drivs av kolenergi. Kanske avstå både från ebrev och flyg och umgås i det mysiga kollektivet ute på landsbygden istället för i storstaden?
Det vill säga etablera det kretslopp man pratar om. För EU är i grunden schizofrent. MER (tillväxt), HANDEL (transporter) men GRÖNT (beskatta). Varför är det schizofrent? För det gamla industriparadigmet låg till grund för bildandet Kol-stålunionen, men efterhand har kunskapen uppdaterats och man har indirekt blivit sin egen motsats.
Själv köpte jag nyss en cykel från Tyskland tillverkad i Kambodja. Det är ju grönt och bra. Grönare än en bil, men inte lika grönt som om den tillverkats i närområdet. Jag behöver ingen skatt för att förstå detta. Dock behöver politiker och mellanhänder skatt för att finansiera sin verksamhet, vilket troligen är den bakomliggande Agendan, som Adaktusson skulle sagt.
Men marknadsdemokratin du förespråkar innebär att den med mest pengar att köpa "rätt" produkt har mest påverkan på företagen.
SvaraRaderaUngefär som den som äger mest aktier eller de viktigaste aktierna i ett företag äger mest inflytande där.
Det är demokrati för rika och som förutsätter mer konsumtion för att kunna påverka.
Ett annat exempel: Om man vill få bort hästköttslasagne ska man bara sluta köpa den säger marknadsliberalen och viftar moraliskt med pekfingret.
SvaraRaderaMen om du inte har råd med annat så har man ingen "valfrihet" i frågan.
Lisbeth
SvaraRaderaSelektivt urval och underförstått.
"Vetenskapen litar inte riktigt på andras upplevelser."
Kan det vara därför som kulturerna
dör? Mandala, vem var han?
Blir du lönsam lilla vän,
eller lilla vetenskapsman?
Jag tror att det vore bra om Kloka
Apor som Du och jag tog upp tiden i Tidningar, Radio, TV och i Rymden, med att bråka med
varandra så att vi under tiden kunde förkväva det lönsammaste och de girigaste ogräsen på Vår Jord.
Lisbeth, vad tycker Du!
Dynape
Roland "Kloka Apor" lägger ned. Ser och förstår.
SvaraRaderaTack för många intressanta diskussioner
Lisbeth