onsdag 14 maj 2014

En centerpartistisk kataklysm... Men KU borde låtit bli att låta valåret kittla...

Man kan montera av byxorna på olika sätt.
Såg just intervjun med Maud Olofsson - gårdagens Aktuellt - och upplevde hennes uppträdande som ett fallskärmshopp där alla utom hon själv observerade att fallskärmen lämnats kvar på marken. 

Jag kände mig faktiskt generad, så där man kan göra när man liksom vill sjunka genom jorden ett tag. Därefter kändes det lite sorgsen över hur lätt det är skapa sig själv en historia som gör att man bli en historisk driftkucku.

Hon har skrivit in sig i historien, trots sitt säkert ohyggliga slit som näringsminister i en omtumlande tid, som någon sorts... centerpartistisk kataklysm. Kärnkraftssveket, förvandlingen till Sveriges mest nyliberala parti och nu fallskärmshoppet.
 
KU riktade fullt seriös kritik mot Maud Olofsson. Men man riktade också kritik mot Reinfeldt. Med argumentet att han är statsminister och därmed borde vetat vilka hyss Olofssons gäng ägnade sig åt på sitt departement. Detta måste ses som ett partipolitiskt motiverat ställningstagande.  Jag har ingen som helst anledning att försvara borgarna i KU, som motsatte sig kritiken av Reinfeldt, men kan inte annat än hålla med dem i just den frågan.

KU är naturligtvis ett politikerutskott bland de andra, även om de som sitter där ibland upphöjer sig själv till något mer oförvitligt. Det lär bli ännu lite svårare nu när valåret kittlade dem till politiska stordåd som KU:s ledamöter borde hållit sig för goda för.


26 kommentarer:

 1. Jag är inte så insatt men finns det inte något väldigt motägelsefullt och ironiskt i att dessa nyliberala ambassadörer trollar bort gemensamma medel i hundramiljardersklassen(!) på utökat(!) statligt ägande?? Vilka ideologiska kullerbyttor låg bakom inköpet? Någon som förstår något?

  SvaraRadera
 2. Det var inte den frågan som KU behandlade, Jonte. Dessutom var det nog så att få ifrågasatte köpet ur strikt penningekonomiskt perspektiv när det genomfördes. Och det politiska beslutet att köpa in sig i fossilbränslebranschen kan inte hanteras av KU. Som bara ägnar sig åt de konstitutionella aspekterna.

  SvaraRadera
 3. Glöm inte att Maud också var inblandad i den helt vansinniga pantförskrivningen av hela Vattenfall då Vattenfall köpte på sig tysk kärnkraft.
  Då förnekade käringen att hon hört något. Satt hon och sov?

  SvaraRadera
 4. Åke M, vore tacksam om du inte använde det språket på det här bloggen. Jag funderar på att stänga av kommentarsfältet pga att flera kommit in om skriver att andra är idioter och liknande.

  SvaraRadera
 5. @Anonym: Well oavsett vilka teknikaliteter KU behandlat eller inte tycker jag min fråga hör till ämnet? Det är en fråga i största allmänhet kring hur ett sådant praktfiasko är möjligt, i synnerhet med människor vid spakarna som hyser ett så uttalat och generellt agg gentemot statligt ägande. För att inte tala om hur affären förhåller sig till alla uttalade mål kring miljö och förnyelsebart etc. Men, jag antar att böcker kommer skrivas, och människor kommer förundras, men som oftast så kommer de korrupta människor som styr och ställer alltid undan. Maud offras, men hon är givetvis inte ensam ansvarig. De flesta med ansvar behöver aldrig stå till svars.

  SvaraRadera
 6. Leder en avstängning av kommentarsfältet till mer eller mindre demokrati?

  SvaraRadera
 7. Det är en fråga i största allmänhet kring hur ett sådant praktfiasko är möjligt, i synnerhet med människor vid spakarna som hyser ett så uttalat och generellt agg gentemot statligt ägande
  -------------------

  Som nyliberal kan man ju vara "pro-market" och anse att staten möjliggör multinationella jättar och monopol.

  Eller "pro-business" och göra allt för att redan existerande multinationella jättar konkurrerar ut all demokrati.

  Pro-market förespråkarna är många gånger finansierade av pro-business och fungerar som deras propaganda megafon.

  Ta t ex
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cato_Institute

  SvaraRadera
 8. 01:22, varken eller... du kan skriva på en egen sajt hur mycket du vill om du vill kalla meddebattörer för idioter.

  SvaraRadera
 9. Vad fan är kataklysm???

  SvaraRadera
 10. Hon har skrivit in sig i historien, trots sitt säkert ohyggliga slit som näringsminister i en omtumlande tid, som någon sorts... centerpartistisk kataklysm.
  ------------

  Det är väl en passande sammanfattning av den nyliberala eran i centerpartiet

  Karma

  SvaraRadera
 11. Birger blir glad och får utlopp för sin ilska genom sina, väldigt ofta, mycket välfunna bilder och som nyss, med Maud med byxorna nere och ollonet framme.

  Många får sublimera.

  Vi som har en huggkubbe att lägga en vedklapp på och på den en bilt
  och sedan svänga yxan, vi kommer
  att känna oss renade, när vi sedan
  går in och tar oss en Woodo kaffetår.

  dynape  SvaraRadera
 12. Ulf Hermansson
  Strategin att köpa elföretag i Europa hade inletts redan då S-regerade uppbackade av Miljöppartiet.
  Det dåliga köpet av Nuon rekommenderades av Vattefalls ledning, Styrelse uppbackde av allehanda experter. Ett nej från regeringen hade det bara blivit om Vattenfalls förvärvsstrategi omprövats inför detta beslut. Regeringen hade ju inte bättre insikter än de som rekommenderade affären. Formellt har inte regeringen skött detta godkännande rätt, men rätt skött hade utfallet inte blivit något annat.
  Eftersom det är valår så försöker oppositionen att få Vattenfalls misslyckade affärer att framstå som att de orsakats av formellt felaktig handläggning i regeringskansliet.

  SvaraRadera
 13. Jag är juridiskt okunnig och undrar vilket brott mot konstitutionen Maud Olofsson och alliansregeringen var misstänkta för?
  Dåliga affärer både moraliskt och ekonomiskt har ju Vattenfall ägnat sig åt under en längre tid, utan att det blivit en frågor för KU.

  SvaraRadera
 14. Anonym 03:03:03 Fundera på om DU kan skriva om kommentarsfältet stängs ned. Står inget om vilka som skulle stängas ned. Kollektiv bestraffning?

  SvaraRadera
 15. En kataklysm det är en mer förmäten
  typ än vad en troglodyt är.

  SvaraRadera
 16. Birger, det vore beklagligt om du skulle behöva stänga av kommentarerna. Jag är skyldig till att ha kallat en annan frekvent skribent här för idiot, jag ber om ursäkt för det. Till saken hör dock att denne skribent allt som oftast faktiskt använder en oerhört nedsättande och attackerande ton i sin debatt-teknik vilket fick mig att tvärt emot vad jag brukar, faktiskt kalla denne för en idiot. Det låter som barnens "det var han som började", jag vet, så jag ber helt enkelt om ursäkt för det inträffade. Även jag skulle uppskatta en bättre ton här, så då bör jag föregå med gott exempel. Jag ska försöka att göra det från och med nu.

  SvaraRadera
 17. Kata = två, eller hur? Men klysm?
  En gissning är väl att det körs med någon sorts dubbelhet. Två budskap, ett från Olofsson och ett annat från Reinfedt, eller?
  Spännande att få se rätt lösning.

  F.ö. är Centern bra på att borra hål i bottnen på sin skuta.

  Gt

  SvaraRadera
 18. Valåret kittlar även media. Är det nödvändigt att påminna om Husbydramat så här till valet?

  SvaraRadera
 19. "Plötslig och katastrofartad förändring av jordytan förorsakad av översvämning, jordbävning eller jordskred", är innebörden av ordet kataklysm.

  "Centerpartistisk kataklysm" är det begrepp jag fann relevant med tanke på de (i partipolitiskt historiskt hänseende) plötsliga och katastrofartade förändringar av partiet förorsakad av Stureplanscentern, kärnkraftsbeslut och Maud Olofssons agerande.

  SvaraRadera
 20. Ack, centern kämpar dels mot en långsiktigt nedåtgående trend, dels mot "plötsliga och katastrofartade förändringar". Tack vare försäljningen av centerpartistiska landsortstidningar är dock partiorganisationen landets rikaste. Om pengarna hjälper som plåster på såren får kommande val utvisa.

  SvaraRadera
 21. Tack, Birger, då vet vi. Men finns det någon lärd som kan berätta vad ordledet kata betyder. Har kollat på alla
  "kata-" i uppslagsboken, men har svårt att se en gemensam nämnare.
  Katamaran har ju två skrov, därför trodde jag först på "2". Men sedan finns kata där det talas om något fast, eller något stående/bestående. Med ett efterled kan man då uttrycka en rubbning. Centern skulle i så fall vara en "störd fasthet", dvs "rubbad". Är jag ute och cyklar nu?

  Gt

  SvaraRadera
 22. Vid sidan om Maud Och Fredriks roll och ansvar i frågan, vad säga om Vattenfalls ledning och inblandade avdelningar???

  SvaraRadera
 23. Är det någon som styr upp Vattenfall i framtiden och stoppar framtida kataklysm? Vad står de olika partierna i synen på Vattenfalls roll?

  Via Greenpeace kan man protestera mot framtida vansinne. (http://samstaide.se/)
  SÄG NEJ TILL SVERIGES SÄMSTA IDÉ!
  Vattenfall är ett av Europas största energibolag och ägs av svenska staten. Idag släpper Vattenfall ut nästan dubbelt så mycket klimatskadlig koldioxid som hela Sverige gör på ett år. Nu vill de öppna fem nya brunkolgruvor i Tyskland. Denna brunkol skulle orsaka ofattbara 1,2 miljarder ton koldioxid i atmosfären. Det är 125 ton växthusgas för varje svensk.

  Vad gäller Maud Olofssons information till övriga partiledare i inre kabinettet skulle jag gärna se en utfrågning av Göran Hägglund. Men han kanske inte var närvarande, har glömt allt, förlåtit syndarna som far med osanning osv osv …. (var god välj…)

  SvaraRadera
 24. Om företag privatiseras, får internationella ägare och dessutom kan stämma länder som stretar emot deras planer, finns det ingen politiker som kan påverka längre.

  Schackmatt

  SvaraRadera
 25. Tycker snarare att Reinfldt kom billigt undan, tänk tanken att det hade varit en Sosse regering ( Dvs inte en allians av flera partier) Då hade knappast statsministern undsluppit svidande kritik, valår eller inte. Statsministern har det övergripande ansvaret

  SvaraRadera
 26. Njä, va fasiken - skyll allt på Kungen medans du ändå håller på...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.